„De ce trăim aşa de prost, noi, cei care am cîştigat războiul?“

Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Am găsit această întrebare tulburătoare în cartea semnată de Svetlana Aleksievici, Sfîrşitul omului roşu sau vremea dezvrăjirii. Scriitoarea a fost recompensată în 2015 cu Premiul Nobel pentru literatură. Ea îl merita efectiv pentru tenacitatea cu care a adunat sute de mărturii legate de epoca sovietică şi de cea nouă „capitalistă“.

Uneori întrebările cele mai simple pe care şi le pun oamenii obişnuiţi sînt şi cele mai profunde. „Cum e posibil să trăim, noi, ruşii, atît de prost, mai prost decît aproape toţi europenii, cînd de fapt noi am cîştigat războiul împotriva Germaniei naziste?“, se întreba deci un bătrîn, fost combatant împotriva lui Hitler, care nu înţelegea, nici măcar la vîrsta senectuţii, cum funcţionează această lume… Din întrebarea sa pot fi desprinse şi altele, ca şi cum am extrage ţepii unui cactus. Cum a fost posibil ca Germania, care a pierdut războiul, să se refacă mai repede decît orice altă ţară din Europa şi să devină acum prima economie europeană, primul exportator european, primul contributor la bugetul european?

Reflectez la toate aceste întrebări pentru că Europa traversează un moment dificil, pe care unii îl consideră de dezagragare. Iar diverşi „strategi“, experţi şi futurologi imaginează deja scenarii posibile în situaţia în care dezagregarea se va instituţionaliza, se va transforma în dezmembrare…

Trei mari puteri, precum şi una mijlocie, par să aibă un interes comun în acest sens: Statele Unite, Rusia, China şi Turcia. Fiecare dintre ele doreşte să-şi extindă sfera de influenţă în Europa în cazul unei erodări în profunzime a Uniunii Europene. Toate constată, probabil cu satisfacţie, faptul că Uniunea Europeană nu a fost capabilă să-şi extindă aripa prosperităţii în Europa de Est şi că a ghetoizat aproape total şase ţări din Balcani. Dacă într-adevăr proiectul european va eşua, cu siguranţă într-o bună zi vor trebui analizate vinovăţiile (chiar dacă nu vor putea fi judecaţi vinovaţii). La acea oră se va pune o altă întrebare simplă: care a fost cea mai mare eroare a Uniunii Europene? Şi nu este exclus ca răspunsul să fie: faptul că nu şi-a fondat credibilitatea pe reuşita economică a Europei de Est şi a Balcanilor.

Iată ce afirmă comentatori mai avizaţi decît mine: Rusia se şi vede protectoarea unei părţi a Europei, de exemplu a celei ortodoxe sau a ţărilor care refuză modelul multicultural al Bruxelles-ului, China ar dori să transforme în colonii economice şi în „capete de pod“ toate cele şase ţări din Balcani care bat la uşa Uniunii Europene, dacă această uşă nu se întredeschide, iar Turcia, în virtutea unor secole de istorie comună cu Balcanii (mai precis, de dominaţie otomană în regiune), poate pretinde în orice moment că are interese legitime în această zonă de proximitate.

În fiecare zi aproape, citind presa franceză şi europeană, precum şi alte publicaţii şi comentarii pe Internet, dau de scenarii alarmiste. Aproape că încep să cred şi eu că sfîrtecarea Europei nu este o poveste de speriat copiii, ci un scenariu plauzibil într-o lume în care creşte gradul de violenţă politică, economică şi mediatică. America a început să-şi reorienteze centrul de interes încă de pe vremea lui Barack Obama, îndepărtîndu-se treptat de vechiul continent. Și probabil că Europa, în ochii lui Donald Trump, cîntăreşte azi şi mai puţin, nu este exclus ca ea să fie văzută ca o viitoare anexă a Africii, a lumii arabe şi a Asiei.

Dar scenariul care m-a stupefiat cel mai mult este unul evocat, s-ar părea, de strategii americani. Pentru că ei înşişi par să fie hăituiţi de un coşmar, şi anume de o posibilă fuziune economică şi tehnologică între Germania şi Rusia. Tehnologia germană conjugată cu enormele resurse ale Rusiei ar putea da un ansamblu geopolitic de natură să devină principalul rival al Americii pe plan internaţional, par să avertizeze în culise cei care, la Casa Albă sau altundeva, studiază mişcările posibile ale istoriei pe tabla de şah mondială.

Toate aceste scenarii nu mă miră, de fapt. Istoria se joacă des cu astfel de permutări. Cei mai înverşunaţi duşmani devin, după o vreme, aliaţi obiectivi. Iar cei care făceau parte din aceeaşi familie culturală se devoră între ei. La una din recentele reuniuni europene la vîrf, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pronunţat următoarea frază: „Europa a cunoscut în ultimii 60 de ani o lungă perioadă fericită“. S-ar părea că demnitarul european a spus oftînd acest lucru, ca şi cum perioada despre care vorbea s-ar apropia de sfîrşit. Din oftatul său emană parcă o constatare acuzatoare la adresa naturii umane: niciodată pesimismul nu este mai justificat decît atunci cînd o ducem bine. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

Retezat  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (3) JPG
Secretele Retezatului. Teritoriul din inima munților interzis complet turiștilor încă din anii ´50
Un teritoriu de aproape 2.000 de hectare din Parcul Național Retezat a rămas complet interzis turiștilor, însă din anii ´50, când autoritățile au decis să rămână neatins.
Dr. Marian Gașpar FOTO arhivă
Averea doctorului Gașpar, suspectat de corupție: venit de 4.000 de euro și 170.000 de euro în cont
Ofițerii DGA au descins luni, 26 septembrie, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, și l-au reținut pe cunoscutul medic chirurg Marian Gașpar, suspectat că a luat mită de la un pacient.
euro dolar png
Aprecierea dolarului poate provoca o criză economică și financiară
Recenta apreciere a dolarului este nesustenabilă și poate aduce o criză economică sau financiară, susțin specialiștii de la Morgan Stanley într-o notă remisă clienților, citată de USnews.com.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.