Liberté, égalité, fraternité, fotbal

Publicat în Dilema Veche nr. 752 din 19-25 iulie 2018
Liberté, égalité, fraternité, fotbal jpeg

Ce bine ar fi dacă fotbalul, primul sport care s-a mondializat, ne-ar face mai buni, mai solidari, mai cinstiţi, eventual mai inteligenţi… Nu este el prin excelenţă un sport colectiv? Nu se ascunde oare un anumit mesaj moral în spatele regulilor sale, şi anume că jocul nu trebuie să fie individualist pentru ca echipa să poată cîştiga? Albert Camus, în romanul Străinul, face următoarea confesiune: „Ca să fiu sincer, tot ceea ce ştiu în materie de morală am învăţat pe terenurile de fotbal şi pe scenele de teatru care rămîn adevăratele mele universităţi.“

Prin emoţia colectivă pe care o degajă, fotbalul ar putea fi o universitate socială, lecţie de fairplay şi de demnitate. Un jucător se înnobilează pe sine atunci cînd adoptă un stil non-violent de joc, ca să nu mai spunem că şi poezia îşi poate găsi o formă de manifestare pe gazon, cum reuşeau pe vremuri să demonstreze brazilienii cu Pelé în frunte. Scriitoarea Marguerite Yourcenar era probabil impresionată de acel stil de joc, din anii ’60, cînd declara că fotbalul are în el un anume „angelism“, o anumită puritate extremă, ceva ce ţine de „sensul umanităţii“…

Dar, din păcate, fotbalul are în el şi ceva diabolic. El poate dezlănţui pasiuni morbide, poate incita la violenţă şi chiar la ură, la acte de rasism şi de barbarie. În jurul acestui sport au apărut grave fenomene de huliganism, instrumentalizări politice de mare cinism, o întreagă industrie mediatică, afaceri necurate şi mafii financiare care distrug tot ce era nobil în acest joc.

De la naşterea sa, în Anglia, la sfîrşitul secolului al XIX-lea, fotbalul a mai fost însă ceva, şi anume o formă de soft power. Nu întîmplător competiţiile fotbalistice suscită atîta interes în sfera politică.

Bine ar fi, de exemplu, ca, în prezent, Franţa, devenită campioană mondială la fotbal timp de patru ani, să-şi pună acest elan în slujba unei misiuni pe care şi-a asumat-o prin preşedintele Emmanuel Macron, aceea de a relansa construcţia europeană. Oare n-ar fi înţelept ca Europa, după ce a demonstrat cu brio că este o mare putere fotbalistică, să înveţe ceva din sensul moral iniţial al acestui joc? Pe plan geopolitic, Europa va pierde tot ce a acumulat ca autoritate culturală, economică, ştiinţifică, morală şi chiar militară, dacă îşi va pierde calitatea de echipă, de comunitate, avînd o strategie comună şi un scop comun.

Finala de la Moscova s-a încheiat cu imagini încărcate de simboluri. Trei şefi de stat, Vladimir Putin, Emmanuel Macron şi Kolinda Grabar-Kitarovici au oficiat ceremonia de înmînare a trofeelor într-o atmosferă de fraternitate şi de entuziasm colectiv. Aproape să-ţi vină să crezi că acea Europă de la Atlantic la Urali, pe care o dorea generalul De Gaulle, există. Milioanele de telespectatori care au urmărit momentul nu s-au gîndit probabil nici o clipă că în prezent liderul de la Kremlin este văzut ca o ameninţare pentru Europa. Pentru cîteva ore, sportul a eclipsat marile îngrijorări geopolitice.

Pentru Emmanuel Macron, victoria Franţei la acest campionat mondial de fotbal organizat de Rusia devine un capital mediatic şi politic. Există, în mecanismele subtile de funcţionare a lumii, şi energii greu de definit, uneori obscure, iraţionale, ţinînd de hazard sau de şansă. Ciudat cum, într-un moment cînd cariera politică a doamnei Merkel este în declin, nici Germania nu mai are noroc la fotbal, în timp ce Emmanuel Macron, care vrea să salveze Europa, îşi vede ţara campioană mondială. În victoria echipei franceze, cum s-a întîmplat şi în 1998, comentatorii nu vor întîrzia să mai vadă şi un mesaj de speranţă, o dovadă că mixitatea socială în Franţa funcţionează, că un anumit model francez rămîne viabil, că tineri avînd origini africane sau arabe, născuţi în cartiere defavorizate din jurul Parisului, pot ajunge vedete naţionale…

Personal, însă, am fost marcat de o altă imagine: de ploaia torenţială care a început imediat după meci, cînd cei trei preşedinţi s-au urcat pe podium pentru a i felicita pe jucători. Dacă un regizor ar fi conceput o astfel de scenă într-un film, criticii ar fi spus: ia te uită ce mesaj subtil, scenaristul şi regizorul au vrut să spună, la sfîrşit, prin imaginea ploii torenţiale care îi udă pînă la piele pe şefii de stat şi pe jucători, că sportul şi lumea politică, atît de îngemănate, au nevoie de o purificare, au nevoie să fie curăţate, spălate de zgura lor nocivă…

Poate că acesta a şi fost mesajul ploii de la Moscova, care i-a surprins şi i-a spălat în cîteva minute şi pe preşedinţi, şi pe jucători, şi pe arbitri, şi pe patronii de cluburi, şi pe jurnalişti, şi pe agenţii de pază, şi pe sponsori, ba chiar şi pe suporteri… Sigur, foarte repede au apărut cîteva umbrele pentru a-i proteja pe preşedinţi, dar ploaia apucase să-şi transmită mesajul purificator în întreaga Europă şi chiar în întreaga lume… Nu am dovezi, dar sînt sigur că natura ne trimite uneori semne, în speranţa că noi, oamenii, nu ne-am înstrăinat încă definitiv de ea. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

roxana borz instagram jpg
Cum să atragi banii în viața ta. Regina manifestării îți dezvăluie secretul: „Acest exercițiu schimbă vieți”
Roxana Borz, intitulată și „Regina Manifestării” în mediul online, a explicat modul prin care poți să atragi banii în viața ta. Iată cum te poți îmbogăți în timp record.
70885253 1004 webp
Sunt serviciile de partea lui Georgescu? Cine îl mai ajută?
Nimeni nu-l contrazice pe Călin Georgescu când spune că primește rapoarte din interiorul serviciilor secrete sau când vorbește despre legăturile lui cu echipa lui Donald Trump.
Christine Lagarde PNG
Șefa Băncii Centrale Europene, de la Davos: „Lenea” și „aversiunea față de riscuri” sunt cauzele decalajului dintre Europa și SUA
„Lenea” Europei și aversiunea inerentă față de „asumarea de riscuri” sunt în mare parte responsabile pentru declinul economic al blocului, a declarat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, în cadrul reuniunii anuale de la Davos, Elveția.
Robert Fico FOTO EPA EFE jpg
Premierul slovac Robert Fico acuză presupuse planuri pentru o lovitură de stat și ia măsuri de securitate. „Situația este serioasă”
Premierul Robert Fico a anunțat joi implementarea unor măsuri preventive în contextul protestelor organizate de opoziție, despre care autoritățile se tem că ar putea degenera într-o tentativă de răsturnare violentă a guvernului.
incident serbia jpg
Incident fără precedent în Serbia. Români și alți tineri din țări UE au fost luați cu forța din hotel și expulzați
Poliţia sârbă a reţinut, a interogat şi a expulzat mai mulţi tineri străini proveniţi din ţări ale Uniunii Europene, printre care şi România. Aceștia participau la un seminar organizat
donald trump/ FOTO:X
Prețurile petrolului, marcate de incertitudinea tarifară a lui Trump
Prețurile petrolului s-au schimbat puțin joi, menținând aproape toate pierderile din sesiunea anterioară din cauza incertitudinii cu privire la modul în care tarifele și politicile energetice propuse de președintele american Donald Trump ar afecta creșterea economică globală și cererea de energie.
Gazprom FOTO shutterstock
Lovitură pentru ruși. Gazprom caută să majoreze prețurile în Rusia din cauza problemelor financiare
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile reglementate în ţară, pentru a-şi finanţa investiţiile.
Vizita premierului maghiar, Viktor Orban, la sediul guvernului României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ungaria, sub amenințare. Alerte cu bombă în peste 120 de școli și instituții. Viktor Orban anunţă „creşterea securităţii”
Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că se află în contact cu ministrul de interne Sandor Pinter, după ce mai multe şcoli din ţară și instituții au primit ameninţări cu bombă.
axel rudakubana FOTO Merseyside Police jpg
Criminalul care a ucis trei fetițe în Southport, scos cu forța din sala de judecată. Mărturii terifiante din timpul procesului
Axel Rudakubana, principalul suspect în cazul atacurilor din Southport, în urma cărora trei fete și-au pierdut viața, a fost scos din sală în timpul sentinței după ce a provocat un scandal.