Epidemia de frică

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Lumea e speriată. Bolnavii confirmați ca avînd coronavirus sînt deocamdată într-un număr relativ mic. Cei îngrijorați, speriați sau de-a dreptul panicați formează însă o proporție mult mai mare din totalul populației. Indivizii care rămîn pe deplin liniștiți par a fi mai rari, iar dintre ei unii doar bravează, alții se ascund sub masca unui cinism de circumstanță și foarte puțini par a fi cu adevărat înțelepți. Sigur, boala poate și omorî oameni, ceea ce e îngrozitor, dar, pînă una-alta, fenomenul de masă cu care ne confruntăm e, de fapt, teama.

E la fel ca în cazurile de terorism. În atentatele teroriste, de regulă, numărul victimelor e cu mult mai mic decît al celor afectați emoțional, înspăimîntați, „terorizați“ de cele întîmplate și despre care au aflat pe diverse căi. Acesta este, în general, și scopul strategic al teroriștilor, să determine schimbări politice pe fondul înfricoșării, intimidării, „terorizării“ opiniei publice, să distrugă democrația și politicile normale, să strice liniștea și pacea societăților civilizate. Și încearcă să facă asta prin uciderea unor oameni pașnici, într-un mod cît mai vizibil.

Fără să știe ce face, evident, noul virus care bîntuie astăzi lumea are cîteva efecte oarecum asemănătoare. Unii analiști avertizau încă din urmă cu mai bine de o lună că această epidemie întrunește condițiile perfecte pentru un impact emoțional foarte puternic la nivel mondial. Max Fisher de la New York Times, de exemplu, încerca să explice de ce lumea se teme mult mai tare de coronavirus decît de gripa obișnuită, în condițiile în care, atenție, gripa obișnuită omoară în fiecare an circa 400.000 de oameni pe întreg globul (potrivit unui studiu al Edinburgh University Global Health Society), iar numărul celor decedați din cauza COVID-19 era atunci de patru sute de ori mai mic (și chiar și astăzi e de 80 de ori mai mic) decît această cifră. În România, în sezonul actual, pînă la ora la care scriu, au murit 54 de oameni de gripă obișnuită și, din fericire, nici unul de coronavirus. Cu toate astea, teama generală e provocată de cel de-al doilea fel de boală.

Pe fondul bombardamentului informațional de azi, în care povestea coronavirusului s-a rostogolit ca un bulgăre de zăpadă care a tot crescut, e greu să-și mai păstreze cineva judecata limpede, iar cei care o fac riscă să fie complet contra curentului, cu toate consecințele care decurg de aici. Citînd psihologi și specialiști, Max Fisher a demonstrat că virusul COVID-19 are darul să atingă aproape fiecare declanșator cognitiv pe care-l avem.

Creierul nostru evaluează într-un fel aparte riscul, iar emoția creată de povestea unui nou virus nu ține cont de statistici. Evaluarea pericolului făcută de mintea umană poate fi greșită sau deformată. E o situație în care partea „primitivă“ a creierului, cea responsabilă cu reacțiile vitale, cu instinctul de apărare, devine suverană, în vreme ce partea care ia deciziile raționale devine irelevantă. Emoția copleșește facultățile cognitive. Apare o mare diferență între sentimentul pericolului și riscul statistic. Iar dincolo de statistici, spun unii psihologi, gripa normală e o boală pe care o cunoaștem, cu care ne-am obișnuit, e de cînd lumea și nu vine neapărat din țări exotice, așa că nu ne mai stîrnește sentimente exagerate de panică, deși ne poate omorî.

Acum, bineînțeles, încercînd să fim raționali, nu e cazul să cădem nici în extrema cealaltă, a teoriilor conspiraționiste potrivit cărora toată povestea cu coronavirusul ar fi o făcătură, inventată pentru cine știe ce interese obscure. Nu, lumea de astăzi funcționează în mod natural cu multă emoție transmisă informațional dintr-o parte în alta a globului. Iar coronavirusul există, e natural și provoacă îmbolnăviri și uneori chiar decese. Măsurile contra epidemiei trebuie respectate și, în același timp, nici exagerările celor mai slabi de înger nu pot fi condamnate, chiar dacă-i auzi că se spală pe mîini la fiecare 20 de minute, deși nici n-au ieșit din casă sau că fierb apa de două ori înainte s-o bea, ori că nu mai cumpără zucchini pentru că ar veni din Italia. Sînt reacții omenești conforme cu puterile mentale, emoționale și cognitive ale fiecăruia. E ceva de învățat din toate astea, iar ceea ce se întîmplă astăzi poate fi de asemenea un bun exercițiu în eventualitatea vreunei epidemii cu adevărat catastrofale (cum a fost, Doamne ferește, gripa spaniolă sau ciuma neagră). E și o ocazie pentru ca populația să mai deprindă niște reguli generale de igienă. Se spune că frica păzește bostănăria. Necazul e că, în ciuda fricii sau mai degrabă din cauza ei, pagubele din bostănăria economică  încep să devină cît se poate de concrete pentru foarte multă lume.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?