TÎLC SHOW

Pagina 28
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Povestea muii
Un cuvînt vulgar a cutremurat întregul cuprins centenar și ne-a aruncat pe toți într-o poveste atît de românească încît e imposibil să o putem istorisi altora cu toate nuanțele și alambicurile ei.
August, acum 50 de ani jpeg
August, acum 50 de ani
Primul gînd al scriitorului a fost să se înroleze. Modalitatea în care să facă acest lucru îi punea oarece probleme. Nu știa unde și la cine să se ducă pentru acest demers, așa că a considerat util să bată la ușa Uniunii Scriitorilor (nu era încă membru, dar exista un dosar de primire în analiză).
România pentru copii jpeg
România pentru copii
Cel mai vizibil obiectiv arheologic de pe hartă este Peștera Urșilor din Apuseni. Autorii i-au rezervat trei desene: unul cu stalactite, un schelet de urs de peșteră și o reconstituire artistică a ursului respectiv. Relația peșterii cu arheologia e de fapt indirectă,
Un istoric fericit jpeg
Un istoric fericit
Profesorul Oliver Jens Schmitt de la Universitatea din Viena poate să se considere fericit. Așa cum o arată un recent articol tradus prompt și în românește, el are acces la o cunoaștere care se învecinează cu convingerea fermă. Este posedat de certitudini.
Jandarmeriada jpeg
Jandarmeriada
Se putea produce o busculadă. Printr-o adevărată minune, lumea nu s-a călcat în picioare. E clar că printre cei de acolo, comandanți sau subordonați, mulți erau foarte prost sau foarte greșit instruiți. Pe lîngă reaua intenție a unora a existat și o incredibilă doză de prostie.
Presa românească de ieri şi azi jpeg
O utopie a României de azi: normalitatea
Mă întreb, de pildă, în cîte țări „adulte“ eroismul civic se exprimă prin numere de mașină aduse din condei golănește, iar „puterea“, prin intervenție instituțională virilă, de o ridicolă robustețe…
Frica lui Putin jpeg
Violența simbolică
E de domeniul evidenței că, dacă șoferul cu plăcuțele a devenit un fel de erou, asta s-a întîmplat cu sprijinul neprecupețit al Poliției, care l-a hărțuit mai multe zile fără să știe de ce să-l acuze, care l-a „umflat“ și l-a interogat trei ore de față cu copilul său minor și care, în final, a fost nevoită să renunțe la ideea dosarului penal
Binili învinge jpeg
Partidu’ și talentu’ – jurnal de consilier de premier și primă nășică a țării
Vâlcov trebuie numit „ierou“. A spus, aşa, voalat şi „ielegant“, cum ştie el, că fie iese cu amnistie, fie sigur îi omoară #rezistu’ pe el şi pe Dragnea. Şora ăla e un animal, băi! E chitit să le rupă gîturile.
Pedagogia istoriei jpeg
Pedagogia istoriei
Foarte curînd după căsătorie, monarhul iese din mreaja farmecelor Annei, realizînd natura sa malefică. Noua regină îl îndepărtase de Mary, pe care a marginalizat-o brutal, în ciuda faptului că îi era soră şi, în plus, îi dăruise lui Henric doi copii.
„Cu bule“ jpeg
Confortabil şi fluent
Se pare că unii se consideră fluenţi şi sînt confortabili cu asta. În asemenea cazuri, se observă destul de bine cum construcţiile imitate nu aduc nici o informaţie în plus, nu sînt nici mai clare, nici mai scurte decît posibilele lor echivalente, recursul la traducerea cuvînt cu cuvînt fiind doar un semn al lipsei de efort sau de cultură lingvistică.
Analfabetism funcțional jpeg
Analfabetism funcțional
Ce ne dorim: absolvenți cu note mari obținute prin reproducere, sau absolvenți reflexivi, capabili să interogheze un text, de orice fel ar fi el, și implicit să interogheze lumea în care trăiesc?
Mihaela Buzărnescu nu mai poate fi oprită? jpeg
Mihaela Buzărnescu nu mai poate fi oprită?
Nu ştim rătăcirile lor de Scufiţe Roşii prin păduri pline de lupi. Într-o bună zi vedem doar că scot de sub fustiţă o mitralieră şi fac prăpăd printre haite. Au devenit ele însele un soi de prădători, o mutaţie necesară. Apoi aruncă arma grea, cad în genunchi, scot pistolul cu ultimul glonte şi îl duc la tîmplă.
Canicula din nord jpeg
Canicula din nord
Locuitorii din Copenhaga se miră să vadă gazonul pălit de soare și vor acum autobuze cu aer condiționat, la care nici nu se gîndiseră vreodată. Probabil că nu s-au gîndit niciodată serios nici la mirosurile pe care venirea căldurii le scoate din diverse locuri. Din tomberoane sau din mașinile de gunoi, de exemplu.
Luleaua lui Macbeth jpeg
Luleaua lui Macbeth
Oare ce se fuma din ele la 1600? O pipă mai avea urme de cannabis (probabil), alta, un compus al acidului miristic (sigur). Acest acid este un halucinogen prezent în plante din familia nucșoarei și, fără să sugerez nimic, probabil că ginerele lui Shakespeare avea acces la ceva comparabil, fiind medic.
Nuca de cocos de pe biroul președintelui jpeg
Nuca de cocos de pe biroul președintelui
„NEED SMALL BOAT… KENNEDY“. Mesajul a ajuns la trupele Aliaților din zonă prin intermediul celor doi bărbați de pe canoe, iar a doua zi echipajul PT-109 a fost salvat.
Moartea, o invenție jpeg
Moartea, o invenție
La întrebarea: „Ce credeţi despre moarte?“, adresată de unul dintre discipolii săi, C. Noica răspunde: „A întreba ce crezi despre moarte sună ca şi cum ai întreba despre tăcerea ce se aşterne după o simfonie. Nu poţi să crezi nimic despre ea: crezi numai despre împlinirea care a fost simfonia“.
Binili învinge jpeg
Un pic în afara lumii
După Revoluţie l-am mai văzut de cîteva ori prin oraş, ca tînăr adult. Odată era cocoţat şi lipit de geamul de la cinematograful Patria. De cîteva ori l-am lăsat singur în sala de cinema privind fascinat numele tuturor celor care au participat la producţia filmului.
Nature și nurture jpeg
Nature și nurture
În viziunea lui pedagogică, Plantagenet s-a simțit atras de așa-numita „teorie nativistă“ (Nativist Theory), bazată pe argumentul fundamental că, în ansamblul său, comportamentul uman și, într-un anume sens, identitatea noastră esențială rămîn „pre-programate“, sînt adică înnăscute, mediul unde evoluăm nefăcînd altceva decît să le prilejuiască manifestarea. Claponel, dimpotrivă, devenise adeptul „teoriei educației prin experiență socială“
„Cu bule“ jpeg
A lua o piatră-n gură
„Dînd cu ochii pentru întîia oară de sălașurile pămîntenilor, Sisoe s-aplecă grăbit și luă o piatră-n gură; dar cum soarele îi venea în ochi, sfinția-sa strănută de trei ori în șir și zvîrli pietricica din gură cît colo“.
În contra perlelor de azi jpeg
În contra perlelor de azi
Elevii din liceele industriale nu ar trebui să primească aceleași subiecte cu cei din liceele teoretice. De ce primesc? E simplu: pentru că au aceeași programă școlară. Concluzia firească: acești elevi ar trebui să aibă altă programă școlară, care să le servească nevoile și să le dezvolte propriile abilități de viață. Sînt elevi intrați cu note de 2 și 3 la examenul de Evaluare națională, cu carențe majore, cu un traseu de viață care în mod evident, încă din clasele mici, nu va fi unul intelectu
Un sport la Răsărit jpeg
Turul Franţei
Skynet. Echipa Terminator a Turului. „Domnia fără sfîrşit“, a titrat L’Équipe cînd a fost clar că încă un ciclist al acestei echipe deţinute de marele concern de televiziune a cumpărat pe ani buni drepturile de victorie în cea mai mare cursă a lumii. Din 2012 încoace, cu excepţia
Avionul cu copii jpeg
Avionul cu copii
Se scoală fără să plîngă și își reia învîrteala. O altă fetiță, tot blondă, mănîncă o înghețată și s-a murdărit la gură și pe toată fața. Așa murdară, se strîmbă la frate-său, care-i ceva mai mare și poartă pantalonași scurți cu bretele.
Cartea e fudulie, filmul e temelie jpeg
Cartea e fudulie, filmul e temelie
Rezumatul are o singură funcție: să ne spună concret ce se întîmplă în articol, de pildă că demonstrează A sau non A sau prezintă noua descoperire X sau Y. Teama de a nu vîrî spoilere în rezumatul unui articol științific nu-și are rostul; doar nu e vorba de filme din categoria mad scientist
Cu mașina în istorie jpeg
Cu mașina în istorie
După ce domnul Benz a mai construit încă două modele ale autovehiculului, îmbunătățite, succesul tot se lăsa așteptat. Pare că uneori nu e indicat să îl aștepți, ci trebuie să pleci după el. Cu mașina.
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg
Cod roșu de nervi
N-am amintit nimic nici despre trafic, nici despre starea drumurilor și nici despre gunoaie. E ceva ce nu se potrivește deloc cu declarațiile noastre despre noi înșine. Le zicem tuturor că sîntem europeni sadea, că istoria ne-a siluit în fel și chip, dar că acum ne-am întors acasă, în Europa. Numai că, de circulat cu mașinile, circulăm ca la Mumbai, Kabul și Islamabad.
Doctor Tarzana jpeg
Doctor Tarzana
„Maladii, guturaiuri, viroze?…“, a întrebat îndrumătorul de doctorate nedumerit. „Da“, a zis Tarz Ana netulburată, „voi explora în profunzime fiziologia basmului! Să nu vă faceți griji deci! Sînt responsabilă și dedicată. Exact ceea ce este necesar într-un asemenea nobil și, deopotrivă, sofisticat demers…“
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg
„De ce trăim aşa de prost, noi, cei care am cîştigat războiul?“
Trei mari puteri, precum şi una mijlocie, par să aibă un interes comun în acest sens: Statele Unite, Rusia, China şi Turcia. Fiecare dintre ele doreşte să-şi extindă sfera de influenţă în Europa în cazul unei erodări în profunzime a Uniunii Europene.
La catafalcul unei preşedinţii eşuate jpeg
La catafalcul unei preşedinţii eşuate
Am susţinut cu putere alegerea lui Iohannis, în 2014. L-am criticat dur, în răstimpuri. L-am elogiat cînd mi s-a părut că acţionează lăudabil. Nu el, ci regimul Dragnea poartă vina pentru dezastrul democraţiei.
Cod sumar al bunelor maniere jpeg
Cod sumar al bunelor maniere
Nu vă sfiiți să mîncați cu mîna (aveți la-ndemînă fața de masă sau vecinul), „că așa mînca și regele Carol“, iar dacă este, din nenorocire, rasol de pește, nu vă sfiiți să căutați cu minuție oasele printre dinți. Și-ntr un caz, și-ntr-altul, este evident că oasele nu se pun în farfurie, ci alături. Nu puneți scrumul pe fața de masă, ci pe farfurioara ceștii și, cînd ați terminat cafeaua, stingeți mucul în zaț; e mai igienic.
„Cu bule“ jpeg
Fonfleu
În cazul cuvîntului fonfleu, prudenţa dicţionarelor noastre pare destul de justificată: nu l-au înregistrat încă, dar nici nu prea aveau cum să o facă, de vreme ce şi sensul, şi forma substantivului sînt destul de instabile, ca ale unor improvizaţii fonetice, ale unor accidentale deformări familiar-argotice. Frecvenţa termenului este însă destul de mare, în primul rînd cu sensul „ştire falsă“, „exagerare jurnalistică“, oarecum similară formulei internaţionale – foarte la modă azi – fake news.
Evaluarea națională – argumente și contraargumente jpeg
Evaluarea națională – argumente și contraargumente
27% din elevii care au susținut examenul nu au reușit să ia note peste 5. Să-i adăugăm celor care nu s-au prezentat. Rezultă un procent de aproximativ 40% din totalul elevilor care s-au aflat în clasa a VIII-a, aproximativ 73.000 de elevi. O fi mult? O fi puțin?
Comunismul se aplică din nou jpeg
Marius Ancuța
În ultima vreme, totuși, ceva rău se întîmplase. În vocea lui Marius Ancuța, aceea cu care așa de mult ne obișnuiserăm, se ghicea suferința. Am sperat să fie doar o bănuială sau ceva trecător, dar n-a fost așa. O boală nenorocită l-a luat. Daniel Bontea a rămas să ne anime de unul singur nopțile din fața mesei cu postav verde.
Un sport la Răsărit jpeg
De la Franţa-Croaţia la Dinamo-Chiajna
Meciul care a desemnat campioana lumii a lăsat mulţi cetăţeni ai planetei nelămuriţi despre ce se întîmplă cu fotbalul. A fost o partidă excepţională, dar în acelaşi fel în care îţi iei bilet la operă şi nimereşti peste un spectacol fascinant şi bizar de sunet şi lumini din care
Un Lego mamut jpeg
Un Lego mamut
Soluția era să-ți faci casă lîngă un cimitir al mamuților – un fel de IKEA al vremii –, unde te aștepta o gamă variată de oase.
Fîntîna de la Rîșnov jpeg
Fîntîna de la Rîșnov
Construită special pentru a proteja locuitorii de invaziile străine, cetatea Rîșnov a reușit să își atingă cu succes acest scop de-a lungul vremii, prima mențiune documentară a cetății datînd din anul 1335, cînd a reprezentat refugiul locuitorilor din Țara Bîrsei în fața invaziei tătarilor.
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg
Minunea de la Castel
Castelul Bánffy, de la Bonțida, la vreo treizeci de kilometri de Cluj. Satul are și el, la rîndul lui, o poveste care începe prin secolul al XIII-lea. Un spațiu încărcat de istorie și de gesturile bruște pe care aceasta le face uneori. Pe-aici au trecut vremuri de război, dar și de liniște și de nespusă frumusețe a tihnei. Șapte sute de ani mai tîrziu, locurile astea devin martorele unuia dintre cele mai fascinante fenomene culturale din partea asta de Europă. Electric Castle.
Binili învinge jpeg
Lumea Antenei 3
Raluca Turcan i-a promis preşedintelui Iohannis că, dacă dumnealui aranjează condamnarea mea, ea garantează că dă guvernul jos a doua zi.
Columna lui Augustus jpeg
Columna lui Augustus
Se părea că, în ciuda dorinței lor, Fleașcă și Îmblănilă se înscuscriseră de vreo doi ani. Băiatul lui Augustus și fata lui Deceneu, studenți la Greacă, s-au îndrăgostit iremediabil și, romeojuletian, au hotărît să se căsătorească, deși tații lor nu se puteau suferi.
Liberté, égalité, fraternité, fotbal jpeg
Liberté, égalité, fraternité, fotbal
Poate că acesta a şi fost mesajul ploii de la Moscova, care i-a surprins şi i-a spălat în cîteva minute şi pe preşedinţi, şi pe jucători, şi pe arbitri, şi pe patronii de cluburi, şi pe jurnalişti, şi pe agenţii de pază, şi pe sponsori, ba chiar şi pe suporteri… Sigur, foarte repede au apărut cîteva umbrel
„Cu bule“ jpeg
Scame
În dicţionarele de argou, scame apare şi cu sensul de „bani“ (Volceanov, 2007), ceea ce nu este tocmai surprinzător: există o întreagă serie argotică în care banii sînt metaforizaţi ironic şi depreciativ, prin elemente lipsite de importanţă şi valoare (de exemplu, prin echivalenţa cu păduchii).
Planuri de vacanță jpeg
Planuri de vacanță
Maria și-a strîns într-o zi lucrurile pe care le avea în apartamentul lui Paul. L-a anunțat printr-un mesaj: m-am îndrăgostit. A aflat apoi, un medic, estetician. Paul își trimite problema cu rezolvare la Gazeta matematică, duce anul școlar pînă la sfîrșit, pregătește elevii pentru Bac și nu se mai gîndește la vacanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Finala Cupei Mondiale
Croaţii au ieşit mult mai mulţi pe străzi pentru finala pierdută a Naţionalei lor decît au ieşit sîrbii pentru cea cîştigată a lui Djokovic.
Din lac în lac jpeg
Din lac în lac
De cîte ori e vreun campionat de fotbal, european sau mondial, „insula pensionarilor“ se transformă în „insula suporterilor“. Cît despre insula care se cheamă a trandafirilor sau a pescarilor sau cine mai știe cum, de la o vreme e mereu închisă cu o panglică întinsă între balustradele podului
Contele de Monte Cristo la Pompei jpeg
Contele de Monte Cristo la Pompei
Să publici, aproape simultan, Cei trei muschetari și Contele de Monte Cristo dovedește oarecare talent și putere de muncă. Ce nu știa Dumas era că, vreo 15 ani mai tîrziu, el urma să devină director al șantierului arheologic de la Pompei, și de-abia atunci cu adevărat interesant – cel puțin pentru rubrica noastră.
Croația – adevărata finală jpeg
Croația – adevărata finală
Zdravko Mamici. N-a jucat fotbal niciodată, dar a anturat mereu fotbaliști. Tupeist, violent în limbaj și în atitudine, implicat într-o grămadă de porcării, cultivînd aerul acela de mafiot balcanic și învîrtind bani suspecți, Mamici a devenit președinte al clubului de fotbal Dinamo Zagreb
Nixon și Hrușciov în bucătărie jpeg
Nixon și Hrușciov în bucătărie
Următoarea oprire: la standul companiei Pepsi-Cola. Cu ajutorul ghizilor ruși de la stand, care i-au servit pe toți cei prezenți cu celebra răcoritoare, organizatorii au reușit să îl facă și pe șeful de stat sovietic să ia o înghițitură „sceptică“ (așa cum a descris-o presa vremii) de Pepsi-Cola.
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg
Cel mai puternic om din lume
S-a dus peste Kim și l-a spulberat la nivelul imaginii în întreaga lume, prin impetuozitate și simplitate. Una și cu una fac două. Bifat. A rezolvat-o și p-asta. A mutat ambasada americană la Ierusalim, cu curaj, fără să clipească, arătînd că nu se glumește cu el și că e, totuși, cel mai puternic om din lume. A tras o tură prin Europa, lăsîndu-i pe toți ca la dentist, luîndu-le banii și făcînd din -NATO o alianță mai puternică și mai bogată. Pînă și criticii cei mai îndîrjiți se cam bîlbîie uneo
Binili învinge jpeg
De ce pierdem
Ultima modă a hipsterimii e să nu te mai duci la proteste. Protestele sînt passé! Meditaţia transcendentală în şlapi bio din plastic adunat din branhiile delfinilor salvaţi sub curcubeu în Zanzibar schimbă România şi nimic altceva.
Depersonalizările lui Persefon jpeg
Depersonalizările lui Persefon
Chirurgul a spus că-i emite hîrtie doar dacă-l taie, fie și puțin. În caz contrar, comitea fraudă. Au convenit să-i elimine o bucățică din lobul urechii stîngi, cu motivația existenței acolo a unui melanom în formă incipientă. L-a executat rapid.
Apetisant jpeg
Apetisant
Apetisantă intră într-o serie mai largă de termeni, dintre care unii familiar-argotici, care denumesc sau descriu femeile prin metafore alimentare: trufanda, prospătură, bucăţică bună, poamă, mandarină, pralină etc. Cred că astăzi adjectivul este mai marcat stilistic decît în trecut, mai contrastant cu sensibilitatea contemporană şi mai surprinzător prin nonşalanţa cu care apare în titluri de presă.