Istorie în desfășurare

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Invizibilii jpeg

Arătarea vine rostogolindu-se peste mine. E roșiatic-portocalie și rînjește cu niște colți stranii, rari, ca niște bumbi de cauciuc. Nu știu ce să fac, știu că e inutil să fug, mai ales că, habar n-am cum și de ce, sînt încălțată cu o pereche de papuci foarte mari. Picioarele mele 36 stau în papucii ăștia 46 ca într‑o pereche de schiuri dezlegate. Ai cui or fi și cum m-am căpătuit cu ei?

Îmi trec toate gîndurile astea prin cap în infinitezimale fracțiuni ale fracțiunilor de secundă în timp ce creatura se apropie mîrîind jos; sînt niște bași profunzi care‑mi zguduie pleura, așa trebuie că sună mai degrabă vietățile care locuiesc în viața de jos, în adîncurile pămîntului, cîrtițele mitice, mari ca un transatlantic, care sapă lent în măruntaiele lui. Or, sunetele scoase de creatura asta nu se potrivesc deloc cu înfățișarea ei, mă gîndesc iar. Pierd timpul în luptă, nu fac nimic decît să-mi imaginez toate aiurelile, îmi zic. Ridică-te, aruncă papucii-schiuri din picioare și înfruntă monstrul. Sfîșie-i membrana aia molcuță făcută din proteine, smulge-i bumbii ăia caraghioși de cauciuc, zdrobește-o de perete, împinge-o pe scări!

* * *

E 15 martie, duminică foarte de dimineață, alarma telefonului sună bezmetic ca să mă scol din vis și să scriu acest text ale cărui sensuri (dacă or fi) își vor pierde probabil relevanța odată ajuns în fața ochiului de cititor. Căci lucrurile sînt în desfășurare, președintele a anunțat că se va decreta starea de urgență (de care ne-a scutit ardelenește peste week-end), iar viitorul e deschis straniu înainte.

Mă gîndesc calm, cu o placiditate analitică. Avem în față un evantai de teste. Pandemia asta va testa puternic fricile primare, fricile întemeiate și pe cele imaginare. Frica de boală și de moarte. Teama pentru cei apropiați ție. Teama de celălalt, de străin, de tovarășul de călătorie din metrou și de aerul din jurul lui pe care-l vezi colcăind de virușii ăștia portocalii, să nu ne atingem! Ne vom privi peste măștile inutile de pe figură cu neîncredere sau cu scînteierea aia de solidaritate: E OK, trecem și peste asta?

Ne e frică fiecăruia altfel, trăim în scenarii personale. Unii vom goli mai abitir magazinele, alții vom încerca să păstrăm o măsură de normalitate sub presiune socială imensă. Se va isca și frica stigmatului social. Că te îmbolnăvești și poți da mai departe. Că porți, vrei, nu vrei, o responsabilitate.

Din evantaiul de teste pe care-l flutură creatura portocalie se ițește singurătatea. Am deschis geamul și, pentru prima oară, nu aud orașul. Bucureștiul ăsta vorbăreț, amestecat, haotic – tace. Străzile sînt goale și mașinile puține. Stăm în case și socializăm mai abitir pe net. Rostogolim glume, meme-uri mai mult sau mai puțin reușite, întrebări, informații adevărate și teorii ale conspirației. Fotografii cu mîncare, cu pisicile noastre, cu sticle de bere și suluri de hîrtie igienică. Începem să realizăm cît de bine era cînd ne întîlneam om cu om, în teatre, la film, pe terasele pe care urma să le deschidă promisiunea acestei primăveri. Cît de bine era cînd puteai să te duci la ai tăi, oameni bătrîni, și să-i strîngi în brațe din reflex. Nu mai faci asta, ei sînt printre cei mai vulnerabili, mai bine nu. Le lași niște cumpărături din ușă.

Dintre testele pe care urmează să le trecem, regina lor va fi, probabil, empatia. Sînt bătrîni singuri care vor trebui ajutați, sînt familii întregi izolate care vor trebui să treacă peste încercarea asta nemaitrăită pînă acum cu ajutorul unor rețele sociale, altele decît cele cu ne-am obișnuit. Sînt încă oameni ai străzii pe străzi și cerșetori la metrou. Sînt oameni mai speriați decît ceilalți, depresivii, anxioșii, melancolicii, săracii, marginalizații de care va trebui să-și amintească cineva.

Simt că tonul meu alunecă spre sumbru și n-am vrut asta. Sigur că omenirea va trece cu bine peste încercarea asta și va învăța niște lecții. Ne vom testa limitele personale și pe cele colective. Vom intra în altă logică economică odată intrați și ieșiți din scenariul ăsta prost de film SF. Deocamdată, însă, deasupra mea răsare iar roșie și rotundă planeta Melancolia. De fapt, nu cred să fi apus vreodată.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.