Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE VOIE, DE NEVOIE, S-A GĂSIT O SOLUȚIE DE VORBIT ÎN ȘOAPTĂ DINTR-O ALTĂ PARTE A LUMII, UNDE SE FACE UN TROC VICLEAN CU PEREȚII

● Bucuria de a-și fi aflat jumătatea l-a făcut pe un bărbat din SUA să uite că, de fapt, și-o mai găsise o dată. S-a grăbit să-și publice povestea și să anunțe căsătoria în The New York Times, dînd drept dată de început a idilei una la care el era încă însurat cu altcineva. Înțelegînd abia acum motivul divorțului, dar și că fusese înșelată vreo trei luni, fosta soție a intervenit rapid și a pus lucrurile în ordine cronologică, într-un alt ziar. Istoria ei a devenit virală și l-a trezit din amnezie pe proaspătul mire. De voie, de nevoie, acesta a admis public că a mai fost căsătorit civil, pentru mai puțin de un an. (A. A. D.)

● Dacă, în Polonia, pentru elefanții stresați dintr-o grădină zoologică s-a găsit o soluție, marijuana medicinală, în Japonia, oamenilor stresați li se propune, pentru relaxare, participarea la un show horror live – să fie, adică, închiși într-un coșciug, inundați cu apă și îngroziți de actori întruchipînd tot felul de personaje malefice. Bineînțeles, fiecare rasă cu privilegiile sale. (S. G.)

● Pășeau în curtea largă smeriți, cu capul plecat și pas molcom. Se înșirau de-a lungul scărilor și apoi, lejer, în cele două odăi. Toată lumea purta mască; de altfel, la intrare, de-o parte și de alta, pe o măsuță, se aflau, deschise, cutii cu măști și sticluțe cu dezinfectant. De vorbit se vorbea puțin și în șoaptă, ca la mort. Cînd au sosit bocitoarele, s-a făcut un cerc larg în jurul lor și ritualul a mers mai departe. De priveghi pandemic, în Grid. Reguli respectate, săteni disciplinați, rînduieli păstrate. Oricum, satul ascuns în spatele măștii arată altfel. Iar regulile de acum pare că i-au modificat definitiv fizionomia. Nunți cu 200-300 de invitați, cu siguranță nu vor mai fi. Cum a fost pînă mai an, cu siguranță nu va mai fi. (R. M.)

● Dʼale COVID-ului: închisă cinci luni din cauza pandemiei, o insulă paradiziacă din arhipeleagul Fernando de Noronha, de pe coasta Braziliei, a decis, ca măsură de securitate, să primească doar turiști care au avut deja virusul. Un altfel de exclusivism. Trei copii au fost ridicați de serviciile sociale suedeze după ce au fost ținuți în locuință timp de patru luni de către părinții înspăimîntați din cauza pandemiei. Familia locuiește în regiunea Jönköping din sudul Suediei. Părinții provin „dintr-o altă parte a lumii”, nu vorbesc fluent suedeza și „au continuat să urmărească informațiile despre pandemie din țara lor pe Internet”. Suedia nu a impus măsuri de carantină și a păstrat școlile deschise pentru copiii sub vîrsta de 16 ani. Încă o dovadă că virusul o fi el globalizat, dar discursul despre el e foarte diferit de la o țară la alta. (A. M. S.)

● Cîteva străzi din București unde se face școală, nu glumă: Intrarea Catedrei, Intrarea Ierbarului, Intrarea Tocului, strada Cretei, strada Ghiozdanului, strada Tăbliței. (A. P.)

● „Early Pleistocene fauna of the Olteţ River Valley of Romania” sună titlul unui studiu științific publicat pe site-ul sciencedirect.com. E vorba despre fosilele descoperite în anii 1960, în situl Grăunceanu din județul Vîlcea: maimuțe mari, girafe cu gît scurt, tigri cu dinți-sabie, rinoceri, pangolini și pume preistorice. Animalele au trăit în Oltenia cu două milioane de ani în urmă, la începutul perioadei pleistocen. Dacă, așa cum pretind anumite studii științifice, Africa a dăruit omenirii specia Homo sapiens, se pare că Oltenia a dăruit Africii o grămadă de sălbăticiuni. Un troc viclean, perfid, tipic oltenesc. (M. P.)

● Viața în 2022. Așa se intitulează o lucrare a artistului italian Walter Molini, datînd din anul 1962 și care imortalizează pe pînză oameni la volan, conducînd în picioare, în carcase transparente, mașini care umplu carosabilul în sensul de dus și de întors, cîte patru-cinci șiruri paralele. Asemănarea cu elevii thailandezi care învață astăzi, în anul de grație 2021, în cutii cu pereții transparenți e izbitoare. Premoniție sau viziune? (R. M.)

UN PRIM PAS AR FI SĂ ÎNȚELEGEM CREATIV CE SE AFLĂ ÎN SPATELE ACESTEI LUMI NESEMNIFICATIVE

● „Sîntem mai slabi, mai obosiți și mai divizați ca oricînd. Punînd un asemenea preț pe cum să ne certăm, am uitat cum și chiar de ce ar trebui să discutăm. Dacă scopul principal al polemicii este să încurajăm pluralismul și toleranța, trebuie să înțelegem că aceste idealuri nu pot fi atinse atunci cînd mijloacele au fost deja afectate de reaua credință. Dezbaterea, diversitatea opiniilor și libertatea de expresie pot întreține pluralismul numai atunci cînd se întîmplă spontan și nu sînt folosite doar pentru a-i delegitima pe participanți sau ideile lor politice. Un prim pas ar fi să înțelegem ce anume se află în spatele fetișizării culturii dezacordului (fetishisation of disagreement culture) și să recuperăm scopul primordial al dezbaterii. Nimeni nu trebuie să se implice în nici o ceartă doar de dragul de a fi în dezacord cu cineva. Nu e nici o virtute în a căuta dezacordul de dragul spectacolului. Pentru a obține coeziune socială, ar trebui să «dezbatem» mai puțin, să ne recuzăm de la cultura conflictului și să găsim propriul nostru fel de a fi în dezacord, nemediat de ceilalți.“ Nesrine Malik într-un editorial din The Guardian de luna trecută. (M. C.)

● La 1 septembrie s-au redeschis restaurantele și cafenelele. Barurile încă nu. În centrul vechi al Capitalei, barul „La 100 de beri” încearcă să se adapteze creativ & ironic. În vitrină a apărut un afiș pe care scrie cu majuscule: CAFENEA. Culmea e că, din cele 100 de beri, cîteva chiar conțin și cafea. (M. M.)

● La o licitație din Glasgow, contra 410.000 de euro, s-a vîndut un berbec de șase luni din rasa Texel. E cea mai scumpă oaie din lume! Cumpărătorii – trei fermieri care au pus împreună banii – spun că au calculat foarte bine și că investiția lor va aduce profit. Această veste m-a bucurat nespus: am aflat că mai există oameni care pun prețul corect pe lucrurile acestei lumi! Da, oricît vi s-ar părea de ciudat, acești fermieri scoțieni au dreptate. La bursa unei lumi normale, un berbec Texel de șase luni e mai prețios decît un Mercedes sau decît un apartament cu două camere dintr-un nou proiect imobiliar din zona Herăstrău. Pe berbec îl cheamă Double Diamond. Aș vrea să primesc din cînd în cînd vești despre el, dar presa nu știe să se țină cu adevărat de subiectele valoroase, așa că voi afla săptămînal ce mai fac fel de fel de personaje de doi bani, dar niciodată nu voi mai auzi de atît de prețiosul Double Diamond… (S. V.)

● Cîteva „perle“ adunate din registrele unor spitale (și preluate, în traducerea mea, de pe www.ipnoze.com): „Pacienta are dureri în piept dacă stă întinsă pe partea stîngă mai mult de un an“; „Ea nu prezintă semne aparente de febră, nici frisoane, dar soțul ei a observat că era foarte fierbinte în pat noaptea trecută“; „Pielea: neobișnuit de palidă, dar prezentă“; „Dureri de cap ocazionale, constante și puțin frecvente“; „A doua zi genunchiul său era mai bine. A treia zi a dispărut“; „Ea a explicat că a fost constipată în cea mai mare parte a vieții sale, pînă cînd a divorțat“; „Pacientul și-a lăsat globulele albe într-un alt spital“; „Antecedentele sale medicale sînt cît se poate de nesemnificative, doar o creștere în greutate de 20 kg în cursul ultimelor trei zile“; „Pacientul a avut gofre la micul dejun, iar la prînz anorexie“; „Pielea era uscată și umedă“; „Pacientul are doi copii adolescenți, în rest fiind perfect normal“; „Notă de ieșire din spital: viu, dar fără permisiunea mea“; „Pacientul a refuzat categoric autopsia“. (D. S.)

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Urs intr o padure din Suceava Foto ionel Morosanu Directia Silvica Suceava (1) jpg
Scene care dau fiori, cu doi urși imenși, filmate într-o pădure din nordul României. Un pădurar s-a apropiat la câțiva metri de ei
Doi urși imenși au fost filmați într-o pădure din Suceava, în timp ce își căutau hrana. Pădurarul care a realizat imaginile cu animalele sălbatice aflate în habitatul lor natural nu s-a lăsat intimidat de dimensiunile acestora.
Hotel Continental   Calea Victoriei jpg
Calea Victoriei din Bucureşti urcă în topul celor mai scumpe artere din lume. Cât a ajuns să coste chiria. Comparație cu alte capitale europene
Calea Victoriei a urcat două poziţii în clasamentul celor mai scumpe destinaţii comerciale din lume, în cel mai recent raport „Main Streets Across the World”, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.
protest aur parlament jpg
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
Expert în comportamentul politic și electoral în Europa, Costin Ciobanu explică, pentru „Adevărul”, ce ar trebui să facă România pentru electoratul anti-sistem, pentru a evita ca nemulțumirile oamenilor, de multe ori fondate, să fie folosite de partidele pro-ruse.
Miopia afectează în zilele noastre peste 35% dintre copii Colaj DMS jpg
Miopia la copii, în creștere. Ce se poate face în plus, pe lângă limitarea timpului petrecut pe ecrane
Examinările regulate la optometrist reprezintă cea mai bună metodă de a înțelege sănătatea ochilor și vederea copilului tău. Iată cum se dezvoltă miopia, rolul pe care îl joacă timpul petrecut în fața ecranelor și ce poți face dacă bănuiești că cel mic ar putea fi miop.
caiacist blocat tasmania jpg
Șocant! Caiacist blocat între stânci, salvat după ce i-a fost amputat piciorul
Un caiacist a suferit o amputare de urgență sâmbătă, după ce a rămas blocat într-o crevasă stâncoasă pe o porțiune periculoasă a râului Franklin din Tasmania.
Luis Lazarus Foto Facebook
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe candidatul suveraniștii REPORTAJ
Călin Georgescu a fost luni pe buzele multor politicieni de la Strasbourg, unde are loc o nouă sesiune a Parlamentului European. Dincolo de mesajele de uimire ale europarlamentarilor români, șochează faptul că până și lideri ai SOS consideră că preferatul românilor „sare calul” prea des.
referendum vot lulea marius dorin
Avem un referendum validat, ce facem cu el? La câte astfel de adunări au fost chemați românii și ce au schimbat ele ANALIZĂ
Deși România a organizat mai multe referendumuri, impactul lor asupra politicii reale a fost adesea limitat. Cu excepția celui din 2003 pentru aderarea la NATO și UE, multe astfel de inițiative au rămas doar simbolice, fără a aduce schimbări semnificative în legislație sau guvernare.
pisica john blocata conducta profimedia (2) jpg
Operațiune de salvare neobișnuită! O pisică blocată într-o conductă le-a dat de furcă pompierilor
Pisica John a fost salvată cu ajutorul pompierilor, după ce a stat cu capul în jos mai multe ore
dieta longevitate jpg
Cum să trăiești mai mult și mai sănătos, fără diete și exerciții stricte. Înțelepciunea chinezească
Conform cercetătorilor chinezi, adoptarea unor obiceiuri simple și echilibrate poate fi cheia pentru a îmbătrâni sănătos, fără boli grave. Mai multe studii evidențiază beneficiile unor practici naturale care nu doar promovează longevitatea, ci contribuie la reducerea declinului cognitiv.