Cu mașina în istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 754 din 2-8 august 2018
Cu mașina în istorie jpeg

Dimineață devreme. Foarte devreme. Calendarul arată luna august, anul 1888. O doamnă din localitatea Mannheim se urcă în mașină cu cei doi fii ai săi, unul de 15 ani, altul de 13 ani. Pornesc în călătorie spre localitatea Pforz-heim. Călătorie cu mașina în 1888? Da, cel mai probabil prima din istorie.

După destule încercări mai mult sau mai puțin reușite de a crea primul automobil din lume, luna ianuarie a anului 1886 îl găsea pe Carl Benz comple-tînd cererea de patent pentru vehiculul cu trei roți, cu motor pe benzină, pe care îl construise.

Invenția nu a atras foarte mult interesul publicului, probabil încă sceptic în ceea ce privea noutatea, iar la o testare (să lămurim, testare însemna parcurgerea unei distanțe de cîteva zeci de metri, nimic mai mult) făcută chiar în curtea atelierului Benz, mașina a intrat direct într-un zid de cărămidă. Noroc că lîngă Carl Benz era soția sa, Bertha Benz. Nu numai la testarea semieșuată, ci în general.

După ce domnul Benz a mai construit încă două modele ale autovehiculului, îmbunătățite, succesul tot se lăsa așteptat. Pare că uneori nu e indicat să îl aștepți, ci trebuie să pleci după el. Cu mașina.

Exact asta a făcut Bertha Benz într-o dimineață de august, s-a urcat în ultimul model Benz și a plecat din Mannheim spre locuința mamei sale, în Pforz-heim, fără știrea soțului ei, căruia i-a lăsat o scrisoare în care îi explica totul. Invenția trebuia arătată lumii, ca o condiție minimă pentru un presupus succes.

Drumul de aproape 100 de kilometri, parcurs în mai bine de zece ore, reprezintă prima călătorie cu mașina consemnată. Evident, una cu peripeții. Nu de puține ori, atunci cînd ajungea în zone de deal, autovehiculul trebuia împins – bine că Bertha avea cele două ajutoare de nădejde, fiii săi; la intervale destul de scurte de timp, mașina rămînea fără combustibil – bine că existau farmacii pe drum, de unde șoferița cumpăra un tip de solvent (benzină ușoară), numită ligroină; din cînd în cînd se înfunda țeava de benzină – bine că Bertha avea un ac de pălărie (și mult simț ingineresc) pe care se putea baza pentru a o desfunda; o dată a fost nevoie de o reparație urgentă la un cablu de ardere – bine că Frau Benz nu își uitase acasă jartiera, pe care a folosit-o pentru a izola cablul defect.

Pe înserat, cei trei au sosit la destinație, iar Bertha Benz i-a trimis o telegramă soțului său pentru a-l anunța că au ajuns cu bine. După cîteva zile petrecute la Pforzheim, s-a întors acasă, alături de cei doi fii. Cu maximum 15 kilometri la oră.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
De ce a murit Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, la doar 48 de ani
Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, a decedat joi, la 48 de ani, în urma unui accident vascular cerebral. Artistul a fost unul dintre membrii fondatori ai formației.
Orhidee roz jpg
Ce trebuie să faci pentru ca orhideele tale să înflorească mai des. Ai nevoie de un aliment banal
Cu toții știm că iaurtul este bun pentru sănătate, însă doar foarte puțini români știu că acest produs este util și pentru plante! Deși poate suna neobișnuit, iaurtul ne poate ajuta orhideele să înflorească mult mai spectaculos!
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
România speră la Campionatul Mondial, după o pauză de 26 de ani
Naționala României se pregătește de preliminarii.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Ce avere are Bashar al-Assad și cât va plăti pentru azilul primit de la Vladimir Putin
Fostul președinte sirian, Bashar al-Assad, înlăturat de la putere, se află acum în exil în Rusia, având o viață de lux, dar și o „factură politică” pe măsură către Vladimir Putin.
china romania foto ambasada chinei jpg
China și România sărbătoresc 75 de ani de relații diplomatice: O nouă eră în cooperarea economică și comercială
Anul 2024 marchează 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între China și România, un parteneriat solid care a evoluat de-a lungul decadelor.
image png
Patru dintre agresorii care s-au bătut în orașul Pantelimon, trimiși în judecată. Alți nouă și-au recunoscut vinovăția
Pedepsele aplicate celor 8 inculpați, în urma încheierii acordurilor de recunoaștere a vinovăției, au fost cuprinse între 2 ani și 4 luni și 2 ani și 9 luni închisoare a căror executare a fost suspendată. Unul dintre agresori ajunge după gratii.
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
vremea la munte Foto Salvamont Arges jpg
Trei ucraineni au fost salvați de salvamontiștii maramureșeni după ce au trecut granița pe munte
Salvamontiștii și polițiștii de frontieră au salvat vineri trei ucraineni care au trecut granița pe munte în România prin Munţii Maramureşului, a informat directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş, Dan Benga.
Ilan Sor blocul Victorie FOTO Facebook jpeg
Ilan Șor, instrumentul Kremlinului în destabilizarea Chișinăului, vrea să scape de pușcărie. Ce decizie au luat judecătorii CSJ
Oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde de justiția moldovenească la Moscova, rămâne condamnat la 15 ani de pușcărie pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „Frauda Bancară”. Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au menținut hotărârea Curții de Apel Chișinău și au respins recursul