Canicula din nord

Publicat în Dilema Veche nr. 755 din 9-15 august 2018
Canicula din nord jpeg

La începutul verii, la Lisabona am nimerit ploaie și frig. O vreme despre care portughezii spuneau că e total neobișnuită și deprimantă pentru ei. De altfel, știm cum vremea rece și mai ales ploioasă a predominat și în prima parte a verii de la noi. Dar cum legea compensației e universal valabilă și suma lucrurilor trebuie să fie mereu egală, pe la mijlocul verii, la Copenhaga, am nimerit ceva ce ei numeau caniculă. Constatau că de două luni nu mai plouase. La fel de neobișnuit ca ploaia de la Lisabona. Pe cer nu era nici un nor, iar soarele nordic, așa pieziș cum stă acolo deasupra orizontului, ardea, nu glumă. Sigur, canicula nu era chiar ceea ce se înțelege prin asta pe la noi, dar temperatura depășea la prînz 30 de grade Celsius, ajungînd și pînă la 34. În ultimii ani, danezii sînt mereu în topul celor mai fericite popoare. Ei bine, căldura din vara asta i-a făcut și mai fericiți. Toate pontoanele de pe canalele din Copenhaga erau asaltate de mulțimea celor care voiau să se bronzeze și să se scalde. Alături erau terasele gălăgioase unde se bea bere sau șampanie.

Și am descoperit și varianta daneză a casetofonului purtat pe umăr în excursie de la noi (vă mai amintiți). Prima oară era un tip pe bicicletă, cu o boxă în coșul din față, din care răzbătea muzica lui favorită. A doua oară a fost un fel de plută de picnic, făcută din europaleți fixați pe niște butoaie albastre de plastic. Pe plută erau cîțiva tineri, așezați pe un fel de scaune din europaleți în fața unei mese tot din europaleți pe care era montat un aparat de răspîndit muzică. Oamenii veniseră de cine știe unde cu pluta lor cu motor. Acostaseră în centrul capitalei pentru a bea o bere la mal, pe muzica proprie. Fericire, frate. Și căldură.

E vorba de un oraș în care în fața blocurilor sînt acostate bărci și iahturi pe canale, la fel cum în fața blocurilor noastre sînt parcate mașini. Canalele comunică toate în cele din urmă cu marea, iar podurile se ridică des. Circulația mașinilor, a pietonilor și a bicicliștilor se oprește doar și pentru o singură bărcuță cu un catarg mai înalt care vrea să vină la ponton sau să iasă în larg. Probabil că totuși nu e ieftin să faci asta. N-am întrebat cît te costă ridicarea unui pod.

Pe impresionantul acoperiș al noii și neofuturistei opere sînt indivizi curajoși care sar direct în apă, în canalul principal. Sub acoperiș, în fața clădirii, pe marginea apei, e un spațiu în care se formează un ecou special. Erau doi saxofoniști acolo, la apusul soarelui. Acorduri blînde, de seară de vacanță. Dacă fadoul era muzica asortată perfect Lisabonei, jazz-ul la saxofon pare ideal pentru fericirea Copenhagăi.

Locuitorii se miră să vadă gazonul pălit de soare și vor acum autobuze cu aer condiționat, la care nici nu se gîndiseră vreodată. Probabil că nu s-au gîndit niciodată serios nici la mirosurile pe care venirea căldurii le scoate din diverse locuri. Din tomberoane sau din mașinile de gunoi, de exemplu. Abia așa ajungi să înțelegi că treaba asta ține mai puțin de civilizație, de felul oamenilor, adică, și mai mult de climă. Altfel, e ușor să decretezi că spaniolii sau italienii sînt mai puțin atenți la lucrurile astea decît suedezii sau danezii (pe românește, că ar fi mai împuțiți, adică). Eu am avut dovada că de vină sînt doar gradele Celsius. În micul, cochetul și ultracivilizatul orășel suedez Helsingborg, proasta inspirație de a folosi liftul de la gară ne-a ieșit pe nas. Vreau să spun că înăuntru era un miros de nesuportat. Trecînd la arome din cealaltă extremă, la o cîrciumă veselă din portul aceluiași oraș nu ne-au lăsat să comandăm mîncare fără băutură (invers față de cum se întîmpla pe la noi), iar mîncarea era aceeași pentru toată lumea: friptură de pui cu cartofi. Meniul varia doar în funcție de zilele săptămînii și nu în funcție de cererile clienților. Dar gustul a fost excelent.

Tot cam pe atunci am ajuns să cred că vrăjitoarea care voia să-l mănînce pe Hansel nu era o femeie uscată și cocîrjată, așa cum ne este prezentată de obicei și așa cum sînt babele rele de pe la noi, ci mai degrabă o căpcăuniță uriașă și blondă, de doi metri pe doi, cu fața ridată și capul cît un dovleac, așa cum sînt babele de pe la ei.

De la Helsingborg din Suedia la Helsingor în Danemarca se face doar un sfert de oră cu feribotul, care circulă mereu, și ziua, și noaptea. E prea vechi Shakespeare pentru drepturi de autor, iar ferry-ul cu care am traversat se numea, cum altfel, Hamlet. Asta în vreme ce perechea sa, la fel de mare, ratase rima și se chema, prostește, Aurora.

În fine, ceva greu de înțeles e cum se poate ca Malmö să fie un oraș aproape pustiu, fără mașini, fără pietoni, chiar fără bicicliști (și parcă fără sonor), în timp ce dincolo de podul peste strîmtoarea Oresund, la doar 40 de kilometri, Copenhaga să freamăte de viață și de muzici. Adică să vrei să trăiești în Malmö (orașul lui Zlatan Ibrahimovici, chiar dacă-i plin de basmale musulmane), dar să ți faci cumpărăturile în Copenhaga, că-i mai interesant. În orice caz, bufetul suedez de la hotelul din Malmö a fost cu adevărat un bufet suedez. Aveau și iaurt cu fragi sălbatici.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

prioritate intersectii foto google maps jpg
Regula care le dă mari bătăi de cap șoferilor. „Țăranu` cu portocaliu a venit cu semnalul stânga pus și era să...”
Codul Rutier propune permanent noi schimbări, dar mulți șoferi nu sunt la curent cu acestea. Din această cauză au loc multe accidente, iar altele sunt evitate în ultimul moment. Discuțiile pe această temă sunt virale pe rețelele sociale.
masina politie foto: pexels
Un tânăr de 18 ani a murit după ce a fost înjunghiat la un majorat, în județul Suceava
Un tânăr în vârstă de 18 ani a murit, sâmbătă, după ce a fost înjunghiat la un majorat în județul Suceava. Petrecerea, organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a fost întreruptă de conflictul izbucnit între victimă și un alt tânăr de aceeași vârstă.
Jeff, americanul care a slabit 70 de kilograme Foto Buisness Insider jpg
Un american a slăbit 30 de kilograme cu ajutorul injecțiilor anti-alcool: „Am băut de la 12 ani”
Injecțiile lunare cu un medicament care oprește pofta de a consuma alcool l-au ajutat pe un american, dependent de băutură, să slăbească 30 de kilograme.
Bryan Johnson jpg
Ultima operație a milionarului care vrea să trăiască veșnic a fost un eșec. Bărbatul e de nerecunoscut: „Fața a început să-mi explodeze..."
Bryan Johnson a vorbit, recent, despre rezultatul nefavorabil al ultimei sale proceduri. El a explicat că a avut o reacție alergică severă: „fața a început să-mi explodeze". Amintim că Bryan este milionarul care vrea să încetinească îmbătrânirea și să ajungă la 120 de ani.
carne vita vs alte carnuri jpg
Carnea produsă în România care este exportată în cantități industriale. Străinii din Franța și Italia sunt cuceriți de calitatea ei: „Cel mai căutat...”
Carnea produsă la noi în țară este trimisă la export în cantități semnificative și este consumată în special în Franța și Italia. Străinii apreciază calitatea ei și sunt de părere că are un gust extrem de bun.
muncitor meserias unsplash jpg
Cât a ajuns să coste simpla renovare a unui apartament cu două camere. „Ce bagi în el, aur? Du-te frate și te tratează”
Meșterii din România trăiesc pe picior mare și ajung să câștige sume uriașe, mai ales în marile orașe. Oamenii scot din buzunare bani grei ca să-și renoveze apartamentele, iar în unele cazuri asta îi costă cât o locuință.
infarct stop cardiac inima jpeg
Cum poate preveni atacurile de cord o „limită zilnică de stat pe scaun”
Mai mult de 10 ore și jumătate petrecute pe scaun pot crește riscul decesului din cauza problemelor cardiace, este concluzia unor cercetători din Massachusetts, SUA.
Charles jpeg
Femeia misterioasă care l-a însoțit pe regele Charles la premiera filmului Gladiator II. Cine este tânara brunetă care a trezit multe semne de întrebare
Regele Charles a participat la premiera filmului Gladiator II, fără a fi însoțit, însă de Regina Camilla. În mașină nu a fost singur, ci însoțit de secretara privată adjunctă a acestuia.
Theo Rose jpg
„Mama m-a lovit... mă păruia.” Theo Rose, dezvăluiri neștiute din copilărie. Cât de stricți au fost părinții cu ea
Theo Rose (27 de ani) și-a deschis sufletul și a vorbit despre cele mai copleșitoare momente din copilăria ei. Artista a explicat cât de stricții erau cei care i-au dat viață, dar a dezvăluit și modul în care a ales să îl crească pe fiul ei, Sasha.