Liberté, égalité, fraternité, fotbal

Publicat în Dilema Veche nr. 752 din 19-25 iulie 2018
Liberté, égalité, fraternité, fotbal jpeg

Ce bine ar fi dacă fotbalul, primul sport care s-a mondializat, ne-ar face mai buni, mai solidari, mai cinstiţi, eventual mai inteligenţi… Nu este el prin excelenţă un sport colectiv? Nu se ascunde oare un anumit mesaj moral în spatele regulilor sale, şi anume că jocul nu trebuie să fie individualist pentru ca echipa să poată cîştiga? Albert Camus, în romanul Străinul, face următoarea confesiune: „Ca să fiu sincer, tot ceea ce ştiu în materie de morală am învăţat pe terenurile de fotbal şi pe scenele de teatru care rămîn adevăratele mele universităţi.“

Prin emoţia colectivă pe care o degajă, fotbalul ar putea fi o universitate socială, lecţie de fairplay şi de demnitate. Un jucător se înnobilează pe sine atunci cînd adoptă un stil non-violent de joc, ca să nu mai spunem că şi poezia îşi poate găsi o formă de manifestare pe gazon, cum reuşeau pe vremuri să demonstreze brazilienii cu Pelé în frunte. Scriitoarea Marguerite Yourcenar era probabil impresionată de acel stil de joc, din anii ’60, cînd declara că fotbalul are în el un anume „angelism“, o anumită puritate extremă, ceva ce ţine de „sensul umanităţii“…

Dar, din păcate, fotbalul are în el şi ceva diabolic. El poate dezlănţui pasiuni morbide, poate incita la violenţă şi chiar la ură, la acte de rasism şi de barbarie. În jurul acestui sport au apărut grave fenomene de huliganism, instrumentalizări politice de mare cinism, o întreagă industrie mediatică, afaceri necurate şi mafii financiare care distrug tot ce era nobil în acest joc.

De la naşterea sa, în Anglia, la sfîrşitul secolului al XIX-lea, fotbalul a mai fost însă ceva, şi anume o formă de soft power. Nu întîmplător competiţiile fotbalistice suscită atîta interes în sfera politică.

Bine ar fi, de exemplu, ca, în prezent, Franţa, devenită campioană mondială la fotbal timp de patru ani, să-şi pună acest elan în slujba unei misiuni pe care şi-a asumat-o prin preşedintele Emmanuel Macron, aceea de a relansa construcţia europeană. Oare n-ar fi înţelept ca Europa, după ce a demonstrat cu brio că este o mare putere fotbalistică, să înveţe ceva din sensul moral iniţial al acestui joc? Pe plan geopolitic, Europa va pierde tot ce a acumulat ca autoritate culturală, economică, ştiinţifică, morală şi chiar militară, dacă îşi va pierde calitatea de echipă, de comunitate, avînd o strategie comună şi un scop comun.

Finala de la Moscova s-a încheiat cu imagini încărcate de simboluri. Trei şefi de stat, Vladimir Putin, Emmanuel Macron şi Kolinda Grabar-Kitarovici au oficiat ceremonia de înmînare a trofeelor într-o atmosferă de fraternitate şi de entuziasm colectiv. Aproape să-ţi vină să crezi că acea Europă de la Atlantic la Urali, pe care o dorea generalul De Gaulle, există. Milioanele de telespectatori care au urmărit momentul nu s-au gîndit probabil nici o clipă că în prezent liderul de la Kremlin este văzut ca o ameninţare pentru Europa. Pentru cîteva ore, sportul a eclipsat marile îngrijorări geopolitice.

Pentru Emmanuel Macron, victoria Franţei la acest campionat mondial de fotbal organizat de Rusia devine un capital mediatic şi politic. Există, în mecanismele subtile de funcţionare a lumii, şi energii greu de definit, uneori obscure, iraţionale, ţinînd de hazard sau de şansă. Ciudat cum, într-un moment cînd cariera politică a doamnei Merkel este în declin, nici Germania nu mai are noroc la fotbal, în timp ce Emmanuel Macron, care vrea să salveze Europa, îşi vede ţara campioană mondială. În victoria echipei franceze, cum s-a întîmplat şi în 1998, comentatorii nu vor întîrzia să mai vadă şi un mesaj de speranţă, o dovadă că mixitatea socială în Franţa funcţionează, că un anumit model francez rămîne viabil, că tineri avînd origini africane sau arabe, născuţi în cartiere defavorizate din jurul Parisului, pot ajunge vedete naţionale…

Personal, însă, am fost marcat de o altă imagine: de ploaia torenţială care a început imediat după meci, cînd cei trei preşedinţi s-au urcat pe podium pentru a i felicita pe jucători. Dacă un regizor ar fi conceput o astfel de scenă într-un film, criticii ar fi spus: ia te uită ce mesaj subtil, scenaristul şi regizorul au vrut să spună, la sfîrşit, prin imaginea ploii torenţiale care îi udă pînă la piele pe şefii de stat şi pe jucători, că sportul şi lumea politică, atît de îngemănate, au nevoie de o purificare, au nevoie să fie curăţate, spălate de zgura lor nocivă…

Poate că acesta a şi fost mesajul ploii de la Moscova, care i-a surprins şi i-a spălat în cîteva minute şi pe preşedinţi, şi pe jucători, şi pe arbitri, şi pe patronii de cluburi, şi pe jurnalişti, şi pe agenţii de pază, şi pe sponsori, ba chiar şi pe suporteri… Sigur, foarte repede au apărut cîteva umbrele pentru a-i proteja pe preşedinţi, dar ploaia apucase să-şi transmită mesajul purificator în întreaga Europă şi chiar în întreaga lume… Nu am dovezi, dar sînt sigur că natura ne trimite uneori semne, în speranţa că noi, oamenii, nu ne-am înstrăinat încă definitiv de ea. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

papa leon/FOTO:X/VaticanNews
Din umbră, dar cu ecou: rolul discret al Papei în politica americană
Dincolo de aura spirituală și rolul de păstor al Bisericii Catolice, nou-alesul Papă Leon al XIV-lea preia o moștenire care depășește cu mult altarul și cuvântul de duminică.
descoperire jpg
Arheologii au descoperit un palat papal antic ascuns, reședință a suveranilor înainte de Vatican. Unde se află acesta?
În inima Romei, în apropierea Bazilicii San Giovanni in Laterano, arheologii italieni au scos la iveală fragmente semnificative ale unei structuri arhitecturale de importanță majoră pentru istoria Bisericii Catolice — ruinele unui palat papal din perioada de dinainte ca Vaticanul să devină sediul o
pisici pixabay jpg
Rasele de pisici pe care un veterinar nu le-ar adopta. De ce?
Nenumărați români au acasă animale de companie, iar alegerile favorite sunt, de departe, câinii și pisicile. Însă, dacă ne dorim să luăm acasă o felină, este foarte important să știm precis ce fel de nevoi speciale vor avea acestea în funcție de rasă, cât și cum diferă temperamentul acestora.
casa copilariei papei leon/ FOTO:X/@Catholic_Colin_
Casa copilăriei Papei Leon al XIV-lea, dintr-un cartier degradat al Chicago-ului, devine o „mină de aur imobiliară”
În urmă cu doar câteva zile, o casă modestă din Dolton, un cartier mărginaș al metropolei Chicago, figura pe un site imobiliar pentru suma de 245.957 de dolari.
Columna lui Traian (foto: Pixabay)
Cea mai importantă dovadă a războaielor dintre daci și romani. Un impresionant monument al Antichității, realizat din aurul dacilor
Pe 12 mai 113 d.Hr, în Forul lui Traian din capitala Imperiului Roman era inaugurată cea mai mare sculptură în relief a Antichității. Era vorba despre Columna lui Traian, o adevărată cronică sculptată în piatră a războaielor lui Traian cu dacii.
Medicul nutriționist John Scharffenberg de 102 ani Foto Captură video YouTube Viva Longevity jpg
Profesorul centenar care conduce zilnic spune cum să reducem riscul de deces cu 75%, fără pastile. Cele 7 chei ale longevității
Un profesor centenar dezvăluie cum poți reduce riscul de atac de cord, AVC și diabet cu până la 88% prin 7 alegeri simple de stil de viață – cheia longevității fără medicamente.
George Simion FOTO EPA-EFE
Cristian Pîrvulescu: „George Simion a exploatat neglijența politicienilor tradiționali de a comunica eficient cu oamenii cu probleme sociale”
Într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit despre motivele pentru care populiștii sunt în prim-plan, despre cât a contat la vot lipsa unei comunicări eficiente și empatice a politicienilor tradiționali și cum vede România politică după turul 2 al alegerilor.
Atac de cord infarct miocardic Foto Heart Research UK png
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
Aspirina poate salva vieți în caz de infarct. Află când și cum să o folosești corect pentru a face diferența între viață și moarte.
demi lovato gettyimages jpg
Demi Lovato, mai slabă ca niciodată! Fanii au acuzat-o că a folosit Ozempic
Demi Lovato (32 de ani) a postat joi pe Instagram mai multe fotografii în costum de baie, în care și-a arătat silueta vizibil mai suplă. Fosta vedetă Disney a purtat un costum negru format dintr-un top fără bretele și un slip cu talie înaltă, pozând într-o piscină cu vedere la ocean.