Ctrl X

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
Invizibilii jpeg

2020. Zodia Taur. Cu planeta nu mai știu care (Saturn? Jupiter? Marte?) în Casa a IX-a, casa călătoriilor lungi și a relațiilor cu străinătatea, veți avea ocazia să ieșiți des din țară, să vă lărgiți orizonturile, poate chiar să vă mutați definitiv departe de casă.

Ați nimerit-o și de data asta, mă gîndesc, în timp ce îmi explorez casa a nu știu cîta lună la rînd de neplecat nicăieri, a nu știu cîta lună la rînd de cînd marea aventură e dusul și plecatul la muncă, număratul sportiv al ălora cu măștile sub nas la metrou (miercurea e ziua cea mai productivă), cumpărăturile de la Mega, piața, bătutul cartierelor din vecinătate cu piciorul și contabilizarea dementă a zilelor cînd te strivește pe rînd ba o iritare profundă, ba un început simpatic de depresie de manual.

Mă gîndesc și la tîmpenia scrisă pe Facebook la început de ianuarie laolaltă cu restul lumii; tot soiul de planuri, vise, proiecții, glume cu diete și ce mai face un om normal la început de an. 2020 o să fie bun cu mine și cu voi, scriam eu pe acolo pe la 1 ianuarie, iar vălul de penibil începea oricum să se lase peste toate platitudinile astea încă de pe 2. Aș fi uitat în mod normal prostia asta, dar trebuie să mi-o aduc aminte, acum, în iulie, cînd stau în vîrful patului cu laptop-ul în brațe și aștept cu interes un alt puseu de iritare extremă, fără obiect/subiect pe care să poți pune degetul. Avem pandemie, avem BLM și anti-BLM, avem în continuare Trump, trollii ruși, Iohannis, Uniunea Europeană care nu se înțelege la bani, Macron care țipă la premierul austriac, statui care pică și lumea nu înțelege în continuare de ce, sexo-marxiștii, delicioșii conservatori români, frica, avem ceva oameni prin Piața Victoriei care, dincolo de dreptatea sau nedreptatea lor, au reușit să producă cea mai sărăcuță pancartă din istoria protestelor – „Covrig 19” e atîîît de lame, că bunică-mea care nu vorbea bine română, autoghetoizată prin forța lucrurilor, tot ar fi scos ceva mai decent.

Stau așa, la mijlocul acestui an, trag o linie și văd un pic ce s-a petrecut în spate. Au dispărut niște prietenii care poate nici nu trebuiau să existe, s-au reașezat, poate, niște priorități care probabil că o să dispară odată cu revenirea la o oarecare normalitate, am explorat obsesiv casa și acasă. Am săpat tuneluri în covorul din living, am făcut super-expediții în bibliotecă, în cărțile de acolo și în obiectele puse pe rafturi. Nimicuri aduse de prin Europa vacanțelor și a city-break-urilor: doi îngerași cît unghia dintr-o ceramică poroasă luați dintr-o abație scoțiană, un bustișor alb al lui Bach adus de la Berlin după o noapte de beție într-un bar cu nisip pe jos, sfîntul catolic Iacob cel Mare, cu scoica călătoriilor pe piept, căruia îi lipsește un braț, luat cu 5 euro dintr-un cărucior cu vechituri în Toledo. Apoi lucruri rămase de prin familie; poze sepia cu doamne țîțoase, strînse în corset, făcute de unu’ Ferdinand Kernthaler, la Viena. Pe spatele cartonului tare stă scris Meine Mutti, Frau Antonia Jung. Un străbunic îmbrăcat în uniforma armatei române, cu fes pe cap, colțul din dreapta sus e pătat cu cerneală – mort la Turtucaia. Nimicuri deja, oameni necunoscuți, pierduți deja în istoriile auzite și răsauzite pe care le-am stors de la rude. Mai spune-mi o dată cum a fost aia și ailaltă, le ziceam, iar de fiecare dată poveștile se întorceau puțin mai noi, puțin schimbate, Minnesänger-ii mai adăugau conținut de fiecare dată, și, Doamne, cît îmi plăcea.

Mi-am explorat casa în perioada asta și m-am gîndit dacă o fi totuna cu acasă. Uneori era, alteori nu, după dispoziție, umori și grade de iritare. Am intrat cu totul în cutii cu fotografii, am stat acolo, pe covor, pînă mi-au amorțit picioarele și m-am uitat la nunți alb-negru cu sifoane pe masă și meseni cu freze buclate. Am rupt, ca voi toți, Netflixul, m-am gîndit să fug la țară, la orice țară, dar cu condiția ca iarba să nu ascundă gîngănii și nici șoproanele vechi pînze de păianjeni grași și nici muște; o țară de plastic, aseptică mi-am dorit. Călătoriile tuturor s-au întors pe dinăuntru. Habar n-am dacă e bine.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.