O plimbare (partea a treia)

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Invizibilii jpeg

Dacă vrei să afli mai multe despre partea asta a cartierului Floreasca (Turbinei, Donizetti, parte din străzile cu nume de aviatori), o minimă documentare te duce direct către cartea istoricului Andrei Răzvan Voinea Idealul locuirii bucureștene. Familia cu casă și grădină: Parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine București (1908-1948), Editura Studio Zona, 2019. Omul a făcut o documentare temeinică, mulți ani, o teză de doctorat, a săpat arhivele și a stat de vorbă cu locuitorii din cartier. Lui îi datorez datele, amănuntele, anii și circumstanțele despre care o să pomenesc în continuare. Dacă un impuls oarecare nu mă abătea din calea obișnuită, zona mea de interes m-ar fi împins probabil spre alte lecturi și curiozități: a votat oare Joan Didion de fiecare dată cu republicanii? Sau cum se fac cele mai bune spaghetti carbonara. De pildă.

În fine. Am aflat așadar de la istoricul Voinea că ideea construirii unor case individuale cu ceva grădină în jur (un ideal la care visează și acum orice bucureștean care stă la bloc) apare pe la începutul secolului 20, cînd populația săracă a Capitalei, muncitorii de la fabricile de chibrituri, de țigări, de la tăbăcărie trăiau în cele mai mizerabile condiții, măcinați de tuberculoză și tifos. Aici mă simt nevoită să fac iar o paranteză și să vorbesc scurt despre tifos, care a lovit populația Europei ani buni și după primul război mondial. Tifosul se propagă prin păduchii de haine și a făcut ravagii în rîndurile armatei și mai cu seamă în spatele frontului. N-a scăpat de el nici Europa Occidentală, dar marile victime au fost aici, mai spre estul ei. O combinație letală de indolență administrativă și nepăsare populară a dus la milioane și sute de mii de morți. România, de pildă, a recunoscut oficial epidemia abia în anii ʼ20, cînd deja era tîrziu. Cercetările au arătat că existau directive sanitare și oarecari norme pe care nimeni nu le-a aplicat cum se cuvine. Mai apoi, autoritățile sanitare militare au avut probleme în a se coordona cu cele civile, iar populația a refuzat de multe ori cele mai elementare norme de igienă. Țăranii mîndri în ie n-au vrut să-și radă bărbile, și nici femeile să-și taie pletele. Toate astea, plus privațiunile războiului, plus starea precară de locuire din întreaga Românie au dus unde au dus. Pattern-ul, în mare, pare destul de cunoscut. În plus, poate fi o bună deșteptare pentru toată lumea care evocă duios, cu ochii înlăcrimați de melancoliile trecutului, glorioasa și „tihnita” (odios cuvînt) perioadă interbelică.

Închid voluta și mă întorc la începutul secolului 20, cînd mai ales medicii din România încep să pună presiune pe autorități: trebuia făcut ceva cu condițiile de locuire ale populației sărace. Acolo se încuibau tifosul și păduchele. În cămăruțe insalubre, suprapopulate, în muncitorul de la tăbăcărie care lucra zi-lumină, în chirpicii locuibili din care lipsea apa și aerul curat. Era nevoie de case.

Așa că, pe la 1910, se înființează Societatea pentru Locuințe Ieftine care ar fi urmat să construiască aceste case pentru populația săracă. Eligibili ar fi fost muncitorii care cîștigau un salariu de pînă în 200 de lei, iar prețul inițial al locuințelor a fost fixat undeva la 250.000 de lei plătibili în rate. Cu alte cuvinte, Societatea construia, dar acționa și ca o bancă – ratele erau plătite către această companie. Pe lîngă parcelarea Cornescu în care m-am nimerit, Bucureștiul are multe zone în care s-a construit așa. O să le vedeți sau le-ați văzut și prin Clucerului, în zona Lînăriei, Tei, Rahova, Lupească, Fabrica de Chibrituri și așa mai departe.

În Cornescu, cartierul Floreasca, Societatea începe să construiască din 1922, cam pînă prin 1938. După venirea comuniștilor e desființată și integrată în Ministerul Construcțiilor, de unde face cam același lucru (cu alți beneficiari) pînă prin ʼ50-ʼ60. Dar despre cum s-a construit, pentru cine, despre interese imobiliare și de grup, cu voia și răbdarea dumneavoastră, abia în ultima parte.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Vernisajul expoziției „Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot în Țările Române”
Vernisajul expoziției „Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot în Țările Române”
Muzeul Municipiului București găzduiește vernisajul expoziției „Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot în Țările Române”, eveniment care va avea loc la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr. 2), pe data de 16 aprilie 2025, ora 18.00.
Trump  Goden card captura WP png
„Gold Card”, viza permanentă pentru SUA. Trump: „Pentru 5 milioane de dolari, ea ar putea fi a voastră"
Preşedintele american Donad Trump a prezentat joi, 3 aprilie, „Gold Card”, o viză permanentă pentru SUA după modelul Green Card, care poate fi cumpărată cu 5 milioane de dolari.
Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Secretele celui mai bun piure de cartofi dulci
În doar 30 de minute, ai gata o garnitură pufoasă de cartofi. Află care sunt ingredientele şi ce anume face un piure de cartofi dulci savuros!
Audrey Lunn foto captura video jpg
O femeie a descoperit într-o filmare veche un personaj care i-a devenit soț peste doi ani
O femeie din Statele Unite a descoperit într-un video vechi un bărbat necunoscut, iar câțiva ani mai târziu, acesta a ajuns să fie soțul ei.
Kelemen Hunor si Marcel Ciolacu FOTO INQUAM Photos Sabin Cirstoveanu jpg
Reacția lui Ciolacu după ce Kelemen Hunor și-a exprimat îndoiala privind recuperarea întârzierilor din PNRR: „Era la guvernare cu USR-PNL când l-au făcut”
Marcel Ciolacu l-a contrazis vineri, 4 aprilie, pe Kelemen Hunor, după ce liderul UDMR a spus că nu vor putea fi recuperate toate întârzierile din reformele prevăzute în PNRR.
Shutterstock 101717368 jpg
Cum să prepari mâncare de praz cu măsline: rețeta pas cu pas pentru o masă savuroasă
Îți place să gătești simplu, rapid și sănătos? Atunci mâncarea de praz cu măsline este exact ce ai nevoie! Această rețetă tradițională românească de post este perfectă pentru zilele în care vrei să te bucuri de o masă gustoasă fără carne, dar plină de arome.
Exerciţiu tactic cu trupe şi trageri reale Patriot Spark 23 în poligonul de trageri sol-aer de la Capu Midia, judeţul Constanţa. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ce se întâmplă cu sistemul Patriot donat Ucrainei de către România. Marcel Ciolacu: „Ne vine un model nou”
Premierul Marcel Ciolacu a precizat, chestionat de jurnaliști, că sistemul Patriot care trebuie să îl înlocuiască pe cel donat Ucrainei a fost plătit.
mihai bendeac jpg
Mihai Bendeac și Antena 1 au îngropat securea războiului. Actorul pregătește un nou proiect alături de Mona Segall
După două conflicte majore cu postul de televiziune, se pare că Mihai Bendeac și Antena 1 au renunțat la proces, iar acum actorul pregătește un nou proiect alături de Mona Segall.
game 1553995 1280 jpg
Fenomen similar cu mesajele extremiste de la noi se petrece în Spania: tineri care nu învață despre dictatura franchistă le preiau de pe TikTok
Elevi care cântă imnul mișcărilor fasciste „Cara al sol” la ore și în excursii, discursuri revizioniste care circulă nestingherit în curțile școlilor și profesori care evită subiectele incomode – în Spania, neînțelegerea profundă a trecutului dictatorial al țării devine teren fertil pentru propagar