Nici o casă fără Venus

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 2 - 8 aprilie 2020
Nici o casă fără Venus jpeg

Pentru mine funcționează mulțumitor postulatul – demotivant – că nu sîntem mai buni decît cei dinaintea noastră. Or, generațiile secolelor III și IV d.Hr., cînd Venus intră în declin în arta romană oficială, continuă să-și populeze cu încăpățînare casele cu statuete de bronz sau de teracotă ale zeiței. Arheologii le găsesc atît în altarele caselor (lararii), cît și în camere, coridoare și curți, obiecte de decorație și de însuflețire a spațiului privat. Iar recursul la Venus e plin de învățăminte.

Zeița aceasta are, după scripte, sub jurisdicția ei frumusețea și iubirea. Însă arta veche o distribuie în roluri foarte diverse. Venus din casă poate să trimită, de exemplu, la frumusețea retorică, dacă locatarii sînt vorbăreți (sau măcar unul dintre ei, celuilalt revenindu-i obligația de a nu fi atent). Lucrețiu își începe de altminteri poemul cu o invocație către Venus ca muză. Statueta poate să se refere și la frumusețea florală, dacă locatarii au și ghivece cu plante. (Sau măcar unul dintre ei, celuilalt revenindu-i obligația de a uita să ude florile.) În Campania, ea e și zeița specializată a grădinilor. Mai există, doar în frescele de la Pompei, și o Venus mai degrabă romană decît greacă, o zeiță a spațiului urban, care poartă pe cap o coroană în formă de zid de fortificație cu turnuri. O asemenea statuetă ținută în casă păstrează în siguranță promisiunea orașului. Dacă e asociată cu delfini sau scoici, care amintesc de nașterea ei din mare, atunci discutăm de o Venus a băilor lungi – nelipsită din decorația termelor romane. De departe cel mai ciudat tip iconografic al zeiței este cel din imagine, Venus pe vine, crispată, surprinsă în timp ce se îmbăia, reprodusă frecvent în epoca imperială după originalul elenistic al lui Doidalses. Acum îmi dau seama că am zis „băi ­lungi“. E un pleonasm.

Ce mai e de zis despre Venus, care să n‑aibă legătură cu stereotipa ei com­petență amoroasă? Pe de-o parte, Afrodita cea tînără este, în Teogonia lui Hesiod, fiica lui Uranus, așadar dintr-o generație anterioară olimpienilor, o înțeleaptă. În plus, i se cunosc derapaje extracomunitare, ea fiind aliata troienilor împotriva grecilor (micenieni). Foarte rar – nu știu decît un mozaic din Africa romană unde se vede asta –, Venus apare cu o pană de păun, simbol al primăverii. Tot ea însă e capabilă și să pedepsească nemilos, de pildă (în Fedra lui Seneca), pe fiul lui Tezeu care se dedicase zeiței fecioare Artemis, și e implicată în tot ceea ce înseamnă nebunie erotică.

Se vede deja că Venus e departe de a fi doar zeița în același timp dezabuzată și pempantă a lui Botticelli sau balerina istovită a lui Degas. Și încă n-am zis mai nimic de contribuția pur romană la personalitatea mitologică a zeiței. Esențială aici este zeița politizată, mai ales în secolul de la Sylla la Augustus. Cezar o promovează pe Venus Genetrix pentru consolidarea influenței politice a ginții sale. Cu o asemenea Venus în casă, discuțiile pe teme politice vor fi îndîrjite. Ea se pronunță și asupra Apărării. Bustul lui Venus revine adesea pe monede, de pildă, ca Victrix, cu armele lui Marte, pe denarii triumfali ai lui Octavian. Pe cîte un opaiț o vedem sprijinindu-se în scut și privindu-și sabia din mîna dreaptă, în vreme ce Eros îi întinde coiful. Aceeași notă politic-militaristă se regăsește în iconografia triumfală a lui Venus. Într-o pictură murală de la Pompei, pe peretele exterior al buticului lui M. Vecilius Verecundus, o vedem la prora unei corăbii trase de elefanți. Pe un medalion bătut de Marcus Aurelius (pe cînd încă nu era împărat), Venus, cu trăsăturile soției lui, apare într-un car tras de pantere. Foarte frumos. În fundal, pe monedă se vede o girafă – motiv de bîrfe atunci și acum.

Apetitul politic al avatarului ei roman ar fi uimit-o pe Afrodita din arta greacă, dispecer rococo al concupiscenței. Dar firește că și în arta romană Venus rămîne, în tot felul de scene, de la judecata lui Paris la mici bijuterii ale frivolității, în principal zeița atracției sexuale. De-asta și e adesea însoțită de tot felul de interlopi periculoși, oportuniști ai amorului, ca Eros, Grațiile și Priap. La capătul opus al spectrului, Venus apare frecvent și ca patroană a căsătoriei solemne, pe sarcofagele așa-zis „nupțiale“ din epoca imperială. (Prezența ei în arta funerară e justificată și de faptul că ea e cea care promite nemurirea în Cîmpiile Elizee.) Cel mai des o vedem totuși pe Venus primenindu-se în oglindă, îmbrăcîndu-se cochet, scoțîndu-și sandala. Stîngăcii sculpturale par să fi fost acceptabile, mai exact. Matroanele romane se voiau reprezentate ca Venus, cu nuduri idealizate și fețe naturalist ridate. Ideologia pe post de cosmetică.

Un motiv obscur, perceput în antichitate drept încărcat de aluzii sexuale, este cel al lui Venus care pescuiește. Această Venus Piscatrix e cunoscută numai din pictura murală din Campania. Bibelouri cu Venus la pescuit nu cunosc din antichitatea clasică, dar pariez pe capacitatea noastră de a le revitaliza.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ukr gif
Operațiune a forțelor speciale ucrainene în spatele liniei frontului. Momentul în care un soldat rus este luat prizonier
Forțele speciale ucrainene (SSO) au efectuat un raid de succes în spatele liniilor inamice, distrugând forțele ruse și capturând un soldat. Videoclipul cu operațiunea a fost publicat pe 14 iulie pe canalul oficial Telegram al SSO.
image png
Cum arată cel mai frumos bărbat din Germania. Cheltuie pe unghii false 1000 de euro lunar, are buze injectate și se machiază. Foto
Operațiile estetice nu sunt destinate doar femeilor, ci și bărbaților care doresc să aibă parte de o schimbare radicală, după cum se poate observa la bărbatul din Germania care este considerat cel mai atrăgător. Harald Glööckler a bifat foarte multe schimbări: nas retușat, buze mărite, pomeți sculpt
Beach, Please 1, 2025, foto  Beach Please jpg
Industria festivalurilor bubuie: 275 milioane de lei în 2024. Cât a încasat Beach, Please!
Festivalurile din România generează venituri de zeci de milioane de euro și devin tot mai influente în economie. „Beach, Please!”, încheiat recent la Costinești, este un exemplu de succes comercial.
INSTANT GRINDEANU PSD INTERIMAR 007INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Grindeanu, amenințare fără perdea privind pachetul 2 al austerității. „Înseamnă că acest guvern va pleca acasă”
Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD, a avertizat luni seară că guvernul Bolojan „va pleca acasă” dacă nu sunt acceptate cererile social-democraților în pachetul 2 al austerității.
UTD student 10 4x5 1 jpg
“Student de 10” îi răsplătește pe studenții de 10 ai României cu abonamente la ediția aniversară UNTOLD
UNTOLD continuă să fie alături de studenții cu rezultate academice excepționale și îi premiază cu abonamente GA și patru zile de neuitat la ediția aniversară a festivalului.
dfhsdths0006 jpg
Între Moscovia și Muscali: Aventurile numelor proprii în traducerile românești ale secolului al XVIII-lea
În 1736, călugărul grec Antonio Catiforo publica la Veneția o lucrare ambițioasă – Vita di Pietro il Grande Imperador della Russia – o biografie monumentală a țarului rus Petru I. La scurt timp, cartea sa avea să fie tradusă în limba greacă și apoi în română, în toate cele trei provincii românești:
A prehistoric star map carved in stone  webp
Descoperire arheologică în Munții Rodopi: o hartă stelară preistorică dezvăluie astronomia anticilor
Un sit arheologic descoperit recent în Munții Rodopi, în sudul Bulgariei, intră acum în centrul atenției științifice. Potrivit unei declarații oferite în exclusivitate de cercetătorul Georgi Georgiev, unul dintre descoperitori, o rocă sculptată aflată în apropierea satului Skobelevo ar putea repreze
bebelus mort intr o casa incendiata in Bihor png
Un bebeluș de 8 luni a murit după ce locuința familiei sale a fost cuprinsă de flăcări. Părinții au lăsat o candelă aprinsă
Un bebeluș de numai 8 luni a murit în urma unui incendiu ce a cuprins casa familiei sale din localitatea Ortiteag, comuna Măgești, marți, 15 iulie.
Femeie vacanta concediu turism FOTO Shutterstock jpg
Românii au cheltuit deja 3 miliarde de euro pe vacanțe în străinătate în primele luni din 2025
Vacanțele în afara țării nu mai înseamnă doar relaxare pentru români, ci devin tot mai des momente de consum activ: caută restaurante, fac cumpărături și investesc în experiențe.