Piața cărții și crizele ei

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

În Franța, industria cărții trece printr-o criză gravă după ce guvernul a anunțat închiderea tuturor întreprinderilor considerate neesențiale ca măsură de limitare a pandemiei: s-au închis restaurante, cafenele, cinematografe, teatre, muzee și cele peste 3.000 de librării. Rețelele de comandă pe Internet sînt dependente de serviciile de livrare la domiciliu, care sînt depășite momentan de comenzi esențiale: alimentație, igienă, sănătate etc. Livrarea cărților la eventualii consumatori care și le-ar permite e deci un coșmar logistic. Aflate în situația de a nu putea difuza cărțile, aproape toate editurile mari au anunțat amînarea publicării unor titluri noi programate inițial să apară în această primăvară. Formulele de adaptare sînt dureroase: multe edituri au anunțat deja că au în vedere concedieri, reduceri ale normelor de lucru și tăieri de salarii. Sprijinul statului e esențial pentru a reduce pierderile. De pildă, Centrul Național al Cărții (CNL) a pus în aplicare un plan de urgență în valoare de cinci milioane de euro menit să sprijine editorii, autorii și difuzorii de carte. Subvențiile deja plătite de CNL pentru evenimente literare anulate din motive de sănătate publică nu mai trebuie returnate, pentru a-i ajuta să facă față cheltuielilor deja angajate cu plata autorilor invitați. În plus, CNL va amîna scadențele împrumuturilor acordate librăriilor și editorilor.

În România, cultura scrisă a beneficiat doar de cîteva forme minimale de încurajare din partea statului: TVA redusă pentru cărți, finanțarea, prin AFCN, a unor proiecte editoriale (bugetul disponibil a tot scăzut, de la un an la altul). Finanțarea revistelor literare în baza unei legi cu numeroase imperfecțiuni și care generează inechități e, poate, un ajutor indirect, căci susține vehicule de promovare a cărților. Criza financiară din 2009 a avut un impact puternic asupra industriei editoriale din România exact în momentul în care tocmai părea că începe să se maturizeze. Criza care se conturează acum vine mult mai abrupt și e mult mai violentă.

Interdicțiile de a circula fac ca evenimentele literare, prezentările, tîrgurile de carte etc. să nu mai poată fi organizate. Sîntem nevoiți să stăm în casă – deci nu mai putem trece pe la librării. Ca urmare a scăderii dramatice a vînzărilor, un important lanț de librării, Cărturești, a anunțat că își închide toate unitățile și că își suspendă plățile către furnizori. Decizia afectează industria în ansamblul ei și pune în dificultate toți actorii implicați pe „linia de producție“ a cărții: autori, traducători, editori, agenți literari, corectori, graficieni, tipografi, difuzori, organizatori de evenimente, agenți de comunicare etc. E un blocaj care, dacă nu va fi gestionat corect și la timp, va genera un faliment în lanț. Cînd vom depăși criza sanitară – căci o vom depăși! – ne vom trezi într-o lume fără cărți. Cărturești solicită autorităților măsuri de sprijin al întreprinderilor din domeniul editorial: acoperirea de către stat a cheltuielilor integrale pentru șomajului tehnic, credite cu dobîndă zero, reglementarea ca situație de forță majoră, inclusiv în privința statutului chiriașului din cadrul spațiilor comerciale.

Și Asociația Editorilor din România (AER) a lansat un apel în care solicită intervenția Guvernului pentru a sprijini industria cărții. Printre altele, e vorba de acordarea imediată de împrumuturi cu dobîndă subvenționată pentru distribuitori, cu unicul scop de achitare a facturilor curente; de amînarea la plată a obligațiilor fiscal-bugetare pentru toate entitățile din segmentul culturii scrise, pe un termen de cel puțin 60 de zile de la încetarea stării de urgență; de introducerea CAEN 5811, aferent activităților de editare de carte, în toate nomenclatoarele cu entitățile care beneficiază de aceste măsuri; de rambursarea, în 30 de zile, a datoriilor restante ale bugetului de stat către
IMM-urile din domeniul editorial (concedii medicale, de maternitate, rambursări TVA etc.); de închiderea de îndată, prin decizie guvernamentală, a tuturor punctelor de comercializare a cărților din centrele comerciale, pentru degrevarea distribuitorilor de plata chiriilor datorate; de facilitarea unui dialog între bănci și clienții persoane juridice care activează în cultura scrisă pentru reeșalonarea debitelor curente și prelungirea scadențelor.

În țara europeană cu cel mai scăzut consum de carte pe cap de locuitor, fragilitatea pieței cărții devine o vulnerabilitate națională. De unde și urgența unei intervenții din partea statului pentru a salva ce mai e de salvat.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

donald trump2 jpg
Trump anunță „Ziua eliberării” și „Epoca de aur a Americii”, în discursul inaugural: „Din acest moment, declinul Americii s-a încheiat”
„Epoca de aur a Americii începe chiar acum”, a proclamat Donald Trump în discursul de învestitură, foarte critic la adresa fostei administraţii democrate.
tiktok jpeg
Descoperirea incredibilă făcută de o tânără care a cumpărat mobilier de pe Facebook. Ce a descoperit în interiorul dulapului
O femeie din Statele Unite a crezut că a dat peste o oportunitate de neratat atunci când a găsit o piesă de mobilier superbă, pe Facebook marketplace.
test jpg
Numai persoanele cu un IQ de geniu își pot da seama ce e greșit în imagine. Doar 1 din 10 persoane găsește răspunsul corect
La prima vedere, pare a fi o provocare destul de simplă. Însă, imediat ce vom privi acest desen cu mai multă atenție, ne vom da seama că, de fapt, testul este mult mai dificil decât am anticipat!
politie etilotest
Un șofer a fost prins beat la volan de două ori în aceeaşi zi. A doua oară era și mai beat
Un șofer a fost prins băut la volan de două ori în aceeaşi zi de către poliţiştii din Bucureşti. El s-a ales cu dosar penal și a fost reținut pentru 24 de ore.
Trump și Biden la învestire FOTO profimedia 0955719968 jpg
Donald Trump a depus jurământul. A devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite
Donald Trump a depus jurământul ca cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, în rotonda Capitolului din Washington. Republicanul și-a început cel de-al doilea mandat.
WhatsApp Image 2025 01 20 at 17 58 54 jpeg
Scandal de proporții! Noi informații ies la iveală despre directorul Complexului Sportiv Arcul de Triumf: Condamnat pentru delapidare, Radu Popa trimite acum bani jurnaliștilor
Noi informații apar despre directorul CNSAT. Radu Dan Septimiu Popa, în prezent director al Complexului Sportiv Național „Arcul de Triumf”
amenda politie1 jpeg
Motivul pentru care șoferii pot primi amenzi de mii de lei. Obiectul pe care nu au voie să îl țină în mașină. Detaliul din Codul rutier pe care mulți nu-l bagă în seamă
Este un detaliu foarte important din Codul Rutier, iar șoferii care nu îl cunosc riscă să primească amenzi usturoătoare din partea autorităților.
4 front rapire  Doron (dreapta) si celelalte doua jpg
Coșmarul s-a încheiat! Din nou acasă, după 471 de zile de captivitate! Tânăra cu origini românești, eliberată din mâinile teroriștilor Hamas
Coşmarul s-a încheiat după 471 de zile pentru trei ostatice israeliene! Printre ele, şi tânăra cu origini româneşti, Doron Steinbrecher (31 de ani), care şi-a putut îmbrăţişa, în sfârşit, rudele de care a fost despărţită atât de brutal.
cuburi leguma pexeles jpg
Ce conțin, de fapt, cuburile de legume pentru supă. Oamenii nu știu care este ingredientul principal
Sute de mii de români și mai ales gospodinele adaugă frecvent în supe, pentru o aromă specială și inedită, care va face din mâncare una savuroasă, cuburi de legume. Însă, se pare că unele nu conțin deloc prodese de origine animală.