Românii „care aduc virusul“

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

În doar cîteva zile, românii răspîndiți prin Europa au suferit o schimbare radicală de imagine. Ceea ce numim „diaspora“ era o noțiune percepută mai ales în cheie pozitivă printre cei rămași în patrie. Uneori, milioanele de compatrioți care au ales să trăiască în alte țări ale Europei erau văzuți chiar ca o „mare speranță“ sau ca o „șansă de salvare“. Credeam că, prin importul unui model civilizațional, „vor reuși să schimbe și mentalitatea celor de acasă“. Iar efectul acestei puteri de a influența mersul lucrurilor s-a văzut în mai multe feluri. Mai întîi, au contat banii pe care „diasporenii“, așa cum îi numesc unii, „îi trimit în țară“. Sînt sume ale căror dimensiuni au ajuns să conteze foarte serios în mecanismele economice și financiare care pun România în mișcare. Apoi, s-a dovedit că presiunea socială și politică pe care acești compatrioți o exercită asupra „lumii de acasă“ poate fi una hotărîtoare. Dovezile s-au văzut spectaculos în cele mai recente momente de înclinare a balanței electorale. De la imaginea „căpșunarilor“, prilej de mustăceală pentru unii și de comentarii nemulțumite la adresa „felului în care ne percepe Europa“, pînă la mîndria cu care vorbim despre „românii noștri“ sau despre „elita din diaspora“, s-a străbătut o cale lungă și complicată.

Însă numărul celor care au ales să muncească și să trăiască în alte țări ale Europei a început să fie unul amețitor. Se folosește din ce în ce mai des termenul „exod“. Iar oamenii nu mai pleacă doar din motive economice, ci și psihologice. Efectele multiple și foarte complexe ale fenomenului de depopulare se văd deja la tot pasul. S-au vehiculat toate soiurile de estimări, s-au scris nenumărate cercetări și studii, s-au purtat discuții peste discuții. Nimeni nu poate spune cu precizie cîți români sînt „afară“ și cîți au mai rămas în țară. Degringolada felului în care ne pricepem să ne numărăm e, în toată splendoarea, o comedie neagră. Dar o privire în jur, combinată cu o medie a unora dintre studiile serioase, arată că fenomenul are/avea niște dimensiuni gata oricînd să pună în pericol echilibre de bază ale sistemelor pe care se sprijină existența unei țări. De la cei care au plecat să presteze tot felul de munci necalificate pînă la meseriașii foarte buni din toate domeniile, de la elevi și studenți pînă la medici, profesori, ingineri și cercetători de cea mai bună calitate, milioane de români au ales să-și părăsească țara, în căutarea unui viitor mai bun. Unul în care nu e vorba doar despre bani, ci și despre traiul „într-o lume civilizată“ în care „ești respectat ca ființă umană“. Vrînd-nevrînd, am început să avem un „sector din industrie“ cu un succes nebun la export. Migrația. Un sector în care activitatea ne merge atît de bine, încît am epuizat stocuri esențiale.

Emigrația românească a devenit, prin cifre și diversitate, o Românie în toată regula. Diferite articole de presă, emisiuni de televiziune și de radio, titluri de lucrări științifice, toate s‑au întrecut să formuleze cît mai spectaculos această realitate. Dar au fost suficiente două-trei săptămîni de criză mondială, complet neașteptată, pentru ca imaginea de acasă a „dragilor noștri români din străinătate“ să sufere o zgîlțîire puternică. Sub emoția și presiunea momentului, într-un climat populat deseori cu titluri de presă înfricoșătoare, „diasporenii“ au devenit „marele pericol“. De la „ei“ vine amenințarea contaminării cu „virusul ucigaș“. Emisiunile de știri prezintă zilnic cozile imense de la puncte de frontieră din România și Ungaria. Zeci de mii de români se întorc acasă din zone în care virusul face ravagii. Dragostea pentru „diasporenii“ noștri s-a transformat în ură. Cei mai mulți trebuie să stea într-o perioadă de carantină. Nimeni nu vrea să-i primească. Unii nu respectă regulile stabilite de starea de urgență. Alții au intrat în țară fraudulos sau fără să declare cu adevărat de unde vin. Printre miile de caterinci de criză care circulă în rețeaua socială, una se detașează net:
„Și-ar fi închipuit vreodată Ceaușescu c-o să vină o vreme în care românii vor încerca să intre fraudulos în România?“.

Plini de emoție și gata să ne schimbăm părerile în funcție de cum bate vîntul, sîntem gata să ne năpustim pe foștii noștri „dragi români“ care se-ntorc acasă. Spunem că sînt toți „țigani plecați la furat, prostituate, bandiți, de-ăia care nu mai au de-ales și trebuie să se-ntoarcă acum, cînd se-nchid toate țările“. Uităm de muncitorii sezonieri, de elevi și studenți, de îngrijitoare ale miilor de bătrîni italieni decedați – poveștile multora sînt cumplite, fiind alungate sau pur și simplu trimise acasă după decesul unora dintre vîrstnicii pe care îi îngrijeau –, uităm că sînt oameni ale căror locuri de muncă au fost înghețate pe timp de criză și nu-și mai pot permite să trăiască în țările în care au plecat. Cei mai mulți dintre românii bine așezați în străinătate au înțeles perfect situația și nu se întorc de sărbători. Iar aceștia sînt foarte mulți. E drept, există și compatrioți care se întorc, tratează în zeflemea autoritățile, situația în sine, nu se conformează regulilor, după celebrul obicei: „În străinătate nu flegmez pe stradă, că nu-i frumos. Acasă pot să-mi permit orice…“. Dar nu sînt toți o apă și-un pămînt. După cum nici cei rămași acasă nu sînt deloc exemple luminoase, cu toții, ale respectării regulilor stării de urgență. Oricine-ar fi, nu-ți poți lăsa compatrioții blocați între granițe, neprimindu-i în țară. Nu e doar urît și greșit. E inuman. În situația de față, supraviețuirea nu-i un război „care pe care“. Ci o posibilitate, poate chiar o mare șansă de a învăța să trăim împreună, respectînd cu adevărat niște reguli. Mereu ne plîngem că n-avem reguli și pedepse, c-am arăta noi ce mare națiune putem fi. Ei, na, acum avem reguli. Să vedem: le respectăm?

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

BeFunky collage (66) jpg
Fasole cu sos verde, rețeta deosebită care a cucerit internetul. Ingredientul secret pentru o aromă specială și un aspect inedit. VIDEO
Cu siguranță ați încercat tot felul de rețete cu fasole, însă aceasta este una ceva mai deosebită. Preparată cu un sos verde, aromat și plin de savoare, dar și cu un conținut semnificativ de vitamine, acest fel de mâncare a făcut furori pe TikTok.
steag SUA REUTERS
SUA „o țară ostilă”. Tot mai mulți turiști, oameni de cultură sau performeri evită călătoriile în Statele Unite
Pe măsură ce lista țărilor care emit avertismente de călătorie pentru SUA crește, unii vizitatori aleg să boicoteze complet Statele Unite.
spania ambulanta foto flickr png
Tragedie în Spania: Cinci persoane au murit în urma unei explozii într-o mină din Asturias
Cinci persoane au murit iar alte patru au fost grav rănite în urma unei explozii ce a avut loc într-o mină de cărbune din Asturias, Spania, luni, 31 martie.
Keir Starmer FOTO EPA-EFE
Premierul Marii Britanii a anunțat că va pune serialul „Adolescence” la dispoziție în toate școlile din țară
Keir Starmer, premierul Marii Britanii, s-a întâlnit luni, 31 martie, cu persoanele care au produs miniseria Netflix „Adolescence”.
Nikoloz Samkharadze FOTO AFP jpg
INTERVIU cu parlamentarul georgian Nikoloz Samkharadze: „Georgia dorește un tratament corect din partea UE”
Sosit la București, într-o vizită oficială, Nikoloz Samkharadze, președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Georgiei, a răspuns unor serii de întrebări privind relația țării sale cu România, situația internă din Georgia dar și perspectiva de politică externă a regimului de la Tbilisi.
72099531 1004 webp
Operațiune specială a serviciilor rusesti la Chișinău
Ambasada Rusă din Chișinău adăpostește condamnați afiliați grupării Șor, le perfectează acte rusești după care îi transportă în Transnistria cu mașini cu numere diplomatice.
Trump la golf FOTO AFP
Dorință interzisă. Terenul din Scoția al lui Donald Trump nu poate găzdui campionate de golf
Visul lui Donald Trump de a găzdui un campionat de golf pe terenul său din Turnberry, Scoția, nu se va realiza până când terenul nu va fi viabil din punct de vedere logistic și comercial.
utilaj agricol, camp, agricultura   foto pixabay jpg
Fermierii străini din România, speriați de naționalismul în creștere: „Georgescu i-a încurajat”. Mărturia unui britanic atacat de vecin
Agricultorii străini care dețin terenuri și afaceri în România se tem din ce în ce mai mult de curentul naționalist în creștere și de nevoia tot mai mare a companiilor de apă și teren.
Kate Middleton, foto Shutterstock jpg
Tradiția pe care Kate Middleton nu a respectat-o într-o zi foarte importantă. Ce gest a făcut în schimb?
Kate Middleton (43 de ani) este obișnuită să urmeze tradițiile Casei Regale, însă Prințesa de Wales a surprins pe toată lumea recent, încălcând o regulă proprie. Soția Prințului William (42 de ani) o respecta an de an...