Fonfleu

Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
„Cu bule“ jpeg

În cazul cuvîntului fonfleu, prudenţa dicţionarelor noastre pare destul de justificată: nu l-au înregistrat încă, dar nici nu prea aveau cum să o facă, de vreme ce şi sensul, şi forma substantivului sînt destul de instabile, ca ale unor improvizaţii fonetice, ale unor accidentale deformări familiar-argotice. Frecvenţa termenului este însă destul de mare, în primul rînd cu sensul „ştire falsă“, „exagerare jurnalistică“, oarecum similară formulei internaţionale – foarte la modă azi – fake news. Jurnaliştii şi specialiştii în comunicare au scris de multe ori despre cuvîntul emblematic al gazetăriei româneşti rapid tabloidizate. Brînduşa Armanca, de exemplu, într-un articol publicat în revista 22, făcea bilanţul comentariilor anterioare şi presupunea că sursa argotismului este o metaforă culinară: „Foamea de senzațional i-a dus pe jurnaliști direct în bucătărie. «Fonfleul» este un antreu menit să păcălească foamea. Un restaurant din Brăila afișa în meniu «fonfleuri de bulevard» (…) Gastronomie fără consistență, care ia ochii, în vreme ce franțuzismele și italienismele ridică prețul. Analogia care a impus termenul în slang e valabilă: subiectele sînt inconsistente, uneori pure invenții, dar împachetate astfel încît să stîrnească interes și să pară verosimile“ („Argou de jurnalişti – III. Fonfleul“, 15.07.2014). Şi Iulian Comănescu a scris, în Dilema veche, despre Fonfleul ştiinţific: „Faţă de alte tipuri de gogoriţe publicate de presă, fonfleul ştiinţific nu e o intoxicare, ci o tentativă de a stîrni atenţia sau mirarea cu pseudo-descoperiri“ (nr. 583, 16-22 aprilie 2015).

În spaţiul Internetului, fonfleu (cu pluralul fonfleuri) apare des, folosit fără alte precizări sau în sintagmele fonfleu jurnalistic ori fonfleu de presă; există şi mărturii ale folosirii sale orale, în jargonul profesional, înainte de atestările scrise: „o știre trăsnită (un fonfleu, cum îi ziceam noi pe vremea în care Evenimentului zilei i se spunea Bulina roșie)“ (evz.ro). Cuvîntul apare însă şi cu alte accepţii, în primul rînd cu aceea, deja pomenită, din domeniul culinar. Termenul familiar-argotic pare a desemna în mod critic, caricatural, feluri de mîncare pretenţioase, prea sofisticate, puse în contrast cu consistenţa bucătăriei tradiţionale: „Orice fonfleu în plus, în farfurie, costă!“ (clickpoftabuna.ro); „lăsaţi mofturile şi fonfleurile! Gătiţi sau pur şi simplu mîncaţi ciorbe şi supe“ (pofta-buna
.com); „cred că produsele tradiţionale sînt mai bune decît fonfleurile occidentale“ (romaniatv.net). În context culinar – dar şi în alte domenii –, fonfleu este asociat cu unele cuvinte apropiate semantic şi fonetic: „nu ne folosim de fiţe, fasoane şi fonfleuri, nu ne place bucătăria moleculară şi nici scorţoşenia“ (reteteleluiradu.ro). Mai rar, cuvîntul este utilizat şi în context vestimentar – „bluză fonfleu“ (moja.ro). În anumite cazuri, sensul este şi mai general, fonfleu desemnînd orice fel de „moft“, de inutilitate, de pretenţie nejustificată: „Ştiţi cum e: două lucruri la preţ de unul şi te mai alegi şi cu un fonfleu care nu-ţi trebuie“ (Viaţa liberă, 22 aprilie 2008); „reuşeşte să creeze imaginea unei tipese cu fonfleuri (adolescentă care se vrea dezinhibată)“ (Viaţa liberă, 15 aprilie 2011); ajunge chiar să ironizeze o exprimare pretenţioasă: „«locaţie» e tot un fonfleu ivit din dispreţul pentru dicţionar“ (Radu Paraschivescu, Limba noastră-i o povară, atelier.liternet.ro, 2008).

Nu este clară originea termenului. Forma sa este a unui franţuzism, asemănător neutrelor supeu, tupeu, bufeu, antreu etc.; e însă vorba mai curînd de un pseudofranţuzism, de o creaţie glumeaţă care imită vechile împrumuturi la modă, evocînd, sonor şi semantic, adjectivul gonflé („umflat“), poate în sensurile sale figurate („exagerat, emfatic“). Oricum, fonflé pare să se apropie şi de o formulă glumeaţă, astăzi ieşită din uz, dar destul de folosită în secolul al XX lea, à la fonfé, scrisă şi alafonfé, a la fonfe etc. şi avînd sensul ironic „cu (pretinsă) eleganţă“: „Coafată a la fonfe, tanti Eugenia“ (Paul Georgescu, Siesta, 1983); „Dom’le, şi numai ce-l ia prietenul meu à la fonfé, îşi spune numele, îl spune şi pe-al meu şi începe a-i explica“ (Costache Olăreanu, Cu cărţile pe iarbă, 1986); „Dă-i şi zeghea, că-i mai alafonfé“ (Paul Goma, Ostinato). Expresia circula pe la 1900 – „pălărie à la fonfé“ (în Furnica, 15.03.1907); este citată, într-o monografie din 1926 (semnată de N. Petraşcu), între vorbele caracteristice ale lui D.C. Ollănescu-Ascanio: „Aferim, da bine, Coane Neculai, azi eşti pus a la fonfe de tot“. Formula a fost explicată ca deformare glumeaţă a expresiei à la française, „în manieră franceză“, poate contaminată şi cu fonf (adjectiv descriind onomatopeic vorbirea nazală). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?