Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

TREBUIE SĂ CÎNTĂRIM CU ATENȚIE CE REȚINEM DIN PRIMĂVARĂ, CÎND MAI MULTE PĂRȚI DE LUME RISCĂ SĂ CERTIFICE UN MIRACOL PITIC

● The Rolling Stones au înregistrat, după mulți ani, un cîntec nou, „Living in a ghost town“, inspirat de vremurile pandemiei, și fanii au comentat pe YouTube: „Cred că tipii ăștia au viitor”; „Cînd Keith merge la cumpărături virusul își pune mască”, „Trebuie să cîntărim cu atenție ce fel de lume lăsăm în urma noastră pentru Keith“. Chitaristul Keith Richards împlinește anul acesta 77 de ani. (M. C.)

 Într-un pliant Hornbach, cîteva nume din onomastica dușurilor: set duș „Simpla“, set duș cu comutator „Pecora“, set duș „Tempesta Cosmopolitan“, set duș „Euphoria“, cădiță duș „Logos“. Și fiindcă Logos-ul ne-a ieșit în cale, reținem (din același pliant) și un nou substantiv pe care limba română l-a primit din partea limbii de cablu: „rețelistică“. (D. S.)

 Pe 27 august, Academia Română a publicat pe site-ul instituției un comunicat de presă care avertizează asupra pericolelor tehnologiei 5G – în dezacord cu poziția Comisiei Europene, a Institutului Național de Sănătate Publică și a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. Problema e că ceea ce au aflat savanții de la Academie abia săptămîna trecută știa deja toată suflarea – conspiraționiști, antivacciniști, adepți ai teoriei Pămîntului plat și alte minți întunecate – încă din primăvară, cînd nebunii furioși din Anglia, Olanda și din alte țări au incendiat antenele 5G, de teamă că noua tehnologie ar putea propaga virusul COVID-19 pe calea undelor. Păi, și atunci la ce ne mai trebuie Academia Română? (M. P.)

 Grădina zoologică din Varșovia va da elefanților ei marijuana medicinală (în cadrul unui proiect-pilot) pentru a testa cum le reduce aceasta nivelul de stres. Canabisul medicinal a fost folosit în mai multe părți de lume pentru tratarea cîinilor și a cailor, „dar, probabil, este prima astfel de inițiativă pentru elefanți”, a declarat Agnieszka Czujkowska, medicul veterinar responsabil de proiect. Să le urăm elefanților relaxare plăcută, căci vremurile sînt ciudate. (A. M. S.)

 Invocînd „comportamentul pe care trebuie să-l avem în 2020“ cînd „nu mai trebuie să folosim termeni care riscă să rănească pe cineva“, strănepotul Agathei Christie a anunțat că titlul romanului Zece negri mititei va fi schimbat în Erau zece. În sensul sensibilităților care trebuie oblojite în 2020, mă gîndesc că ar trebui revizuit și titlul romanului lui Dumas Omul cu masca de fier. (S. G.)

 La noi la bloc s-a schimbat contabila, în urma vacantării postului prin demisie. Nimic nou sub soare. Numai că atestatul însoțitor menit să certifice valoarea profesională a titratei era semnat de Marian Vanghelie, nume care certifică competență profesională marca zero. Tot nimic nou sub soare. (R. M.)

 Cetățenii din mica localitate elvețiană Olten, situată între Zürich și Basel, s-au trezit cu o ninsoare alcătuită diin fulgi de cacao. S-au lămurit repede că nu era vorba de un miracol ceresc, ci de o banală defecțiune la sistemul de ventilație al fabricii de ciocolată Lindt & Spuengli. Un autoturism a fost, în special, „avariat”, dar proprietarul a refuzat politicos oferta fabricii de a-i spăla mașina. (M. C.)

 Dʼale COVID-ului: Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, cea de-a doua țară cea mai afectată din lume din cauza coronavirusului, a făcut de curînd o mică baie de mulțime. S-a întîmplat în timpul unei vizite la o uzină din Aracaju. Bolsonaro, fiind testat pozitiv și neavînd mască, ridică „un copil” pe după gît. Numai că sub masca roșie era fața unui matur pitic. (A. M. S.)

PÎNĂ SĂ INTRE O SCHIMBARE POZITIVĂ ÎN GURA PĂCĂTOSULUI E NEVOIE, DIN NOU, DE ILUMINAREA CÎNTARULUI

 Vizitatorii unui spital din Richmond, Australia, sînt întîmpinați și cercetați cu atenție de agentul de pază de îndată ce intră pe poartă. Acesta își afișează cu mîndrie numele, pe ecusonul mereu la vedere: Elwood. A dat probe de seriozitate un an de zile pînă să intre în posesia lui. Cînd nu inspectează persoanele care sosesc la spital, poate fi văzut dormind în tufișuri, fără jenă. Asta pentru că Elwood este un motan uriaș, alb cu portocaliu. Colegii îl descriu ca fiind prietenos, dar nu exagerat, mereu în mișcare, un bun agent de pază. Elwood s-a dovedit a nu fi o pisică maidaneză, cum se credea, stăpînii lui locuind chiar peste drum de spital. Asta nu-l împiedică pe motan să se prezinte conștiincios la serviciu în fiecare zi. (A. A. D.)

 Cînd ai impresia că lumea în care trăiești se sfîrșește, poate e bine să te gîndești serios să începi o alta. Cei 40 de locuitori ai insulei Rúm aflată în Arhipelagul Hebridelor Interioare, ce aparțin Scoției, au lansat o invitație publică tuturor celor care vor să înceapă o nouă viață să vină să se instaleze pe insula lor într-una dintre casele „eco“ ce tocmai se construiesc acolo. Locuințele se află în satul Kinloch, iar locurile de muncă oferite sînt în piscicultură și în industria alimentară. Se caută, de asemenea, educatoare de grădiniță. În anunț se specifică limpede că sînt așteptați „indivizi sau familii tinere, dinamice, dornice să se adapteze unui mod de viață insular și să contribuie la o schimbare pozitivă în această comunitate tînără și în creștere“. Ca să nu rătăciți drumul, revista noastră vă oferă coordonatele: 56° 59′ 38,4″ N, 6° 20′ 38,4″ V. Viață frumoasă! (S. V.)

 Dl Mihai Chirica, fostul edil social-democrat reconvertit la liberalism, recunoaște că i-a zburat porumbelul: „Vom continua proiectele noastre, să ne dezvoltăm, să aducem cît mai multe zîmbete pe fețele copiilor noștri, să le facem un sistem educativ de prim rang, iar analfabetismul să nu plece niciodată din orașul nostru, dimpotrivă, să rămînem un exemplu pentru țară prin rezultatele pe care în patru ani le-am avut, an de an stînd în topurile naționale cu copiii noștri…” Puțin spus „porumbel”, e ditamai gugumănia, de n-o fi cumva gura păcătosului… în direct, la lansarea candidaturii pentru reînnoirea mandatului la Primăria de Iași. (R. M.)

 Anunț de mică publicitate la categoria „prestări servicii”: „Tineri creștini, executăm lucrări de construcții, zugrăveli, tapet, faianță”. Foarte frumos. Dar cred că e nevoie de meseriași buni mai degrabă decît de tineri creștini. (M. M.)

 În Suedia a început școala. Greta Thunberg se bucură. Probabil că va putea face, din nou, grevă școlară. Pe bune, nu online. (M. M.)

 Deși folosirea superlativului relativ cel mai poate fi privită ca un semn de provincialism, aș spune totuși că Ateneul este, probabil, cea mai reprezentativă clădire din București. Apare de foarte multe decenii pe cărți poștale, în albume și istorii despre București, ba chiar și pe cutiile de cărți de joc. Se întîmpla asta chiar și pe vremea comunismului. În zona oarecum dominată de Ateneu, mai sînt și alte clădiri foarte importante și frumoase: Palatul Regal, Biblioteca Universitară, hotelul Hilton, chiar și fostul sediu al Comitetului Central, care nu e neapărat frumos, dar a devenit celebru, ba, chiar istoric, în urma Revoluției din Decembrie 1989.  Toate aceste clădiri sînt puse noaptea în evidență prin iluminarea cu reflectoare exterioare. De la o vreme însă, excepție face tocmai Ateneul care, după lăsarea întunericului, rămîne camuflat în beznă. Care ar putea fi motivul? Nici nu contează pentru că nu poate fi vorba decît de ceva extrem de meschin. (A. M.)

 Străzi tehnice în sectorul 1, București: Intrarea Difuzorului, Intrarea Șantierului, strada Acumulatorului, strada Aeromodelului, strada Atelierului, strada Automatizării, strada Cîntarului, strada Racordării. (A. P.)

Foto: A. David

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.