Un istoric fericit

Publicat în Dilema Veche nr. 756 din 16-22 august 2018
Un istoric fericit jpeg

Profesorul Oliver Jens Schmitt de la Universitatea din Viena poate să se considere fericit. Așa cum o arată un recent articol tradus prompt și în românește, el are acces la o cunoaștere care se învecinează cu convingerea fermă. Este posedat de certitudini.

Deja titlul, extras din text, anun╚Ť─â despre ce este vorba: ÔÇ×Fie fasci╚Öti sau comuni╚Öti, Biserica Ortodox─â a Rom├óniei a fost mereu o slujitoare a PuteriiÔÇť (├«n original: ÔÇ×Ob Faschisten oder Kommunisten ÔÇô Rum├Ąniens orthodoxe Kirche war stets eine Dienerin der MachtÔÇť). Ceea ce este ├«ncadrat de redac╚Ťia celor de la Neue Z├╝rcher Zeitung la genul comentariului se dovede╚Öte, de fapt, un pamflet. F─âr─â argumente ╚Öi ├«n doar c├óteva r├«nduri, autorul pretinde c─â ofer─â cititorului de limb─â german─â o cheie de ├«n╚Ťelegere a Rom├óniei de ieri, dar ╚Öi a celei de azi. Nu ar fi prima dat─â c├«nd altminteri respectata publica╚Ťie ofer─â o tribun─â generoas─â acelor contribu╚Ťii care confirm─â doar prejudec─â╚Ťi ╚Öi care, contrar regulilor jurnalistice, nu s├«nt confruntate ╚Öi cu alte opinii. Vezi, exemplar, articolul lui B├ęla Filep din 15.05.2018.

Metodologia nu este nou─â. ├Än teza din 1995, publicat─â doi ani mai t├«rziu, a belgianului Olivier Gillet, tradus─â ╚Öi ea prompt ÔÇô Religie ╚Öi na╚Ťionalism. Ideologia Bisericii Ortodoxe Rom├óne sub regimul comunist, trad. M. Petri╚Öor, Compania, Bucure╚Öti, 2000 ÔÇô, acesta nici m─âcar nu a catadicsit s─â ╚Ťin─â cont de sugestiile binevoitoare ale lui Alexandru Du╚Ťu, membru ├«n comisia doctoral─â. Rezultatul: o prezentare caricatural─â, pe baz─â doar de citate din presa bisericeasc─â a epocii totalitare, interpretate ├«n func╚Ťie de un ╚Öablon simplist, dup─â logica cerere (din partea construc╚Ťiei na╚Ťional-comuniste) ╚Öi ofert─â (a BOR), devenit─â ├«n ochii vigilen╚Ťi ai autorului un real raport de cauz─â ╚Öi efect. Biserica majoritar─â ajungea astfel ea ├«ns─â╚Öi surs─â de ideologie a Partidului Comunist Rom├ón ╚Öi chiar a dirijismului istoriografic. Un real triumf!

Revenind la colegul Schmitt, faptul c─â acesta, f─âr─â un motiv aparent, livreaz─â o asemenea pseudo-sintez─â surprinde, mai ales ├«n contextul reflec╚Ťiilor despre evenimentele epocale de acum un secol care aveau s─â schimbe fundamental harta ╚Öi sistemul politic de pe continent. F─âr─â a acuza pe nimeni de inten╚Ťia macul─ârii unei justificate ├«mpliniri na╚Ťionale ╚Öi ecleziale deopotriv─â, asemenea texte, inclusiv cele care vor fi lansate, probabil, ├«n toamna ╚Öi iarna acestui an ar merita o analiz─â serioas─â. La urma urmelor, ele ne vor indica stadiul percep╚Ťiei istoriei Rom├óniei moderne ├«n ochii unei noi genera╚Ťii de istorici str─âini. ├Än plus, vom avea, prin contrast, o list─â aproape complet─â a punctelor slabe asupra c─ârora istoriografia laic─â ╚Öi cea bisericeasc─â trebuie s─â insiste. Cum am tot spus: centenarul ne interogheaz─â.

C├«t─â vreme noi ├«n╚Öine vom ocoli subiectele care nu ne fac pl─âcere, ele vor fi ├«n permanen╚Ť─â puncte de plecare ├«n prezent─ârile altora. C─â reducerea unei istorii recente complexe la c├«teva acuze nu onoreaz─â tagma istoricilor, asta se ├«n╚Ťelege de la sine. La fel, c─â aplicarea de standarde occidentale unor realit─â╚Ťi r─âs─âritene ╚Öi a unora democratice ╚Öi libere unor drame colective de prizonierat este la fel de problematic, iar─â╚Öi cred c─â se ├«n╚Ťelege de la sine. Ceea ce ├«ns─â nu mai poate fi ├«n╚Ťeles ╚Öi nici acceptat, la aproape trei decenii de la c─âderea dictaturii proletariatului, este maniera ├«n care, ad├«ncindu-se impresia de complicitate (liber─â!) cu fascismul, comunismul pare o pedeaps─â pe m─âsur─â. Ne-am meritat soarta. Ca ╚Öi cum ├«n toate momentele grele ale istoriei am fi avut de ales. ╚śi am ales prost, inclusiv din pricina BOR.

C├«t de periculos poate fi refugiul ├«n etichete, mai ales dac─â circul─â pe canale considerate onorabile, ne arat─â din plin titlul articolului ├«n cauz─â. O demonstra╚Ťie ├«n plus: legat de ╚Ťara cantoanelor, cum ar suna un titlu de felul ÔÇ×Fie fasci╚Öti sau comuni╚Öti, Elve╚Ťia a fost mereu o slujitoare a banilor murdariÔÇť? ╚śi mai ciudat ar suna aplicarea stilisticii cazului austriac, dar de data aceasta exclusiv ├«n termeni pozitivi: ÔÇ×Cu toate c─â s-au unit entuziast cu Germania nazist─â, austriecii au fost modele de lupt─â antitotalitar─âÔÇť. ├Än istoria oric─ârei ╚Ť─âri g─âsim capitole dezonorante, mai mult sau mai pu╚Ťin cercetate. A le transforma exact pe acestea ├«n pivo╚Ťi hermeneutici ├«n func╚Ťie de care ÔÇ×├«ncadr─âmÔÇť o comunitate civil─â, dar ╚Öi religioas─â, reprezint─â ceea ce nem╚Ťii numesc foarte precis: un Rufmord, adic─â un asasinat moral. 

Radu Preda este profesor la Facultatea de Teologie Ortodox─â din Cluj-Napoca.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.