Fotbal american

Publicat în Dilema Veche nr. 852 din 6 - 12 august 2020
Theodor Pallady jpeg

Citim zilnic știri despre imperativul (deocamdată) american al „etapei”: rescrierea Istoriei. Trecutul nu mai bun de nimic. Potrivit recomandărilor politic corecte – adevărate dogme apărate de o Inchiziție pretins „liberală” –, factorii care, prin acțiunea lor conjugată din ultimele cinci secole, au provocat Marea Divergență (dintre „Vest” și „Rest”) trebuie reconsiderați, demonizați, anihilați. Sigur, alături de capitalism, printre aceste opțiuni care au determinat dezvoltarea civilizației occidentale și distanțarea ei față de celelalte se numără și democrația reprezentativă: o sacrificăm și pe ea, la rigoare! Faptul de a fi „alb” devine „privilegiul de a fi alb”, la care ni se pretinde să renunțăm, prin ample ritualuri de penitență, pentru a elimina, ipso facto, așa-numitul „rasism sistemic”. Marea aventură a științei pozitive ca și sistemul politic al individului autonom, purtător al unor drepturi legate de intrinseca lui demnitate, nu mai reprezintă baza umanismului (și a egalității în fața legii), cît sursa unor crime străvechi – colonialismul, imperialismul și capitalismul exploatator – pe care le vom expia printr-o negare de sine colectivă. Evident, vocile moderate nu se mai aud în această isterie de masă, alimentată de mainstrem media și catedrele de științe sociale impregnate cu teorii culturale neo-marxiste. Se dărîmă statuile fondatorilor SUA? Dar voi – conservatorii „iliberali” din Estul post-comunist – nu ați demolat idolii de piatră ai lumii marxist-leniniste? De parcă Stalin și Lincoln sînt, în vreun fel, comparabili...

În fața acestei explozii de iraționalitate, care sfidează deopotrivă statisticile, realitatea terenului și bunul-simț al conviețuirii în „depășitele” cadre ale fraternității (creștine sau republican-secularizate), deciziile acefale se înmulțesc. Venerabile universități britanice își modifică motto-urile latinești, pentru a nu mai glorifica odioasa epocă a expansionismului victorian. Una dintre cele mai vechi echipe de fotbal american – „Redskins”, de la Washington – a hotărît să-și schimbe numele, considerat „ofensiv”: cum adică, să te numește „Pieile Roșii”, dacă pe teren aleargă „fețe palide” (nici măcar, căci majoritatea jucătorilor e compusă din afro-americani, demografic predominanți în capitala SUA)? Decizia acestei „schimbări de nume” (deci de identitate) a fost adoptată din cauza presiunii exercitate de principalii sponsori ai legendarei echipe – multinaționale globale precum Coca-Cola – care, iată, nu mai au răbdare cu ereziile „diferențierii”: vor să precipite apariția unei lumi omogene, în care diversitatea e doar o amintire funestă a „suprematismului” și „discriminării”. De fapt, cazul e chiar absurd. Cei care au înființat echipa i-au spus „Redskins” (și au adoptat ca emblemă a ei profilul unui șef Sioux) tocmai pentru că admirau calitățile războinice ale americanilor nativi și doreau ca acel spirit temerar și agil să însuflețească etica noului club. Cine își asumă un nume de luptă/competiție sportivă pentru că îl detestă sau îl vede ca pe simbolul unui comportament inferior? Acest nou „fotbal american” – în care nu se mai joacă mingea ovală, ci propria istorie – reușește să acutizeze polarizarea socială, să alimenteze extremismele și să proiecteze în mintea competitorilor geopolitici ai Occidentului imaginea unui binevenit, căci subminant, război civil. Nu poți fi puternic și respectat dacă ești primul care-și contestă patrimoniul, acumulările civilizaționale, specificul și acțiunile. Or, la cîtă ură antioccidentală s-a acumulat deja în „celelalte lumi”, manevrele masochiste de autodemontare a stimei de sine pe care se bazau democrațiile deunăzi „avansate” nu fac decît să transforme supraviețuirea Occidentului într-un sinucigaș joc de hazard. Evident, o civilizație nu se desface la fel de ușor ca un joc Lego. Îngrijorătoare e însă tendința aceasta liberticidă, drapată în luptă pentru o libertate nelimitată, care e totuna cu utopia și dispariția reflexelor defensive. Să sperăm (ce altceva putem face?) că pandemia COVID-19 nu va potența pandemia ideologiei politic-„corecte” pînă la scufundarea acestei noi navis stultifera...

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Zizi și neantul jpeg
Sistem și libertate
Am crescut într-o lume în care ceea ce astăzi considerăm nevoi de bază erau, pe la sfîrșit de ani ’70 și început de ani ’80, privite drept suprastructuri. Răsfățuri.
liceul sf sava bucuresti jpeg
Liceul avea coloane
Revederea colegilor și profesorilor dragi mi-a dat sentimentul mîngîietor că lucrurile ar putea deveni la fel de bune pe cît ni le imaginam noi în 1992.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce nu-s românii ca francezii?
Cartea și bagheta mi s-au părut două lucruri indispensabile în Franța.
p 19 Sylvie Germain WC jpg
Sindromul Șarikov
Nu este vorba doar despre o lipsă de educație, ci și despre voluptatea unei agresivități manifestate zi de zi, pe rețelele de socializare, care au devenit nu doar un spațiu bun pentru defularea nervilor, ci gazdă generoasă acestei forme josnice de violență.
p 20 Gustave Thibon jpg
O lumină asupra imediatului
Pentru Putin şi adepţii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatanţi, sînt nimic.
Theodor Pallady jpeg
Scopul meu ești Tu
Un adevărat apostol al dialogului, un maestru al incluziunii și un campion discret al cercetării Celuilalt, cu sau fără majusculă.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Poliția din Cehia este în căutarea unui hoț care are obiceiul să intre prin case, fără a se sinchisi de prezența locatarilor. Se spune că se uită la aceștia în timp ce dorm.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.

Adevarul.ro

image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.
image
Momentul în care Roxana Donisan a fost atacată de rechin a fost filmat de un turist. „A ajuns până la geamandură, acolo a înhăţat-o rechinul“
Părinţii Roxanei Donisan, românca ucisă în Egipt de un rechin, au povestit că fiica lor a găsit oferta de vacanţă în staţiunea Hurghada în ultima clipă şi a ocupat singurul loc rămas liber în avion. Acum aşteaptă să ajungă acasă trupul neînsufleţit al singurului lor copil.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.