Românii „care aduc virusul“

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

În doar cîteva zile, românii răspîndiți prin Europa au suferit o schimbare radicală de imagine. Ceea ce numim „diaspora“ era o noțiune percepută mai ales în cheie pozitivă printre cei rămași în patrie. Uneori, milioanele de compatrioți care au ales să trăiască în alte țări ale Europei erau văzuți chiar ca o „mare speranță“ sau ca o „șansă de salvare“. Credeam că, prin importul unui model civilizațional, „vor reuși să schimbe și mentalitatea celor de acasă“. Iar efectul acestei puteri de a influența mersul lucrurilor s-a văzut în mai multe feluri. Mai întîi, au contat banii pe care „diasporenii“, așa cum îi numesc unii, „îi trimit în țară“. Sînt sume ale căror dimensiuni au ajuns să conteze foarte serios în mecanismele economice și financiare care pun România în mișcare. Apoi, s-a dovedit că presiunea socială și politică pe care acești compatrioți o exercită asupra „lumii de acasă“ poate fi una hotărîtoare. Dovezile s-au văzut spectaculos în cele mai recente momente de înclinare a balanței electorale. De la imaginea „căpșunarilor“, prilej de mustăceală pentru unii și de comentarii nemulțumite la adresa „felului în care ne percepe Europa“, pînă la mîndria cu care vorbim despre „românii noștri“ sau despre „elita din diaspora“, s-a străbătut o cale lungă și complicată.

Însă numărul celor care au ales să muncească și să trăiască în alte țări ale Europei a început să fie unul amețitor. Se folosește din ce în ce mai des termenul „exod“. Iar oamenii nu mai pleacă doar din motive economice, ci și psihologice. Efectele multiple și foarte complexe ale fenomenului de depopulare se văd deja la tot pasul. S-au vehiculat toate soiurile de estimări, s-au scris nenumărate cercetări și studii, s-au purtat discuții peste discuții. Nimeni nu poate spune cu precizie cîți români sînt „afară“ și cîți au mai rămas în țară. Degringolada felului în care ne pricepem să ne numărăm e, în toată splendoarea, o comedie neagră. Dar o privire în jur, combinată cu o medie a unora dintre studiile serioase, arată că fenomenul are/avea niște dimensiuni gata oricînd să pună în pericol echilibre de bază ale sistemelor pe care se sprijină existența unei țări. De la cei care au plecat să presteze tot felul de munci necalificate pînă la meseriașii foarte buni din toate domeniile, de la elevi și studenți pînă la medici, profesori, ingineri și cercetători de cea mai bună calitate, milioane de români au ales să-și părăsească țara, în căutarea unui viitor mai bun. Unul în care nu e vorba doar despre bani, ci și despre traiul „într-o lume civilizată“ în care „ești respectat ca ființă umană“. Vrînd-nevrînd, am început să avem un „sector din industrie“ cu un succes nebun la export. Migrația. Un sector în care activitatea ne merge atît de bine, încît am epuizat stocuri esențiale.

Emigrația românească a devenit, prin cifre și diversitate, o Românie în toată regula. Diferite articole de presă, emisiuni de televiziune și de radio, titluri de lucrări științifice, toate s‑au întrecut să formuleze cît mai spectaculos această realitate. Dar au fost suficiente două-trei săptămîni de criză mondială, complet neașteptată, pentru ca imaginea de acasă a „dragilor noștri români din străinătate“ să sufere o zgîlțîire puternică. Sub emoția și presiunea momentului, într-un climat populat deseori cu titluri de presă înfricoșătoare, „diasporenii“ au devenit „marele pericol“. De la „ei“ vine amenințarea contaminării cu „virusul ucigaș“. Emisiunile de știri prezintă zilnic cozile imense de la puncte de frontieră din România și Ungaria. Zeci de mii de români se întorc acasă din zone în care virusul face ravagii. Dragostea pentru „diasporenii“ noștri s-a transformat în ură. Cei mai mulți trebuie să stea într-o perioadă de carantină. Nimeni nu vrea să-i primească. Unii nu respectă regulile stabilite de starea de urgență. Alții au intrat în țară fraudulos sau fără să declare cu adevărat de unde vin. Printre miile de caterinci de criză care circulă în rețeaua socială, una se detașează net:
„Și-ar fi închipuit vreodată Ceaușescu c-o să vină o vreme în care românii vor încerca să intre fraudulos în România?“.

Plini de emoție și gata să ne schimbăm părerile în funcție de cum bate vîntul, sîntem gata să ne năpustim pe foștii noștri „dragi români“ care se-ntorc acasă. Spunem că sînt toți „țigani plecați la furat, prostituate, bandiți, de-ăia care nu mai au de-ales și trebuie să se-ntoarcă acum, cînd se-nchid toate țările“. Uităm de muncitorii sezonieri, de elevi și studenți, de îngrijitoare ale miilor de bătrîni italieni decedați – poveștile multora sînt cumplite, fiind alungate sau pur și simplu trimise acasă după decesul unora dintre vîrstnicii pe care îi îngrijeau –, uităm că sînt oameni ale căror locuri de muncă au fost înghețate pe timp de criză și nu-și mai pot permite să trăiască în țările în care au plecat. Cei mai mulți dintre românii bine așezați în străinătate au înțeles perfect situația și nu se întorc de sărbători. Iar aceștia sînt foarte mulți. E drept, există și compatrioți care se întorc, tratează în zeflemea autoritățile, situația în sine, nu se conformează regulilor, după celebrul obicei: „În străinătate nu flegmez pe stradă, că nu-i frumos. Acasă pot să-mi permit orice…“. Dar nu sînt toți o apă și-un pămînt. După cum nici cei rămași acasă nu sînt deloc exemple luminoase, cu toții, ale respectării regulilor stării de urgență. Oricine-ar fi, nu-ți poți lăsa compatrioții blocați între granițe, neprimindu-i în țară. Nu e doar urît și greșit. E inuman. În situația de față, supraviețuirea nu-i un război „care pe care“. Ci o posibilitate, poate chiar o mare șansă de a învăța să trăim împreună, respectînd cu adevărat niște reguli. Mereu ne plîngem că n-avem reguli și pedepse, c-am arăta noi ce mare națiune putem fi. Ei, na, acum avem reguli. Să vedem: le respectăm?

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bnr lanseaz modene aniversare 300 de ani manastire bucuresti png
BNR lansează o monedă de aur și una din argint pentru împlinirea a 300 de ani de la ridicarea Bisericii Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti
Banca Naţională a României lansează, din 18 noiembrie, o monedă din aur şi una din argint cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la înălţarea Bisericii Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti.
florinel coman sportpictures jpeg
Surpriză! Florinel Coman, exclus din lot de Mircea Lucescu pentru meciul cu Kosovo
Selecționerul a ales cei 23 de jucători pe care se va baza diseară.
Incendiu la un azil de bătrâni din Spania FOTO EFE
Incendiu devastator la un cămin de bătrâni din Spania. Cel puțin 10 oameni și-au pierdut viața
Un incendiu izbucnit vineri dimineaţă într-un cămin de bătrâni din oraşul Villafranca del Ebro, lângă Zaragoza, nord-estul Spaniei, a provocat moartea a cel puţin 10 persoane, a anunţat guvernul regional din Aragon.
Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
Sondaj INSCOP: PSD conduce în intenția de vot pentru alegerile parlamentare 2024, urmat de AUR
Cel mai recent sondaj de opinie realizat de INSCOP Research arată că Partidul Social Democrat (PSD) se află pe primul loc în intenția de vot pentru alegerile parlamentare din decembrie 2024, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
MedLife Black Friday reveal jpg
Black Friday la MedLife – 40% reducere la abonamentele medicale individuale adulți și copii
Sănătatea este cea mai prețioasă resursă a noastră, iar prevenția este cheia pentru a o proteja pe termen lung. Este mult mai eficient și mai accesibil să prevenim problemele de sănătate decât să le tratăm ulterior.
horoscop 3 august webp
Zodiile care vor avea cel mai bun final de săptămână din acest an. Fericirea apare, în sfârșit, în viața lor
Sfârșitul acestei săptămâni aduce schimbări importante și momente de fericire pentru anumite zodii. După o perioadă în care viața lor a fost plină de provocări și incertitudini, astrele se aliniază acum pentru a aduce un final de săptămână cu adevărat special.
harta  drum expres jpg
Se construiește un nou Drum Expres, o investiție majoră în infrastructura din Moldova. Vor fi create 1.800 de locuri de muncă
România se pregătește pentru o investiție majoră în infrastructură, prin construirea unui Drum Expres între municipiile Bacău și Piatra Neamț. Cu o valoare estimată la peste 6
Marian godina din nou tata FOto Facebook jpg
Marian Godină, amendat după ce și-a lăsat mașina în parcare fără să plătească. Celebrul polițist își dusese soția să nască
Marian Godină a povestit, într-o postare pe Facebook, cum a fost amendat după ce și-a lăsat mașina într-o parcare cu plată fără să achite taxa. Polițistul își dusese soția la spital să nască.
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Divorțul Angelinei Jolie cu Brad Pitt devine tot mai urât! Actorii se întâlnesc din nou la tribunal
S-au despărțit de opt ani, însă niciunul dintre ei nu e pregătit să cedeze sau să renunțe la ceva. Dimpotrivă, bătălia lor ajune iar la tribunal și promite să fie sângeroasă!