Partidu’ și talentu’ – jurnal de consilier de premier și primă nășică a țării

Publicat în Dilema Veche nr. 755 din 9-15 august 2018
Binili învinge jpeg

Şobolanii veninoşi au atacat din nou ţărişoara. Au venit cu maşini de fiţe să-l facă de rîs pe domnul Liviu! Ce dacă domnul Liviu nu avea ITP-ul la maşină, nu era maşina lui şi era BMW de lux, nu batjocură de Audi? Avea număr moral? Avea! Băi, pulifricilor, cum zice strategu’ nostru, dom’ Ciuvică, la televizor, bă, voi nu știți cine e PSD-ul, mă!

Au ieşit rapid la interval televizat miliţienii noştri bravi.

Trei au ieşit, că doar e ştiut cît de greu se schimbă un bec. S-au expus băieţii la riscuri mai ceva ca doamna Vasilica. Ea sigur ar fi luat Nobelul pentru reunirea Kosovo-ului cu Muntenegru dacă nu erau nenorociții ăia de intelectuali care i au răstălmăcit cuvintele!

Dar au ieşit băieţii educaţi, pregătiţi cu Viena, cu convenţii, cu decretul, cu corespondenţa, lebedele mai lipseau şi îi omorau cu inteligenţa pe dujmani. Apoi l-au băgat la înaintare şi pe şefu’ lor mai barosan, care a spus că e imoral şi că de aia i-au făcut dosar penal.

Moralitatea, băi, contează la noi, la PSD! Uite, de pildă, la domnul Daea… ce poate fi mai moral decît să pui egal între porci şi Auschwitz? Să zici că ai poze cu sex anal cu o senatoare pentru că te-a supărat Opoziţia? Să îţi mardeşti nevasta sau gagica atunci cînd e nevoie, dar să i dai sus şi tare cu apărarea drepturilor omului? Să dai la rude slujbe la stat pentru care nu au nici o calificare? Să fii condamnat la opt ani de puşcărie pentru corupţie şi să ieşi la televizor din poziţia ta de amărît multimilionar de la stat şi mîna dreaptă a premierului şi să zici că te lupţi cu Mafia?

Vâlcov trebuie numit „ierou“. A spus, aşa, voalat şi „ielegant“, cum ştie el, că fie iese cu amnistie, fie sigur îi omoară #rezistu’ pe el şi pe Dragnea. Şora ăla e un animal, băi! E chitit să le rupă gîturile.

Fifor, alt talent moral. A zis el că sînt rachete la Deveselu? Nu sînt, dar o să fie! A dat aşa, un pic, din cap ameninţător şi spre Putin. Mai avea puțin și îi zicea de mă-sa, dar s-a abținut. Alt „ierou“.

A ieşit şi ministrul Economiei la vorbit. Băi, băiete, să fii tu Andruşcă, să ai capacităţile necesare de a fi un motostivuitor strălucit şi să te dedici ţărişoarei ca ministru e o chestie. Să ieşi să citeşti din suflet de pe hîrtii în faţa oamenilor, deşi ţi s-a confirmat în nenumărate rînduri că eşti tut, este deja o jertfă.

Şi, că tot o menţionai iar pe doamna Vasilica, băi, naziştilor pro-gay fascişti sorosişti, cum nu vedeţi calităţile femeii numărul one, că acilea, la cabinetul ei, sîntem toți poliglobi? Ziceți voi, ce nașă mare, ce inspirație a tuturor draperiilor strălucitoare din moteluri de lux de la Maglavit și Roșiori, ce agramată cu trac, ce profesoară de tehnică de la Filiași ar fi avut dedicația de a deveni Jeana cu Arcul a lui Dragnea?

Cine ar avea curajul ei să iasă bîtă cu engleza şi franceza după nouă ani de Parlament European și să „mache foto“ cu toate celebrităţile lumii? Care dintre voi a dat seminţe la Papa în romgleză? Vă roade invidia, mă!

Şi acum, că am scris de invidie, ziceţi drept că vă ofticaţi! Nicolicea, Pleşoianu, Iordache şi Codrin Ştefănescu sînt tezaurul de anticorpi al României. Ai nevoie de anticorpi de bun-simţ, de decenţă, de coerenţă logică, de coloană vertebrală – apelezi la experți noștri!

Ca să nu mai vorbim de moştenirea de la Hrebe şi Marean, şi potenţialul lui Bădălău şi Oprişan. Munţi de tupeu avem, băi hahalerelor!

Hai, partidu’ de anticorpi, tati, că talentu’ este!

Foto: C. Bumbuţ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.