Apetisant

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Apetisant jpeg

Nu pare s─â atrag─â aten┼úia ┼či nici s─â trezeasc─â indign─âri feministe o formul─â mai veche, aflat─â ├«nc─â ├«n circula┼úie, de apreciere a atrac┼úiei fizice feminine ├«n termeni de consum alimentar, prin intermediul adjectivului apetisant. ├Än mass-media mai mult sau mai pu┼úin tabloidizat─â adjectivul apare, destul de des, aplicat femeilor, ├«n asocieri caracteristice cu substantivele blond─â, brunet─â, ro┼čcat─â etc.: ÔÇ×Mircea N.S., la plimbare cu o blond─â apetisant─â ├«ntr-o ma┼čin─â de epoc─â!ÔÇť (libertatea.ro); ÔÇ×M─âd─âlina G. nu mai e cea mai sexy brunet─â, ci o blond─â apetisant─âÔÇť (a1.ro); ÔÇ×O blond─â apetisant─â din showbizul autohtonÔÇŽÔÇť (romaniatv.net); ÔÇ×Informa╚Ťii noi despre bruneta apetisant─â cu care ar fi fost ├«n┼čelat─â Carmen de la S.ÔÇť (cancan.ro); ÔÇ×Alex V. fotografiat l├«ng─â o brunet─â apetisant─â din Boto╚ÖaniÔÇť (botosaneanul.ro); ÔÇ×Radu B. traverseaz─â neregulamentar al─âturi de o ro┼čcat─â apetisant─âÔÇť (cancan.ro) etc. Evaluarea se poate referi ┼či la segmente ale atributelor fizice: ÔÇ×O blond─â celebr─â de la noi este invidiat─â pentru formele apetisante pe care nu rateaz─â nici o ocazie s─â ┼či le afi┼čezeÔÇť (romaniatv.net); termenul apare foarte frecvent ┼či ├«n publicitatea pentru servicii sexuale.

Formul─âri echivalente ar produce probabil indign─âri majore ├«n so-ciet─â┼úi mai impregnate de feminism ┼či de ÔÇ×corectitudine politic─âÔÇť, mai ales c─â nu este vorba de un tratament egal al sexelor: sintagme ca blond apetisant ┼či brunet apetisant nu se las─â deloc identificate de Google. ├Än spa┼úiul rom├ónesc, cuv├«ntul este ├«ns─â folosit f─âr─â rezerve, chiar ┼či de revistele ┼či site-urile destinate femeilor: ÔÇ×Noi credem c─â de┼či ochii ┼či frumuse┼úea interioar─â s├«nt esen┼úiale pentru a fi un om complet, un corp frumos modelat, cu forme apetisante ┼či un contur ferm nu poate dec├«t s─â poten┼úeze pozitiv toate calit─â┼úile individualeÔÇť (unica.ro).

Cuv├«ntul, ├«mprumutat din francez─â ├«n secolul al XIX-lea (din app├ętissant), ca ┼či apetit, pu┼úin mai vechi (din app├ętit), se folose┼čte, desigur, ┼či ├«n sensurile primare, ├«n descrierea propriet─â┼úii preparatelor culinare de a st├«rni pofta de m├«ncare. ┼×i sensul figurat este preluat din francez─â; ├«n Tr├ęsor de la langue fran├žaise informatis├ę, adjectivul app├ętissant este ├«nregistrat, cu precizarea ÔÇ×vorbind despre o femeie sau despre atributele eiÔÇť, ┼či cu subsensul figurat ┼či familiar ÔÇ×care treze┼čte dorin┼úe, care excit─âÔÇť, atestat ├«nc─â din secolul al XVI-lea, la Moli├Ęre.

Dic┼úionarele noastre de la mijlocul secolului al XX-lea ├«nregistrau cuv├«ntul doar cu sensul alimentar ÔÇô ÔÇ×(Fran╚Ťuzism; despre lucruri comestibile) Care, prin modul de a se prezenta sau prin mirosul ce-l r─âsp├«nde╚Öte, excit─â apetitul, ├«mbie, atrage, ispite╚Öte. Pr─âjitur─â apetisant─âÔÇť (Dic┼úionarul limbii rom├óne literare contemporane, 1955); cele de ast─âzi cuprind o explica┼úie destul de poetic─â pentru accep┼úia figurat─â: ÔÇ×care atrage, ├«mbie, ispite╚ÖteÔÇť (DEX).

Colec┼úiile de ziare ┼či de reviste scanate de bibliotecile noastre ├«n ultimii ani ne dau posibilitatea s─â descoperim atest─âri ale cuv├«ntului apetisant ÔÇô chiar cu sensul s─âu figurat ÔÇô ├«nc─â de la sf├«r┼čitul secolului al XIX-lea, de exemplu ├«ntr-o Cronic─â judiciar─â din Adev─ârul (1 martie 1895): ÔÇ×So┼úia e cam trecu┼úic─â, dar totu┼či e ├«nc─â apetisant─âÔÇť. La ├«nceputul secolului al XX-lea, cuv├«ntul era un fran┼úuzism familiar, u┼čor echivoc, reunind admira┼úia ┼či deriziunea, ├«n orice caz marcat stilistic: ÔÇ×D-na Ionescu, t├«n─âr─â, gr─âsulie, e ceea ce fasonelii ├«n limbajul lor ├«nflorat ├«n┼úeleg prin cuv├«ntul ┬źapetisant─â┬╗ÔÇť (Furnica, 25 februarie 1910). Cuv├«ntul reapare constant ├«n presa din deceniile urm─âtoare: ├«ntr-un citat din Rampa, despre un spectacol de oper─â: ÔÇ×a g─âsit un cusur la ├«nc─âl┼ú─âmintea apetisantei subreteÔÇť (Furnica, 8 decembrie 1915), ori la po┼čta redac┼úiei: ÔÇ×E bun─â. Frumoas─â. Apetisant─âÔÇŽ C─âs─âtorit─â?ÔÇť (Realitatea ilustrat─â, 16 aprilie 1931). De altfel, termenul se folosea pe atunci ┼či ├«n contexte ├«n care nu-l mai vedem posibil ├«n prezent, de exemplu ├«ntr-o reclam─â pentru un produs de sp─âlare a vaselor; ÔÇ×Dl VIM ajut─â la cur─â┼úirea mai grabnic─â ┼či mai apetisant─â a castroanelor, a ce┼čtilor ┼či a farfuriilorÔÇť (Realitatea ilustrat─â, 19 noiembrie 1931).

Din punct de vedere semantic, apetisant─â intr─â ├«ntr-o serie mai larg─â de termeni, dintre care unii familiar-argotici, care denumesc sau descriu femeile prin metafore alimentare: trufanda, prosp─âtur─â, buc─â┼úic─â bun─â, poam─â, mandarin─â, pralin─â etc. Cred c─â ast─âzi adjectivul este mai marcat stilistic dec├«t ├«n trecut, mai contrastant cu sensibilitatea contemporan─â ┼či mai surprinz─âtor prin non┼čalan┼úa cu care apare ├«n titluri de pres─â. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?