André Scrima: scriitură şi călătorie

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
André Scrima: scriitură şi călătorie jpeg

Îmi îngădui să adaug la Dosarul recent al revistei – atît de izbutit dedicat Părintelui Scrima – o contribuţie. Ea priveşte relaţia între oralitate şi scriitură care îl caracteriza. Îmbinarea celor două poate spune ceva expresiv, cred, despre prezenţa lui André Scrima, despre tipul lui de muncă interioară, chiar despre stilul omului spiritual în genere.

Am mai menţionat: de-a lungul anilor 1993-2000 i-am solicitat Părintelui Scrima o seamă de texte pentru reviste culturale ori ştiinţifice. Înregistram ceea ce era expunere directă, o redactam şi, după etape de revizuire, textul era publicat. La originea textului se afla, aşadar, întotdeauna, solicitarea mea şi cuvîntul viu, pe loc desfăşurat, al autorului. Am îngrijit de asemenea volumul Timpul Rugului Aprins, născut şi el ca răspuns la o propunere: cea a filozofilor Andrei Pleşu şi Virgil Ciomoş ca părintele Scrima să evoce grupul de la Antim. În „Liminar”, el a ţinut să precizeze felul cum i-a cunoscut pe cei doi, cum s-a născut volumul.

Mi-a devenit astfel evidentă o trăsătură a producţiei spirituale şi intelectuale a lui André Scrima, care mi-a fost confirmată din plin cînd am organizat Arhiva André Scrima de la Colegiul Noua Europă – Institut de studii avansate din Bucureşti. Aproape toate, dacă nu chiar toate textele lui sînt răspunsuri la solicitări: academice şi/ori spirituale, publice ori private. Foarte multe dintre ele rezultă din înregistrări şi transcrieri realizate de interlocutori sau auditori. Spunea chiar el că nu produsese vreodată un text în postura de autor care concepe, autonom, o lucrare. Nu făcuse o listă a lucrărilor şi publicaţiilor lui. Creativitatea lui devenea discurs mai ales în relaţie cu celălalt, solicitat de celălalt. Aş spune chiar în faţa celuilalt.

Şi, de multe ori, André Scrima ţinea să prefaţeze textul tipărit cu detalii privind originea lui orală, interlocutorii care i l-au solicitat, contextul în care a apărut, traseul textului pînă la publicare. De ce atîtea precizări, de ce o atît de minuţioasă „punere în cadru”? m-am întrebat nu o dată în faţa acestor pasaje introductive. Mi se păreau ciudate, de un excesiv accent pe persoana proprie. Dar nu putea fi doar atît. Părintele Scrima avea, e drept, cochetării, afectări, autoadmiraţie. Dar, în chestiunile spirituale, primau, la el, o rigoare şi un devotament, aş spune transindividuale. Aşadar de ce atîta insistenţă în a descrie circumstanţele de producţie a textului?

Poate pentru a-i pune în evidenţă calitatea de „eveniment”. Un eveniment nu pe linie simplu culturală, ci unul care îşi căuta locul sub o lumină mai înaltă. Un eveniment la care vorbitorul, interlocutorii, asistenţa erau fiecare, în felul lor, părtaşi, în care toţi erau cuprinşi.

Ce trăsături avea „evenimentul”, potrivit notaţiilor cu care André Scrima ţinea să-l însoţească? Era „provocat”, răspundea unei preocupări a celuilalt. Apoi, consta într-un discurs direct, nepregătit altfel decît prin ceea ce adunaseră, în vorbitor, de-a lungul vremii, reflecţia, meditaţia, experienţa. Se petrecea într-un „acum” al întîlnirii, unde putea interveni şi o altă instanţă, chemată tocmai de preocuparea celor reuniţi. În sfîrşit, „evenimentul” era atent situat: apărea la încrucişarea unor drumuri, poate a unor destine. André Scrima, călătorul, întîlnea alţi oameni sensibili la tema călătoriei, călători potenţiali sau abia porniţi la drum sau colegi pe drumuri convergente. Nu întîmplător, el evoca adesea călători spirituali din alte epoci, filiaţii de itineranţi, în a căror linie se insera, pe care încerca, poate, să o transmită, să o prelungească.

Am insistat atît pe oralitatea producţiilor lui, încît s-ar putea crede că scriitura era, pentru el, neînsemnată. Or lucrurile nu stăteau deloc aşa. S-au păstrat în Arhiva Scrima de la NEC nenumărate notiţe manuscrise. Scria pe caiete, pe agende, pe file, pe plicuri, pe ştraifuri de hîrtie, pe programe de colocvii, pe cartoane de invitaţii, pe margini de jurnal. Fixa astfel o idee, un poem, o rugăciune, o expresie izbutită, un eveniment interior, o temă. Există note dezvoltate, lungi de cîteva pagini, în care scrisul e lizibil, ordonat pus în pagină, unde expunerea e bine înlănţuită, organizată. Pe lîngă ele, există alte notiţe, mai cu seamă din a doua parte a vieţii, care ajung pînă la indescifrabil: sînt aruncături de grafie colţuroasă, ca şi cum sensul care i-a apărut ar fi fost prea subtil (prea tainic?) ca să poată fi pus clar în scris. În altele, scriitura se încalecă, trece printre şi peste alte rînduri deja scrise, devenind un hăţiş de neînţeles pentru altcineva decît autorul ei. Slujeşte doar ca „urmă” a unui eveniment intelectual? E doar marcajul unui înţeles care nu se lasă extras de la locul lui, din interioritate, unde e luminos? E încercarea febrilă de a expune nodul strîns al unui gînd?

În faţa masei de scriitură, atît de diversă ca grafie, suport şi stil, trebuie să accepţi că ea exprimă ceva foarte propriu lui André Scrima: un act neîncetat de ruminatio intelectual-spirituală.

Cum se ştie, ruminatio e un termen cu mare trecere în mediul contemplativ medieval: însemna a „rumega”, a „mesteca” îndelung, continuu, cuvîntul divin pentru ca el să-şi exale sevele, savoarea, sensurile, iar ele să pătrundă în fiinţă, să o hrănească şi să o transforme. Iar această îndeletnicire cu „mistuirea” cuvîntului şi a tematicii spirituale e foarte veche, e proprie tuturor tradiţiilor. E, cred, potrivit să o avem în vedere atunci cînd încercăm să găsim rostul scriiturii la André Scrima. Nu vreau să spun că, în ceea ce îl priveşte, scriitura ar epuiza atitudinea „ruminativă” faţă de tematica spirituală. Această atitudine era însuşi modul lui de a fi. Scriitura era doar un suport, un exerciţiu, una dintre practicile de cercetare/descoperire/maturare a cunoaşterii. Scrisul ajuta reflecţia, întîlnea verticala inspiraţiei, marca urmărirea pistelor de sens.

Încă ceva. Multe dintre scrierile rămase de la André Scrima sînt interpretări de texte. Prin hermeneutica lor, el merge pe urmele altor călători, le explicitează traseul, îl asumă, îl prelungeşte, îl comunică. În această cheie a itineranţei atrase de Dumnezeu se desfăşoară „lectura hermeneutică” a Scrisorii Părintelui Ioan cel Străin, în Timpul Rugului Aprins. Există acolo chiar o menţiune precisă: „Îmi spuneam, încă de pe atunci (din vremea Antimului, n.m., A.M.) că Părintele Ioan călătoreşte cu Filocalia, dar şi cu Pelerinul rus aşa cum acesta călătorea cu Filocalia”. Pelerinul rus şi Părintele Ioan cel Străin călătoreau cu textele antecesorilor, dar călătoreau mai ales prin ele, cu ajutorul lor.

Stilul de discurs şi de scriitură al Părintelui Scrima ţine, şi el, de acelaşi regim al itineranţei. Nu făcea el astfel prezent un model foarte vechi de întîlnire, de „trecere” a cunoaşterii spirituale? Sugerînd astfel un mod în care tradiţia rămîne vie, într-o trecere fertilizantă.

(extras din contribuţia la un viitor număr al Revistei de studii ecumenice – Sibiu, dedicat lui André Scrima, realizat în colaborare cu Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române)

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

rose jpg
Revoluțiile se petrec o dată la trei decenii
Răsfoind romanul Toamna patriarhului
locuri de munca angajari
Criză de muncitori în Grecia: 80.000 de posturi vacante în turism și construcții
Un stat european angajează masiv în această perioadă, anunțând că are un deficit de circa 80.000 de persoane, pentru că în perioada pandemiei angajații au plecat și nu s-au mai întors la vechile locuri de muncă.
Atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî din Ucraina Foto Captură video X jpg
Trei morţi, inclusiv un copil, într-un atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî din Ucraina
Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte unsprezece au fost rănite marți seara într-un atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî din nord-estul Ucrainei.
George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
România, condusă de interimari. Criză politică fără precedent înainte de turul decisiv| ANALIZǍ
România se află într-un moment critic, cu un președinte interimar la Cotroceni și un premier interimar la Palatul Victoria, în timp ce țara se pregătește pentru turul decisiv al alegerilor prezidențiale. Instabilitatea politică fără precedent accentuează miza votului din 18 mai.
Ceaikovski şi povestea celui mai emoţionant concert compus vreodată jpeg
7 mai: Ziua în care s-a născut compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski, cunoscut pentru baletul „Lacul lebedelor”
Piotr Ilici Ceaikovski, Johannes Brahms și Amza Pellea sunt doar câteva dintre numele celor mai celebri oameni care s-au născut astăzi. La 7 mai 1918 a fost încheiat Tratatul de pace de la București, iar în 1986 Steaua câștigă Supercupa Europei.
image png
Smoothie-ul delicios pentru persoanele de peste 60 de ani care calmează durerile articulare și întărește oasele
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nevoile organismului se schimbă, iar grija pentru sănătatea oaselor și articulațiilor devine o prioritate. Pentru persoanele trecute de 60 de ani, alimentația joacă un rol esențial în prevenirea inflamațiilor și a degenerării sistemului osteo-articular.
George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
George Simion, despre interdicția de a intra în Republica Moldova dacă va ajunge președinte: „Prima vizită o fac la Chișinău”
Întrebat despre interdicțiile de intrare în Republica Moldova și Ucraina, George Simion a afirmat că „este în interesul lor” să îl primească, în cazul în care va ajunge președintele României.
Alegeri prezidentiale 4 mai - buletin de vor FOTO EPA-EFE
Rezultatul final al primului tur de scrutin, publicat de BEC. Au fost anulate peste 140.000 de voturi
Biroul Electoral Central (BEC) a prezentat, marţi seară, rezultatul final al primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Au fost anulate peste 140.000 de voturi.
autorulota pexels jpg
Un șofer de autorulotă și-a abandonat din greșeală soția pe marginea drumului, îmbrăcată doar în halat și papuci: „Nici prin cap nu i-a trecut”
O scenă desprinsă parcă dintr-o comedie, dar cât se poate de reală, s-a petrecut vineri seară, 2 mai, în apropiere de Porto Garibaldi, provincia Ferrara, Italia. O femeie a fost uitată de soțul ei pe marginea șoselei, îmbrăcată doar într-un halat de casă și papuci, fără telefon, fără acte și fără ni