Un pic în afara lumii

Publicat în Dilema Veche nr. 754 din 2-8 august 2018
Binili învinge jpeg

Nu mai ştiu cum îl cheamă. Ne-am întîlnit prima oară într-o tabără la Costineşti, acum 32 de ani. Eu eram frînt de îndrăgostit şi eram într-o altă lume. El era ciudăţel. Deştept foc, dar incapabil să se adapteze la cei din jurul lui.

Stătea la coada la cantină şi toată lumea trecea prin faţa lui. Nu protesta deloc, dar părea şocat de faptul că ceilalţi nu respectau ordinea.   

Eram atît de fericit încît l-am adoptat. Mergeam împreună la plajă, la masă şi, seara, pe unde mergeam noi. Ne spunea lucruri pe care nu le ştiam şi contrastul dintre inteligenţa lui şi incapacitatea de a vorbi cu fete de vîrsta noastră era, cumva, interesantă. 

Stătea la film pînă se sfîrşeau genericele. De fiecare dată rămîneam ultimii în amfiteatru sau pe gardurile amfiteatrului de la Costineşti, pentru a-l duce înapoi. Era şi aiurit. Dacă era ceva care să l intereseze cam uita de timp. L-am lăsat odată undeva aproape de epavă, să studieze bărcile pescarilor. Am crezut că o să vină singur înapoi la masă. Era tot acolo, complet absorbit de ceea ce făceau pescarii. 

Venea dintr-o familie bună. Avea haine şi încălţăminte de calitate mai bună decît ce aveam noi. Venise cu aproape triplul banilor noştri. Era împrăştiat rău şi trebuia să cam avem grijă de el. 

Eu şi zîna zînelor eram super-bine. Purtam tricoul ei cu AC/DC primit din State şi asta mă făcea să mă simt nu numai fericit, dar şi un pic şmecher. L-a distrus mama imediat ce m-am întors de la mare, cu un fier de călcat încins, că doar nu avea de unde să ştie femeia cum funcţiona un imprimeu. 

Jucam mult baschet amîndoi, iar el citea concentrat, adesea fără să-şi dea seama dacă era cu capul în soare sau nu. 

După Revoluţie l-am mai văzut de cîteva ori prin oraş, ca tînăr adult. Odată era cocoţat şi lipit de geamul de la cinematograful Patria. De cîteva ori l-am lăsat singur în sala de cinema privind fascinat numele tuturor celor care au participat la producţia filmului.

Tot timpul era singur. Şi părea un pic în afara lumii. Ultima oară cînd l-am văzut l-am invitat la o cofetărie în centru. Mi-a povestit că era îndrăgostit. Bineînţeles, fata habar nu avea de asta. 

Terminase Facultatea de Fizică şi îşi dorea să facă cercetare. Cînd am plecat, era tîrziu şi în centru nu mai era ţipenie de om. Am aşteptat, totuşi, cu el, să se facă semaforul verde. Era un cer foarte senin şi a început să caute stelele pe care le ştia. Am stat cîteva minute bune, timp în care semaforul s-a schimbat de multe ori. Cînd ne-am despărţit, mi-am dat seama cu stupoare că, în fapt, el era cel mai fericit om pe care îl ştiam. 

La puţin timp după asta, am plecat din Craiova.  

Ieri am văzut un domn elegant, cu nasul lipit de o vitrină. A stat aşa cîteva minute bune şi eu m-am uitat fascinat la el de pe partea cealaltă a drumului. Am vrut să cred că era el, dar creierul meu nu a reuşit să îşi amintească numele. Mi a fost ruşine să mă duc şi să-l întreb, aşa, din senin, cine e. 

O doamnă, şi ea foarte elegant îmbrăcată, a ieşit din magazinul de alături. L-a luat în braţe şi l-a dezlipit de vitrină. 

Iar mie mi s-a făcut brusc dor de mare. Dor să stau cu nasul în nisip şi să fiu măcar pentru cîteva zile în afara lumii. Dor să reînvăţ stelele pe care le ştiam. Să nu mai ştiu ce gafe mai face Vevehehe şi nici ce mîrlănii mai debitează minunatele noastre elite politice. Să nu îmi mai aud telefonul chiţăind şi să stau să văd pe ce peliculă a fost filmat filmul. Să uit de problemele din ghetou şi de tensiunea permanentă din jur. Să fiu pentru cîteva zile ca el.

Habar nu am dacă la mare se poate să mai găseşti un loc în care să fii un pic în afara lumii, dar tare, tare am chef să îl găsesc.

Foto: Cosmin Bumbuţ

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

Kate Middleton
Kate va trebuie să renunțe la stilul vestimentar și să urmeze anumite reguli
Kate Middleton a primit titlul de Prințesă de Wales, același cu al regretatei Lady Diana, după mortea Reginei Elizabeta a II-a. Această situație va duce și la o schimbare de garderobă, pentru care Kate a fost de-a lungul timpului atât de apreciată.
Cappadocia
Un oraș subteran care a adăpostit peste 20.000 de locuitori, descoperit în Turcia
Un oraș subteran care a adăpostit, timp de foarte multă vreme, chiar și 20.000 de locuitori, a fost descoperit sub suprafața aridă a Cappadociei, Turcia.
Toma Petcu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ceartă PNL-PSD pe închiderea minelor: cum justifică liberalii votul din Parlament
PNL susține că PSD dezinformează și vrea să speculeze subiectul închiderelor a două mine, proces întins însă pe durata a patru ani, în care se poate reveni asupra deciziei.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.