De ce nu slăbesc, fată?

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

De vreo trei săptămîni mă chinui cu un regim care teoretic ar trebui să mă ajute să mai dau jos cîteva kilograme. Am renunțat la pîine, la zahăr și dulciuri, după care nu mă omoram oricum, cartofi și orez (cartofii prăjiți nu-mi lipsesc, însă sînt fan orez în toate formele sale gătite, cred că într-o viață anterioară am trăit pe undeva prin China), la alcool am renunțat doar parțial, tot mai beau în anumite seri cîte un pahar, două, de vin alb, deși cînd e cald tînjesc după o bere. Mi-am înjumătățit porțiile de mîncare care nici înainte nu erau cine știe ce, am uitat de mezeluri și mai ales de paneuri care fac viața mai frumoasă. Am reînceput să mănînc fructe, ronțăi mere cu îndîrjire. Nu e vreun regim „personalizat” propus de vreun nutriționist, nu e vreo cură dezechilibrată de prin reviste (unele cred că sînt inventate ad-hoc de către redactorul de serviciu), nu e un regim din ăla în care trebuie să cîntărești, să combini și să-ți gătești tot timpul pînă ți se acrește. E doar un regim „din capul meu” și de bun-simț, pentru că îmi închipui că, dacă ții cont de cîteva reguli de bază, e imposibil să nu slăbești. Ei bine, slăbesc, dar mai cu țîrîita și îmi dau din ce în ce mai mult seama că, după 40 de ani, corpul începe să funcționeze altfel, mai în ralanti, metabolismul e mai lent, kilogramele în plus se așază și se văd altfel, mult mai inestetic decît înainte. Deci aveau dreptate toate mamele și mătușile cu „Să vezi cît de greu slăbești după 40!”, nu le-am crezut. Păi, dacă țineam regimul ăsta al meu de bun-simț în urmă cu cinci ani, în vreo săptămînă mă ascuțeam la față ca lupta de clasă, nu e cazul acum. Dar de ce am spus că mă „chinui”? Nu sufăr de foame, nu mă înfometez, am mai multă energie decît înainte, însă orice regim aduce cu sine frustrări și privațiuni, de aceea îmi închei uneori ziua uitîndu-mă din masochism la Paprika TV, exercițiul de voință suprem fiind acela de a nu deschide frigiderul. Și pentru că totul se petrece de fapt la nivel mental, regimul redeschide niște traume mai vechi.

În adolescența mea, nu erau deloc populare fetele grase (și cred că e valabil pentru multe generații, nu pentru toate), așa că a te încadra în niște norme, tipare care apăruseră peste noapte în anii ʼ90 (înainte nu vedeam vedete cu dimensiuni standard la TV sau prin reviste) era un must, iar slăbitul în sine devenise o obsesie colectivă. Toate colegele mele din liceu, chiar și cele slabe „de la natură”, țineau cîte o interminabilă cură și toate se plîngeau la răstimpuri: „De ce nu slăbesc, fată?”. Tocmai apăruse și Cola 0, cu noi au dat lovitura. Cola 0 curgea în valuri în barul de vizavi de liceu unde fetele, printre suspine că nu știu care băiat nu le bagă în seamă, își numărau caloriile. Fiecare avea listele și calculele ei, mai ceva ca-n caietele de algebră – eu, una, din matematica predată în liceu oricum nu mai pricepeam nimic, însă puteam cu ușurință să adun un măr cu un iaurt, cu 200 de grame de carne de pui și trei frunze de salată, încercînd să obțin sub un total de 1.000 de kilocalorii pe zi. Acasă, aruncam mîncarea pe care mi-o lăsa mama în frigider, oricum habar n-avea în ce vrie intraserăm cu toatele, nu știa că, după ce că eram tot timpul leșinată de foame, făceam ore în șir gimnastică după o casetă video cu Cindy Crawford. Ca ea voiam să ajung. În accepțiunea generală a fetelor, Claudia Schiffer era cam grasă. Un alt etalon despre care am mai scris erau blugii „Motor” care tocmai apăruseră, numărul 27. Dacă reușeai să intri în ei, erai „valabilă”, dacă intrai în 26 erai top-model, dacă abia încăpeai într-un 28 sau, Doamne ferește, în 29, erai cît o vacă. În funcție de rezultate, la școală aveai parte și de comentarii admirative. Tot din partea fetelor, căci pe băieți îi durea undeva de chinul nostru perpetuu, tocilarii care abia dacă reușeau să-și ridice privirea spre o fată n-ar fi putut să spună dacă era grasă ori ba și nici ce număr purta la blugi, iar pe ceilalți, cei „adevărați”, nu-i interesa decît care fată „și-o pune” și care nu. Astfel se explica succesul inadmisibil al Nicoletei de la B care, deși era cît un elefant pe lîngă noi, înfometatele, rumenă în obraji și plină de nuri, toți ăia de-a douășpea roiau în jurul ei. Și mai exista probabil un motiv – tac-su, fost securist, se îmbogățise după 1990, iar fata locuia într-o vilă cu piscină unde dădea periodic bairam, nu ca noi, amărîtele celelalte, care ne sărbătoream zilele de naștere în apartamente de bloc comunist, cu cîte o măslină pe scobitoare drept aperitiv ca să nu ne stricăm nici regimul.

„Vai, ce-ai slăbit, fată!”, exclamau toate cu invidie cînd mai apărea cîte una în blugi „Motor” nou-nouți, cu o bluză mai sus de talie și cu buricul pe afară. Fata își cobora privirea cu o prefăcută modestie: „Ba sînt încă grasă, fată! Nu vezi ce colaci am?!” și se apuca demonstrativ de niște pliuri imaginare de pe burtă. „Fugi de-aici, ăia nu-s colaci... nu vezi că ești numa’ piele și os!?” „Ce regim ai ținut, fată? Să mi-l dai și mie!” Brîndușa mîncase timp de patru luni numai mere, devenise de-a dreptul scheletică, Georgiana îl ținuse p-ăla cu mîncat de toate pînă în ora unșpe, după aia toată ziua numai suc de roșii, la 17 ani a slăbit 15 kilograme și a făcut gastrită, Mihaela mînca „disociat” de cînd se știa, Alex mînca o zi fructe, o zi carne, o zi lactate, eu în clasa a douășpea descoperisem regimul cu vermut (eram deja majoră), în loc de masa de prînz beam două sute de grame de vermut, mi-l aduceam la școală într-o sticluță, la ultimele ore eram inevitabil cam beată, dar fericită. Devenisem, dintr-o fată ușor plinuță și complexată, o fată slabă care încerca să se adapteze noului ei corp. Însă mă adaptam și vremurilor, urmam turma, complexele îmi dispăruseră, aveam în sfîrșit încredere în mine. Atunci, ca și în vremurile de acum, valoarea individuală nu conta, nu conta că îmi plăcea să scriu sau că citeam literatură, nu te legitima nimeni, în schimb cîștigai valoare prin apartenența la grupul care contează, prin cuceririle pe care le făceai, dacă te plăcea băiatul „popular” sau nu, dacă atingeai standardele de tipul Cindy Crawford. Se întîmpla într-un liceu bucureștean de renume, la clasele „importante”, cele de Real, căci fetele din singura clasă de Uman nici nu contau, alea erau niște ratate din principiu și nici nu țineau cure de slăbire.

În viața mea adultă, ani de-a rîndul, n-am mai ținut nici un regim, am vrut să am privilegiul de a mînca orice, oricînd vreau, fără să fac excese, apoi au mai fost și ani proști, de supraviețuire, în care uneori nu-mi permiteam să mănînc decît parizer cu pîine. Ani de-a rîndul, n-am mai poftit la nimic, dar au fost și vremuri în care nu aveam nici un leu pe card și pofteam la orice merdenea de pe stradă. Dacă îți place să scrii și să citești literatură, viața te poate duce în multe direcții neașteptate, mai ales în România, poți la un moment dat să ții regim fără să vrei. Țin minte că, la un moment dat, am participat la un eveniment cultural, iar sponsorul – un producător de iaurt – ne-a făcut cadou la toți cîte o geantă cu iaurturi de toate tipurile, vreo 50 de iaurturi. Acasă, frigiderul era gol, vreo patru zile am ținut regimul cu iaurt, mamă, ce m-am mai bucurat! Regimul de acum nu e un moft, nu mai am o obsesie legată de corp, însă îmi dau seama că la un moment dat trebuie să faci ceva pentru el, măcar preventiv, ca să fie în continuare cît de cît funcțional, ca să nu te lase baltă. Nu-mi mai doresc să arăt ca Cindy Crawford, nici n-aș mai avea cum și, în fond, și Cindy acum e cam babă. O babă slabă, presupun.    

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

mihai bendeac
„Iartă-mă. Deşi e prea târziu”. Bendeac îi cere scuze lui Gabriel Cotabiţă, într-un mesaj profund: „Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru”
Actorul Mihai Bendeac a postat un mesaj plin de regrete pe rețelele de socializare, în urma morții lui Gabriel Cotabiță. „Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru, incapabil de o comunicare firească, incapabil să susțină până la capăt o prietenie”, a transmis actorul.
image png
S-a aflat cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Și-a presimțit artistul sfârșitul? Ce i-a spus lui Horia Moculescu
23 noiembrie este o zi tristă pentru industria muzicală românească. S-a stins din viață Gabriel Cotabiță, la vârsta de 69 de ani, din cauza unui accident cardio-vascular. Horia Moculescu, bunul său prieten, mărturisește că a fost regretatul cântăreț cu doar câteva zile înainte să moară.
horoscop freepik jpg
Horoscop duminică, 24 noiembrie: Decizii importante pentru o zodie. Câștiguri financiare uriașe pentru nativii alteia
Horoscopul zilei de duminică, 24 noiembrie, anunță mutări importante în viața unor nativi și noroc de bani pentru alții. Lorina, astrologul Click!, are predicții complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.
gabriela cristea gogosi jpg
Cum să prepari cele mai pufoase și delicioase gogoși. Secretul Gabrielei Cristea
Nu mai e un secret că Gabriela Cristea, prezentatoarea TV, are propriul ei business cu dulciuri și cozonaci. Vedetei îi place foarte mult să gătească și nu ezită să le arate internauților cum se prepară anumite feluri de mâncare. Astfel că, recent, Gabriela Cristea a publicat un videoclippep pagina
Manichiura - unghii - oja FOTO Shutterstock
Pericolul nebănuit din machiaj, ață dentară și vopsele de păr, în timpul sarcinii. Ce probleme pot avea copiii
Un nou studiu arată că utilizarea frecventă a produselor de îngrijire personală de către femeile însărcinate sau care alăptează poate duce la niveluri mai ridicate de substanțe chimice toxice PFAS în sângele și laptele matern.
Soldati rusi in Ucraina FOTO Profimedia jpg
Putin anulează datoriile financiare ale soldaţilor ruși care se angajează să lupte cel puțin un an în Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, sâmbătă, o lege prin care soldaţii care semnează cu Ministerul Apărării un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate.
skynews zvi kogan uae 6755641 jpg
Mossad-ul investighează dispariția rabinului din Abu Dhabi. Anchetatorii israelieni vorbesc despre un incident terorist
Agenția israeliană de informații Mossad investighează dispariția unui rabin din Abu Dhabi, după ce a primit informații care indică un „incident terorist”.
horoscop freepik jpg
Horoscop duminică, 24 noiembrie. Mutări importante în viața unui nativ, bani cu nemiluita pentru altul
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de duminică, 24 noiembrie.
AEP observatori internationali foto AEP jpg
Ce le-a transmis conducerea AEP observatorilor internaţionali acreditați la alegerile prezidențiale 2024
Conducerea Autoritatății Electorale Permanente s-a întâlnit, sâmbătă, cu observatorii internaționali acreditați la alegerile prezidențiale. Toate activitățile pentru organizarea alegerilor prezidențiale sunt în grafic și au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern le-a transmis AEP.