Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

VEȚI VEDEA ÎNDATĂ DE CE VARIANTA REGIONALĂ A REGULILOR DE ÎNFRUMUSEȚARE NU S-A NĂSCUT DEGEABA LA COLȚUL STRĂZII

 Dați-mi voie să reiau acum (veți vedea îndată de ce) o întrebare pusă cîndva, cu ani în urmă, de Cristian Ghinea pe spațiul acestei rubrici (textul poate fi citit și în antologia Cu ochii-n 3,14, apărută la Humanitas în 2016): „Tare m-am mirat cînd am văzut cum reacționează japonezii cînd e epidemie de gripă. Fiecare bolnav primește un fel de botniță din cîrpă pentru a nu împrăștia microbii. Purtarea ei presupune o autoizolare, înseamnă că te gîndești la ceilalți și îți accepți statutul de proscris temporar. Întrebare: dacă, prin absurd, direcțiile sanitare ne-ar pune la dispoziție așa ceva, le-am purta?“. Unele întrebări nu își pierd actualitatea, ba dimpotrivă. (D. S.)

 Mîncam, la o terasă din Arad, cînd un țigănuș de vreo cinci ani vine la masa mea și întinde mîna. „Vrei bani?”, îl întreb, ușor iritat. „Nu.” „Vrei o bucată de friptură?” „Nu.” „Șnițel de pui?”, întreb, tot mai nedumerit. „Nu.” „Păi, ce vrei?” Îmi arată cartofii prăjiți de pe colțul mesei și spune: „Grumper!”. Îmi amintesc că unul dintre cuvintele germane pentru „cartof” e – pe lîngă clasicul Kartoffel sau Erdapfel / „măr de pămînt” (vezi și francezul pomme de terre) – Grundbirne / „pară de pămînt”, cu varianta regională Grumper… Stupoare, nedumerire, admirație. Îi dau o parte din porția de cartofi. Îmi mulțumește politicos și pleacă molfăind mai departe. (M. P.)

 Tudorel Toader și Lia Olguța Vasilescu își pasează unul altuia castanele fierbinți cumpărate la negru din amenda de trei milioane de euro decisă de Justiția europeană pentru întîrzierea și aplicarea incompletă a regulilor blocului comunitar contra spălării banilor. „L.O.V. s-a opus OUG și proiectului de lege”, acuză T.T., adăugînd sentențios: „Ca să îți aduci aminte, trebuie să ai minte…”, la care ex-colega de guvern punctează: „Înțeleg că îi era mai frică de mine decît de șeful partidului. Ce tare eram și nu știam…” Toader, Iordache, Dăncilă, Vasilescu… numele „spălate” la negru de responsabilități, pe cînd românii sînt buni de plată. Vor fi, și de astă dată, la fel de buni platnici? (R. M.)

 Prin magazine, virtuale sau reale, au apărut, printre măștile de protecție clasice, și ideile fashion. Astfel, de la timide tentative de înfrumusețare – „Mască medicală funny”, cu mici aplicații cu floricele, fluturași sau inimioare, pînă la declarații de stil în toată regula – „Mască de protecție Provocative Black” sau „Chic Diva” (cu dantelă sau satin), reverberează vorbele lui Coco Chanel: „Moda se schimbă, dar stilul îndură”. (S. G.)

 Fostul președinte argentinian Carlos Menem, care a condus țara sud-americană între 1989 și 1999, se va recăsători cu fosta sa soție Zulema Yoma, la 30 de ani după divorț, care a fost un imens scandal, căci Carlos, care era președinte atunci, și-a alungat soția de la reședința oficială din Olivos. Anunțul căsătoriei coincide cu cel al căsătoriei celei de-a doua soții a lui Carlos Menem, fosta Miss Chile Cecilia Bolocco, cu omul de afaceri José „Pepo” Daire. Telenovela nu s-a născut degeaba în America Latină. (A. M. S.)

 Iunie. Luni dimineață. Un oarecare David Oliver intră într-o bancă din Colorado Springs, îl amenință pe casier că va folosi o armă dacă nu-i dă banii, își însușește astfel o sumă, iese din bancă, ajunge la colțul străzii și începe să arunce cu banii în sus strigînd „Merry Christmas!“. Poliția îl arestează imediat. David Oliver are 65 de ani, o agreabilă barbă albă și ochi blînzi. Problema poliției în acest moment este că mai mulți trecători l-au luat în serios, s-au oprit și au cules de pe jos bancnote, pe care nu le-au mai restituit. Astfel, banca a fost păgubită cu cîteva mii de dolari. Pentru că bag de seamă că se poate, vă doresc să vă întîlniți cu Moș Crăciun chiar și într-o zi de vară! (S. V.)

VIITORII ISTORICI CAUTĂ ACELAȘI OS CA SĂ NU-ȘI LASE MOȘTENIRE ÎNȚELEPCIUNEA

 O postare pe Twitter: „Viitorii istorici se vor specializa în funcție de trimestrele anului 2020”. (M. C.)

 După trei decenii de cînd Revoluția română băltește în „sîngele-i vărsat”, iar Mineriada încă își caută capii, DIICOT clasează dosarul 10 august. Vinovați sînt chiar protestatarii bătuți și gazați, pe motiv că n-au părăsit teatrul de operațiuni de îndată ce s-au manifestat primele violențe. Iliesciada – Mineriada – Dragneriada. Trei capitole ale aceluiași dosar încă aflat pe masa de lucru a Guvernului, la rolul „Democrația românească și statul de drept amînat”. (R. M.)

 Certuri și mîrîieli în interiorul PSD. Robert Negoiţă l-a numit „bichon” pe viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu. În replică, Bădulescu a spus despre primarul sectorului 3 că e „potaie”. Ăsta e nivelul! Parcă îi și vezi: o potaie și un bichon trăgînd, amîndoi, hămesiți, de același os. (M. M.)

 Au fost cîteva povești din vremea asta a coronavirusului care m-au emoționat profund. Aceasta e una dintre ele și s-a întîmplat în Palestina, la Hebron. Un tînăr a vrut să fie alături de mama sa, care suferea de o boală cronică, a fost infectată cu coronavirus și internată în spital, dar medicii i-au interzis din cauza protocoalelor de siguranță. Ca să nu-și lase mama singură în cele mai cumplite momentul, bărbatul de 30 de ani a decis să se cațere în fiecare seară două etaje, pînă în dreptul secției de terapie intensivă unde se afla mama sa. Scena s-a repetat aproape o săptămînă, pînă cînd femeia a murit. (A. M. S.)

 Pe 21 iunie, discul de vinil a împlinit 72 de ani. Era vara anului 1948 cînd Columbia Records a început producția de masă a acestui straniu și fascinant obiect sonor zburător care a luat mințile și a mișcat corpurile pămîntenilor pînă la Lună și înapoi. Nu-i de mirare că unii dintre noi și-ar dori să fie incinerați (preferabil după o moarte naturală), iar cenușa lor să fie presată într-un disc de vinil cu muzica preferată lăsat moștenire urmașului preferat. (M. C.)

 Cercetările recente făcute asupra rasei Labrador Retriever au găsit un algoritm de calcul conform căruia un an din viața unui cîine nu e echivalentul a șapte „ani umani”, cum se credea, ci a 30. Nu știm dacă înțelepciunea vîrstei de 54 de „ani de om” este motivul pentru care Cleo, un labrador de patru ani, a călătorit singur 92 de kilometri pînă la fosta casă a stăpînilor săi. Cert este că a ajuns din Kansas în Missouri, trecînd fără probleme peste poduri aglomerate și rîuri. Cîinele avea implantat un cip, așa că proprietarul a putut fi găsit cu ușurință pe Facebook, iar Cleo a făcut drumul de întoarcere cu stăpînii săi. (A. A. D.)

Foto: A. Manolescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Când ajunge din nou în România un val de aer polar: unde se anunță ger cumplit, cât mai ninge la munte
Trei zile de iarnă autentică se anunță în mai multe județe din zona de munte. Meterologii anunță ninsori puternice și viscol. Începând de duminică însă un val de aer polar lovește România. Sunt așteptate temperaturi de până la minus 20 de grade Celsius.
image
Trufia îngroapă România. De ce nu putem fi cel mai de preț aliat pentru Occident: „Suntem ca ruda aia săracă...”
România nu reușește să profite de oportunităţi și să-și exploateze potențialul. Marius Ghincea, profesor la Universitatea Johns Hopkins, explică ce-i lipsește României.
image
Netflix, accesat doar din propria locuinţă. Compania ia măsuri drastice: care va fi singura excepţie
Netflix urmează să ia măsuri drastice, astfel încât utilizatorii să nu îşi mai poată împărţi contul cu alte persoane. Decizia a venit, după ce datele statistice au arătat că peste 100 de milioane de utilizatori din întreaga lume folosesc, de fapt, contul altcuiva.

HIstoria.ro

image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.