Fîntîna de la Rîșnov

Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
Fîntîna de la Rîșnov jpeg

Ce părere o fi avut Sigismund de Luxemburg despre Festivalul de Film și Istorii de la Rîșnov (a cărui ediție de anul acesta se află în plină desfășurare în perioada 20-29 iulie) sau cum ar fi sunat o prelegere a acestuia? Exerciții de imaginație. Oricum, în 1427, împăratul a vizitat cetatea și i-a acordat localității Rîșnov rangul de tîrg.

Altfel, poate nici Gabriel Báthory, principele Transilvaniei, nu ar fi refuzat vizionarea unui film istoric bun, la adăpostul zidurilor fortăreței, poate unul de prin 1612…

Construită special pentru a proteja locuitorii de invaziile străine, cetatea Rîșnov a reușit să își atingă cu succes acest scop de-a lungul vremii, prima mențiune documentară a cetății datînd din anul 1335, cînd a reprezentat refugiul locuitorilor din Țara Bîrsei în fața invaziei tătarilor. Atacuri militare au urmat și în secolul al XV-lea din partea otomanilor. Fortăreața a rezistat. Cetățenii care se refugiau în interiorul ei aveau, însă, o dificultate esențială în cazul în care șederea lor era mai îndelungată din cauza campaniilor inamice: li se terminau proviziile de apă. Au găsit o soluție, proaspătă și rece, într un izvor din apropiere, situat undeva în partea estică a cetății. Sursa de apă era una secretă, de care știau numai locuitorii, astfel încît, pentru a se aprovizona, ieșeau noaptea din cetate, în taină, și aduceau apă de la izvor.

În 1612, principele Gabriel Báthory, în virtutea dorinței sale de a reduce libertățile sașilor din Transilvania, a atacat Țara Bîrsei. Cetatea Rîșnov și-a îndeplinit din nou rolul de apărare împotriva inamicului, doar că asediul a biruit în cele din urmă, marcînd astfel singura predare a fortăreței din istorie. Aflînd despre izvorul secret de unde cetățenii luau apă pentru a putea supraviețui în interiorul cetății, trupele principelui Báthory au blocat accesul către acesta, lăsîndu-le astfel apărătorilor zidurilor din piatră și cărămidă drept singură opțiune predarea. Locuitorii nu ar fi putut supraviețui fără o sursă de apă.

Astfel, pentru a exclude problema alimentării cu apă în viitor, a apărut în cetate și fîntîna din titlul de mai sus: peste vreo zece ani, după ce fortăreața revenise în stăpînirea localității Rîșnov (din 1613), autoritățile au decis realizarea unei astfel de construcții. Săpată direct în stîncă, pînă la adîncimea de 98 de metri, fîntîna cetății a fost gata în șapte ani.

Mi-a atras atenția mesajul Festivalului de Film și Istorii de la Rîșnov, ediția 2018: „Fără covor roşu, fără fiţe, fără isterie, fără breaking news. Ca să înţelegi ce ţi se întîmplă!“ Ar ajuta la abordarea istoriei și în afara festivalului.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Jeff, americanul care a slabit 70 de kilograme Foto Buisness Insider jpg
Un american a slăbit 30 de kilograme cu ajutorul injecțiilor anti-alcool: „Am băut de la 12 ani”
Injecțiile lunare cu un medicament care oprește pofta de a consuma alcool l-au ajutat pe un american, dependent de băutură, să slăbească 30 de kilograme.
Bryan Johnson jpg
Ultima operație a milionarului care vrea să trăiască veșnic a fost un eșec. Bărbatul e de nerecunoscut: „Fața a început să-mi explodeze..."
Bryan Johnson a vorbit, recent, despre rezultatul nefavorabil al ultimei sale proceduri. El a explicat că a avut o reacție alergică severă: „fața a început să-mi explodeze". Amintim că Bryan este milionarul care vrea să încetinească îmbătrânirea și să ajungă la 120 de ani.
carne vita vs alte carnuri jpg
Carnea produsă în România care este exportată în cantități industriale. Străinii din Franța și Italia sunt cuceriți de calitatea ei: „Cel mai căutat...”
Carnea produsă la noi în țară este trimisă la export în cantități semnificative și este consumată în special în Franța și Italia. Străinii apreciază calitatea ei și sunt de părere că are un gust extrem de bun.
muncitor meserias unsplash jpg
Cât a ajuns să coste simpla renovare a unui apartament cu două camere. „Ce bagi în el, aur? Du-te frate și te tratează”
Meșterii din România trăiesc pe picior mare și ajung să câștige sume uriașe, mai ales în marile orașe. Oamenii scot din buzunare bani grei ca să-și renoveze apartamentele, iar în unele cazuri asta îi costă cât o locuință.
infarct stop cardiac inima jpeg
Cum poate preveni atacurile de cord o „limită zilnică de stat pe scaun”
Mai mult de 10 ore și jumătate petrecute pe scaun pot crește riscul decesului din cauza problemelor cardiace, este concluzia unor cercetători din Massachusetts, SUA.
Charles jpeg
Femeia misterioasă care l-a însoțit pe regele Charles la premiera filmului Gladiator II. Cine este tânara brunetă care a trezit multe semne de întrebare
Regele Charles a participat la premiera filmului Gladiator II, fără a fi însoțit, însă de Regina Camilla. În mașină nu a fost singur, ci însoțit de secretara privată adjunctă a acestuia.
Theo Rose jpg
„Mama m-a lovit... mă păruia.” Theo Rose, dezvăluiri neștiute din copilărie. Cât de stricți au fost părinții cu ea
Theo Rose (27 de ani) și-a deschis sufletul și a vorbit despre cele mai copleșitoare momente din copilăria ei. Artista a explicat cât de stricții erau cei care i-au dat viață, dar a dezvăluit și modul în care a ales să îl crească pe fiul ei, Sasha.
masina cheie inchiriata istock jpg
Noul model Dacia care face furori pe piața europeană. Cum arată și cât costă LCV-ul cu dotări de top
Noua mașină Dacia ar putea face furori pe piața europeană. Este vorba despre cel mai ieftin model LCV, cu dotări de top.
Marcel Ciolacu FOTO Facebook jpg
Marcel Ciolacu: „Sistemul de termoficare actual, din toate marile municipii ale țării, nu este viabil”
Marcel Ciolacu a abordat problema urgentă a sistemelor de termoficare din România. Premierul a subliniat nevoia unei schimbări majore pentru a se oferi servicii publice de calitate și sustenabile.