„De ce trăim aşa de prost, noi, cei care am cîştigat războiul?“

Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Am găsit această întrebare tulburătoare în cartea semnată de Svetlana Aleksievici, Sfîrşitul omului roşu sau vremea dezvrăjirii. Scriitoarea a fost recompensată în 2015 cu Premiul Nobel pentru literatură. Ea îl merita efectiv pentru tenacitatea cu care a adunat sute de mărturii legate de epoca sovietică şi de cea nouă „capitalistă“.

Uneori întrebările cele mai simple pe care şi le pun oamenii obişnuiţi sînt şi cele mai profunde. „Cum e posibil să trăim, noi, ruşii, atît de prost, mai prost decît aproape toţi europenii, cînd de fapt noi am cîştigat războiul împotriva Germaniei naziste?“, se întreba deci un bătrîn, fost combatant împotriva lui Hitler, care nu înţelegea, nici măcar la vîrsta senectuţii, cum funcţionează această lume… Din întrebarea sa pot fi desprinse şi altele, ca şi cum am extrage ţepii unui cactus. Cum a fost posibil ca Germania, care a pierdut războiul, să se refacă mai repede decît orice altă ţară din Europa şi să devină acum prima economie europeană, primul exportator european, primul contributor la bugetul european?

Reflectez la toate aceste întrebări pentru că Europa traversează un moment dificil, pe care unii îl consideră de dezagragare. Iar diverşi „strategi“, experţi şi futurologi imaginează deja scenarii posibile în situaţia în care dezagregarea se va instituţionaliza, se va transforma în dezmembrare…

Trei mari puteri, precum şi una mijlocie, par să aibă un interes comun în acest sens: Statele Unite, Rusia, China şi Turcia. Fiecare dintre ele doreşte să-şi extindă sfera de influenţă în Europa în cazul unei erodări în profunzime a Uniunii Europene. Toate constată, probabil cu satisfacţie, faptul că Uniunea Europeană nu a fost capabilă să-şi extindă aripa prosperităţii în Europa de Est şi că a ghetoizat aproape total şase ţări din Balcani. Dacă într-adevăr proiectul european va eşua, cu siguranţă într-o bună zi vor trebui analizate vinovăţiile (chiar dacă nu vor putea fi judecaţi vinovaţii). La acea oră se va pune o altă întrebare simplă: care a fost cea mai mare eroare a Uniunii Europene? Şi nu este exclus ca răspunsul să fie: faptul că nu şi-a fondat credibilitatea pe reuşita economică a Europei de Est şi a Balcanilor.

Iată ce afirmă comentatori mai avizaţi decît mine: Rusia se şi vede protectoarea unei părţi a Europei, de exemplu a celei ortodoxe sau a ţărilor care refuză modelul multicultural al Bruxelles-ului, China ar dori să transforme în colonii economice şi în „capete de pod“ toate cele şase ţări din Balcani care bat la uşa Uniunii Europene, dacă această uşă nu se întredeschide, iar Turcia, în virtutea unor secole de istorie comună cu Balcanii (mai precis, de dominaţie otomană în regiune), poate pretinde în orice moment că are interese legitime în această zonă de proximitate.

În fiecare zi aproape, citind presa franceză şi europeană, precum şi alte publicaţii şi comentarii pe Internet, dau de scenarii alarmiste. Aproape că încep să cred şi eu că sfîrtecarea Europei nu este o poveste de speriat copiii, ci un scenariu plauzibil într-o lume în care creşte gradul de violenţă politică, economică şi mediatică. America a început să-şi reorienteze centrul de interes încă de pe vremea lui Barack Obama, îndepărtîndu-se treptat de vechiul continent. Și probabil că Europa, în ochii lui Donald Trump, cîntăreşte azi şi mai puţin, nu este exclus ca ea să fie văzută ca o viitoare anexă a Africii, a lumii arabe şi a Asiei.

Dar scenariul care m-a stupefiat cel mai mult este unul evocat, s-ar părea, de strategii americani. Pentru că ei înşişi par să fie hăituiţi de un coşmar, şi anume de o posibilă fuziune economică şi tehnologică între Germania şi Rusia. Tehnologia germană conjugată cu enormele resurse ale Rusiei ar putea da un ansamblu geopolitic de natură să devină principalul rival al Americii pe plan internaţional, par să avertizeze în culise cei care, la Casa Albă sau altundeva, studiază mişcările posibile ale istoriei pe tabla de şah mondială.

Toate aceste scenarii nu mă miră, de fapt. Istoria se joacă des cu astfel de permutări. Cei mai înverşunaţi duşmani devin, după o vreme, aliaţi obiectivi. Iar cei care făceau parte din aceeaşi familie culturală se devoră între ei. La una din recentele reuniuni europene la vîrf, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pronunţat următoarea frază: „Europa a cunoscut în ultimii 60 de ani o lungă perioadă fericită“. S-ar părea că demnitarul european a spus oftînd acest lucru, ca şi cum perioada despre care vorbea s-ar apropia de sfîrşit. Din oftatul său emană parcă o constatare acuzatoare la adresa naturii umane: niciodată pesimismul nu este mai justificat decît atunci cînd o ducem bine. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.