Pedagogia istoriei

Publicat în Dilema Veche nr. 755 din 9-15 august 2018
Pedagogia istoriei jpeg

S-a tradus la Polirom, acum cîțiva ani, romanul cu succes internaţional The Other Boleyn Girl / Surorile Boleyn, al scriitoarei britanice (născute în Kenya), Philippa Gregory. Deşi iese puţin – în conformitate cu legile ficţiunii – din documentaţia strict istorică, povestea încearcă să sondeze fondurile obscure ce stau uneori (ca să nu spunem adesea) la baza marilor decizii colective. Segmentul cronologic investigat de autoare se focalizează pe episodul celei de-a doua căsătorii a lui Henric al VIII-lea. Tînăr încă, monarhul este prizonier într-un mariaj politic cu Caterina de Aragon (văduva fratelui său, Arthur, şi fiică a regelui Spaniei, Ferdinand). Aceasta a născut-o deja pe Mary I, dar eşuează constant în încercarea de a avea şi un băiat. Prin urmare, Henric devine interesat de surorile Boleyn, Mary şi Anne, ca posibile amante purtătoare de moştenitori masculini. Întreaga poveste e narată, subiectiv, din perspectiva lui Mary care ajunge, deşi căsătorită, iubita monarhului. Ea îi va naşte lui Henric doi copii (un băiat şi o fată – Henric şi, respectiv, Catherine). Regele nu-i recunoaşte însă, întrucît Anne, sora malefică (cealaltă Boleyn!), intervine, seducîndu-l subit.

Aici se află miza hermeneutică a romanului şi, aş îndrăzni să merg chiar mai departe, subtilitatea întîmplărilor istorice propriu-zise. Uneltirile aprigei femei (Anne Boleyn) duc la anularea căsătoriei dintre Henric şi Caterina de Aragon (Vaticanul a interpretat însă actul drept „divorţ“), permiţîndu-i, ceva mai tîrziu, urcarea pe tronul britanic, în postură de soţie legitimă a monarhului (momentul a fost crucial pentru Europa: Papa – care emisese o bulă specială şi la mariajul anterior, al Caterinei, cumnată, să nu uităm, a lui Henric – refuză să accepte o nouă derogare de la reguli; ca atare, Henric se proclamă „Întîiul Stătător al Bisericii Engleze“ / „The Supreme Head of the Church of England“, fiind excomunicat, în 1533; ca răspuns, Parlamentul britanic votează Actul de Supremaţie şi Actul de Succesiune, prin intermediul cărora regelui i se conferă, unilateral, autoritatea supremă asupra Bisericii din Albion şi capacitatea de a anula dreptul succesiunii la tron al unui copil dintr-o căsătorie anterioară; a fost aici, fără îndoială, debutul anglicanismului şi al luptei feroce pentru putere în monarhia engleză, totul legîndu-se de manipulările şi sugestiile răutăcioase ale Annei Boleyn). Tensiunea psihologic-morală – din spatele evenimentului istoric – se simte intens chiar şi în arhivele seci şi lipsite de comentarii.

Se pune întrebarea legitimă: cum ar fi arătat lumea de azi fără uneltirile Annei Boleyn sau, mai exact, fără slăbiciunea temporară a lui Henric pentru frumuseţea ei (şi aceasta, discutabilă, în interpretările mai multor istorici)? (Foarte curînd după căsătorie, monarhul iese din mreaja farmecelor Annei, realizînd natura sa malefică. Noua regină îl îndepărtase de Mary, pe care a marginalizat-o brutal, în ciuda faptului că îi era soră şi, în plus, îi dăruise lui Henric doi copii. Ca atare, regele, dezgustat, o va executa pe Anne Boleyn, alături de fratele ei, George, existînd bănuiala că între cei doi ar fi apărut o legătură incestuoasă, la presiunile reginei speriate că nu va avea niciodată un băiat de la Henric!) Să -luăm, pe rînd, „efectele“ acestui scurt mariaj. Deşi pentru puţin timp soţie a regelui, Anne o naşte pe Elisabeta (cea care, după concurenţa feroce cu sora sa, Mary I, va deveni celebră cu numele de Elisabeta I şi va schimba faţa politică a Europei). Deşi Henric se supune toată viaţa ritului catolic (unii îl bănuiesc totuşi că s-ar fi convertit la protestantism pe patul morţii), crezînd că separarea sa de Vatican a fost doar un gest formal, pur administrativ, Biserica Anglicană (iniţiată de actul secesionist, indus de Anne Boleyn) se va dezvolta autonom, construindu-şi propria dogmă. Peste puţine decenii însă de la moartea lui Henric, această dogmă va fi extrem de intolerantă cu un nou curent protestant, cu norme morale teribil de severe, numit puritanism. În epoca iacobită, puritanii englezi, nemaisuportînd oprimarea anglicană, vor pleca în Olanda (ceva mai îngăduitoare, încă de atunci, cu „varietatea“), iar ulterior, vor emigra în nou descoperita Americă – pe care o văd drept „pămîntul făgăduinţei“, iar pe ei înşişi, „poporul ales“.

Nu m-aş hazarda să numesc aceste „efecte“ – pe termen lung – nici „bune“, nici „rele“. Ele sînt numai istorie, istoria putînd fi greu catalogată, în dimensiunea lungă ori scurtă, ca fiind strict „bună“ sau strict „rea“. O întreagă istorie – să spunem aşa: cu bunele şi cu relele ei – izvorîtă din slăbiciunea aparent benignă a unui monarh, slăbiciune ce combină psihologicul cu emoţionalul şi sexualul. Înainte de a fi decapitată, Anne Boleyn şi-a văzut visele de mărire năruite, iar lumea la care visase, spulberată ca un fum. De unde putea să ştie că fetiţa, Elisabeta, pe care o lăsa în urmă (culmea, chiar în grija surorii Mary – prigonită de ea cu un entuziasm bolnav), avea să schimbe caracterul colonial al Europei într-o manieră neimaginată de orgolioasa sa mamă? Îl părăsea pe Henric într-o nouă religie (nedorită de monarh), sumbru şi descumpănit. Cum să bănuiască, fie şi la nivel superficial, că acest mic „detaliu“ va modifica istoria planetară, ducînd la naşterea unei mari naţiuni (cea americană), într-o lume complet nouă? Anne Boleyn făcuse o mulţime de răutăţi în scurta ei viaţă, fără a înţelege că, într-un mod cu adevărat straniu, indirect şi, de ce să nu recunoaştem, uşor pervers, acestea vor fi punţi istorice (şi) către nişte finalităţi benefice. În amănuntele bizare zac frecvent embrionii revoluţiilor existențiale ale umanităţii. 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa-cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.