O vară din nimic

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Niciodată nu am avut senzația că vara a trecut atît de repede – parcă ieri a fost întîi iunie și totul era verde și crud, aveam încă speranța că pandemia va trece, că virusul și restricțiile vor dispărea peste noapte, vom zburda liberi pe plaje și pe cîmpuri și iată că e deja septembrie, o lună extrem de nostalgică pentru mine, de fapt o rămășiță a verii care a fost. Cu mult înainte de apariția virusului, mereu am avut o problemă cu anotimpurile, cu succesiunea lor mai nou anarhică, am început să-mi doresc să trăiesc într-un loc unde mereu e o temperatură fixă, să zicem 25 de grade, nu trebuie să schimbi blugii pe bermude și nici cojocul pe tricou. Astfel de locuri sînt puține în lume. Nu mai găsesc nici un farmec iernii, poate doar atunci cînd e zăpadă și ger extrem și totul devine „cristal“, aseptic, nici perioadelor lungi de ploi din primăvară și toamnă, nici căldura extremă nu‑mi priește, însă o suport mai bine decît frigul. Îmi amintesc acum că, prin iulie, fierbeam în mașina noastră căreia i se stricase aerul condiționat, nu puteai atinge volanul, bordul fără să simți o senzație de arsură, în interior erau 50 de grade, cred, totuși îmi plăcea să îmi lipesc mîinile de suprafețele fierbinți ca să simt, în sfîrșit, că e vară și ca să rămîn cu această amintire a ei. Mereu, la începutul verii, mă cuprinde o panică – aceea că nu voi reuși să trăiesc vara îndeajuns de intens. Că nu mă voi putea bucura de ea. De zilele lungi care parcă nu se mai sfîrșesc, de soare, de lumină, de un timp dilatat în care poți face orice. Mereu vara mă gîndesc cu oroare la zilele întunecoase din decembrie cînd soarele începe să apună de pe la 4 după-amiază, la faptul că ești condamnat la „pușcărie“, la interior și toate plimbările înfrigurate se sfîrșesc cu dorința de a intra undeva pentru a te încălzi. Mi‑am transformat treptat iarna într-o hibernare, nici nu-mi mai doresc să ies, să mă mișc, consum doar aerul din apartamentul nostru, lenevesc, scriu și citesc oarecum în lehamite, dorm. Dorm mult. Absența soarelui mă transformă într-un soi de făptură-bibelou, poți să o pui pe un raft și să te uiți la ea la răstimpuri.

Nu găsesc încă o soluție în lupta mea cu anotimpurile... poate dacă m-aș muta la țară? Poate dacă m-aș muta în altă țară? Adevărul e că și Bucureștiul are o climă păcătoasă, sînt doar vreo două-trei luni bune de trăit aici, printre care luminoasa lună mai, septembrie, poate octombrie. În rest, moină, resturi de zăpadă murdară și, vara, zăduf. Nu mă plîng, totuși. Știu din povești și din experiențe mici ce înseamnă iarna mai la nord. Am fost într-un martie la Paris – cu un frig tăios și cu vînt, Parisul nu mai era același ca acela pe care îl știam din timpul verii. Am fost într-un noiemebrie la Bruxelles, nu-ți venea să ieși din hotel, frigul te pătrundea pînă la oase deși erau peste 0 grade. Am fost într-un februarie la Berlin și, după o zi cu soare în care am stat ca o muscă amețită pe o bancă pe malul rîului, au urmat multe zile întunecate și cu ploi. Am fost într-un iunie la Madrid, la București erau 40 de grade, val de căldură saharian, la Madrid regretam că-mi luasem doar sandale și umblam prin magazine după teniși, dar și cînd se ivea soarele dintre nori... în cinci minute, erai deja ca în saună, toată umezeala se evapora, bălțile se uscau ad-hoc, îți puneai ochelarii de soare pentru că nu mai suportai lumina aia albă, inconfundabilă, de sud. E aceeași lumină pe care am întîlnit-o și în Portugalia și m-a frapat, obiectele din jur, clădirile, aerul însuși capătă o altă strălucire și claritate. Cerul e un alt tavan decît cel din București, norii se mișcă altfel, în ralanti, spre deosebire de norii din Bruxelles, să zicem, care se mișcă cu o viteză uluitoare, umbrele și lumina alternează ca într-un carusel.

Dar să revenim la vara noastră pandemică... începînd cu luna iunie am asistat la disperarea conaționalilor noștri de a pleca. Oriunde, oricînd, dar mai ales în Grecia. N-am fost în Grecia niciodată pentru că m-a intimidat această pasiune a românilor pentru Grecia, nu mai există vară fără Grecia, Grecia reprezintă vara supremă. În iunie, am stabilit că vom merge pentru prima oară. Pe insula Samotraki. Cu recomandări legate de drum, de cazare, de taverne mișto, îmi făcusem deja în cap o hartă a insulei, cu capre urcate pe capota mașinii... mă vedeam acolo, ce mai! Apoi a venit interdicția de intra în Grecia fără test negativ COVID-19 și am renunțat la Samotraki, pentru că mi s-a părut prea complicat, însă la cît m-am plimbat pe insula aia pe Google Maps pot spune că deja am fost acolo. Apoi am asistat din nou la disperarea conaționalilor noștri de a-și face testul pentru a ajunge în Grecia. Unii și l-au făcut și au ieșit pozitivi. Asimptomatici. Le-a dat viața peste cap. Se în­tîmpla la începutul lui iulie,  nu ajunsesem nicăieri în afară de Cîmpina, ca să‑i văd pe ai mei pe care nu-i văzusem din ianuarie. Orice ieșire mi se părea deja esențială – în momentul în care nu mai vedeam Bucureștiul, asfaltul, blocurile și vedeam doar cîmpul, de-o parte și de alta a autostrăzii, mă simțeam fericită. Apoi am căutat o destinație mai izolată în Bulgaria, bulgarii nu cereau test COVID. Am găsit-o taman la capătul țării, la granița cu Turcia. Sau cel puțin mi s-a părut că am găsit-o. Cînd am ajuns acolo, după opt ore de drum, pe drumuri proaste, însă pitorești prin munții Bulgariei, am avut senzația că pandemia nu mai există. Plajele erau pline (de bulgari), am mîncat la toate crîșmele pe care în mod normal le-aș fi evitat, doar măștile din supermarket-urile satului îmi mai aminteau de virus. E foarte greu să te setezi brusc de la o stare de alertă la o stare de vacanță. Am reușit parțial, m-am conformat atmosferei de relaxare obligatorie, la un moment dat nu te mai gîndești. Prin a cincea zi m-a pocnit o depresie, nu avea nici o legătură cu locul respectiv care era extrem de plăcut, însă două luni de stare de urgență și de lockdown te afectează. Nici acum nu înțeleg de ce în martie și aprilie spălam cu detergent de vase toate ambalajele produselor cumpărate de la hipermarket, operațiune care îmi lua cam o oră, și uite, acum, mănînc fără grijă din farfuriile bulgarilor, beau din paharele lor, mă mai dau cu gel dezinfectant pe mîini doar cînd îmi amintesc că totuși e pandemie.

Am stat șase zile în Bulgaria, n-am înțeles nimic din mica noastră vacanță și regret acum că într-un astfel de an nu am fost mai în nord, mai aproape, în regiunea Dobrici pe care o iubesc atît de mult. După ce m-am întors m-au durut pe rînd capul și gîtul, mi-am luat zilnic temperatura și timp de două săptămîni am mirosit toate parfumurile de prin casă. Apoi m-am autodeclarat sănătoasă – n-am luat nimic.

Apoi am mai fost două zile la Brașov – tot cu stres. Mă gîndesc că totuși mi-am făcut curaj să plec și că mulți oameni, anul acesta, nu au fost chiar nicăieri. Au stat acasă. Tatăl meu, 72 de ani, un mare umblăreț, de alt­fel, care lua trenul o dată pe săptămînă din Cîmpina ca să meargă la Sinaia, n-a fost nicăieri. Părinții mei și-au anulat rezervările din iunie, la Neptun, în septembrie. Mă gîndesc că pentru mine a fost o vară din care n-am înțeles mai nimic, însă am puțin peste 40 de ani. Vor mai fi și alte veri. Însă pentru ei și pentru mulți asemeni lor, care mai au puține veri înainte, e o vară de-a dreptul irosită. Cu atît mai mult mi se pare nostalgic acest septembrie care începe... pînă acum viața noastră depindea de anotimpuri, de soare, de lumină, aveam ritmurile noastre. Acum nu mai avem nici un ritm.

featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.

Parteneri

keith kellogg/FOTO:X
Zelenski: Voi merge pe front cu trimisul special al președintelui Trump
În timpul unei conferințe de presă, pe fondul discuțiilor dintre delegațiile americană și rusă, Volodimir Zelenski a declarat că nimeni în Ucraina nu îl crede pe Putin și că reprezentantul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, care a sosit miercuri la Kiev, „va primi garanții clare de
shutterstock 2585613575 jpg
Putin nu e interesat în mod real de un acord de pace, potrivit serviciilor de informații
Președintele rus Vladimir Putin nu a renunțat la ambiția de a controla toată Ucraina și acceptă pe moment negocierile de pace demarate oficial de SUA în Arabia Saudită doar pentru a studia oferta, au declarat oficiali din serviciile occidentale de informații și congresmeni americani.
AQMdezBzjmp9BGxRLtbyRrSI0Cx1Nxktx4BsD7YoPsJFDUqp7ktX7F8zs6iIqbBkc Qnt2E99HIRx1KwS34 kWEy mp4 thumbnail png
Cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești. Jamila Cuisine: Sunt pufosi, aromati, plini de nucă, miere și incredibil de gustosi
Se apropie sarbatoarea celor 40 de Mucenici, iar rețeta de mucenici moldovenești este minunată. Se face ușor, iar aluatul este pufos si gustos. Unsi bine cu miere si presarati cu nucă, muncenicii sunt un deliciu greu de refuzat, susține Jamila, unul dintre cei mai cunoscuţi vloggeri culinari.
PAOK FCSB (Sportpictures) jpg
Cum daci diferenta dintre gripa A si gripa B  Sursa foto shutterstock 2470397693 jpg
A fost confirmat al cincilea caz de deces din cauza gripei AH1 în Olt. DSP anunță „o ușoară tendință de creștere” a numărului de infectări
O femeie de 79 de ani a murit din cauza infecției cu AH1, acesta fiind al cincilea deces înregistrat în județul Olt în acest sezon rece.
Vizita premierului maghiar, Viktor Orban, la sediul guvernului României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Viktor Orban cere să fie interzise în Ungaria ONG-urile şi mass-media finanţate de SUA în timpul administraţiei Biden
Premierul conservator ungar Viktor Orban a cerut adoptarea unor legi mai severe care să permită interzicerea acelor mass-media şi ONG-uri care au beneficiat de ajutor financiar american în timpul administraţiei preşedintelui Joe Biden, scrie miercuri presa locală citată de agenţiile EFE şi MTI.
accident feroviar isu OLT4 jpeg
Circulația feroviară rămâne întreruptă în zona accidentului grav din Olt. „Va fi o acțiune amplă, pe un interval de minimum 48 h”
Două vagoane dintr-un tren de marfă au deraiat, acroșând locomotiva unui alt tren de marfă. Se așteaptă finalizarea cercetărilor pentru a se putea interveni.
boghis jpg
O perlă balneo-climaterică din România se vinde cu 3 milioane de euro. Elena Udrea a investit aici
Stațiunea balneo-climaterică Băile Boghiș din județul Sălaj a fost scoasă la vânzare, după ce firma care administra complexul, Băi Boghiș SRL, a intrat în faliment. Următoarea licitație este stabilită pentru data de 21 februarie
Gabriel Andronache   lider de grup al PNL FOTO Facebook Grup PNL jpg
„Azi în Camera Deputaților s-au separat apele”. Liderul deputaților PNL îi acuză pe suveraniști că sunt „cu rușii”
Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a declarat, miercuri, că la Camera Deputaților „s-au separat apele”. Acesta a menționat că formațiunile politice PNL, PSD, USR, UDMR, Minorități „cu NATO, Europa și americanii”, în timp ce AUR, S.O.S., POT sunt „cu rușii”.