Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE DRUMUL SPRE FOLOSIREA UNEI DEFECȚIUNI EFICIENTE AR TREBUI DIFUZATE ÎNREGISTRĂRI CU „AH“-URILE RENAȘTERII

 Pe drumul spre Giurgiu, pe un gard, un număr de telefon și un anunț enigmatic (pentru mine, cel puțin): „Primesc pămînt“. (D. S.)

 Mitul conform căruia toaleta este singurul loc unde, de la împărat pînă la ultimul supus, cu toții au puțină intimitate tocmai a fost demontat de arhitecții japonezi. Toaletele cu pereți trasparenți au fost instalate în parcurile publice din Tokyo și urmează să împînzească întreaga regiune pînă în primăvara viitoare. Folosirea sticlei pentru cabine are menirea de a indica dacă există deja o persoană înăuntru sau dacă toaleta necesită curățare. Persoanele anxioase din fire se pot liniști: sticla „inteligentă” devine opacă atunci cînd cabina este ocupată. Noaptea, toaletele sînt făcute să lumineze parcul ca niște lanterne uriașe. (A. A. D.)

 Poluare într-un orășel din Elveția: din cauza unei defecțiuni la sistemul de ventilație al fabricii de ciocolată, pulbere fină de cacao a fost degajată în atmosferă și s-a depus, în straturi subțiri, pe suprafețe. A nins cu cacao peste acoperișuri, mașini și oameni. Ce norocoși sînt unii… La noi, la Copșa Mică… (M. M.)

 Un faimos bijutier israelian lucrează la cea mai scumpă mască anticoronavirus din lume. Este, toată, din aur alb de 18 carate și e împodobită cu 3.600 de diamante albe și negre. Masca este, desigur, perfect funcțională, fiind prevăzută cu filtre de tip N99 despre care se spune că sînt printre cele mai eficiente din lume. Bijutierul ne spune că masca are un singur inconvenient, dar n-are ce-i face: e cam grea, iese la 270 de grame. Poate credeți că omul a făcut această bijuterie de mască așa, pentru reclamă. Nici vorbă: a avut o comandă. Cineva i-a cerut să confecționeze cea mai scumpă mască din lume și să fie gata pînă la sfîrșitul anului. Bijutierul recunoaște că prima condiție a fost cel mai ușor de îndeplinit. Pentru a doua, trage tare. Prețul măștii: 1,5 milioane de dolari. Comanditarul? Bijutierul nu a dezvăluit identitatea acestuia, dar a precizat că este un bogat om de afaceri chinez stabilit la New York. Deci chinez american. Interesant. Așadar, masca va avea și o conotație politică. (S. V.)

 Comentînd faptul că, în lipsa publicului, organizatorii Campionatului Mondial de Snooker au decis să difuzeze aplauze înregistrate, după fiecare lovitură reușită, Steve Davis, unul dintre foștii jucători de top, a spus, șugubăț, că ar trebui difuzate și înregistrări cu „ah“-urile dezamăgite după loviturile ratate. Bănuiesc, în spatele glumei, și acel sentiment de fairplay al snooker-ului, un sport în care jucătorii își autodenunță faulturile și își încurajează adversarul cînd e pe cale să realizeze un break maxim. (S. G.)

 Cîteva străzi pe care să te plimbi (sau nu), la final de vacanță, în orașul Constanța: Aleea Renașterii, Fundătura 1 Mai, Intrarea Rodica, strada Amsterdam, strada Brotăcei, strada Egalității, strada Gh. P. Ghișeu 2 – Constanța 1, strada Industriei Mici, strada Interioară 1, strada Naționalizării, strada Stabilizării, Aleea Tataia, Aleea Democrației, Intrarea Meduzei, strada Celulozei, strada Parcela 701, strada Pleșu, strada Strada Nr. 2, Aleea Chinului, Prelungirea Recoltei, strada Nespecificată. (A. P.)

EVIDENT, CHEMAREA SE FACE MANUAL (DINTR-O BARCĂ), ÎNTR-O PĂDURE VENEȚIANĂ

 Stînele tradiționale se tot împuținează. Motivele, multiple, țin de țintele economice, mereu în schimbare, nu neapărat benefică pentru consumator. Țăranii își vînd oile, renunță la serviciul stînelor aruncate în vîrf de munte. Motivul întemeiat: nu mai pot beneficia de bucata de brînză, după nevoi. O stînă, ca să fie funcțională, are cinci-șapte ciobani angajați, salariul mediu fiind cam 4.000 de lei lunar, de fiecare. Oile trebuie mulse de trei ori pe zi, orele 6-12-18. Evident, mulsul se face manual – sus, în creierii munților, nu se pune problema de mulgătoare electrice sau orice alte utilaje ajutătoare. O stînă poate adăposti pînă la 700-1.000 de oi, iar un cioban poate avea grijă de maximum 400. Iar de muls, mulge cam 80, maximum 100 de oi pe zi. O oaie dă cam 1-1,100 l, pînă la 1,200 l lapte pe zi, iar la 1 kg de brînză intră cam 4,5-5 l de lapte. Această sumară statistică are ca urmare faptul că în prezent mieii se lasă la supt pînă tîrziu, la sfîrșit de august sau chiar început de septembrie, de unde 1 mai era data tradițională a înțărcatului. Apoi, oile iau direct calea străinătății, ciobanii preferînd să le vîndă en gros. Așa că „...cel ortoman / c-are oi mai multe / mîndre și cornute“ nu le mai spune nimic elevilor conectați online la realitatea din teren. (R. M.)

 Anunț, într-o biserică din nordul Franței, menit să descurajeze folosirea telefoanelor în timpul slujbei: „E posibil ca în acest locaș să simțiți chemarea lui Dumnezeu. Cu siguranță, însă, nu vă va chema pe telefonul mobil“. (M. P.)

 Varianta de Arad a „Bătrînului și marea“: doi pescari au salvat de la înec un bărbat care a căzut dintr-o barcă şi a fost purtat de curenţi cîţiva kilometri, pe rîul Mureş. Pescarii au crezut inițial că era vorba despre un pește uriaș, dar de undiţă era agăţat un om. (A. M. S.)

 În căutarea lor zilnică după jir, niște mistreți au reușit să dibuiască și să consume cîteva borcane pline cu cocaină, în valoare de cîteva zeci de mii de dolari, îngropate într-o pădure de lîngă Montepulciano, Perugia. În acest timp, o vulpe din zona Zehlendorf, Berlin, a reușit să adune în vizuină peste o sută de papuci și pantofi. Vulpea a fost surprinsă pe camerele video, iar oamenii au organizat o operațiune de salvare pentru a-și întregi perechile de încălțări. (M. C.)

 Din ciclul „Ne pleacă valorile peste hotare”: un inginer moldovean a fost surprins în Italia în timp ce construia un tanc din niște tunuri montate pe un buldozer cu șenile. Tancul ar fi trebuit să servească unei grupări secesioniste care militează pentru reapariția statului Republica Venețiană, stat dizolvat în anul 1797. (M. C.)

Foto: A. Vrana

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.