Țeapa bulgărească sau despre limita confortului personal

Publicat în Dilema Veche nr. 852 din 6 - 12 august 2020
Țeapa bulgărească sau despre limita confortului personal jpeg

Stabilimentul arăta „rustic”, însă în sensul rău – ca un coteț ceva mai mare de găini care stătea să se dărîme, însă nu-ți dădeai seama chiar din prima. Ne fusese recomandat de o cunoștință întîmplătoare din celălalt capăt al Bulgariei care ne făcuse și rezervarea pentru trei nopți. „Nu e lux, dar e o cameră unde se poate dormi decent, la un preț bun!”, ne asigurase ea și avusesem încredere pentru că niciodată nu luaserăm vreo țeapă majoră în Bulgaria, așa cum ni se întîmplase de multe ori în România, totul aici era cît de cît funcțional. În plus, cunoștința noastră, o bulgăroaică, ne scutise de dat telefoane în plin sezon și de încercarea de a ne înțelege într-o engleză aproximativă cu diferite gazde sau proprietari de pensiuni. Îi fuseserăm recunoscători. Iar după 300 și ceva de kilometri de condus într-o zi toridă nu mai aveam mari pretenții – ne-am prăbușit la o masă din lemn de care ni se lipeau mîinile transpirate (abia mai tîrziu am identificat-o drept soioasă), de la restaurantul pensiunii, și am cerut cîte o bere rece. Prietena noastră din sud ne mai spusese că proprietarul era un doctor chirurg din Sofia, om serios și de carieră, care își petrecea verile la malul mării, avînd grijă de pensiune și de restaurant. În mintea mea, această informație îmi oferea garanția calității serviciilor – pur și simplu, am respect față de doctori, fie ei români, bulgari sau de pretutindeni. Să stai la pensiunea unui doctor, mai ales în an pandemic, nu e ca și cum ai sta în casa unor țărani nespălați. De îndată ce am ajuns l-am căutat cu privirea pe dom’ doctor, însă prin curte nu era decît un băietan care o rupea oarecum pe englezește și care se înțelegea de bine, de rău cu mușteriii străini. Chipul îi era pe jumătate acoperit de o mască pe care probabil că nu și-o schimbase de vreo săptămînă, iar din conversația cu el am înțeles că avea o mare nemulțumire – de ce el e obligat să poartă mască și turiștii, nu?

Room is not ready!, dar am înțeles că acum „se face”. L-am întrebat pe puști despre doctor și m-am lămurit că era bătrînul în „costum de marinel” de la poartă. Îl văzusem în treacăt, bea bere la o măsuță, alături de nevastă, și fumau țigări, aș fi zis „Carpați” la ce tuse tabagică „sănătoasă” avea nevasta. Ei doi nu purtau măști. Doctorul părea cam decrepit și nu prea avea prestanță de doctor, dar cine știe? Nu judeca oamenii după aparențe! – mi-am zis.

Camera era prima pe stînga, m-a izbit un miros greu pe care încercaseră să-l îndepărteze cu un parfum ieftin, dulce-grețos. Mică, întunecoasă, două paturi, un televizor. Părea într-adevăr o cameră funcțională, însă nu am fost prea atentă la detalii. Era cald, aproape sufocant, așa că mi-am ridicat cu speranță privirea spre aparatul de aer condiționat. Merge? Sure – mi-a zîmbit băietanul, l-am crezut pe cuvînt, n-am mai verificat. Wi-fi? Let’s see, poate aveți noroc!, s-a plimbat cu telefonul prin cameră și ne-a demonstrat cu mîndrie că avea vreo două linii de semnal. Și acum să vă arat baia, „tradiționala” baie bulgărească de la mare, cu o chiuvetă de care e atașat un furtun de duș, cînd faci duș, avantajul e că speli tot, inclusiv WC-ul. Baia arăta ca o cameră de gazare, mai ales că erau și niște țevi pe sus ce ieșeau din niște găuri în pereți.

Nici acum nu înțeleg de ce n-am fugit de acolo mîncînd pămîntul, de ce am continuat să zîmbesc politicos cînd am dat pașapoartele și i-am plătit camera doctorului personal, gîndindu-mă că „n-om muri trei nopți!”, de ce am acceptat jegul ăla de cameră, ba chiar am început oftînd să dezinfectez baia cu spirtul adus de acasă. De ce nu am niciodată puterea de a spune „nu” în astfel de situații, poate dintr-un bun-simț exagerat, de ce plec capul și accept aproape orice pe banii mei (camera costa aproape cît studioul decent și curat din celălalt loc de unde tocmai veniserăm), de ce am mentalitatea asta păguboasă tipic românească „las’ că merge și așa!”? Poate că sînt rămășițe genetice din comunism, să ne mulțumim cu puțin, să nu cîrcotim, să fim obedienți, să acceptăm „răul” ca pe un dat, să ne lăsăm păcăliți cu zîmbetul pe buze. Toate „mările” mele din copilărie, „mările” socialiste, au fost marcate de condiții improprii, de camere mizere de hotel cu robinete la baie care nu se închideau și picurau toată noaptea, mochete vechi care purtau încă pașii plini de nisip ai celor dinaintea noastră, paturi din care ieșeau arcurile, așternuturi jilave, chifle tari ca piatra la micul dejun. Dar nu puteai să zici nimic, nu exista decît critică constructivă. Oare de acolo mi se trage?

Am lăsat bagajele în grajdul ăla și am plecat să luăm cina, care a fost mai mult decît mulțumitoare, ca oriunde în Bulgaria, la un restaurant drăguț pe malul mării. Însă gîndul că trebuia să mă întorc în cameră plutea deasupra mea ca o umbră. Am pornit-o aiurea prin sat, am făcut mici cumpărături ca să amînăm cît mai mult momentul. Ne-am întors destul de tîrziu, doctorul bea la greu cu niște localnici, se uitau la televizor la știrile bulgărești, iar doctorul le explica doct celorlalți cum stă treaba cu covidu’ – am dedus eu din conversație, neștiutorii îl ascultau și se uitau la el ca la un soare, probabil că le făcea cinste cu băutura. Am mai luat cîte o bere de la restaurantul pensiunii și ne-am aciuiat undeva prin curtea plină de vegetație, de țînțari și de obiecte vechi – un televizor stricat, o mașină de scris ruginită, niște cărți bulgărești pentru copii de prin anii ’80. „Adina, nu mai fi nemulțumită, uite, locul ăsta are, totuși, un farmec aparte... o să ai despre ce scrie!”, încercam eu să mă conving ușor abțiguită. Și, în același timp, încercam să-mi amintesc prin cîte gări am dormit de-a lungul timpului, în călătoriile mele, prin cîte holuri de hotel, în cîte corturi, odată am dormit chiar pe un morman de boască din mijlocul unei podgorii... mda, însă aveam 20 de ani, nu 40. La 40, oricît de boem ai fi și de destupat la minte, tot ai nevoie de o budă curată și de un pat decent. M-au lăsat nervii doar cînd am intrat în cameră și m-am prins că nu schimbaseră cearceafurile, erau pline de nisip. Am încercat să deschid televizorul, ca să am măcar o fereastră spre o altă lume mai „normală”, însă era doar de decor.

A doua zi, pe la șase, doctorul trebăluia prin curte, iar nevasta supraveghea aprovizionarea cu niște plăcinte a unei coșmelii din fața casei – ca să vezi, mica lor afacere avea și o patiserie! Bagajele noastre erau deja în mașină, eu, după o noapte nedormită, încercam să le explic prin Google Translate că vrem să plecăm și că vrem banii înapoi pentru două nopți. „Per che?”, a întrebat mirată nevasta, apropiindu-se de mine și tușindu-mi – tabagic, sper – în nas... unde era distanțarea socială? „Miroase urît, e mizerie...”, nevasta a suspinat, a apucat o cîrpă de praf, cu intenția de a ne face curat în cameră. „Nu e nevoie, plecăm!” Am recuperat cu greu banii pe o singură noapte, am zbughit-o spre București, la șapte eram deja în vamă, cu o vacanță distrusă pe ultima ei sută de metri. Mi-am amintit cu satisfacție că uitaserăm să le plătim cele patru beri.

Foto: wikimedia commons

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

peter Magyar foto arhiva personala jpg
Liderul opoziţiei ungare, marș de la Budapesta la București împotriva apropierii lui Viktor Orban de George Simion
Liderul opoziţiei ungare Peter Magyar a început miercuri un marş către România în semn de protest împotriva recentei apropieri afişate de premierul Viktor Orban faţă de naţionalistul român George Simion, acuzat de a fi o ameninţare pentru numeroşii maghiari din ţara vecină (Ungariei).
alpinist shutterstock jpg
Supraviețuire incredibilă: a căzut de la 120 m și s-a urcat la volan ca să caute ajutor
Un alpinist din Statele Unite a supraviețuit unei căderi de peste 120 de metri în Munții North Cascades, statul Washington, în timp ce cobora o râpă abruptă împreună cu alți trei alpiniști, care și-au pierdut viața.
Horoscop FOTO Shutterstock (3) jpg
4 zodii care primesc bani, schimbă locul de muncă și încep o nouă relație de iubire în luna iunie. Ei sunt nativii invincibili în vara anului 2025
Începutul lunii iunie vine cu multe schimbări astrale, iar anumite zodii par să fie aliniate perfect pentru transformările care urmează să apară în viața lor. De la iubire, viață profesională de succes, până la venituri uriașe, nu mai rămâne decât un pas. Vezi dacă și tu te numeri printre nativii ca
copil disparut foto ipj constanta png
Copil de 8 ani din Mangalia, căutat de polițiști după ce a dispărut dintr-un parc
Un copil în vârstă de 8 ani este căutat de polițiștii constănțeni după ce a plecat de unul singur miercuri, 14 mai, dintr-un parc din Mangalia, fără să se mai întoarcă acasă.
Bundeswehr - armata germana FOTO general-history.com
Germania va construi cea mai puternică armată convențională din Europa, anunță noul cancelar de la Berlin
Cancelarul german Friedrich Merz s-a angajat să transforme Bundeswehr-ul în cea mai puternică armată convențională din Europa, oferindu-i toate resursele financiare de care are nevoie pentru a deveni astfel. Merz a mai spus că va introduce un nou serviciu militar voluntar.
BeFunky collage (24) jpg
Cu cine votează vedetele din România. Între „am toate motivele să-mi fie frică” și „plec din țară, să mor eu!”
Pe 18 mai, în turul doi al alegerilor prezidențiale, românii au de ales între doi candidați cu orientări politice total diferite. Ambii și-au atras de partea lor vedete. Unele nu s-au sfiit să-și exprime în spațiul public opțiunea electorală pe care o vor avea duminică, în ziua scrutinului.
bogdan bob radulescu cluj actor epic show. foto arhiva personala
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
Umorul a fost unul dintre cele mai eficiente tratamente la care a făcut apel poporul român în momentele grele. În condițiile unei Românii violent polarizate înainte de alegerile prezidențiale, comediantul Bogdan Bob Rădulescu vine cu o soluție genială pentru dezbinarea la care s-a ajuns.
Consiliul Europei FOTO Shutterstock
Consiliul Europei vrea crearea un tribunal special pentru judecarea rușilor responsabili de invazia Ucrainei
Consiliul Europei a lansat miercuri procesul de creare a unui așa-numit Tribunal Special pentru Ucraina, care urmărește judecarea responsabililor ruși pentru invazia lansată în 2022.
image png
Céline Dion, mesaj emoționant la Eurovision. Suedia, cotată ca principala favorită
Céline Dion a avut o apariție rară în timpul primei semifinale a Concursului Eurovision, cu un scurt mesaj video înregistrat.