Haine de piele

Publicat în Dilema Veche nr. 853 din 13 - 19 august 2020
Haine de piele jpeg

Uff! Ce căldură! Îmi vine să-mi scot și pielea de pe mine! Naivă, dar stranie această expresie românească în răspăr cu educația noastră științifică, care ne spune că pielea, pe lîngă multe alte funcții, o îndeplinește și pe cea de izolare și reglare termică, tocmai comunicînd creierului cînd este prea cald și cînd este prea frig. Pielea face posibilă supraviețuirea omului în mediul planetei Terra. Supremă dovadă a acestui adevăr științific îl reprezintă pigmentarea sau depigmentare pielii. Pielea este interfața noastră biologică cu universul.

În același timp, pielea reprezintă și materialul de proveniență animală din care se pot produce straturi succesive de acoperire a corpului uman: haine de piele, atît veste, pantaloni sau alte piese vestimentare, în general mulate pe corp și care prin elasticitate preiau întocmai curburile corpului, cît și hainele de piele îmblănită, largi și învăluitoare, care sporesc confortul nostru termic în vremea rece.

Detaliu biologic sau vestimentar, hainele de piele apar ca un subiect de oarecare importanță din al treilea capitol al Facerii. Ciudățenie a unui Dumnezeu-Duh, transcendent și creator prin verb, Fiat!, El se așază meșterește, după ce și-a asigurat probabil vînătorește resursa primară, și croiește niște haine de piele pentru primul cuplu uman. Inginer atomist, inventator de mare clasă, de ce nu ar fi Dumnezeu și primul designer vestimentar? Fapt e că scena este stranie și parcă se rupe din coerența narațiunii de pînă-n acel punct. După ce au mîncat, la îndemnul șarpelui, din pomul cunoașterii, lui Adam și Evei li s-au deschis ochii: „şi au cunoscut că erau goi, şi au cusut frunze de smochin şi şi-au făcut acoperăminte. Iar cînd au auzit glasul Domnului Dumnezeu, Care umbla prin rai, în răcoarea serii, s-au ascuns Adam şi femeia lui de faţa Domnului Dumnezeu printre pomii raiului. Şi a strigat Domnul Dumnezeu pe Adam şi i-a zis: «Adame, unde eşti?». Răspuns-a acesta: «Am auzit glasul Tău în rai şi m-am temut, căci sînt gol, şi m-am ascuns»” (Fac. 3, 7-10).

Prima contradicție: de vreme ce își cususeră haine din frunze de smochin, de ce mai invocă nuditatea ca motiv al ascunderii de Dumnezeu? Urmează dialogul dintre Dumnezeu și protopărinți, în care li se dezvăluie neascultarea lor și consecințele acesteia, dintre care în cele din urmă: „Pentru că ai mîncat din pomul din care ţi-am poruncit să nu mănînci, blestemat va fi pămîntul pentru tine! Cu osteneală să te hrăneşti din el în toate zilele vieţii tale! Spini şi pălămidă îţi va rodi el şi te vei hrăni cu iarba cîmpului! În sudoarea feței tale îţi vei mînca pîinea ta, pînă te vei întoarce în pămîntul din care eşti luat; căci pămînt eşti şi în pămînt te vei întoarce. ...Apoi a făcut Domnul Dumnezeu lui Adam şi femeii lui îmbrăcăminte de piele şi i-a îmbrăcat” (Fac. 3, 17-21).

A doua contradicție: la cît de aspru este formulată consecința neascultării, pare ironică mica delicatețe de a fabrica haine ceva mai confortabile decît își făcuseră singuri Adam și Eva. Aceste noi haine repară în alt fel decît cele de smochin goliciunea pe care Adam însuși și-o constatase. În ce fel? Este goliciunea protopărinților mai mult decît o ghidușă nuditate senzuală?

Finalul capitolului: „de aceea l-a scos Domnul Dumnezeu din grădina cea din Eden, ca să lucreze pămîntul, din care fusese luat”. Deci în Eden nu era vorba nici de a se întoarce în pămînt, nici de a lucra pămîntul, și pe cale de consecință de nici una dintre nevoile vieții biologice.

Textul impune o lectură alegorică, ceea ce au și făcut primii exegeți creștini ai acestor fragmente, începînd cu Origen, continuînd cu Grigore Teologul, Ioan Hrisostom, Maxim Mărturisitorul și pînă la Grigorie Palama. Sensul antropologic al acestor exegeze a fost reconstituit de Panayotis Nellas, în celebra sa carte Omul – animal îndumnezeit. Perspective pentru o antropologie ortodoxă.

Ce sînt hainele de piele? Nu cumva chiar epiderma, pielea care face posibilă supraviețuirea în mediul din afara grădinii raiului? Și atunci ce erau protopărinții în Eden? Un manechin anatomic, ca acelea din laboratoarele școlare de biologie? Și cum arăta Edenul, ca o secție specială pentru marii arși? Imaginarul nostru științific se oprește aici, la speculații ridicole.

Dacă asupra lui Origen a planat suspiciunea că ar fi intenționat să deosebească o creație a sufletului de cea ulterioară a trupului sub forma hainelor de piele, ceilalți autori citați au trasat distincția nu între spirit și materie, ci între ansamblul psihosomatic deiform al creației „după chipul lui Dumnezeu” și pogorămîntul biologic al hainelor de piele. Toți însă sînt de acord să vadă în acestea condițiile biologice ale existenței de după căderea în păcat. Ele înlocuiesc harul sau slava luminoasă în care era îmbrăcat trupul eteric și translucid al protopărinților. Goliciunea pe care o remarcă Adam este astfel de-a dreptul un vid, o lipsă de formă, după ce s-a stins harul.

La Grigore Teologul și Maxim Mărturisitorul, hainele de piele pun în mișcare viața biologică propriu-zisă, adică procesul formării și decăderii trupului, cu ciclul zilnic și anual al temporalității, cu nevoile și pasiunile sale, și pe cale de consecință instituie mortalitatea. Hainele de piele capătă un caracter ambivalent întrucît ele exprimă consecința neascultării, dar și condiția din care poate începe răsturnarea și anihilarea acestei consecințe. Mai stimulant de atît, în gîndirea acestor doi autori apare ideea că întreaga creație culturală a omenirii, viața socială, suprastructura politică, aglomerația urbană, tehnica și arta fac parte din aceste haine de piele. Din momentul căderii, omul este într-un proces continuu de îmbrăcare în identități biologice și sociale care îl îndepărtează de adevărata sa ființă. Constatînd eroarea acestei mișcări spre multiplicarea straturilor exterioare ființei, omul poate iniția mișcarea inversă de dezbrăcare de hainele de piele („omul cel vechi” în vocabularul Sf. Pavel), experimentînd nemurirea încă din intervalul terestru. În mod catastrofal însă, educația religioasă de mase produsă în secolul al XIX-lea a pus în circulație acele reprezentări de tipul Mica Biblie ilustrată, în care Adam și Eva apar într-un soi de proto-haute couture à la Fred și Wilma, măturînd cu reverențe evoluționiste toată tradiția patristică.

Văzute din perspectiva antropologiei materialiste dominante în societatea de azi, hainele de piele sînt o închidere a ființei umane în straturi succesive de limitări identitare. În raportarea la hainele de piele se joacă eternitatea ființei umane. Din acoperămînt tranzitoriu al ființei, hainele de piele au devenit obsesiv și stresant însăși ființa, iar salvarea lor, prin cîrpiri succesive și alienante – singura opțiune existențială. Expresii precum „a-ți scăpa pielea” sau „a nu te simți bine în pielea ta” nu pot fi străine de ambivalența teologică a hainelor de piele, dar mai ales exprimă atît de bine așezarea antispirituală a omului contemporan. Fragilitatea hainelor de piele, atît în plan individual, cît și în plan social, obiect al revoluției medicale din ultimul secol al civilizației occidentale, pe cale de globalizare, este în directă relație cu fobia care a cuprins planeta în vremea din urmă. Aceasta nu este însă un reflex științific. Dacă nu ne-am gîndi decît la vidul atomic din noi, la apa care circulă prin noi, la înnoirea permanentă a majorității celulelor din noi, la schimbul constant de materie și energie dintre noi și mediul nostru înconjurător, și am avea suficiente motive să fim mai relaxați în raport cu hainele noastre de piele. Și totuși, cîtă nostalgie emană o haină veche!

Petre Guran este dr. în istorie bizantină al École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

atac cutit jpeg
Două atacuri în masă au zguduit China, în doar o săptămână. Comentariile populaţiei au fost cenzurate rapid de autorităţi
În doar o săptămână, în China au avut loc două atacuri în masă, cei doi agresori ucigând şi rănind mai multe persoane la întâmplare.
presedintele romaniei administratia prezidentiala foto inquam photos octav ganea
Ce cred românii despre atribuțiile președintelui. „Mitul că se poate implica în toate domeniile mari este în continuare valabil”
Un sondaj realizat de INSCOP Research, în perioada 7-12 noiembrie 2024, arată ce cred români despre atribuțiile președintelui României.
Deepfake FOTO 123RF
Avertisment: Deepfake-ul poate influenţa semnificativ opinia şi votul alegătorilor
Specialiştii Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra impactului semnificativ al fenomenului Deepfake în peisajul fraudelor online, mai ales în timpul campaniilor electorale, când poate influenţa semnificativ opinia şi votul alegătorilor.
Dieta - alimente sanatoase - peste - nuci  fructe - legume FOTO Shutterstock
7 alimente bogate în magneziu care îți ajută inima
Magneziul este un mineral esențial care ajută la reglarea tensiunii arteriale, susține funcționarea corectă a mușchilor și contribuie la menținerea unui ritm cardiac sănătos.
Codex Aureus expus pentru prima dată în România (© Facebook / Biblioteca Batthyaneum)
Codex Aureus, cel mai valoros manuscris din România, expus pentru prima dată în ultimul sfert de secol
Codex Aureus, cel mai cunoscut și important manuscris medieval occidental anluminat aflat într-o colecție din România, la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, vechi de peste 1.200 de ani și aflat de anul trecut pe Lista UNESCO, a fost expus, sâmbătă, pentru prima dată în ultimul sfert de secol.
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA EFE jpg
„Putem pune capăt cu uşurinţă acestui război”. Erdogan vine cu noi propuneri privind Ucraina
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, vine cu noi propuneri în privința războiului din Ucraina, care se apropie de trei ani de la invazie.
Biscuiti bicolori  Sursa foto shutterstock 1696393795 jpg
Biscuiţi bicolori, pe gustul tuturor, din 5 ingrediente
Cu un aspect deosebit, aceşti biscuiţi cuceresc pe oricine. Îţi arătăm cum să-i pregăteşti din numai cinci ingrediente la îndemână în casă!
banner Dan Negru
Cine a fost bunicul lui Dan Negru. „Moș Pali” a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și a fost erou pe frontul de la Stalingrad: „Noi suntem niște caricaturi!”
Pe Dan Negru îl cunoaște o țară întreagă, însă, despre familia sa nu sunt cunoscute atât de multe detalii. Celebrul prezentator TV se mândrește cu părinții și bunicii săi, în special cu bunicul, căruia îi spunea „Moș Pali”, unul dintre românii care au luptat în bătălia care a decis soarta celui de-a
maria tantan jpg
Ea este Maria Tantan, Tezaur Uman Viu. Și-a împărtășit talentul în Israel unde a fost martora unor atentate teroriste
Maria Tantan, o țesătoare din Tismana, județul Gorj, a fost recent distinsă cu titlul „Tezaur Uman Viu" de către Ministerul Culturii. Talentul ei a ajuns cunoscut în întreaga lume