⬆
EDITORIALE ȘI OPINII
Pagina 52
Anul cînd ne mor bătrînii…
Iată, poate, un subiect pentru un alt film sau poate pentru un roman macabru: un spirit malefic simte că locuitorii unui oraş nu-şi mai iubesc bătrînii şi îşi „oferă serviciile“.
Ce ar spune Keynes astăzi?
Rishi Sunak, noul ministru de Finanțe al Marii Britanii, a făcut ceea ce i-a cerut prim-ministrul Boris Johnson – după demisia forțată a predecesorului său, Sajid Javid, în februarie.
Practic
Săptămîna trecută, în comunicarea oficialităţilor cu cetăţenii a intervenit o scurtă neînţelegere, care a trezit unele comentarii şi controverse în mass-media, fiind apoi uitată, sub influenţa noilor ştiri proaste.
#stămacasă
Am formulat cîteva întrebări pe care le-am adresat liceenilor din clasele mele. A ieșit un interviu interesant, din care spicuiesc aici cîteva răspunsuri.
Este vorba doar despre oameni
Perspectiva de a nu-ți mai face planuri decît de pe o zi pe alta dă peste cap orice fel de repere. Ceea ce uităm este că în această situație, pe care nu mi-aș fi imaginat că o voi trăi în timpul vieții mele, este vorba doar despre oameni.
Morcovul. A sta pe fundul tău în casă
Afară este otravă, înăuntru – activitatea ta de rozător. Iepurilă, dar și înfricoșilă.
Ai, n-ai minge, stai în casă?
Stai şi dai la perete. Te împrieteneşti cu muchia dulapului, cu întrerupătorul, cu întunericul.
Barbarul care ne atacă
Unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am citit despre virusul care atacă lumea în momentul de față vine de la o profesoară a departamentului de microbiologie și imunologie de la Facultatea de Medicină a Universității Stanford, din Statele Unite – Karla Kirkegaard.
Nici o casă fără Venus
Se vede deja că Venus e departe de a fi doar zeița în același timp dezabuzată și pempantă a lui Botticelli sau balerina istovită a lui Degas.
Ce minunat e omul!
Spaima, se știe, scoate la iveală bestia din om. De aceea, creștinii încearcă să-și umple sufletul cu speranță, singura „schemă de tratament“ împotriva fricii. Sus să avem inimile!
Paul Goma sau Elogiu neuitării
Figură fondatoare a disidenţei româneşti, Paul Goma a fost în esenţa sa un răzvrătit întru adevăr, un contestatar perpetuu al abuzurilor la care era supus individul trăind într-o societate comunistă, un denunţător acid al duplicităţii, minciunii şi individualismului care nu lăsa decît într-o măsură infimă să se nască solidarităţi.
Altfel
Comoțiunea se stinge în momentul în care toată lumea pricepe că nevăstuica vrea doar o cafea și nu concurează pentru drojdiile și făinile din magazin cu care habar n-am ce facem atîta.
Cum va arăta narcisismul după SARS-CoV-2?
Senzaționalismul care ne-a impregnat și cele mai intime fibre ale ființei ne aruncă lejer pe panta cifrelor. Trăim într-un amestec de ficțiune, din miile de ore de filme și seriale pe care le înghițim zilnic, și o realitate încețoșată de alte mii de ore de știri, comentarii, scandaluri de rețea socială, miliarde de poze și mesaje.
Urgențele de după starea de urgență
În România, accesul la cultură este inegal și greoi. „Bonurile culturale“, voucherele acordate gratuit tinerilor pentru a fi folosite ca bonuri de plată pentru teatru, concerte, cărți etc. reprezintă un instrument indispensabil, mai ales în regiunile subdezvoltate.
„Dilema veche” rămîne online
Dragi cititori, în condițiile date, revista Dilema veche își suspendă versiunea tipărită. După 27 de ani de apariție neîntreruptă în print, această decizie este în mod special dureroasă.
Apocalipsa plictisului
Plictisul este neplăcerea de a rămîne singur cu tine însuți.
Vintilă Mihăilescu. O reamintire
În vara trecută, Vintilă Mihăilescu îmi scria din spital: „Să cogitezi despre descompunere, ce lux! Să o trăiești, ce mizerie!
Stihiile
Eu sînt într-un trib de ceva ani. Acum îi spunem tribul de la Casa Bună, dar am fost tribul care făcea lecții la Școala 136 din Ferentari pînă prin august 2019.
O viață de om
Cu precădere, suspinul autohton după „epoca de aur“ îmi produce frisoane incurabile.
Coronavirus: cine e vinovatul?
COVID-19 ar trebui să fie o lecţie de umilinţă şi să pună capăt acestei dualităţi monstruoase: noi pe canapea, suferinţele lumii la televizor.
Gînduri de pe cînd Omul era persecutat
Dacă trecutul e fantomatic, viitorul e nebulos. Nimeni nu știe cînd epidemia va ceda.
Distanţa socială
În vreme de epidemie, răspîndirea cuvintelor-cheie din sfera medicală este la fel de rapidă ca răspândirea virusurilor.
Vă propun să stăm totuși față în față!
Să fim smeriți și realiști, nu să umblăm după coronițe de premianți.
Jurnal de spital din vremuri mai liniștite
Cu toate aceste mărunțișuri și conversații de zi cu zi, plictiseala e mare, iar lumea de afară după care tînjești, uitîndu-te seara pe geam și admirînd panorama marelui oraș, începe să reprezinte un miraj.
Evident, ieși din decor, zilele astea, în casă
Ieși din supele și mîncărurile de fiecare zi. Țelina și păstîrnacul pot fi combinate la infinit, dar îți vine să imaginezi lumi.
Ne dăm cu izoleta pe pîrtie sau jucăm fotbal cu telefonul?
Sportul e un moft, o fiţă, cum s-ar zice azi. E termometrul de temperatură normală a omenirii.
Era loc și de mai rău
Ca să ne facem un pic mai suportabilă situația în care ne aflăm, poate n-ar strica să relativizăm puțin lucrurile. Să ne gîndim, de exemplu, la ceva ce putea fi și mai rău.
Afară. Înăuntru. Afară
Mă gîndesc că poate îmi plac săpăturile arheologice pentru că sînt o metodă de a fi afară și înăuntru în același timp.
A ști sau a nu ști? Ce-i mai bine?
În vremuri extreme, omenescul se tulbură și pentru că raportul firesc dintre cunoaștere și necunoaștere se răstoarnă complet.
Flacăra Olimpică – soare, sport și istorie
Tradiția antică a Ștafetei Torței Olimpice, cu pornire din Olympia, a fost reluată în anul 1936, cu ocazia JO de la Berlin.
Stare de nestare
Un examen de umanitate rațională picat ne poate înroși obrajii multe generații, iar.
Românii „care aduc virusul“
Plini de emoție și gata să ne schimbăm părerile în funcție de cum bate vîntul, sîntem gata să ne năpustim pe foștii noștri „dragi români“ care se-ntorc acasă.
„Viteză maximă, întuneric total“
Timpul acesta petrecut în semiizolare, încercînd de după ecran să ghicim cît de departe în viitor e trecutul, este totuși un timp de reflecție.
Piața cărții și crizele ei
În țara europeană cu cel mai scăzut consum de carte pe cap de locuitor, fragilitatea pieței cărții devine o vulnerabilitate națională.
Mici lecturi de carantină
Rezistența la coronavirus ar putea depinde, între altele, de ponderea fiecăreia dintre cele patru categorii la nivelul populației globale.
Cinste lor, savanților!
Admirația mea se varsă în contul oamenilor de știință, al savanților care au studiat și studiază acum, febril, noul coronavirus și boala pe care el o produce.
Frînturi
M-a sunat ca să-mi spună cum se protejează de COVID-19. Bubuie de energie și are 82 de ani.
Inteligență și indolență
În vreme ce inteligența leneșului ajunge un „bun irosit“, posesorul ei fiind definit de sterilitate, inteligența harnicului este fertilă, generînd „progresul“.
Pandemia care ne obligă la reflecţie: ce lecţie pentru umanitate?
Să ne gîndim în aceste zile şi în aceste săptămîni cum să facem ca după eradicarea virusului să începem să trăim altfel.
Zădărnicire
Stilul juridic al limbii române e vechi şi destul de conservator; deşi a adoptat, în secolul al XIX-lea, numeroase cuvinte latino-romanice, terminologia sa a păstrat şi forme (ca pîrît sau tăgăduire) devenite între timp, în alte registre, arhaice sau populare.
Online zic, online suspin, tot cu online mă mai țin
Nu cred că predarea online poate suplini actul educațional desfășurat față în față. Din simplul motiv că prezența umană nu poate fi înlocuită de un ecran, iar această prezență este esențială pentru formarea umanului.
Izolare
Nu mai e vorba despre acea autoizolare asumată care îmi plăcea, mi se părea dulce, puteai oricînd să ieși, să te întîlnești, să te îmbrățișezi, dar tu preferai să stai ca un pustnic în văgăuna ta. Nu mai ai liberul-arbitru.
Goana după castraveți murați
Castraveți murați. N-am. Dar afară e coronavirus. Ce fac?
Nici sportul de performanţă nu te păzeşte de coronavirus?
Sportul nu ne poate salva şi sportivii nu ne pot salva de ceva ce ne ameninţă fiinţa. Într-o astfel de confruntare redevin oameni oarecare.
Epidemia de frică
Indivizii care rămîn pe deplin liniștiți par a fi mai rari, iar dintre ei unii doar bravează, alții se ascund sub masca unui cinism de circumstanță și foarte puțini par a fi cu adevărat înțelepți.
Desenați graficul: literatură
Mulți citesc romane scrise în ultimii cîțiva ani, zece sau douăzeci. Se citesc traduceri – uneori apărute sincronizat cu originalul – ale unor autori britanici sau americani de care uneori nici nu știm că sînt mai tineri decît noi.
Josnicii
Una dintre cele mai josnice trăsături ale speciei umane este înclinația de a profita de dezastre, tendința de a specula spaimele semenilor, irepresibila chemare de a te folosi de vulnerabilitățile celorlalți în vremuri grele pentru cîștigul tău.
Gripa spaniolă care nu a fost spaniolă
Doar impresia că pornise din Spania a dat numele (fals) uneia dintre cele mai devastatoare pandemii din istorie. Puterea impresiei… În istorie și nu numai.
Istorie în desfășurare
Pandemia asta va testa puternic fricile primare, fricile întemeiate și pe cele imaginare. Frica de boală și de moarte. Teama pentru cei apropiați ție.