Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE VOIE, DE NEVOIE, S-A GĂSIT O SOLUȚIE DE VORBIT ÎN ȘOAPTĂ DINTR-O ALTĂ PARTE A LUMII, UNDE SE FACE UN TROC VICLEAN CU PEREȚII

● Bucuria de a-și fi aflat jumătatea l-a făcut pe un bărbat din SUA să uite că, de fapt, și-o mai găsise o dată. S-a grăbit să-și publice povestea și să anunțe căsătoria în The New York Times, dînd drept dată de început a idilei una la care el era încă însurat cu altcineva. Înțelegînd abia acum motivul divorțului, dar și că fusese înșelată vreo trei luni, fosta soție a intervenit rapid și a pus lucrurile în ordine cronologică, într-un alt ziar. Istoria ei a devenit virală și l-a trezit din amnezie pe proaspătul mire. De voie, de nevoie, acesta a admis public că a mai fost căsătorit civil, pentru mai puțin de un an. (A. A. D.)

● Dacă, în Polonia, pentru elefanții stresați dintr-o grădină zoologică s-a găsit o soluție, marijuana medicinală, în Japonia, oamenilor stresați li se propune, pentru relaxare, participarea la un show horror live – să fie, adică, închiși într-un coșciug, inundați cu apă și îngroziți de actori întruchipînd tot felul de personaje malefice. Bineînțeles, fiecare rasă cu privilegiile sale. (S. G.)

● Pășeau în curtea largă smeriți, cu capul plecat și pas molcom. Se înșirau de-a lungul scărilor și apoi, lejer, în cele două odăi. Toată lumea purta mască; de altfel, la intrare, de-o parte și de alta, pe o măsuță, se aflau, deschise, cutii cu măști și sticluțe cu dezinfectant. De vorbit se vorbea puțin și în șoaptă, ca la mort. Cînd au sosit bocitoarele, s-a făcut un cerc larg în jurul lor și ritualul a mers mai departe. De priveghi pandemic, în Grid. Reguli respectate, săteni disciplinați, rînduieli păstrate. Oricum, satul ascuns în spatele măștii arată altfel. Iar regulile de acum pare că i-au modificat definitiv fizionomia. Nunți cu 200-300 de invitați, cu siguranță nu vor mai fi. Cum a fost pînă mai an, cu siguranță nu va mai fi. (R. M.)

● Dʼale COVID-ului: închisă cinci luni din cauza pandemiei, o insulă paradiziacă din arhipeleagul Fernando de Noronha, de pe coasta Braziliei, a decis, ca măsură de securitate, să primească doar turiști care au avut deja virusul. Un altfel de exclusivism. Trei copii au fost ridicați de serviciile sociale suedeze după ce au fost ținuți în locuință timp de patru luni de către părinții înspăimîntați din cauza pandemiei. Familia locuiește în regiunea Jönköping din sudul Suediei. Părinții provin „dintr-o altă parte a lumii”, nu vorbesc fluent suedeza și „au continuat să urmărească informațiile despre pandemie din țara lor pe Internet”. Suedia nu a impus măsuri de carantină și a păstrat școlile deschise pentru copiii sub vîrsta de 16 ani. Încă o dovadă că virusul o fi el globalizat, dar discursul despre el e foarte diferit de la o țară la alta. (A. M. S.)

● Cîteva străzi din București unde se face școală, nu glumă: Intrarea Catedrei, Intrarea Ierbarului, Intrarea Tocului, strada Cretei, strada Ghiozdanului, strada Tăbliței. (A. P.)

● „Early Pleistocene fauna of the Olteţ River Valley of Romania” sună titlul unui studiu științific publicat pe site-ul sciencedirect.com. E vorba despre fosilele descoperite în anii 1960, în situl Grăunceanu din județul Vîlcea: maimuțe mari, girafe cu gît scurt, tigri cu dinți-sabie, rinoceri, pangolini și pume preistorice. Animalele au trăit în Oltenia cu două milioane de ani în urmă, la începutul perioadei pleistocen. Dacă, așa cum pretind anumite studii științifice, Africa a dăruit omenirii specia Homo sapiens, se pare că Oltenia a dăruit Africii o grămadă de sălbăticiuni. Un troc viclean, perfid, tipic oltenesc. (M. P.)

● Viața în 2022. Așa se intitulează o lucrare a artistului italian Walter Molini, datînd din anul 1962 și care imortalizează pe pînză oameni la volan, conducînd în picioare, în carcase transparente, mașini care umplu carosabilul în sensul de dus și de întors, cîte patru-cinci șiruri paralele. Asemănarea cu elevii thailandezi care învață astăzi, în anul de grație 2021, în cutii cu pereții transparenți e izbitoare. Premoniție sau viziune? (R. M.)

UN PRIM PAS AR FI SĂ ÎNȚELEGEM CREATIV CE SE AFLĂ ÎN SPATELE ACESTEI LUMI NESEMNIFICATIVE

● „Sîntem mai slabi, mai obosiți și mai divizați ca oricînd. Punînd un asemenea preț pe cum să ne certăm, am uitat cum și chiar de ce ar trebui să discutăm. Dacă scopul principal al polemicii este să încurajăm pluralismul și toleranța, trebuie să înțelegem că aceste idealuri nu pot fi atinse atunci cînd mijloacele au fost deja afectate de reaua credință. Dezbaterea, diversitatea opiniilor și libertatea de expresie pot întreține pluralismul numai atunci cînd se întîmplă spontan și nu sînt folosite doar pentru a-i delegitima pe participanți sau ideile lor politice. Un prim pas ar fi să înțelegem ce anume se află în spatele fetișizării culturii dezacordului (fetishisation of disagreement culture) și să recuperăm scopul primordial al dezbaterii. Nimeni nu trebuie să se implice în nici o ceartă doar de dragul de a fi în dezacord cu cineva. Nu e nici o virtute în a căuta dezacordul de dragul spectacolului. Pentru a obține coeziune socială, ar trebui să «dezbatem» mai puțin, să ne recuzăm de la cultura conflictului și să găsim propriul nostru fel de a fi în dezacord, nemediat de ceilalți.“ Nesrine Malik într-un editorial din The Guardian de luna trecută. (M. C.)

● La 1 septembrie s-au redeschis restaurantele și cafenelele. Barurile încă nu. În centrul vechi al Capitalei, barul „La 100 de beri” încearcă să se adapteze creativ & ironic. În vitrină a apărut un afiș pe care scrie cu majuscule: CAFENEA. Culmea e că, din cele 100 de beri, cîteva chiar conțin și cafea. (M. M.)

● La o licitație din Glasgow, contra 410.000 de euro, s-a vîndut un berbec de șase luni din rasa Texel. E cea mai scumpă oaie din lume! Cumpărătorii – trei fermieri care au pus împreună banii – spun că au calculat foarte bine și că investiția lor va aduce profit. Această veste m-a bucurat nespus: am aflat că mai există oameni care pun prețul corect pe lucrurile acestei lumi! Da, oricît vi s-ar părea de ciudat, acești fermieri scoțieni au dreptate. La bursa unei lumi normale, un berbec Texel de șase luni e mai prețios decît un Mercedes sau decît un apartament cu două camere dintr-un nou proiect imobiliar din zona Herăstrău. Pe berbec îl cheamă Double Diamond. Aș vrea să primesc din cînd în cînd vești despre el, dar presa nu știe să se țină cu adevărat de subiectele valoroase, așa că voi afla săptămînal ce mai fac fel de fel de personaje de doi bani, dar niciodată nu voi mai auzi de atît de prețiosul Double Diamond… (S. V.)

● Cîteva „perle“ adunate din registrele unor spitale (și preluate, în traducerea mea, de pe www.ipnoze.com): „Pacienta are dureri în piept dacă stă întinsă pe partea stîngă mai mult de un an“; „Ea nu prezintă semne aparente de febră, nici frisoane, dar soțul ei a observat că era foarte fierbinte în pat noaptea trecută“; „Pielea: neobișnuit de palidă, dar prezentă“; „Dureri de cap ocazionale, constante și puțin frecvente“; „A doua zi genunchiul său era mai bine. A treia zi a dispărut“; „Ea a explicat că a fost constipată în cea mai mare parte a vieții sale, pînă cînd a divorțat“; „Pacientul și-a lăsat globulele albe într-un alt spital“; „Antecedentele sale medicale sînt cît se poate de nesemnificative, doar o creștere în greutate de 20 kg în cursul ultimelor trei zile“; „Pacientul a avut gofre la micul dejun, iar la prînz anorexie“; „Pielea era uscată și umedă“; „Pacientul are doi copii adolescenți, în rest fiind perfect normal“; „Notă de ieșire din spital: viu, dar fără permisiunea mea“; „Pacientul a refuzat categoric autopsia“. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.