Stihiile

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Se poate altfel? jpeg

Eu sînt într-un trib de ceva ani. Acum îi spunem tribul de la Casa Bună, dar am fost tribul care făcea lecții la Școala 136 din Ferentari pînă prin august 2019. Avem grijă de peste 120 de copii. Tribul se învîrte în jurul cîtorva persoane.

● Elena. Poate să fie imposibilă. E încăpățînată și are o energie de îți vine să-i dai cu ceva să se potolească. Nu poate să stea locului și face o grămadă de minuni. Pe mine mă apucă rîsul de fiecare dată cînd o văd îmbrăcată super-elegant și țipînd după copii în ghetou. Nu pare să aibă nici un fel de frică și are vocație de scorpie, lucru foarte respectat nu numai în ghetou, dar și în trib.

Mi-am luat de la ea cîteva șuturi rapid pentru că, din cauză de inflamare a ego-ului, am uitat că binele copiilor e mai important și am tras niște smetii virtuale nu tocmai meritate directoarei de la Școala 136.

Are și talentul mamei de a putea vorbi mult și cu aceeași intensitate. Poate fi o pacoste, așa că nu prea se pune nimeni cu ea. Medici, autorități, mamele din ghetou și cred că și cîțiva traficanți de droguri par toți a fi incapabili să nu se supună voinței ei. O și iubesc, dar îmi este și frică de ea.

● Ancile. Sînt multe și toate esențiale. Anca 1, care ne organizează pe toți. Și ei îi este frică de Elena, totuși. Anca a rezolvat cu dusul copiilor la școala cea procopsită, cu spitale, cu certificat de handicap, cu tot felul de chestii de logistică. Arată ca o puștoiacă de 20 de ani, dar are peste 35. Anca 2 e peste tot. Tot timpul, ea face ceva și are chef să facă și mai multe. De la ajutat de pensionari pînă la acte pentru mașini sau transport de orice. Am cărat cu ea, cred, mobilă pentru zece apartamente și, deși e micuță, nu aș risca să o supăr. Mai e și fotograf super-talentat. Anca 3 e și ea mereu în priză. A funcționat de la rolul de mamă pentru una dintre fetele noastre, care a rămas cam pe stradă, pînă la acela de zeița aranjatului oriunde e nevoie. Și ea face minuni multe. Anca 4 e probabil unul dintre cei mai haioși și cei mai talentați oameni pe care îi știu. Este lidera de vîrstă a grupului, dar are și ea energie cît pentru vreo douăzeci. Și ea e un fotograf foarte tare și are, la fel ca Anca 2, o super-voce.  Mai sînt încă trei Anci, toate cam la fel. De Anci nu îmi e frică și îmi sînt super-dragi.

● Ioana. E născută în aceeași zi cu mine. E zeița gătitului împreună cu Cristina. De ambele îmi e la fel de drag pe cît îmi e de frică. Nu vrei să le ai inamice dacă nu ai gînduri sinucigașe sau o personalitate masochistă. Ioana este unul dintre cei mai generoși oameni pe care îi cunosc. Are o afacere de patiserie și are grijă de o mulțime de oameni. Mi-a tras și ea o ditamai smetia din care am învățat o grămadă. Dacă e nevoie de cineva care să rezolve ceva, Ioana e acolo.

● Corina. Se ocupă de picimea care nu merge încă la școală. E un super-expert cu o grămadă de diplome și are un megatalent de a lucra cu copiii. Și ea poate să fie de o afurisenie demnă de un loc în raiul mamei. I se aprind ochii imediat ce vin copiii și intră în priză de ne cam sperie pe toți. Eu mă cam ascund de ea, dar și-a creat un mini-trib care o ascultă, la fel ca mine, cu un amestec de admirație și frică.

Pe lîngă ele, sîntem noi, ceilalți. Fiecare face cîte ceva ca să meargă lucrurile, dar fără stihii ar fi imposibil. Bun, și fără Sorin nu am avea computere, fără Alin – instalații de tot felul, fără Marian – cam tot ce e nevoie prin casă, fără Ioana, Pablo, Remus și mai ales Eliza am fi cam în pom cu o mulțime de alte lucruri…

Nu am avea nici curs de citit, curs de croitorie, curs de robotică, curs de engleză, fructe, ajutoare de tot felul, de la mîncare pînă la electrocasnice, ajutor cu tot felul de acte, terasă, radiografii, iluminare, tratament dentar, tratamente oftalmologice, ochelari, operații, transportul copiilor, cărți de citit și sigur uit multe, dacă fiecare dintre noi nu ar face ceva foarte important.

Ultimele zile au fost dificile. A trebui să ne mutăm pe online și să rezolvăm o mulțime de lucruri noi pe lîngă cele pe care le făceam pînă acum.

Stihiile sînt aici. Și, pe lîngă ele, noi, restul.

O să fim bine.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.