Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 853 din 13 - 19 august 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ORICE OBIECT ASCUȚIT PE CARE POȚI SĂ-L EXTRAGI DINTR-UN OFTAT ADÎNC ARE TOATE ȘANSELE SĂ DEVINĂ ELIBERATORUL FULGERULUI

 Fascinant, pe YouTube, un serial cu mărturiile directe ale unui fost condamnat pentru jaf din SUA. Cîteva obiecte absolut necesare la pîrnaie: un șurub, un cui, orice alt obiect ascuțit pe care poți să-l extragi din piese de mobilier sau din pereți; o lamă de ras, chiar și cele recuperate din aparatele de ras de unică folosință – orice armă în miniatură îți poate salva viața, explică tipul. Și mai ai nevoie de o carte – de pildă, de un roman de Stephen King, din ăla gros, zice fostul pușcăriaș – pentru a ascunde cuiul furat în caz de percheziție. Carte care te salvează de alți ani grei de pușcărie. (M. M.)

 Pompieri care să pescuiască pisici din copaci s-au mai văzut și la noi, dar unii care să-și riște viața pentru o bufniță, mai rar. În Germania, 12 pompieri și nu mai puțin de opt specialiști în salvarea liliecilor au fost implicați în extragerea unei bufnițe dintr-un puț adînc de 40 de metri, unde nu mai exista suficient oxigen. Pasărea a fost localizată cu un telescop, preluată de un pompier coborît în adîncuri după ea, în ruinele unui castel medieval, și, în final, adoptată de prietenii liliecilor. (A. A. D.)

 Un mărunt comerciant din departamentul francez Hautes-Alpes s-a trezit într-o zi că poștașul i-a pus în fața casei două cutii mari care conțineau nu mai puțin de 1.100 de scrisori ce-i erau adresate. Toate plicurile erau trimise la aceeași dată, de același expeditor, și conțineau același lucru: o factură restantă de 86 de euro pentru polița lui de asigurare. Năucit, omul a sunat la asigurator, care nu a putut să-i explice cum de așa ceva s-a putut întîmpla. „Sistemul…“ – ar fi sunat explicația firească și imediat acceptată cu un oftat dacă așa ceva s-ar fi petrecut în România. (S. V.)

 Inventatorii japonezi au născocit masca de protecție „inteligentă” – se conectează la smartphone, transmite mesaje online, dă telefoane, îți amplifică vocea și face traduceri din japoneză în opt limbi străine. Nu se specifică dacă poate să bea și să mănînce, dar are toate șansele să devină promotor al unui viitor mascat. (S. G.)

 Sovietizarea pas cu pas: „DECRETUL PREZIDIULUI MAREI ADUNĂRI NAȚIONALE A REPUBLICII POPULARE ROMÂNE pentru schimbarea numelui orașului Brașov în acela de ORAȘUL STALIN. Art. unic Cu începere dela data publicării prezentului Decret, orașul Brașov va purta numele de ORAȘUL STALIN în cinstea marelui geniu al omenirii muncitoare, conducătorul poporului sovietic, eliberatorul și prietenul iubit al poporului nostru, IOSIF VISSARIONOVICI STALIN. Președintele Prezidiului Marei Adunări Naționale a R.P.R. (ss) C.I. Parhon; Secretarul Prezidiului Marei Adunări Naționale a R.P.R. (ss) M.F. Ionescu. Dat în București, la 22 August 1950”. (R. M.)

 Cîteva străzi din București unde condițiile meteo sînt prielnice (sau nu): strada Barometrului, strada Brizei, Intrarea Adierii, Bulevardul Primăverii, Intrarea Fulgerului, strada Busolei, strada Ștefan Furtună, strada Promoroaca, strada Vîntului. (A. P.)

ÎN URMA MAI MULTOR SESIZĂRI, ATENȚIONĂM ASUPRA FAPTULUI CĂ 3,1 MILIOANE DE PERSOANE NU POT SUSȚINE PATRU MILIOANE DE FANFARE

 Calinic Botoșăneanul, noul arhiepiscop al Sucevei, îi avertizează pe clerici să nu se implice în traficul de țigări, lemn și locuri de veci, prin următorul înscris: „În urma mai multor sesizări, atenționăm asupra faptului că nici o unitate de cult și nici un cleric slujitor al Sfîntului Altar nu pot practica, promova și susține activități ilegale de tipul trafic de țigări, cimitire private, exploatare și distribuire ilegală de material lemnos”. Ceea ce ne arată că preoții de prin partea locului sînt oameni întreprinzători, gospodari și dornici de profit – ca la țară. Prea ca la țară. (M. P.)

 Dʼale COVID-ului: farmaciile japoneze au fost golite de apă de gură, după ce guvernatorul prefecturii Osaka din vestul țării a sugerat că aceasta ar putea ajuta în combaterea coronavirusului. Declarația oficialului a declanșat un val de cereri, care a lăsat rafturile magazinelor goale și care a amintit de primele zile ale pandemiei. Pandemia a dus la creșterea timpului de lucru cu 48 de minute, la sporirea numărului ședințelor și întîlnirilor și la un număr mai mare de mesaje electronice trimise, arată un studiu la care au participat 3,1 milioane de persoane din America de Nord, Europa și Orientul Mijlociu. Jucătorii care tuşesc intenţionat către alţi fotbalişti sau oficiali pot primi cartonaşul roşu, potrivit International Football Association Board. Consiliul IFAB a arătat că o astfel de infracţiune se încadrează la „folosirea unui limbaj ofensator, insultător sau abuziv şi/sau a unor gesturi”. (A. M. S.)

 Chitara la care a cîntat Kurt Cobain în celebrul concert unplugged difuzat de MTV în 1993, cu cinci luni înainte să se sinucidă, s-a vîndut la licitație pentru șase milioane de dolari. Era o chitară acustic-electrică din 1959 și a devenit cea mai scumpă chitară vîndută vreodată. Precedentul record data de anul trecut, cînd chitara Stratocaster a lui David Gilmour, sufletul trupei Pink Floyd, a fost vîndută, în scop caritabil, pentru patru milioane de dolari. (M. C.)

 Pe drumul numelor de firme românești, ajungem (pentru două săptămîni) la Satu Mare: Talentum SRL, Primul Zâmbet SRL, Meditații Cu Monica SRL, Farmacia Soarelui SRL, Radical SRL, Dănțăușii De La Satu Mare SRL-D, În Culori SRL, Mica Anglie SRL, Coșuri Ocazii SRL, Inedit SRL, Unkulunkulu SRL, Ochiul Roșu SRL, No Pardon SRL, No Prisoner SRL, Faptic SRL, Tărâmul Îngerilor SRL, Peste Tot Vânzări SRL, Rio Tutungerie SRL, Sfântul Anton SRL, Polip SRL, Eticsud SRL, Cafea Pe Roate SRL-D, Agrotinerii Cooperativă Agricolă, Divarg Absolut SRL, Steluțele Mele SRL, Offensive SRL, Pentagon Alb SRL, Fanfare & Cacu SRL, Monarh SRL, Brigada Diversă Pază Security SRL, Secular Depozit SRL, Fructele Pămîntului SRL, Evident SRL, Delicii Calde SRL, Dio Execuție Total SRL, Amor SRL, Fără Durere SRL. (D. S.)

Foto: M. Chivu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.