O plimbare (partea a treia)

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Invizibilii jpeg

Dacă vrei să afli mai multe despre partea asta a cartierului Floreasca (Turbinei, Donizetti, parte din străzile cu nume de aviatori), o minimă documentare te duce direct către cartea istoricului Andrei Răzvan Voinea Idealul locuirii bucureștene. Familia cu casă și grădină: Parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine București (1908-1948), Editura Studio Zona, 2019. Omul a făcut o documentare temeinică, mulți ani, o teză de doctorat, a săpat arhivele și a stat de vorbă cu locuitorii din cartier. Lui îi datorez datele, amănuntele, anii și circumstanțele despre care o să pomenesc în continuare. Dacă un impuls oarecare nu mă abătea din calea obișnuită, zona mea de interes m-ar fi împins probabil spre alte lecturi și curiozități: a votat oare Joan Didion de fiecare dată cu republicanii? Sau cum se fac cele mai bune spaghetti carbonara. De pildă.

În fine. Am aflat așadar de la istoricul Voinea că ideea construirii unor case individuale cu ceva grădină în jur (un ideal la care visează și acum orice bucureștean care stă la bloc) apare pe la începutul secolului 20, cînd populația săracă a Capitalei, muncitorii de la fabricile de chibrituri, de țigări, de la tăbăcărie trăiau în cele mai mizerabile condiții, măcinați de tuberculoză și tifos. Aici mă simt nevoită să fac iar o paranteză și să vorbesc scurt despre tifos, care a lovit populația Europei ani buni și după primul război mondial. Tifosul se propagă prin păduchii de haine și a făcut ravagii în rîndurile armatei și mai cu seamă în spatele frontului. N-a scăpat de el nici Europa Occidentală, dar marile victime au fost aici, mai spre estul ei. O combinație letală de indolență administrativă și nepăsare populară a dus la milioane și sute de mii de morți. România, de pildă, a recunoscut oficial epidemia abia în anii ʼ20, cînd deja era tîrziu. Cercetările au arătat că existau directive sanitare și oarecari norme pe care nimeni nu le-a aplicat cum se cuvine. Mai apoi, autoritățile sanitare militare au avut probleme în a se coordona cu cele civile, iar populația a refuzat de multe ori cele mai elementare norme de igienă. Țăranii mîndri în ie n-au vrut să-și radă bărbile, și nici femeile să-și taie pletele. Toate astea, plus privațiunile războiului, plus starea precară de locuire din întreaga Românie au dus unde au dus. Pattern-ul, în mare, pare destul de cunoscut. În plus, poate fi o bună deșteptare pentru toată lumea care evocă duios, cu ochii înlăcrimați de melancoliile trecutului, glorioasa și „tihnita” (odios cuvînt) perioadă interbelică.

Închid voluta și mă întorc la începutul secolului 20, cînd mai ales medicii din România încep să pună presiune pe autorități: trebuia făcut ceva cu condițiile de locuire ale populației sărace. Acolo se încuibau tifosul și păduchele. În cămăruțe insalubre, suprapopulate, în muncitorul de la tăbăcărie care lucra zi-lumină, în chirpicii locuibili din care lipsea apa și aerul curat. Era nevoie de case.

Așa că, pe la 1910, se înființează Societatea pentru Locuințe Ieftine care ar fi urmat să construiască aceste case pentru populația săracă. Eligibili ar fi fost muncitorii care cîștigau un salariu de pînă în 200 de lei, iar prețul inițial al locuințelor a fost fixat undeva la 250.000 de lei plătibili în rate. Cu alte cuvinte, Societatea construia, dar acționa și ca o bancă – ratele erau plătite către această companie. Pe lîngă parcelarea Cornescu în care m-am nimerit, Bucureștiul are multe zone în care s-a construit așa. O să le vedeți sau le-ați văzut și prin Clucerului, în zona Lînăriei, Tei, Rahova, Lupească, Fabrica de Chibrituri și așa mai departe.

În Cornescu, cartierul Floreasca, Societatea începe să construiască din 1922, cam pînă prin 1938. După venirea comuniștilor e desființată și integrată în Ministerul Construcțiilor, de unde face cam același lucru (cu alți beneficiari) pînă prin ʼ50-ʼ60. Dar despre cum s-a construit, pentru cine, despre interese imobiliare și de grup, cu voia și răbdarea dumneavoastră, abia în ultima parte.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Cine vrea să-i dea lui Trump speranțe pentru un al treilea mandat la Casa Albă: „Singurul capabil să readucă America la măreție”
A fost introdusă o rezoluție de modificare a Constituției SUA pentru a permite președintelui Donald Trump să fie ales pentru un al treilea mandat la Casa Albă.
„Dracula în benzi desenate” -  cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
„Dracula în benzi desenate” - cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
Muzeul Județean de Istorie Brașov anunță albumul colectiv „Dracula în benzi desenate” care reunește lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, primul astfel de album dedicat nemuritorului Dracula.
bord avion jpg
S-a stabilit un nou record de zbor pe ruta New York - București. Pilot: „Datorită vântului am reușit să atingem viteza de 1150 km/h”
Un pilot a anunțat pe pagina sa de TikTok că a stabilit un nou record, după un zbor din New York la București. A fost cel mai rapid zbor operat vreodată, a durat 7 ore și 46 de minute. „Porțiuni de zbor deasupra Atlanticului ne-au permis să atingem viteza de 1150 km/h, datorită vântului favorabil."
Cercetări la locul unei morți suspecte Foto DMS jpg
O tânără de 33 de ani, găsită moartă într-o locuinţă din Giurgiu. Localnicii îl învinovățesc tocmai pe cel care a sunat 112
O tânără de 33 de ani din localitatea Mihai Bravu, județul Giurgiu, a fost găsită, vineri, moartă în locuința sa. Poliția a deschis o anchetă pentru moarte suspectă.
facebook vlad oprea
Primarul Vlad Oprea, după ce a fost pus sub control judiciar: „Un grup de interese vrea să pună mâna pe Sinaia”
Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, pus sub control judiciar, a mers, vineri, 24 ianuarie, la sediul Poliției Sinaia.
stefan radu oprea foto facebook
Sindicaliștii, primiți la Guvern după protestul din Piața Victoriei
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ştefan Radu Oprea, a avut, vineri, consultări cu sindicaliştii din mai multe domenii.
Screenshot 2025 01 24 200145 png
Noi imagini arată fortificații ale armatei ruse pe plajele din Crimeea
Forțele ruse din Crimeea întăresc apărarea și sapă tranșee de-a lungul plajelor pentru contracara un posibil asalt aerian ucrainean, a informat mișcarea partizană Ateș pe Telegram joi, publicând imagini cu fortificațiile, relatează Kyiv Post.
GiDn1r3XcAAjXlJ jpg
Zborurile de deportare au început în SUA. Imagini cu migranți încolonați au fost publicate, în timp ce Trump este de neclintit
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a anunțat vineri, 23 ianuarie, că „zborurile de deportare au început”, difuzând fotografii cu persoane îmbarcate în avioane militare.
Dan Negru webp
Porecla pe care Dan Negru a primit-o de la un mare actor român. Cum a fost numit prezentatorul TV și cât de mult l-a ajutat în viața personală: „Mă bucură faima asta”
Despre cariera și viața personală ale lui Dan Negru se cunosc o mulțime de detalii, însă există un lucru pe care puțini îl știu despre celebrul prezentator TV. „Regele Revelioanelor”, așa cum a fost supranumit de-a lungul timpului are o poreclă pe care i-a dat-o un mare actor.