Fonfleu

Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
„Cu bule“ jpeg

În cazul cuvîntului fonfleu, prudenţa dicţionarelor noastre pare destul de justificată: nu l-au înregistrat încă, dar nici nu prea aveau cum să o facă, de vreme ce şi sensul, şi forma substantivului sînt destul de instabile, ca ale unor improvizaţii fonetice, ale unor accidentale deformări familiar-argotice. Frecvenţa termenului este însă destul de mare, în primul rînd cu sensul „ştire falsă“, „exagerare jurnalistică“, oarecum similară formulei internaţionale – foarte la modă azi – fake news. Jurnaliştii şi specialiştii în comunicare au scris de multe ori despre cuvîntul emblematic al gazetăriei româneşti rapid tabloidizate. Brînduşa Armanca, de exemplu, într-un articol publicat în revista 22, făcea bilanţul comentariilor anterioare şi presupunea că sursa argotismului este o metaforă culinară: „Foamea de senzațional i-a dus pe jurnaliști direct în bucătărie. «Fonfleul» este un antreu menit să păcălească foamea. Un restaurant din Brăila afișa în meniu «fonfleuri de bulevard» (…) Gastronomie fără consistență, care ia ochii, în vreme ce franțuzismele și italienismele ridică prețul. Analogia care a impus termenul în slang e valabilă: subiectele sînt inconsistente, uneori pure invenții, dar împachetate astfel încît să stîrnească interes și să pară verosimile“ („Argou de jurnalişti – III. Fonfleul“, 15.07.2014). Şi Iulian Comănescu a scris, în Dilema veche, despre Fonfleul ştiinţific: „Faţă de alte tipuri de gogoriţe publicate de presă, fonfleul ştiinţific nu e o intoxicare, ci o tentativă de a stîrni atenţia sau mirarea cu pseudo-descoperiri“ (nr. 583, 16-22 aprilie 2015).

În spaţiul Internetului, fonfleu (cu pluralul fonfleuri) apare des, folosit fără alte precizări sau în sintagmele fonfleu jurnalistic ori fonfleu de presă; există şi mărturii ale folosirii sale orale, în jargonul profesional, înainte de atestările scrise: „o știre trăsnită (un fonfleu, cum îi ziceam noi pe vremea în care Evenimentului zilei i se spunea Bulina roșie)“ (evz.ro). Cuvîntul apare însă şi cu alte accepţii, în primul rînd cu aceea, deja pomenită, din domeniul culinar. Termenul familiar-argotic pare a desemna în mod critic, caricatural, feluri de mîncare pretenţioase, prea sofisticate, puse în contrast cu consistenţa bucătăriei tradiţionale: „Orice fonfleu în plus, în farfurie, costă!“ (clickpoftabuna.ro); „lăsaţi mofturile şi fonfleurile! Gătiţi sau pur şi simplu mîncaţi ciorbe şi supe“ (pofta-buna
.com); „cred că produsele tradiţionale sînt mai bune decît fonfleurile occidentale“ (romaniatv.net). În context culinar – dar şi în alte domenii –, fonfleu este asociat cu unele cuvinte apropiate semantic şi fonetic: „nu ne folosim de fiţe, fasoane şi fonfleuri, nu ne place bucătăria moleculară şi nici scorţoşenia“ (reteteleluiradu.ro). Mai rar, cuvîntul este utilizat şi în context vestimentar – „bluză fonfleu“ (moja.ro). În anumite cazuri, sensul este şi mai general, fonfleu desemnînd orice fel de „moft“, de inutilitate, de pretenţie nejustificată: „Ştiţi cum e: două lucruri la preţ de unul şi te mai alegi şi cu un fonfleu care nu-ţi trebuie“ (Viaţa liberă, 22 aprilie 2008); „reuşeşte să creeze imaginea unei tipese cu fonfleuri (adolescentă care se vrea dezinhibată)“ (Viaţa liberă, 15 aprilie 2011); ajunge chiar să ironizeze o exprimare pretenţioasă: „«locaţie» e tot un fonfleu ivit din dispreţul pentru dicţionar“ (Radu Paraschivescu, Limba noastră-i o povară, atelier.liternet.ro, 2008).

Nu este clară originea termenului. Forma sa este a unui franţuzism, asemănător neutrelor supeu, tupeu, bufeu, antreu etc.; e însă vorba mai curînd de un pseudofranţuzism, de o creaţie glumeaţă care imită vechile împrumuturi la modă, evocînd, sonor şi semantic, adjectivul gonflé („umflat“), poate în sensurile sale figurate („exagerat, emfatic“). Oricum, fonflé pare să se apropie şi de o formulă glumeaţă, astăzi ieşită din uz, dar destul de folosită în secolul al XX lea, à la fonfé, scrisă şi alafonfé, a la fonfe etc. şi avînd sensul ironic „cu (pretinsă) eleganţă“: „Coafată a la fonfe, tanti Eugenia“ (Paul Georgescu, Siesta, 1983); „Dom’le, şi numai ce-l ia prietenul meu à la fonfé, îşi spune numele, îl spune şi pe-al meu şi începe a-i explica“ (Costache Olăreanu, Cu cărţile pe iarbă, 1986); „Dă-i şi zeghea, că-i mai alafonfé“ (Paul Goma, Ostinato). Expresia circula pe la 1900 – „pălărie à la fonfé“ (în Furnica, 15.03.1907); este citată, într-o monografie din 1926 (semnată de N. Petraşcu), între vorbele caracteristice ale lui D.C. Ollănescu-Ascanio: „Aferim, da bine, Coane Neculai, azi eşti pus a la fonfe de tot“. Formula a fost explicată ca deformare glumeaţă a expresiei à la française, „în manieră franceză“, poate contaminată şi cu fonf (adjectiv descriind onomatopeic vorbirea nazală). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

5 front Arsenie Boca jpg
Arsenie Boca, 35 de ani de la moartea sfântului Ardealului. Ultimul său mesaj către Ceaușescu: „Nu mai apucă Crăciunul”
Joi, 28 noiembrie, se împlinesc 35 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, una dintre marile personalități ale ortodoxei. Mânăstirea Prislop, unde călugărul a fost înmormântat, a devenit în ultimii ani un loc de pelerinaj căutat de români.
Idei de preparate pentru cină bogate în magneziu pentru a combate oboseala și a încetini îmbătrânirea Colaj DMS
Preparate ieșite din comun pentru cine bogate în magneziu, ce combat oboseala și încetinesc îmbătrânirea
Magneziul este esențial pentru reducerea oboselii și susținerea sistemului nervos, iar cinele simple și sănătoase reprezintă o modalitate delicioasă de a-l integra în alimentație.
studenti facultate pixabay jpeg
România are cei mai puţini studenţi din UE care lucrează în timpul studiilor. Câți dintre ei au un loc de muncă
România are tot mai puțini tineri care lucrează în timpul studiilor. Situația ne diferențiază de restul țărilor europene, unde mulți studenți muncesc măcar pentru banii de buzunar.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu primește o lecție dură din partea unui pacient COVID Medici: „O amenințare la sănătatea publică”
Prin mesaje bine plasate, care au țintit domenii diferite, Călin Georgescu a reușit să atragă de partea sa peste 2 milioane de români. Dintre aceștia, mulți sunt antivaccinisti convinși, oameni care consideră pandemia de COVID o făcătură, o exagerare.
tigari istock jpg
Marea Britanie, primul pas către crearea primei generații fără fumat. Specialist: „În România ar fi foarte greu de adoptat”
Legea care vizează transformarea treptată a Regatului Unit într-o ţară fără fumat a depăşit o primă etapă în parlament, fiind adoptată de deputaţi cu o majoritate covârşitoare.
camera deputatilor. cdep.ro
Cum ar putea arăta viitorul Parlament și ce șanse are formarea unui guvern PSD-USR-PNL ANALIZĂ
Actuala situație politică este una extrem de complicată și impune partidelor pro-europene să treacă peste diferențe pentru formarea unei majorități care să asigure continuarea drumului european al statului, punctează analiștii.
Ţepe cu blocuri izolate termic la Braşov FOTO Ioan Buciumar
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro. „Am vândut anul trecut cu 8.500”
Prețurile proprietăților imobiliare au explodat în ultimii ani în România, mai ales în marile orașe, dar există încă localități în care prețurile sunt mai degrabă simbolice. Este și cazul unui oraș care începe să atragă tot mai multă lume, bazându-se exact pe argumentul prețurilor mici.
urzica jpg
Planta banală care ne poate scăpa de durerile musculare. Are nenumărate beneficii pentru sănătate
Cu toții am auzit de această plantă banală, însă doar foarte puțini dintre noi știm cât de utilă este ea, de fapt, pentru sănătatea organismului nostru! Este vorba despre urzică, care nu numai că ne poate oferi o mulțime de vitamine, dar este și perfectă pentru a ne ameliora durerile musculare!
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum explică un doctor în istorie rezultatul primului tur al prezidențialelor. Eșecul partidelor politice și apetența românilor pentru populism, principalele motive
Rezultatul șocant din primul tur al alegerilor prezidențiale este cauzat de o multitudine de factori. Printre aceștia se numără eșecul total al partidelor politice, eșecul sistemului educațional, lipsa de cultură politică, dar și tradiția populismului românesc.