„De ce trăim aşa de prost, noi, cei care am cîştigat războiul?“

Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Am găsit această întrebare tulburătoare în cartea semnată de Svetlana Aleksievici, Sfîrşitul omului roşu sau vremea dezvrăjirii. Scriitoarea a fost recompensată în 2015 cu Premiul Nobel pentru literatură. Ea îl merita efectiv pentru tenacitatea cu care a adunat sute de mărturii legate de epoca sovietică şi de cea nouă „capitalistă“.

Uneori întrebările cele mai simple pe care şi le pun oamenii obişnuiţi sînt şi cele mai profunde. „Cum e posibil să trăim, noi, ruşii, atît de prost, mai prost decît aproape toţi europenii, cînd de fapt noi am cîştigat războiul împotriva Germaniei naziste?“, se întreba deci un bătrîn, fost combatant împotriva lui Hitler, care nu înţelegea, nici măcar la vîrsta senectuţii, cum funcţionează această lume… Din întrebarea sa pot fi desprinse şi altele, ca şi cum am extrage ţepii unui cactus. Cum a fost posibil ca Germania, care a pierdut războiul, să se refacă mai repede decît orice altă ţară din Europa şi să devină acum prima economie europeană, primul exportator european, primul contributor la bugetul european?

Reflectez la toate aceste întrebări pentru că Europa traversează un moment dificil, pe care unii îl consideră de dezagragare. Iar diverşi „strategi“, experţi şi futurologi imaginează deja scenarii posibile în situaţia în care dezagregarea se va instituţionaliza, se va transforma în dezmembrare…

Trei mari puteri, precum şi una mijlocie, par să aibă un interes comun în acest sens: Statele Unite, Rusia, China şi Turcia. Fiecare dintre ele doreşte să-şi extindă sfera de influenţă în Europa în cazul unei erodări în profunzime a Uniunii Europene. Toate constată, probabil cu satisfacţie, faptul că Uniunea Europeană nu a fost capabilă să-şi extindă aripa prosperităţii în Europa de Est şi că a ghetoizat aproape total şase ţări din Balcani. Dacă într-adevăr proiectul european va eşua, cu siguranţă într-o bună zi vor trebui analizate vinovăţiile (chiar dacă nu vor putea fi judecaţi vinovaţii). La acea oră se va pune o altă întrebare simplă: care a fost cea mai mare eroare a Uniunii Europene? Şi nu este exclus ca răspunsul să fie: faptul că nu şi-a fondat credibilitatea pe reuşita economică a Europei de Est şi a Balcanilor.

Iată ce afirmă comentatori mai avizaţi decît mine: Rusia se şi vede protectoarea unei părţi a Europei, de exemplu a celei ortodoxe sau a ţărilor care refuză modelul multicultural al Bruxelles-ului, China ar dori să transforme în colonii economice şi în „capete de pod“ toate cele şase ţări din Balcani care bat la uşa Uniunii Europene, dacă această uşă nu se întredeschide, iar Turcia, în virtutea unor secole de istorie comună cu Balcanii (mai precis, de dominaţie otomană în regiune), poate pretinde în orice moment că are interese legitime în această zonă de proximitate.

În fiecare zi aproape, citind presa franceză şi europeană, precum şi alte publicaţii şi comentarii pe Internet, dau de scenarii alarmiste. Aproape că încep să cred şi eu că sfîrtecarea Europei nu este o poveste de speriat copiii, ci un scenariu plauzibil într-o lume în care creşte gradul de violenţă politică, economică şi mediatică. America a început să-şi reorienteze centrul de interes încă de pe vremea lui Barack Obama, îndepărtîndu-se treptat de vechiul continent. Și probabil că Europa, în ochii lui Donald Trump, cîntăreşte azi şi mai puţin, nu este exclus ca ea să fie văzută ca o viitoare anexă a Africii, a lumii arabe şi a Asiei.

Dar scenariul care m-a stupefiat cel mai mult este unul evocat, s-ar părea, de strategii americani. Pentru că ei înşişi par să fie hăituiţi de un coşmar, şi anume de o posibilă fuziune economică şi tehnologică între Germania şi Rusia. Tehnologia germană conjugată cu enormele resurse ale Rusiei ar putea da un ansamblu geopolitic de natură să devină principalul rival al Americii pe plan internaţional, par să avertizeze în culise cei care, la Casa Albă sau altundeva, studiază mişcările posibile ale istoriei pe tabla de şah mondială.

Toate aceste scenarii nu mă miră, de fapt. Istoria se joacă des cu astfel de permutări. Cei mai înverşunaţi duşmani devin, după o vreme, aliaţi obiectivi. Iar cei care făceau parte din aceeaşi familie culturală se devoră între ei. La una din recentele reuniuni europene la vîrf, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pronunţat următoarea frază: „Europa a cunoscut în ultimii 60 de ani o lungă perioadă fericită“. S-ar părea că demnitarul european a spus oftînd acest lucru, ca şi cum perioada despre care vorbea s-ar apropia de sfîrşit. Din oftatul său emană parcă o constatare acuzatoare la adresa naturii umane: niciodată pesimismul nu este mai justificat decît atunci cînd o ducem bine. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ion Arin Alexandru si Matei Păun, martie 2025. Foto: Click!
Dovada cǎ Matei Paun este creierul campaniei prezidențiale a lui Nicuşor Dan. FOTO
Mai multe fotografii în care Nicuşor Dan este surprins alǎturi de controversatul om de afaceri Matei Pǎun confirmǎ relația strânsǎ dintre cei doi. Afaceristul este alǎturi de Nicuşor Dan în momentele-cheie al candidaturii, potrivit informațiilor Click!.
bancnote bani lei FOTO Shutterstock
PIB-ul României a crescut cu doar 0,8% anul trecut
Produsul intern brut estimat pentru anul 2024 a fost de 1.760,11 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,8% faţă de anul 2023, informează joi Institutul Naţional de Statistică (INS).
shutterstock 2471287099 jpg
Ții la silueta ta? Află ce se întâmplă în corpul tău când mănânci 100 g de proteine pe zi
Consumul zilnic a 100 de grame de proteine îți susține metabolismul, te ajută să pierzi grăsime fără să pierzi mușchi și îți oferă o siluetă tonifiată, chiar și în timpul unei diete?
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Trump a semnat un ordin executiv pentru creșterea presiunii apei la duș: „Îmi place să fac un duş ca lumea, să am grijă de părul meu frumos”
Donald Trump a semnat miercuri, 9 aprilie, un ordin executiv care vizează ridicarea restricțiilor asupra presiunii apei. Acesta susține că a pus capăt „războiului Obama-Biden” privind presiunea apei și că va face dușurile din America din nou minunate.
legume jpg
Leguma socotită drept cel mai mare purificator al sângelui. Romanii o consumau des, scade tensiunea arterială și are proprietăți afrodiziace similare cu viagra
Un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate, sfecla roșie este din ce în ce mai apreciată pentru efectele sale puternice asupra organismului.
Foto X Macron png
Macron anunță că Franța ar putea recunoaşte statul Palestina „în iunie”, cu ocazia unei conferințe la New York
Președintele Emmanuel Macron a anunțat miercuri, 10 aprilie, că Franța ar putea recunoaşte statul palestinian „în iunie” cu ocazia unei conferinţe pe care o va coprezida cu Arabia Saudită la New York şi care urmează să conducă la recunoaşterea Israelului de către o serie de ţări.
Donald Trump FOTO AFP
Trump amenință Iranul și anunță că o acţiune militară este „absolut posibilă: „Dacă trebuie să recurgem la forţă, Israelul va fi liderul”
Președintele SUA Donald Trump a anunțat că o acţiune militară contra Iranului este „absolut posibilă” şi mai este încă „foarte puţin timp” pentru a se ajunge la un acord asupra problemei nucleare.
Creta FOTO Shutterstock
Care sunt destinațiile favorite ale românilor în 2025? Turiștii se îndreaptă către unele locuri neașteptate
Paștele deja se apropie cu pași repezi, iar după el, vacanța de vară va sosi și ea, mult mai repede decât am crede. Deja tot mai mulți români își fac planuri pentru vacanță, iar anumite destinații s-au dovedit a fi favoritele românilor în 2025.
andreea sandel balan  jpg
Andreea Bălan, o viață marcată de eşecuri în dragoste. Ce legătură are totul cu tatăl ei, Săndel Bălan: „Atunci am zis stop”
Andreea Bălan, una dintre cele mai iubite și cunoscute artiste din țara noastră, are o carieră de succes și trăiește în prezent o frumoasă poveste de dragoste cu tenismenul Victor Cornea. Însă, de-a lungul timpului, în ceea ce privește viața amoroasă, cântăreața a avut parte de trădări, infidelități