Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 854 din 20 - 26 august 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE CE SIMPLA IDEE DE BINE/RĂU A DAT NAȘTERE UNUI CUPLU ETAJAT?

 Pandemia a impus un nou termen: telemunca. De ce nu se poate și televacanța? (M. M.)

 Aud că planul de a scoate limba latină dintre materiile ce se studiază la gimnaziu a fost redactat de „specialiști“ în urma unui sondaj realizat pe site-ul Ministerului Educației. Acolo, 33% din părinți au spus că latina ar trebui eliminată. Bănuiam că 33% din părinți habar n-au ce e de folos pentru propriii copii. Dar simpla idee de a decide materiile și orele de studiu în școli prin consultare populare mi se pare stupefiantă. Și dacă asta e ideea, ce nevoie mai e de „specialiștii“ din Ministerul Educației? (S. V.)

 O definiție candidă, radicală, simplă, dar cuprinzătoare a stărilor de bine/rău, tristețe/bucurie, satisfacție/frustrare, formulată de un copil de patru ani – cînd îi e bine, spune: „Îmi place totul!”; cînd e supărat: „Nu-mi place nimic!”. (M. P.)

 Un ou de mărimea unei mingi de fotbal dezumflate și vechi de 66 de milioane de ani a fost descoperit în Antarctica. Se presupune că a fost ouat și, la rîndul lui, a dat naștere unui mosazaur, o reptilă marină gigantică, strămoșul din Cretacic al șerpilor și reptilelor de azi. Este al doilea ca mărime descoperit pe Terra după oul păsării-elefant. Mosazaurul a primit, cu această ocazie, și un nume mai acătării: Antarcticoolithus bradyi. (M. C.)

 Dʼale COVID-ului: un cuplu de sexagenari, ea norvegiană și el suedez, din cauza restricțiilor de circulație dintre cele două țări, s-au căsătorit pe un pod frontalier. Și în felul ăsta au scăpat de carantină. (A. M. S.)

 Dacă te pierzi cu firea de admirațiune în fața sloganului electoral spînzurat în stația de mașină din Drumul Taberei, inscripționat etajat cu verzale în două culori (negru/roșu) –IUBIREA ESTE ÎN FIREA OAMENILOR! (firea, evident, cu roșu) –, riști să-ți rupi gîtul în gropșanele de la bază. Asfaltul e vălurit în dîmburi cam de 20 cm, urci, cobori vreun metru de asfalt carosabil, iar gropile te pîndesc dintre undele de beton. Căci în urbea noastră europeană zisă capitală, gropile sînt în „firea” locului. Tot cu verzale roșii. (R. M.)

CU SIGURANȚĂ, OAMENII DE UNICĂ FOLOSINȚĂ NU S-AU SPART

 Un doctor din Timișoara, cunoscut pentru rezultatele sale în tratarea persoanelor cu COVID-19, a constatat că unele persoane bolnave care nu credeau în existența acestui virus au continuat să nu creadă nici după ce s-au îmbolnăvit și nici după ce doctorul i-a salvat. Au susținut că ar fi avut altă boală. Cu siguranță, oamenii ăștia suferă și de altă afecțiune, de care nici un doctor nu-i poate salva. (A. M.)

 Pentru că a vrut să aibă cea mai scumpă mască de protecție din lume, un om de afaceri din SUA și-a comandat una din aur alb, încrustată cu peste trei mii de diamante, care va costa 1,5 milioane de dolari. Nu se specifică, dar cred că extravaganța maximă ar fi ca această mască să fie de unică folosință. (S. G.)

 În urma exploziei catastrofale din Beirut, biserica ortodoxă Sf. Dimitrie din apropiere a fost ruinată, dar altarul a rămas intact, nici măcar geamurile nu s-au spart, iar obiectele de cult aflate înăuntru au rămas neatinse. „Cînd am ajuns, am fost șocat, biserica era distrusă. Cînd am intrat în altar, am fost surprins, altarul era neatins. Am simțit ca un mesaj de la Dumnezeu.” – preot Jouil Nassif. Minune dumnezeiască! (R. M.)

CHESTIUNEA POATE FI REZOLVATĂ ÎN AER LIBER, ÎN FUNCȚIE DE ULTIMUL VIITOR

 Chestiunea clanurilor de interlopi nu poate fi rezolvată peste noapte, a explicat președintele Klaus Iohannis. Păi, hai să încercăm s-o rezolvăm peste zi, ca să dormim liniștiți noaptea. (M. M.)

 La Berlin, o vulpe a furat peste o sută de încălțări de la locuitorii unui cartier. Avea suficiente modele încît să-și deschidă un magazin în aer liber. (A. M. S.)

 Cititorii pasionați au căpătat mai multe nume, în funcție de limbă, aproape toate asociate unui animal: dacă noi le spunem șoareci de bibliotecă, indonezienii le spun viermi de carte, germanii – șobolani cititori, danezii – cai cititori, iar italienii – băutori de cerneală. De cînd am descoperit acest lucru, îmi place să mă gîndesc la mine ca la un cal de bibliotecă cu botul mozolit de cerneală. (M. C.)

 Pisicile nu sînt doar preferatele Internetului, ci și animalele asupra cărora pot fi găsite cele mai neașteptate lucruri. Printre ele: un card de memorie, cartele SIM și chiar heroină. I s-a întîmplat recent unei feline contrabandiste din Sri Lanka. Autoritățile s-au dovedit a nu fi prea mari iubitoare de pisici: infractoarea a fost reținută și închisă în penitenciarul de maximă securitate Welikada, din Colombo. Tot pisica a avut ultimul cuvînt de spus: în mai puțin de două zile a evadat. (A. A. D.)

 Alte nume de firme din Satu Mare: Enigma M & M SRL, Frații Buni SRL, Reflexo Vital Corina SRL, Expresiv SRL, Glia Sătmăreană SRL, Viitor Transportator SRL, Pe Tocuri SRL-D, Casa Gata Sebi SRL, Toamna Legumelor SRL, Consegvent SRL, Bumb Magic Trans SRL, Buhai Aliment SRL-D, Instinct SRL, Șut Și Gol SRL, Mica Copilărie SRL, Cuptorul Casei SRL, Dinu & Emilia Viața Nouă SRL, Ekilibru SRL, Traiectoria Dreaptă SRL, Zbor Ușor SRL, Asul Fierului Forjat SRL, Hiperbola SRL, Grădina Bio A Lu’ Vio SRL, Credite Prietenoase SRL, Bunica Paprika Chef SRL, Tentacule SRL, Chiropteromania SRL, Ochi Căprui SRL, Abil Furnir Nagy SRL, Socri SRL, Tendința De Flori SRL, Mikrobi SRL, Printări Frumoase 3D SRL, Speranță Prin Tenis SRL, Voluntarii Olimpiști Asig SRL, Savant SRL, Țuică Scorilo SRL. (D. S.)

Foto: M. Vasilescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.