Stihiile

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Se poate altfel? jpeg

Eu sînt într-un trib de ceva ani. Acum îi spunem tribul de la Casa Bună, dar am fost tribul care făcea lecții la Școala 136 din Ferentari pînă prin august 2019. Avem grijă de peste 120 de copii. Tribul se învîrte în jurul cîtorva persoane.

● Elena. Poate să fie imposibilă. E încăpățînată și are o energie de îți vine să-i dai cu ceva să se potolească. Nu poate să stea locului și face o grămadă de minuni. Pe mine mă apucă rîsul de fiecare dată cînd o văd îmbrăcată super-elegant și țipînd după copii în ghetou. Nu pare să aibă nici un fel de frică și are vocație de scorpie, lucru foarte respectat nu numai în ghetou, dar și în trib.

Mi-am luat de la ea cîteva șuturi rapid pentru că, din cauză de inflamare a ego-ului, am uitat că binele copiilor e mai important și am tras niște smetii virtuale nu tocmai meritate directoarei de la Școala 136.

Are și talentul mamei de a putea vorbi mult și cu aceeași intensitate. Poate fi o pacoste, așa că nu prea se pune nimeni cu ea. Medici, autorități, mamele din ghetou și cred că și cîțiva traficanți de droguri par toți a fi incapabili să nu se supună voinței ei. O și iubesc, dar îmi este și frică de ea.

● Ancile. Sînt multe și toate esențiale. Anca 1, care ne organizează pe toți. Și ei îi este frică de Elena, totuși. Anca a rezolvat cu dusul copiilor la școala cea procopsită, cu spitale, cu certificat de handicap, cu tot felul de chestii de logistică. Arată ca o puștoiacă de 20 de ani, dar are peste 35. Anca 2 e peste tot. Tot timpul, ea face ceva și are chef să facă și mai multe. De la ajutat de pensionari pînă la acte pentru mașini sau transport de orice. Am cărat cu ea, cred, mobilă pentru zece apartamente și, deși e micuță, nu aș risca să o supăr. Mai e și fotograf super-talentat. Anca 3 e și ea mereu în priză. A funcționat de la rolul de mamă pentru una dintre fetele noastre, care a rămas cam pe stradă, pînă la acela de zeița aranjatului oriunde e nevoie. Și ea face minuni multe. Anca 4 e probabil unul dintre cei mai haioși și cei mai talentați oameni pe care îi știu. Este lidera de vîrstă a grupului, dar are și ea energie cît pentru vreo douăzeci. Și ea e un fotograf foarte tare și are, la fel ca Anca 2, o super-voce.  Mai sînt încă trei Anci, toate cam la fel. De Anci nu îmi e frică și îmi sînt super-dragi.

● Ioana. E născută în aceeași zi cu mine. E zeița gătitului împreună cu Cristina. De ambele îmi e la fel de drag pe cît îmi e de frică. Nu vrei să le ai inamice dacă nu ai gînduri sinucigașe sau o personalitate masochistă. Ioana este unul dintre cei mai generoși oameni pe care îi cunosc. Are o afacere de patiserie și are grijă de o mulțime de oameni. Mi-a tras și ea o ditamai smetia din care am învățat o grămadă. Dacă e nevoie de cineva care să rezolve ceva, Ioana e acolo.

● Corina. Se ocupă de picimea care nu merge încă la școală. E un super-expert cu o grămadă de diplome și are un megatalent de a lucra cu copiii. Și ea poate să fie de o afurisenie demnă de un loc în raiul mamei. I se aprind ochii imediat ce vin copiii și intră în priză de ne cam sperie pe toți. Eu mă cam ascund de ea, dar și-a creat un mini-trib care o ascultă, la fel ca mine, cu un amestec de admirație și frică.

Pe lîngă ele, sîntem noi, ceilalți. Fiecare face cîte ceva ca să meargă lucrurile, dar fără stihii ar fi imposibil. Bun, și fără Sorin nu am avea computere, fără Alin – instalații de tot felul, fără Marian – cam tot ce e nevoie prin casă, fără Ioana, Pablo, Remus și mai ales Eliza am fi cam în pom cu o mulțime de alte lucruri…

Nu am avea nici curs de citit, curs de croitorie, curs de robotică, curs de engleză, fructe, ajutoare de tot felul, de la mîncare pînă la electrocasnice, ajutor cu tot felul de acte, terasă, radiografii, iluminare, tratament dentar, tratamente oftalmologice, ochelari, operații, transportul copiilor, cărți de citit și sigur uit multe, dacă fiecare dintre noi nu ar face ceva foarte important.

Ultimele zile au fost dificile. A trebui să ne mutăm pe online și să rezolvăm o mulțime de lucruri noi pe lîngă cele pe care le făceam pînă acum.

Stihiile sînt aici. Și, pe lîngă ele, noi, restul.

O să fim bine.

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Mercenarii Wagner „violează, răpesc și torturează soldații ruși”. Afirmația uluitoare a unuia dintre ofițerii lui Putin VIDEO
Locotenent-colonelul Roman Venevitin, care a fost capturat în apropierea orașului ucraineant Bakmut, a susținut că a fost torturat de mercenarii Wagner, în ciuda faptului că era de aceeași parte a războiului Rusiei .
image
Suspectul în cazul uciderii fetei de 12 ani, agresor recidivist. Și-a bătut iubita până a băgat-o în spital
Ilie Marcel Șerbiuc, bărbatul căutat pentru uciderea fetei de 12 ani, Ana Maria Constantin, și-a bătut o iubită de a băgat-o în spital. El și-a agresat și mama.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.