Locul secret de la marginea mării – partea a doua

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Mă voi ține de cuvînt. N-o să vă spun unde sînt, sînt într-un loc la mare, în Bulgaria, ca multe altele. Mă țin de cuvînt în primul rînd față de prietenii care mi l-au recomandat. „Nu mai spune, că se strică!”, mi-au zis ei. „Dacă află românii despre el, o să ajungă ca Vadu sau Corbu… poate chiar mai rău!” Mereu mi s-a părut o mare aiureală toată secretomania asta legată de locurile „bune”, curate, cinstite… În plus, dacă ajung într-un astfel de loc îmi place să împărășesc bucuria descoperirii lui. Însă poate că prietenii mei au dreptate. Cînd am ajuns în prima seară, vineri, locul pe care mi-l imaginam pustiu și izolat era destul de aglomerat, pentru că și la bulgari, ca și la noi, se practică turismul de week-end. Ne-am uitat la numerele mașinilor, într-adevăr numai numere de Bulgaria, două mașini din Polonia, o mașină cu număr de Germania, am făcut cunoștință, de fapt, cu posesoarea ei, o nemțoaică din Leipzig care vine aici de ani buni. Și doar o mașină cu număr de România. Bucureșteni. Pe la miezul nopții, cînd toate cîrciumile începeau să se închidă, iar oamenii se retrăgeau prin curțile gazdelor sau pensiunilor ca să mai stea acolo la taclale și la un ultim pahar, o distanțare socială binevenită, și nu doar în vremuri de pandemie, pentru că unii nu merg la mare ca la discotecă sau la club, poate că vor ca noaptea să fie liniște, să poată auzi valurile care se sparg de țărm, pescărușii, greierii, țînțarii sau orice alte lighioane în mediul cărora au intrat la un mod intruziv, să se uite la stele fără să vadă spoturi, lasere sau alte chestii proiectate pe cer, de la un bar încă se mai auzea o muzică la un volum moderat spre tare. Iată-i și pe bucureștenii noștri neliniștiți care se îndreptau spre barul ăla ca hipnotizați: „Uite, bă, că acolo se mai întîmplă ceva!”. Am trecut pe lîngă ei, ferindu-ne să mai schimbăm între noi vreo vorbă în română, și ne-am tot dus spre căsuță noastră, cu o curte inundată de verdeață și de flori și mai ales cu o liniște desăvîrșită. Așadar, n-o fi mai bine să nu spui?

Mai întîi a fost decizia de a pleca în vacanța la mare în vara fatidicului an 2020, mai ales într-o țară străină. N-am plecat cu inima ușoară, am avut emoții și îndoieli, am pus în bagaj o plasă întreagă cu măști, geluri dezinfectante, sticle cu spirt care pînă acum nu mi-au folosit la nimic, totul aici e foarte curat, de la camerele pensiunilor la toaletele teraselor unde ai gel dezinfectant la discreție și totul strălucește, oamenii păstrează distanța la limita bunului-simț, nu se înghesuie nici măcar la coadă la clătite, așa cum vă spuneam, preferă să-și petreacă serile pe băncile de lemn de prin curți, socializînd cu cei cu care au venit, fără să încerce să-și facă noi prieteni de conjunctură, nu sînt hore în mijlocul străzii sau concerte pe plajă. M-am ferit de resort-uri, oricum nu-s eu om de all-inclusive și am căutat un loc cît mai izolat, cu o plajă neamenajată, sălbatică. Locul nu s-a dovedit chiar atît de izolat pe cît credeam, vezi oameni pe ulițele satului, însă nu puhoaie, iar la restaurantele cele mai bune, mesele sînt destul de înghesuite și aproape unele de altele, mai tresari cînd auzi cîte o tuse sau un strănut la masa de alături, apoi îți dai seama că, în fond, asta e, ai vrut vacanță, ți-o asumi. De fapt, nu mai știu exact ce-ți asumi, pentru că din momentul în care ieși din București și mai ales după ce treci granița țării, uiți complet de pandemie. Te desprinzi de știri, de Facebook, de raportările zilnice ale cazurilor din țara ta, ai senzația că lași în urmă un mediu toxic în care ai fost captiv luni întregi. La punctul de trecere al frontierei de la Ruse, ești pregătit deja cu declarațiile pe proprie răspundere printate de pe site-ul MAE pe care nu ți le cere nimeni, nu-ți ia nimeni nici temperatura, vameșul bulgar îți zîmbește prietenos, te întreabă unde mergi, nu-i spui numele satului, dar îi zici regiunea – „La Burgas!”. Vameșul rîde și zice: „S-a închis!”, înțelegi cu greu că a făcut o glumă, după ce ai trăit pe pielea ta un lockdown. Apoi străbați în cîteva ore Bulgaria profundă, verde, luxuriantă, pe drumuri înguste și cam proaste prin munți, unde nu dai de nici un sat, nu vezi nici un om pe marginea drumului, nici măcar tradiționale curve „de centură”, deși TIR-uri sînt destule și ai senzația că ai ajuns într-o altă lume unde virusul nu mai există. Ajungi destul de buimac la destinație, nu ai repere, ca în orice loc nou, însă ceilalți „turiști” de pe străzile satului par relaxați, plimbă cîini în lesă și cărucioare cu copii, te molipsești repede de toată starea asta de vacanță, parchezi mașina printre ciulini pe o uliță prăfoasă, neasfaltată, care se termină brusc pe faleza înaltă, dincolo de ea e doar marea.

Cît despre sat, exact așa ar fi putut să arate 2 Mai sau Vama Veche dacă nu s-ar fi construit abuziv, dacă nu s-ar fi dat autorizații pe șpagă, dacă orice om onest ar fi putut să-și deschidă acolo măcar o gogoșerie, dacă nu ar fi existat corupție locală, dar și generalizată, dacă nu s-ar fi umflat în mod nejustificat prețurile și dacă nu s-ar fi promovat în mod agresiv aceste locuri sub pretextul, de pildă, că „salvăm Vama Veche”. Locul ăsta din Bulgaria chiar a fost „salvat” și, sper, pentru multă vreme de acum încolo (și sînt convinsă că și în Bulgaria există corupție cît cuprinde…). Nu e vorba doar despre oamenii care vin aici și care au un respect pentru loc și o decență – nu vezi munți de gunoaie care se revarsă, pe plaja sălbatică există pancarte din loc în loc care îți amintesc că bucuria de a te afla aici o datorezi naturii și să o lași așa cum este etc. E vorba și despre legi și autorități locale. Ai un loc din ăsta sălbatic, îl declari rezervație naturală, nu sapi, nu nivelezi, nu muți faleze dintr-o parte în alta, nu dezvolți căi de acces, nu trîntești acolo cinci hoteluri, oamenii care merg la plajă coboară și urcă o rîpă mai ceva ca-n munții Bucegi, drum abrupt și cu grohotiș, nu construiești nici măcar o scară. Vor plajă sălbatică? N-au decît să se descurce ca să ajungă acolo (există și un drum de mașină, însă nu-s mulți care îl folosesc). Unul dintre momentele mele favorite de aici este seara, cînd oamenii se întorc de la plajă și se chinuie să urce rîpa, cărînd după ei prosoape, umbrele și alte accesorii, își dau mîna unul altuia ca să nu alunece, priviți de la distanță sînt ca o colonie disciplinată de furnici străbătînd un cîmp pustiu și arid, întorcîndu-se spre sat. Iar beach bar-urile, niște coșmelii improvizate, se închid la ora șase, nimeni nu va mai coborî aici după căderea întunericului ca să țopăie desculț prin nisip pe o muzică oarecare, să se pună în cap face to face cu marea. Marea își are rostul ei de mare, nu e doar un decor. N-am văzut nici măcar un singur chiștoc de țigară pe plajă.

În sat, crîșmele par afaceri de familie, se mănîncă excelent absolut peste tot, prețurile sînt corecte pentru ceea ce ți se oferă, de la bere imported Budweiser la 8 lei, vinuri la carafă cinstite, nu poșirci ca la noi, la minunatele salate cu legume de grădină și brînză telemea rasă din belșug, niciodată roșia sau ceapa de apă nu au avut această dulceață în România, habar n-am de ce. Peștele e din marea pe care o vezi mereu la doi pași, nu e pește congelat de la Metro, e hamsie și guvid, uneori sînt niște peștișori mici cu un nume intraductibil în română, dulci, zemoși și perfect sărați, pe grătar. Și nu mi-e frică niciodată că nota de plată ne va face vreo gaură în buget, e mereu cam la fel, indiferent de ce mănînci, oamenii sînt serviabili, atenți, se bucură pentru orice leva le lași în plus. Și-ți zîmbesc tot timpul, nu-ți lasă senzația că a fost un privilegiu că ai ales cîrciuma lor. În Bulgaria e așa oriunde, nu doar aici, în satul meu fără nume, nu doar în nord sau în sud. Ai senzația că prețurile sînt perfect adaptate nivelului tău de trai și venitului tău din România.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

tabla sah jpg
Un indian de doar 18 ani este noul campion mondial de șah
Indianul Dommaraju Gukesh l-a învins dramatic pe Ding Liren, un chinez despre care s-a spus că este marcat de probleme psihice.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Ipocrizia lui Putin: Rusia anunță că sprijină propunerea lui Orban pentru încetarea focului de Crăciun în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin susține eforturile premierului ungar Viktor Orban de a obține o încetare a focului de Crăciun în Ucraina și un schimb major de prizonieri de război, a declarat joi Kremlinul, chiar dacă Kievul a luat în derâdere ideea.
calin geambasu malina olinescu png
13 ani fără Mălina Olinescu. Călin Geambașu îi știa marile tristeți: „Legate de mama ei, Doina Spătaru, și de iubit.” Ce s-a întâmplat în ultimele clipe de viață?
Călin Geambașu, dezvăluiri dureroase, la 13 ani de la decesul Mălinei Olinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele ei clipe de viață?
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
Cum să adormi din nou dacă te trezești în mijlocul nopții
Te-ai trezit la 3 dimineața și simți că ți-a fugit somnul?
adevarul ro jacheta barbati jpg
Top 3 cadouri pentru el: de la jachetă la ceas și ghete din piele - cum să faci alegerea perfectă
Perioada sărbătorilor se apropie cu pași repezi, iar găsirea cadoului perfect pentru bărbatul din viața ta poate fi o adevărată provocare.
dughin  jpg
Ideologul lui Putin amenință Europa de Est: „Ori o să fie neutri, ori o să fie ai Rusiei. Oameni ca Georgescu în România, înțeleg asta foarte bine”
Ideologul lui Vladimir Putin, Alexandr Dughin, a amenințat Europa de Est și România în special că vor fi ale Rusiei, dacă nu sunt neutre. „Nu vom tolera ostilitatea unor entități agresive aflate la o distanță periculoasă”, spune acesta.
razboi cibernetic shutterstock 1847476297 jpg
Rusia a finanţat cu 69 de milioane de euro o uriașă campanie de propagandă și dezinformare în România și Bulgaria. Compania care a jucat un rol semnificativ
Grupul de experți bulgari în securitate cibernetică cunoscut sub numele de BG Elve, a dezvăluit că Federația Rusă a cheltuit 69 de milioane de euro pentru a finanța o campanie de propagandă și interferență la scară largă care vizează Bulgaria și România.
Ultima Speranță pentru Mănăstirea Sfântul Ioan Valahul: Ruinele care Caută Salvare
Ascunsă la marginea comunei Ciuperceni din județul Teleorman, Mănăstirea Sfântul Ioan Valahul, odinioară un lăcaș sacru de închinare și reculegere, se află într-o stare avansată de degradare.
lidl jpg
Ce trebuie să știm despre faimosul unt Pilos de la Lidl? Este favoritul multor români
Untul este un ingredient extrem de important în bucătărie, iar cu cât este mai gras, cu atât va fi mai delicios. Iar dacă folosim la gătit untul Pilos, pe care îl găsim pe rafturile magazinelor Lidl, este bine să știm precis de unde vine acesta!