Locul secret de la marginea mării – partea a doua

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Mă voi ține de cuvînt. N-o să vă spun unde sînt, sînt într-un loc la mare, în Bulgaria, ca multe altele. Mă țin de cuvînt în primul rînd față de prietenii care mi l-au recomandat. „Nu mai spune, că se strică!”, mi-au zis ei. „Dacă află românii despre el, o să ajungă ca Vadu sau Corbu… poate chiar mai rău!” Mereu mi s-a părut o mare aiureală toată secretomania asta legată de locurile „bune”, curate, cinstite… În plus, dacă ajung într-un astfel de loc îmi place să împărășesc bucuria descoperirii lui. Însă poate că prietenii mei au dreptate. Cînd am ajuns în prima seară, vineri, locul pe care mi-l imaginam pustiu și izolat era destul de aglomerat, pentru că și la bulgari, ca și la noi, se practică turismul de week-end. Ne-am uitat la numerele mașinilor, într-adevăr numai numere de Bulgaria, două mașini din Polonia, o mașină cu număr de Germania, am făcut cunoștință, de fapt, cu posesoarea ei, o nemțoaică din Leipzig care vine aici de ani buni. Și doar o mașină cu număr de România. Bucureșteni. Pe la miezul nopții, cînd toate cîrciumile începeau să se închidă, iar oamenii se retrăgeau prin curțile gazdelor sau pensiunilor ca să mai stea acolo la taclale și la un ultim pahar, o distanțare socială binevenită, și nu doar în vremuri de pandemie, pentru că unii nu merg la mare ca la discotecă sau la club, poate că vor ca noaptea să fie liniște, să poată auzi valurile care se sparg de țărm, pescărușii, greierii, țînțarii sau orice alte lighioane în mediul cărora au intrat la un mod intruziv, să se uite la stele fără să vadă spoturi, lasere sau alte chestii proiectate pe cer, de la un bar încă se mai auzea o muzică la un volum moderat spre tare. Iată-i și pe bucureștenii noștri neliniștiți care se îndreptau spre barul ăla ca hipnotizați: „Uite, bă, că acolo se mai întîmplă ceva!”. Am trecut pe lîngă ei, ferindu-ne să mai schimbăm între noi vreo vorbă în română, și ne-am tot dus spre căsuță noastră, cu o curte inundată de verdeață și de flori și mai ales cu o liniște desăvîrșită. Așadar, n-o fi mai bine să nu spui?

Mai întîi a fost decizia de a pleca în vacanța la mare în vara fatidicului an 2020, mai ales într-o țară străină. N-am plecat cu inima ușoară, am avut emoții și îndoieli, am pus în bagaj o plasă întreagă cu măști, geluri dezinfectante, sticle cu spirt care pînă acum nu mi-au folosit la nimic, totul aici e foarte curat, de la camerele pensiunilor la toaletele teraselor unde ai gel dezinfectant la discreție și totul strălucește, oamenii păstrează distanța la limita bunului-simț, nu se înghesuie nici măcar la coadă la clătite, așa cum vă spuneam, preferă să-și petreacă serile pe băncile de lemn de prin curți, socializînd cu cei cu care au venit, fără să încerce să-și facă noi prieteni de conjunctură, nu sînt hore în mijlocul străzii sau concerte pe plajă. M-am ferit de resort-uri, oricum nu-s eu om de all-inclusive și am căutat un loc cît mai izolat, cu o plajă neamenajată, sălbatică. Locul nu s-a dovedit chiar atît de izolat pe cît credeam, vezi oameni pe ulițele satului, însă nu puhoaie, iar la restaurantele cele mai bune, mesele sînt destul de înghesuite și aproape unele de altele, mai tresari cînd auzi cîte o tuse sau un strănut la masa de alături, apoi îți dai seama că, în fond, asta e, ai vrut vacanță, ți-o asumi. De fapt, nu mai știu exact ce-ți asumi, pentru că din momentul în care ieși din București și mai ales după ce treci granița țării, uiți complet de pandemie. Te desprinzi de știri, de Facebook, de raportările zilnice ale cazurilor din țara ta, ai senzația că lași în urmă un mediu toxic în care ai fost captiv luni întregi. La punctul de trecere al frontierei de la Ruse, ești pregătit deja cu declarațiile pe proprie răspundere printate de pe site-ul MAE pe care nu ți le cere nimeni, nu-ți ia nimeni nici temperatura, vameșul bulgar îți zîmbește prietenos, te întreabă unde mergi, nu-i spui numele satului, dar îi zici regiunea – „La Burgas!”. Vameșul rîde și zice: „S-a închis!”, înțelegi cu greu că a făcut o glumă, după ce ai trăit pe pielea ta un lockdown. Apoi străbați în cîteva ore Bulgaria profundă, verde, luxuriantă, pe drumuri înguste și cam proaste prin munți, unde nu dai de nici un sat, nu vezi nici un om pe marginea drumului, nici măcar tradiționale curve „de centură”, deși TIR-uri sînt destule și ai senzația că ai ajuns într-o altă lume unde virusul nu mai există. Ajungi destul de buimac la destinație, nu ai repere, ca în orice loc nou, însă ceilalți „turiști” de pe străzile satului par relaxați, plimbă cîini în lesă și cărucioare cu copii, te molipsești repede de toată starea asta de vacanță, parchezi mașina printre ciulini pe o uliță prăfoasă, neasfaltată, care se termină brusc pe faleza înaltă, dincolo de ea e doar marea.

Cît despre sat, exact așa ar fi putut să arate 2 Mai sau Vama Veche dacă nu s-ar fi construit abuziv, dacă nu s-ar fi dat autorizații pe șpagă, dacă orice om onest ar fi putut să-și deschidă acolo măcar o gogoșerie, dacă nu ar fi existat corupție locală, dar și generalizată, dacă nu s-ar fi umflat în mod nejustificat prețurile și dacă nu s-ar fi promovat în mod agresiv aceste locuri sub pretextul, de pildă, că „salvăm Vama Veche”. Locul ăsta din Bulgaria chiar a fost „salvat” și, sper, pentru multă vreme de acum încolo (și sînt convinsă că și în Bulgaria există corupție cît cuprinde…). Nu e vorba doar despre oamenii care vin aici și care au un respect pentru loc și o decență – nu vezi munți de gunoaie care se revarsă, pe plaja sălbatică există pancarte din loc în loc care îți amintesc că bucuria de a te afla aici o datorezi naturii și să o lași așa cum este etc. E vorba și despre legi și autorități locale. Ai un loc din ăsta sălbatic, îl declari rezervație naturală, nu sapi, nu nivelezi, nu muți faleze dintr-o parte în alta, nu dezvolți căi de acces, nu trîntești acolo cinci hoteluri, oamenii care merg la plajă coboară și urcă o rîpă mai ceva ca-n munții Bucegi, drum abrupt și cu grohotiș, nu construiești nici măcar o scară. Vor plajă sălbatică? N-au decît să se descurce ca să ajungă acolo (există și un drum de mașină, însă nu-s mulți care îl folosesc). Unul dintre momentele mele favorite de aici este seara, cînd oamenii se întorc de la plajă și se chinuie să urce rîpa, cărînd după ei prosoape, umbrele și alte accesorii, își dau mîna unul altuia ca să nu alunece, priviți de la distanță sînt ca o colonie disciplinată de furnici străbătînd un cîmp pustiu și arid, întorcîndu-se spre sat. Iar beach bar-urile, niște coșmelii improvizate, se închid la ora șase, nimeni nu va mai coborî aici după căderea întunericului ca să țopăie desculț prin nisip pe o muzică oarecare, să se pună în cap face to face cu marea. Marea își are rostul ei de mare, nu e doar un decor. N-am văzut nici măcar un singur chiștoc de țigară pe plajă.

În sat, crîșmele par afaceri de familie, se mănîncă excelent absolut peste tot, prețurile sînt corecte pentru ceea ce ți se oferă, de la bere imported Budweiser la 8 lei, vinuri la carafă cinstite, nu poșirci ca la noi, la minunatele salate cu legume de grădină și brînză telemea rasă din belșug, niciodată roșia sau ceapa de apă nu au avut această dulceață în România, habar n-am de ce. Peștele e din marea pe care o vezi mereu la doi pași, nu e pește congelat de la Metro, e hamsie și guvid, uneori sînt niște peștișori mici cu un nume intraductibil în română, dulci, zemoși și perfect sărați, pe grătar. Și nu mi-e frică niciodată că nota de plată ne va face vreo gaură în buget, e mereu cam la fel, indiferent de ce mănînci, oamenii sînt serviabili, atenți, se bucură pentru orice leva le lași în plus. Și-ți zîmbesc tot timpul, nu-ți lasă senzația că a fost un privilegiu că ai ales cîrciuma lor. În Bulgaria e așa oriunde, nu doar aici, în satul meu fără nume, nu doar în nord sau în sud. Ai senzația că prețurile sînt perfect adaptate nivelului tău de trai și venitului tău din România.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

cardinali capela sixtina
Campanie discretă pentru următorul papă. Un dosar cu profiluri ale cardinalilor circulă înaintea conclavului
Înainte ca cei 133 de cardinali electori să fie izolați de lume, miercuri, în Capela Sixtină, pentru a începe conclavul ce va decide succesorul Papei Francisc, în jurul lor se conturează o mișcare subtilă menită să le influențeze opțiunile.
parjoale moldovenesti shutterstock jpg
Pârjoale din cartofi dulci și pui. Rețeta care o să-ți surprindă plăcut întreaga familie
Te-ai săturat de clasicele chiftele și cauți o alternativă mai sănătoasă, dar la fel de gustoasă? Avem rețeta perfectă pentru tine: pârjoale din cartofi dulci și carne de pui, o combinație irezistibilă între dulce, sărat și crocant.
ilie nastase facebook jpg
Ilie Năstase, atac murdar la adresa lui Nicușor Dan. Fostul jucător de tenis s-a jurat că pleacă din țară
Fost candidat la Primăria Capitalei, Ilie Năstase, în vârstă de 78 de ani, a lansat o ofensivă de proporții la adresa candidatului independent Nicușor Dan, înaintea alegerilor de pe 18 mai.
curs valutar 21 martie jpg
Un nou curs istoric a fost anunțat de BNR. La cât a ajuns astăzi un euro
Moneda euro continuă să crească în raport cu leul. Pentru a doua zi la rând, Banca Națională a României a afișat un curs istoric de 5,0991. În cursul zilei de marți, euro a depășit pragul de 5 lei, pe fondul instabilității politica din țară.
arheologii dezgroapa o comoara ascunsa intr un mormant alanian vechi de 2 000 de ani din cecenia 969441 jpg
Descoperire rară - un mormânt alan, populație nomadă
Arheologii din Cecenia au descoperit un mormânt alanian rar, vechi de 2.000 de ani, dezvăluind comori ascunse ce oferă perspective fără precedent asupra societății nomade antice. Într-o descoperire remarcabilă, arheologii care lucrează lângă Groznîi, în Cecenia, au scos la iveală un mormânt rar al a
Ion Iliescu FOTO Inquam Photos / George Călin
Fostul președinte Ion Iliescu, mesaj pentru angajații SPP de ziua lor: „Oameni echilibrați, dedicați, integri și discreți”
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a transmis miercuri, 7 mai, un mesaj cu ocazia aniversării a 35 de ani de la înființarea Serviciului de Protecție și Pază (SPP).
isu satu mare blocati in mal png
Doi muncitori, prinși sub un mal de pământ în timp ce efectuau lucrări, în Satu Mare
Doi muncitori au rămas prinși sub un mal de pământ miercuri, 7 mai, în timp ce executau lucrări la un şanţ de apă şi canalizare în localitatea Cămârzana din Satu Mare.
Inter Milano (EPA) jpg
Inter, în finala de Liga Campionilor. A învins Barcelona, după un meci incendiar
Inter și-a asigurat prezența în ultimul act, după un meci intens.
Conferința susținută la închiderea urnelor și comunicarea primelor rezultate exit-poll de către candidatul independent Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Matematica lui Nicușor Dan. De câte voturi are nevoie pentru a câștiga turul II al alegerilor prezidențiale
Candidatul independent Nicușor Dan, clasat pe locul II în turul I al alegerilor prezidențiale, estimează că are șanse să câștige în turul II împotriva candidatului AUR George Simion, dacă prezența la vot ar fi de 11 milioane de oameni.