Un pic în afara lumii

Publicat în Dilema Veche nr. 754 din 2-8 august 2018
Binili învinge jpeg

Nu mai ştiu cum îl cheamă. Ne-am întîlnit prima oară într-o tabără la Costineşti, acum 32 de ani. Eu eram frînt de îndrăgostit şi eram într-o altă lume. El era ciudăţel. Deştept foc, dar incapabil să se adapteze la cei din jurul lui.

Stătea la coada la cantină şi toată lumea trecea prin faţa lui. Nu protesta deloc, dar părea şocat de faptul că ceilalţi nu respectau ordinea.   

Eram atît de fericit încît l-am adoptat. Mergeam împreună la plajă, la masă şi, seara, pe unde mergeam noi. Ne spunea lucruri pe care nu le ştiam şi contrastul dintre inteligenţa lui şi incapacitatea de a vorbi cu fete de vîrsta noastră era, cumva, interesantă. 

Stătea la film pînă se sfîrşeau genericele. De fiecare dată rămîneam ultimii în amfiteatru sau pe gardurile amfiteatrului de la Costineşti, pentru a-l duce înapoi. Era şi aiurit. Dacă era ceva care să l intereseze cam uita de timp. L-am lăsat odată undeva aproape de epavă, să studieze bărcile pescarilor. Am crezut că o să vină singur înapoi la masă. Era tot acolo, complet absorbit de ceea ce făceau pescarii. 

Venea dintr-o familie bună. Avea haine şi încălţăminte de calitate mai bună decît ce aveam noi. Venise cu aproape triplul banilor noştri. Era împrăştiat rău şi trebuia să cam avem grijă de el. 

Eu şi zîna zînelor eram super-bine. Purtam tricoul ei cu AC/DC primit din State şi asta mă făcea să mă simt nu numai fericit, dar şi un pic şmecher. L-a distrus mama imediat ce m-am întors de la mare, cu un fier de călcat încins, că doar nu avea de unde să ştie femeia cum funcţiona un imprimeu. 

Jucam mult baschet amîndoi, iar el citea concentrat, adesea fără să-şi dea seama dacă era cu capul în soare sau nu. 

După Revoluţie l-am mai văzut de cîteva ori prin oraş, ca tînăr adult. Odată era cocoţat şi lipit de geamul de la cinematograful Patria. De cîteva ori l-am lăsat singur în sala de cinema privind fascinat numele tuturor celor care au participat la producţia filmului.

Tot timpul era singur. Şi părea un pic în afara lumii. Ultima oară cînd l-am văzut l-am invitat la o cofetărie în centru. Mi-a povestit că era îndrăgostit. Bineînţeles, fata habar nu avea de asta. 

Terminase Facultatea de Fizică şi îşi dorea să facă cercetare. Cînd am plecat, era tîrziu şi în centru nu mai era ţipenie de om. Am aşteptat, totuşi, cu el, să se facă semaforul verde. Era un cer foarte senin şi a început să caute stelele pe care le ştia. Am stat cîteva minute bune, timp în care semaforul s-a schimbat de multe ori. Cînd ne-am despărţit, mi-am dat seama cu stupoare că, în fapt, el era cel mai fericit om pe care îl ştiam. 

La puţin timp după asta, am plecat din Craiova.  

Ieri am văzut un domn elegant, cu nasul lipit de o vitrină. A stat aşa cîteva minute bune şi eu m-am uitat fascinat la el de pe partea cealaltă a drumului. Am vrut să cred că era el, dar creierul meu nu a reuşit să îşi amintească numele. Mi a fost ruşine să mă duc şi să-l întreb, aşa, din senin, cine e. 

O doamnă, şi ea foarte elegant îmbrăcată, a ieşit din magazinul de alături. L-a luat în braţe şi l-a dezlipit de vitrină. 

Iar mie mi s-a făcut brusc dor de mare. Dor să stau cu nasul în nisip şi să fiu măcar pentru cîteva zile în afara lumii. Dor să reînvăţ stelele pe care le ştiam. Să nu mai ştiu ce gafe mai face Vevehehe şi nici ce mîrlănii mai debitează minunatele noastre elite politice. Să nu îmi mai aud telefonul chiţăind şi să stau să văd pe ce peliculă a fost filmat filmul. Să uit de problemele din ghetou şi de tensiunea permanentă din jur. Să fiu pentru cîteva zile ca el.

Habar nu am dacă la mare se poate să mai găseşti un loc în care să fii un pic în afara lumii, dar tare, tare am chef să îl găsesc.

Foto: Cosmin Bumbuţ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ciucă png
Nicolae Ciucă – Favoritul Administrației Americane, conform unei analize DW
O recentă analiză publicată de Deutsche Welle subliniază că Nicolae Ciucă, candidatul Partidului Național Liberal la președinția României, este favoritul cercurilor politice conservatoare din Statele Unite.
zodii norocoase webp
Zodiile a căror viață se va schimba total, în acest weekend. Ce îi așteaptă pe acești nativi
Acest weekend se anunță a fi unul plin de schimbări și surprize pentru câțiva nativi din zodiac. Influențele astrologice vor aduce momente importante, decizii neașteptate și ocazii deosebite care vor transforma complet viața unor zodii.
spalare prosoape shutterstock 2476051985 jpg
Cât de des ar trebuie să-ți speli prosoapele?
Probabil că ai folosit un prosop de mai multe ori înainte să-l pui la spălat, gândindu-te că încă arată curat.
WhatsApp Image 2024 11 08 at 07 14 15 jpeg
Incendiu de proporții la o pensiune turistică din Delta Dunării. Pompierii au intervenit cu trei ambarcațiuni speciale
Un incendiu puternic a izbucnit vineri dimineața o unitate turistică din Delta Dunării. La fața locului au intervenit trei ambarcațiuni ale pompierilor.
dementa shutterstock 2319917153 jpg
Ce semn al demenței se vede când urci sările?
Deși majoritatea oamenilor asociază demența și boala Alzheimer cu pierderea memoriei și cu alte tulburări cognitive, există și simptome fizice care pot fi observate cu mult înainte ca problemele mentale să devină evidente.
Reghecampf jpeg
Reghecampf caută ieșirea din „mocirlă“ în Africa: culisele unei prăbușiri cu maneliști și acuze de bișniță
Laurențiu Reghecampf a prins una din ultimele șanse de a-și relansa cariera de antrenor, începută spectaculos, dar intrată pe o pantă descendentă și din cauza unor scandaluri extrafotbalistice.
trafic jpg
Soluții pentru fluidizarea traficului din Capitală! Ar putea sau nu să înceapă cursurile la ore diferite. Interviu cu ministrul Educației VIDEO
Ligia Deca, ministrul Educației, a spus, într-un interviu în EXCLUSIVITATE pentru Click! și Adevărul.ro, dacă este sau nu posibil ca în București cursurile să înceapă la ore diferite, pentru fluidizarea traficului. Ministrul Educației a prezentat trei măsuri concrete și cum ar putea fi implementate.
centrul de agrement agafton jpg
Cum a devenit o fostă tabără comunistă o destinație turistică tot mai căutată. Rețeta succesului pentru complexul de la capătul României
O tabără comunistă lăsată în paragină mai bine de un deceniu reușește să-și trăiască a doua tinerețe. Locația a fost transformată într-o destinație turistică extrem de căutată. Acum găzduiește tabere tematice, evenimente naționale și chiar teambuilding-uri.
768x432 ba054e7c 9d09 11eb 870c cedfb09875dd webp
„Fecioara de gheață”. Prima femeie care va ocupa funcția de șef de cabinet al Casei Albe. A contribuit la victoria lui Trump în alegeri
Președintele ales Donald Trump a anunțat că Susie Wiles, unul dintre cei doi directori de campanie ai săi, va fi șef de cabinet al Casei Albe, încredințând o funcție de vârf unui agent politic care a ajutat republicanul să câștige alegerile.