Gripa spaniolă care nu a fost spaniolă

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Gripa spaniolă care nu a fost spaniolă jpeg

În Brazilia îi spuneau gripa germană, în Senegal era gripa braziliană, prin zona Iranului de astăzi responsabilitatea pentru izbucnirea pandemiei era atribuită britanicilor, iar Polonia o numea boala bolșevică. Pandemia de gripă din 1918 a rămas însă cunoscută, mai ales în Statele Unite ale Americii și în Europa, drept gripa spaniolă. Ironic este faptul că boala nu era deloc spaniolă. Circumstanțele în care a fost mediatizată erau. Și că tot veni vorba de circumstanțe, acestea nu se pot compara cu ceea ce se întîmplă în prezent.

Starea de conflict (Primul Război Mondial, de vreo patru ani deja) a amplificat semnificativ răspîndirea virusului prin prisma unei multitudini de factori lesne de dedus (igiena precară din teatrele de război, imunitatea scăzută pe fondul malnutriției, mobilitatea trupelor armate etc.). Ca măsură de război, pentru a evita panica generală, dar mai ales pentru că fiecare parte beligerantă voia să își ascundă slăbiciunile, s-a optat pentru un soi de cenzură în ceea ce privește rapoartele cu referire la extinderea virusului, la numărul bolnavilor sau al victimelor.

Prin primăvara lui 1918, gripa a făcut ravagii și în Spania. Nu într-o Spanie oarecare, ci în Spania neutră. Neavînd nici o miză legată de război, presa spaniolă a început să publice fără urmă de cenzură cifre despre virusul mortal care afecta întreaga lume. În plus, regele Spaniei, Alfonso al XIII-lea, s-a îmbolnăvit și el de gripă. Prim-ministrul și întregul său cabinet, de asemenea. Tot acest context spaniol a determinat presa americană și pe cea europeană să‑i atribuie bolii denumirea gripa spaniolă. Doar impresia că pornise din Spania a dat numele (fals) uneia dintre cele mai devastatoare pandemii din istorie. Puterea impresiei… În istorie și nu numai.

La Madrid, în schimb, gripa s-a ales cu o altă poreclă, dintr-un registru ceva mai relaxat (o sugestie, poate, că și în cele mai tragice vremuri simțul umorului trebuie cumva, nu oricum, păstrat). La acea vreme, în capitala spaniolă se juca un celebru spectacol de operetă, din care cea mai atrăgătoare parte, genul acela care prinde imediat la public și se răspîndește rapid, era fragmentul muzical intitulat Soldatul din Napoli. Cu titlu ironic, unul dintre realizatorii spectacolului i-a atribuit acest nume gripei, avînd în vedere, spunea el, că cele două sînt la fel de virale.

Altfel, o doză cît de mică de istorie ajută mereu în lupta împotriva unei boli care se remarcă îndeosebi în situații de criză. Sigur, intuiți care.

Foto: Gripa spaniolă, 1918 (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto Profimedia  Inquam Photostos, jpg
Alegeri prezidențiale 2025. Confruntarea finală între două viziuni: izolaționism și occidentalism| ANALIZĂ
România se află în fața unei alegeri istorice: posibilă izolare de alianțe occidentale sau consolidarea apartenenței la Uniunea Europeană și NATO. Turul al doilea al prezidențialelor devine astfel un referendum asupra direcției geopolitice a țării.
Atac de panică Foto St Patrick s Mental Health Services jpg
Cum să stăpânești atacurile de panică în doar câteva secunde: Trucul surprinzător care te poate salva
Descoperă trucul surprinzător cu gheață care poate calma un atac de panică în câteva secunde și ajută la recăpătarea controlului mental.
Finland housing FOTO Chris Economu png
Un proiect european de succes: locuințele sociale care pot fi replicate în întreaga lume
Cel mai de succes program, la nivel mondial, destinat persoanelor fără adăpost este derulat în Finlanda. „Housing First”, așa cum se numește proiectul guvernamental, a ajutat deja zeci de mii de finlandezi care se confruntau cu sărăcia să aibă un acoperiș deasupra capului.
cardinali jpg
La Vatican se anunță un conclav fără precedent în istoria recentă a Bisericii Catolice. Un papă african ar fi „o inspirație pentru întreaga lume catolică”
După 18 ani petrecuți în interiorul zidurilor Vaticanului, între Congregații, sinoduri și ritualuri, am învățat că, indiferent cât de bine crezi că cunoști mecanismele de putere ale Bisericii Catolice, niciun conclav nu seamănă cu altul.
neculai schiopu jpg
Povestea candidatului aflat sub control judiciar, bănuit de luare de mită, votat de o majoritate covârșitoare
Un candidat la o primărie de comună din județul Botoșani, plasat sub control judiciar de DNA, pentru luare de mită, a reușit să câștige alegerile locale. Scrutinul a fost organizat după ce primarul ales în vara anului trecut a decedat.
Zodia care insala cel mai mult, sursă foto: Pixabay
Zodia care va renaște din propria cenușă, în această săptămână. O să aibă reușite pe toate planurile
Universul pregătește o săptămână memorabilă pentru una dintre zodii. După o perioadă intensă, marcată de provocări, incertitudini și eforturi constante, acest nativ va trăi o adevărată renaștere.
Obezitate infantila Foto Impact Monash Edu jpg
Toxic în farfurie: Substanța ascunsă din alimente care favorizează obezitatea la copii. Fetele, cele mai afectate
Obezitatea infantilă este o problemă majoră de sănătate publică, iar expunerea la compuși chimici ascunși în alimentele de zi cu zi, precum carnea și ouăle, crește riscul în special în rândul fetițelor. Află ce măsuri pot lua părinții pentru a proteja sănătatea copiilor.
buncar razboiul rece profimedia jpg
Buncăr din timpul Războiului Rece, de vânzare pentru o sumă neașteptată. Cât costă și la ce adâncime a fost construit
Într-o lume tot mai instabilă, tentația de a te retrage sub pământ devine din ce în ce mai reală. În Dersingham, un mic oraș din zona rurală a Angliei, un buncăr ascuns sub o banală trapă de beton, la aproximativ 4,5 metri adâncime, a fost scos la licitație pentru suma de 25.000 de dolari.
Arici in Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (5) jpg
„Maidanezii cu țepi” care cutreieră orașele. Aricii, stăpânii nocturni ai zonelor verzi, adorați de români
Aricii au devenit prezențe tot mai familiare în zonele verzi ale orașelor, iar mulți români se bucură de prezența lor nocturnă. Unii au relatat că s-au „împrietenit” cu ei și chiar le-au dat nume.