LMA pt limba romana!

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

„Hey, cf?” „Bn... tu?” „Nimik. Ast sa inceapa sc... J” „Teai intors in buc?” „Pai, nici nam fost plecata... lol. Unde sa pleci pe pandemie?” „J)))” „Ziceai ca mergi la VV”, „Ah, nam mai fost ca m-am certat cu iubi.” „Kum asa?!! Vrei sa ne vedem sa vb?” „Nuu, ca neam impacat... dar se poarta strange in ultima vreme...” „Dc?” „Cre ca are probl cu ai lui... maicasa e super cringe... forget it!” „L” „Tu cmf? Nu team mai vazut pe mess...” „Nu prea mai intru pe mess, mai mult pe insta... n-ai vazut pozele de la party de ziua mea?” „Daa... Big Like!” „A fost super... pakat ca nai venit!” „LMA! Sry, nam avut kum... tb sa merg la bunicamea in ziua aia... boring.” „La tzara?! Bleah!” „Yup, nai unde sa faci un dush acolo... de kk!” „La sc o sa mergem tot online... sti ceva?” „Nu shtiu inca nimik... nu a scris diriga.” „Dak mergem, mergem cu maska, nu?” „Mai bn stam tot acasa...” „Daa, dar ma plicti acasa... mai bn la sc!” „Tb sa plec, vb! „Da, vb. Bye!”

Așa poate să arate o convesație standard (în scris) între două fete „normale” de 16 ani, să zicem. Nu cred că am exagerat prea tare, de multe ori trag cu ochiul la ce-și scriu puștanii în metrou sau în tren ca să observ ce se mai întîmplă cu limba română (apropo, astăzi, 31 august, e ziua ei... LMA!, ca să fiu în ton cu fetele). Însă nu trebuie să fii neapărat indiscret ca să-ți dai seama că biata noastră limbă trece printr-o perioadă dificilă. Ca și limba engleză și probabil ca toate limbile din lume. Tendința nu e doar cea de prescurtare, ci și de codificare, limba nu mai e doar o unealtă de comunicare, devine așadar un cod. Dacă știi să-l folosești, aparții unei generații, nu te faci de rușine, nu ești cringe  (un cuvînt pe care l-am învățat de curînd atunci cînd am aflat că generația mea e cringe, o generație de boșorogi care o freacă pe Facebook, în timp ce lumea bună și tînără s-a mutat de multă vreme pe TikTok și pe Instagram). De ce totuși un cod? De lene și pentru a ține pasul cu o comunicare instantanee cît mai rapidă. Comunicarea în sine contează, limba nu. Există o nepăsare totală față de tot ce înseamnă reguli de folosire a limbii (ca să nu zic lipsă de respect). Gramatica e fost anulată, nu mai contează cum se scrie, important e să se scrie, să se livreze informația. Folosirea virgulei e un detaliu de mare finețe, diacriticele sînt un moft, cratima e inutilă.

Așadar, nu se întîmplă doar cu limba română. Prima oară cînd m-am afundat în aceste hățișuri ale prescurtărilor și cuvintelor „inventate” a fost cînd am început să joc jocuri online și trebuia să comunic pe chat în engleză cu ceilalți jucători. Exista o explicație – trebuia să joci și să comunici în același timp, comunicarea era doar o extensie a jocului. Știam engleză cît de cît din școală, o engleză british, „curată”, politicoasă – would you like a cup of tea? În primele luni, nu înțelegeam nimic din ce se discuta pe chat. Și nu era vorba doar despre banalul als pls (age, location, sex, please). Căutam pe net ce înseamnă brb (be right back), afk (away from keyboard), ppl (people), precum și termeni specifici precum combo, aggro sau AoE. După ce îl citisem pe Patapievici cu dicționarul în adolescență, acum jucam jocuri cu dicționarul. Înțelegeam că sînt părtașă la un fenomen global care n-o să dispară peste noapte, limba n-o să mai revină niciodată pe făgașul ei de dinainte. În mai puțin de o jumătate de an, jonglam cu tot acest slang, în timp ce omoram mobi (monștri) într-o veselie. Era ca și cum aș fi învățat o nouă limbă.

La o terasă, la masa de alături sînt doi băieți de 20-25 de ani care s-au întîlnit la o bere, genul băieți cuminți și deștepți, pot pune pariu că amîndoi au fost cam tocilari în liceu și/sau olimpici pe ici, pe colo. Trag cu urechea la ce vorbesc, sînt curioasă nu doar ce vorbesc și cum își vorbesc. Discută la început despre cărțile și lumile fantasy, despre comunități imaginare, pentru ca imediat discuția să intre într-o zonă de sociologie, chiar de filosofie, care implică inclusiv corectitudinea politică. E interesant să aplici concepte și ideologii din lumea noastră reală, rl (real life, apropo) unor lumi inventate, să vezi pînă unde se poate merge cu utopia, băieții sînt isteți, nu zic nu, dar ceea ce mă surprinde este că nu pot rosti o frază în română fără să o completeze cu o frază în engleză. Nu e romgleză ce vorbesc ei, e o îmbinare perfectă în comunicare a celor două limbi, cînd nu-și mai găsesc cuvintele în română, o dau pe engleză și se înțeleg perfect. Mă întreb de ce aleg să se converseze așa și îmi dau repede seama că referințele lor (comune) legate de filme, jocuri, cărți, chiar studii sau ce-or mai fi citit ei la viața lor vin din limba engleză, nu din română și li se pare inutil să mai traducă în propria limbă din moment ce toate semnificațiile erau acolo.

Am văzut de curînd un reportaj la un post TV despre o limbă inventată într-un sat din Apuseni  care se vorbește acolo și doar acolo de mai bine de o sută de ani. Limba se numește „comuțeasca“ sau „limba de sticlă“ pentru că cei care o vorbesc au fost geamgii cunoscuți în toată țara, e transmisă din generație în generație și n-are nici o legătură cu limba română. Am ascultat ce vorbeau oamenii din filmuleț, nu pricepi chiar nimic, limba e de pe altă planetă. Totuși, de ce necesitatea unor oameni simpli, fără școală, de a inventa o limbă nouă într-un sat românesc fără prea mari influențe etnice, dintr-o țară care are o limbă oficială? Am înțeles din povestea lor că geamgiii din Mărgău mergeau prin toată țara cu geamuri în spate și nu voiau să fie înțeleși de către ceilalți cu privire la negoțul lor, poate că nu voiau să fie fraieriți, poate voiau să-i facă pe alții la bani. Așadar, era o „limbă” a meseriei, a comerțului, în fond tot un cod, așa cum inventam noi alfabete secrete în copilărie, ca să nu se prindă profele de pe la școală ce ne scriam prin bilețele. Mi s-a părut un caz interesant.

Generația mea a trecut prin multe, într-un timp relativ scurt, în primul rînd a trecut printr-un șoc tehnologic, dacă mă gîndesc că, în urmă cu doar treizeci de ani, comunicarea se făcea prin intermediul telefoanelor cu disc, astăzi piese de muzeu, iar cea în scris, prin scrisori sau cărți poștale. La fel și limba, ca să țină pasul cu noile tehnologii, a suferit un șoc, s-a scurtcircuitat pe ici, pe colo. Eu, una, sper că va trece cu bine de toate aceste încercări, că va avea o viață lungă și decentă încă multă vreme de acum încolo. În toți acești ani, generația noastră a trecut de la poezii de tipul „Limba noastră-i o comoară” și de la „caiete cu expresii frumoase” la „nu pot sa vb acum” și „viata-i de kk!”. Multe dintre cuvintele pe care le-am învățat în copilărie, astăzi nu mai există sau sînt pe cale de dispariție (inclusiv cuvîntul „geamgiu”, meseria celor care au inventat o limbă din nimic), însă cuvintele, dincolo de semnificația lor, de informație, de „cod”, au un suflet, o personalitate care pleacă din etimologie, din alăturarea literelor, din locul în care se așază în fraze. Tot prescurtînd, stîlcind și anulînd cuvinte o să ajungem treptat la vocabularul de bază, fad și lipsit de nuanțe, cu care, oricît am comunica, n-o să mai reușim să transmitem nimic.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Crin Antonescu. FOTO Inquam Photos / George Călin
Crin Antonescu, mesaj către CTP: „Mi-e silă de ipocrizia tuturor secăturilor reunite în «marea coaliție» pentru «salvare»”
Fostul candidat al Coaliției PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, îi dă replica gazetarului Cristian Tudor Popescu, după ce acesta l-a ironizat pentru refuzul de a alege între George Simion și Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump, optimist că Zelenski și Putin se vor întâlni pe 15 mai: „Chiar m-am gândit să vin cu avionul”
Președintele Donald Trump s-a arătat optimist că Volodimir Zelenski și Vladimir Putin vor participa la discuțiile pentru pace de la Istanbul, programate pe 15 mai.
Sondaj dexonline captura png
Dexonline îi îndeamnă pe utilizatori să voteze un anumit candidat. Adversarii se revoltă: „Propagandă electorală mascată”
Platforma de educație Dexonline face luni un demers neobișnuit: îi întâmpină pe utilizatori cu un sondaj cu iz electoral: „Veți vota cu Nicușor Dan?”.
cardinalul Timothy Dolan, foto Facebook jpg
Cardinalul preferat al lui Donald Trump a explicat criteriul după care a fost ales Papa Leon al XIV-lea
Cardinalul Timothy Dolan, arhiepiscopul New Yorkului pe care Donald Trump l-a numit „un mare prieten”, a explicat motivul pentru care conclavul l-a ales Suveran Pontif pe Robert Prevost.
Stefan I, foto captura video  jpg
Povestea unuia dintre cei mai misterioși voievozi ai Moldovei. Cum a schimbat cursul istoriei
Ștefan I a fost unul dintre cei mai misterioși voievozi ai Moldovei. Provenea din celebrul neam al Mușatinilor, iar povestea sa, mai puțin cunoscută, este presărată cu aventuri fascinante.
carlo ancelotii foto reuters
Brazilia a anunțat oficial numele noului selecționer: „Cel mai mare din istorie pentru cea mai mare echipă de pe planetă”
Italianul Carlo Ancelotti, 65 de ani, devine al patrulea străin care antrenează naționala de fotbal al Braziliei.
tractor fermier pesticide tratament shutterstock 2243080773 jpg
Fermierii polonezi au intrat din nou în grevă: Protestatari au blocat una din principalele puncte de frontieră cu Ucraina
Protestatarii polonezi au blocat luni, 12 mai, una dintre principalele puncte de frontieră la graniţa dintre Polonia şi Ucraina, reluând astfel protestele prin care agricultorii polonezi au perturbat anul trecut transporturile de mărfuri.
Salata rece cu  fasole verde si piept de pui  Sursa foto shutterstock 633823160 jpg
Cea mai necunoscută rețetă de salată. Combinația la care nimeni nu s-ar fi așteptat, dar care face furori pe TikTok. VIDEO
Viața este prea scurtă pentru salate fade și lipsite de personalitate. Când ai poftă de ceva sănătos, dar care să-ți bucure și papilele gustative, această rețetă simplă, rapidă și plină de culoare este exact ce ai nevoie.
medalieneagu jpg
Cristina Neagu, premiată cu Steaua României. Președintele interimar, la a doua medalie oferită pentru un sportiv
Cristina Neagu, 36 de ani, aflat la ultimul sezon în carieră, a primit cea mai înaltă distinție a statului român.