Cod roșu de nervi

Publicat în Dilema Veche nr. 754 din 2-8 august 2018
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Drumurile României se sufocă sub un trafic pe care cuvintele nu mai pot, de multă vreme, să-l descrie la adevăratele lui dimensiuni. Șicanările, hîrîielile, depășirile abisal de nesimțite – cînd cei mai mulți stau la rînd –, șofatul complet iresponsabil, toate astea fac parte din tabloul zilnic. Bătăile în plină stradă, pe bulevarde, la semafoare, scandalurile din trafic, pornite de la cele mai neînsemnate motive, fac parte deja din substanța brand-ului de țară. Disputa pentru un loc de parcare poate să se lase cu vînătăi, cucuie, sîngerări masive și fracturi. Dar sîntem firi ambițioase. Putem și mai mult. Mult mai mult.

Nervozitatea generală, agresivitatea, sărirea instantanee a muștarului, orice sămînță de scandal, toate fac parte din lista cu chestiuni obligatorii, dincolo de care nu concepem să trăim. Așa simțim noi că sîntem vii și că ne bucurăm de viață. Orice puști e gata să se ia la harță cu cine se nimerește prin preajma lui, după cum orice pensionar e gata oricînd să dea cuiva niște plase-n cap. Dintr-o mașină neagră, cu geamuri fumurii și cu eșapamente nichelate care vestesc muzica iadului, oricînd pot să sară niște băieți cu cîte trei cefe fiecare, gata să spargă o față dornică de senzații tari. Ai impresia că în fiecare clipă lăsată de Divinitate, oriunde-ai fi în această țară, un gigantic pumn invizibil plutește în aer, gata mereu să se abată spre figura dumitale. Ieșirea din pepeni, dorința de conflict, pumnul venit din senin, îmbrînceala, înjurătura cruntă, scuipatul în plină figură, hîrîiala fără sfîrșit, toate astea au devenit consubstanțiale cu noi, cu felul de a vedea lumea, cu chipul încruntat și gata oricînd de scandal, pe care-l arătăm lumii. Și nu ne pasă. Important e să ne răcorim. Să „nu lăsăm lucrurile așa“, să „nu picăm de proști“, să „nu fim luați de papagali“. Trebuie „să te impui“, altfel ești „călcat în picioare“. Altminteri, ne dăm cel mai blajin popor din lume, sîntem cei mai răbdători, cei mai ospitalieri, cei mai drăguți.

Traficul rutier, în România, e un cocktail exploziv, un amestec de păcură a urii, cu franjuri de cauciuc, rezultați din darea pe răzătoare a creierului fiecăruia dintre noi. Tot ce e mai urît în ființa umană se declanșează, la noi, în trafic, în felul în care înțelegem să ne parcăm mașinile, în felul în care ne raportăm la ceilalți. Conducem nu ca să ne deplasăm dintr-un punct în altul, ci ca să ne răzbunăm. Să agresăm pe cineva. Să ne răcorim. Să ne scoatem o pîrleală, ale cărei rădăcini sînt adînc înfipte în subsolurile minților noastre. N-am recunoaște nici în ruptul capului că ne simțim demnitatea călcată în picioare, zilnic, punînd cap la cap tot ce ni se-ntîmplă, indiferent de regimul politic, ca locuitori și plătitori de taxe ai acestei țări. Nerecunoscînd așa ceva, mergem să ne exersăm demnitatea în trafic. Acolo e sala de forță, de box, de lupte libere, a întregii națiuni. Acolo ne exersăm abilitățile de dialog și de relaționare.

E suficient să te uiți cu un pic de atenție la fețele turiștilor din alte țări, la temerarii care se aventurează cu mașinile pe aici, prin Grădina Maicii Domnului. Ei bine, la trecerea prin acest spațiu de legendă, fețele ăstora sînt împietrite între uluială și panică. Zici că-l văd prin geamul mașinii, în fiecare secundă, pe Dracula călărind Godzilla. Vezi mutre șocate, ochi ieșiți din orbite, guri rînjite de panică. Sînt fețele unor oameni cărora nu le vine să creadă ce văd cu ochii, după intrarea într-o țară europeană. Noi le-am zis să vină pe-aici, c-o să le placă la nebunie. După ce ies din mașini și le trec atacurile de panică, după ce le dai o pălincă bună, o slană cu ceapă, o sarma cu balmoș, un mic, ceva, își mai revin săracii, se îmbujorează și cad lați de epuizare. Ce-i drept, cînd i-am invitat pe-aici, n-am amintit nimic nici despre trafic, nici despre starea drumurilor și nici despre gunoaie. E ceva ce nu se potrivește deloc cu declarațiile noastre despre noi înșine. Le zicem tuturor că sîntem europeni sadea, că istoria ne-a siluit în fel și chip, dar că acum ne-am întors acasă, în Europa. Numai că, de circulat cu mașinile, circulăm ca la Mumbai, Kabul și Islamabad.

Iar agresivitatea asta ieșită din comun, starea asta de nervi întinși, fierea asta în care plutim, cu ochii împăienjeniți și cu pumnii încleștați, urletul claxoanelor care au luat locul glasurilor cetățenilor din această țară, toate vin din conștiința nemărturisită a faptului că sîntem complici la tragerea noastră în piept, la umilirea noastră. Pentru că știm că nu numai regimurile politice din ’89 și pînă acum sînt vinovate de ceea ce se vede în jur. Ci și noi. Cînd ne repezim orbește să depășim ca demenții, în vîrfurile virajelor, sau pe cei care stau ca proștii la rînd, așteptînd să treacă de o lucrare a drumarilor, cînd facem orice pentru a-l încurca pe cel din spate, cînd ieșim din mașină, la semafor, să-i spargem fața și să-i scoatem dinții unuia sau s-o pălmuim pe una, cînd ne batem ca chiorii pentru un loc de parcare sau cînd parcăm sfidînd chiar și civilizațiile extraterestre pe care nu le am descoperit încă, atunci cînd facem toate astea ne răzbunăm pe noi înșine, pentru complicitatea de a participa sistematic la propria noastră rătăcire și umilire. Cel mai des nu sîntem conștienți de așa ceva. Pentru că întotdeauna aruncăm pe alții tot ce simțim că vine din adîncurile fiecăruia dintre noi. Dar undeva, departe, știm că purtăm povara acestei autocondamnări la umilire. Țări cu mult mai sărace decît a noastră construiesc autostrăzi cît le țin curelele. Noi nu vrem să acceptăm că ne autosupunem unei crunte umiliri, înghesuindu-ne pe niște drumuri proaste, ca niște ființe primare, gata oricînd să se sfîșie între ele. Zicem, ca-ntotdeauna: „N ai ce să faci, domnule! Asta-i situația! Ferească Dumnezeu de mai rău! Alții n-au nici atît cît avem noi…“

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

USS Gerald R  Ford (CVN 78) underway on 8 April 2017 jpg
SUA au lansat primul portavion din clasa Ford, cel mai mare și scump din lume VIDEO
USS Gerald R Ford, cel mai avansat portavion al SUA, a plecat luni în prima sa călătorie în Oceanul Atlantic, unde va efectua exerciții, având la bord un grup de luptă NATO.
 Mobilizare partiala - rusi trimisi la razboi FOTO Profimedia
Belarusul se confruntă cu o creștere a infracțiunilor în zonele de pregătire a noilor recruți ruși: De ce tace Lukașenko
Numărul infracțiunilor, incluzând violuri și crime, a crescut în zonele din Belarus care găzduiesc recruți ruși aduși recent pentru a fi pregătiți pentru războiul din Ucraina.
Lumea pe din două. Și acum încotro?
Confruntat în câteva rânduri cu momente dificile pentru trupele ruse dislocate în Ucraina sau cu decizii ale statelor NATO de sprijinire a Kievului, Vladimir Putin a replicat amenințător.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.