Predestinarea

Paul EVDOKIMOV
Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Predestinarea jpeg

(...) Putem defini raporturile între Dumnezeu și creatura sa în categoriile cauzalității. În acest caz, Dumnezeu este prima cauză care declanșează mișcarea, viața, și totul se întoarce la ea. Libertatea umană nu este decît cauza secundară instrumentală: ea își trage originea din prima și este determinată de ea. Dacă cauza secundară păcătuiește este pentru că prima tolerează aceasta. Determinismul cauzal se situează fatalmente în timp, prima mișcare se găsește aici inevitabil, ceea ce erijează prima cauză în pre-cauza universală a totului, și prefixul „pre” introduce timpul în eternitatea lui Dumnezeu. Omul nu apare în chip fatal decît ca obiect al acțiunii divine. Pe acest plan cauzal, ideea augustiniană încă indecisă este condusă prin logica de fier a juristului Calvin pînă la limita sa: Praedestinatio ad gloriam, reprobatio ad gehennam (predestinat în glorie sau sancționat în Infern – n. red.). Cercul este întors spre el însuși fără o altă ieșire posibilă: „Astfel, după scopul pentru care este creat omul, noi spunem că este predestinat la moarte sau la viață”.

Pentru Orient, Dumnezeu nu este niciodată prima cauză, ci Creatorul. Creația „după chipul” Creatorului este aceea care plasează „a doua libertate” în afara oricărui determinism cauzal, și concepția patristică despre om ca autexousia (autoritate asupra sieși, liber-arbitru – n. red.) desemnează pe drept capacitatea sa misterioasă de a transcende orice necesitate și condiția însăși de creatură spre libertatea divină: să se vadă microtheos. Se poate spune chiar că Dumnezeu-Filantropul este mult mai determinat el însuși de creatura sa și de alianțele sale: „Iahve s-a jurat și nu-i va părea rău” (Psalmi 110, 4), decît creatura de Creatorul său. Întruparea apare ca o replică a lui Dumnezeu față de propria sa premisă: îndumnezeirea creaturii sale. Și căderea omului este aceea care arată amploarea titanică a libertății sale care determină prin ea însăși destinul său. Satan n-a mințit spunînd: „Veți fi ca dumnezeii”. Omul a creat cîteva lucruri care n-au existat niciodată înainte, a creat, a introdus răul în natura sa inocentă. Ba mai mult, mîntuirea omului determină forma Întrupării în calitatea lui, ca Iubire crucificată. Sîngele divin a fost vărsat tocmai pentru a salva libertatea sub har, căci Dumnezeu, după adagiul Părinților, „nu poate forța pe nimeni să-l iubească”.

Însă orice autonomie dusă pînă la limita sa de ruptură este contra naturii, căci ea închide omul în sub-natura sa, face să se înăsprească ipseitatea sa, distruge ontologia sa deiformă. Din contra, acolo unde omul încetează a se vedea în subiectivitatea sa pură și se vede în relația cu Altul divin, acolo unde el se descoperă ca „identitate prin har”, ca „persoană etern primită” (expresii frecvente la Maxim Mărturisitorul), el distruge orice izolare infernală și o transcende spre bucuria Mirelui și a Slujitoarei Domnului.

„Eu bat la ușă”, zice Domnul și el bate la propriul său chip în om, la chipul libertății divine, și kenotic „așteaptă” real și nu predetermină nimic. Hotărîrile lui Dumnezeu și chiar prezicerile Apocalipsei pot revela caracterul lor condițional (cf. Ieremia 18, 7-10; 26, 2-3, 13); libertatea umană are puterea de a le schimba.

Miracolele credinței, factorul absolut nou al sfințeniei, harisma profeției atrag raporturile nupțiale în care domnește iubirea care transsubstanțiază orice supunere și subordonare în „cu totul altceva” al Împărăției. Întreg misterul icoanei Deisis, plasată în inima iconostasului, este de a ne oferi în același timp imaginea judecății și transcenderea ei spre imaginea nunții Mielului.

Dumnezeu nu convinge nici prin putere, nici prin tărie, ci prin duh (Zaharia 4,6). Or, acolo unde este duhul, acolo este libertatea. Viciul predestinației și al preștiinței este de a introduce un Dumnezeu-Creator înainte și după coordonate temporale: prima cauză plasată în timp prevede și deci predestinează, determină totul. Acest „pre” deformează eternul lui Dumnezeu și capacitatea credinței de a depăși cadrele timpului. Libertatea comportă numai necesitatea sa interioară: a se manifesta într-o opțiune. Amploarea sa conține opțiunea cea mai de temut: aceea a unui revoltat de a se determina contra lui Dumnezeu. Arhetipul său, prima opțiune luciferiană înaintea oricărei existențe concrete a răului demonstrează că, chiar în această stare de inocență inițială, libertatea este salvgardată intactă și Dumnezeu este acela care o protejează contra propriei sale atotputernicii.

În comentariile eterodoxe la Romani 8, 9, predestinația este condiționată de preștiința lui Dumnezeu și acel „noi” din Efeseni 1, 8-12, este luat în sensul limitativ și arbitrar numai pentru cei „aleși”. Or, la Sf. Pavel, cei chemați și creștinii sînt sinonimi. Cu toată terminologia sa adesea confuză și inadecvată viziunii sale, teologia sa este foarte voluntaristă. Marea temă a Epistolei către Romani este mîntuirea prin credință și prin viața plină de har și conformă credinței. Opoziția paulină nu este între credință și fapte, ci între faptele credinței și faptele legii. Mai profund decît orice prejudecată doctrinară, predestinația la Sf. Pavel nu este decît o formă convențională pentru a desemna misterul iubirii lui Dumnezeu, or această iubire determină, predestinează pe Dumnezeu și nu omul, dacă vrem să folosim acest concept (...).

În Romani 1 și 8, Sf. Pavel vorbește despre misterul istoriosofic al lui Israel și, ca în cazul lui Iacob și Esau, este vorba mai mult de paradoxele Providenței, de tema istorică, de sensul metaistoric al Istoriei mîntuirii. La fel, imaginea olarului nu dezvăluie decît unul dintre multiplele aspecte ale înțelepciunii divine, dar nu descrie în nici un fel tot infinitul, toată gama inepuizabilă a raporturilor între Dumnezeu și om. Sf. Pavel a avut îndeajuns sensul adevăratului mister pentru a nu luneca spre o asemenea simplificare. Desigur, Dumnezeu este acela care face să se nască voința și acțiunea, dar de îndată antinomia este restabilită: lucrați, deci, la mîntuirea voastră cu frică și cu cutremur.

„Dumnezeu i-a închis pe toți în neascultare, pentru ca pe toți să-i mîntuiască” (Romani 11, 32). Oricărui raționalism limitativ, Pavel îi răspunde prin mărturisirea adevăratului mister: căile sale sînt de nepătruns. Este cuviincios pentru om a le cinsti în tăcere. Docta ignorantia este în opoziție cu orice „azil de ignoranță”. Planul Mîntuitorului ca toți oamenii să fie mîntuiți (1 Timotei 2, 4; Romani 8, 32) este infinit mai misterios și mai impenetrabil decît predestinația, așa de omenească și așa de săracă în logica ei rectilinie. „Complexul aleșilor” este o stare morbidă care denotă o conștiință nefericită, înfricoșată de iad.

(fragment din volumul Rugul Aprins de Paul Evdokimov, Editura Mitropoliei Banatului, Timișoara, 1994, traducere de Teodor V. Damșa)

Foto: wikimedia commons

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Trump Zelenski, foto Facebook Mircea Marian jpg
Concluzia la care a ajuns Zelenski după întâlnirea cu Trump. „Intenţionez să îl sun pe preşedintele Biden”
Preşedintele Volodimir Zelenski anunţă că este dispus să ia în calcul desfăşurarea de trupe străine în Ucraina, dar vrea neapărat să discute cu Joe Biden despre invitarea Ucrainei în NATO, înainte ca Donald Trump să preia preşedinţia SUA.
image png
Sos de lămâie, rețeta clasică din anul 1929. Este delicios și ideal de servit cu o friptură suculentă
Unul dintre cele mai gustoase sosuri cu care putem servi o porție de friptură fragedă și suculentă este cel făcut din lămâie. Suficient de gustos, îmbină gustul dulce-acrișor, iar pentru mesele de sărbători poate reprezenta alegerea ideală.
varsta-pensionare-batran-munca-pensionar-la-munca
Doar 13% dintre europeni muncesc după pensionare: în ce țări lucrează cei mai mulți și cum e în România
Majoritatea persoanelor din Uniunea Europeană care au ieşit la pensie în 2023 au încetat să mai lucreze şi doar 13% dintre acestea au continuat să muncească, fie din dorința de a avea activitate, fie pentru a-și rotunji veniturile.
salzburg 274242 1280 jpg
Wizz Air anulează din 2025 un zbor către o destinație foarte iubită de români! E vorba de un oraș european
Compania aeriană low-cost Wizz Air a anunțat că va suspenda din nou zborurile comerciale regulate între București și Salzburg (Austria) începând cu data de 11 ianuarie 2025. Informația a fost confirmată de site-ul specializat boardingpass.ro.
Banner Hotel de lut
Banner Ramona Clejani
Pe câți bani cântă fiica renegată a lui Ioniță de la Clejani, de Revelion? Mesaj emoționant pentru artist: „Dumnezeu să-i încălzească inima!”
Ramona Manole, fiica lui Ioniță de la Clejani, face mărturisiri emoționante despre copilăria grea
Reprezentanți ai PSD, PNL, USR, UDMR și ai minorităților naționale fac declarații de presă la finalul unei ședințe la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ilie Bolojan ar putea fi candidatul comun al partidelor pro-europene la alegerile prezidențiale, sugerează Crin Antonescu
Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, susține ideea ca partidele proeuropene să aibă un candidat comun la alegerile prezidențiale și crede că actualul președinte interimar al partidului, Ilie Bolojan, ar putea fi o astfel de variantă.
Planeta Pamant in flacari -incalzire globala FOTO Shutterstock
2024 a fost declarat cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteo. Avertismentul specialiștilor
Acest an va fi cel mai cald de la începutul înregistrărilor, cu temperaturi extraordinar de ridicate, care vor persista cel puțin până în primele luni ale anului 2025.
conserva jpeg
Cutiile de somon expirate de câteva decenii dezvăluie o surpriză uriașă
Conservele de somon sunt eroii improbabili ai unui muzeu accidental de istorie naturală din spatele cămarei, cu decenii de ecologie marine din Alaska păstrată în saramură și cositor.