#stămacasă

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 2 - 8 aprilie 2020
Ai fost, bă, careva fericit la viaţa ta? jpeg

#stămacasă e noul hashtag, dar și noua noastră realitate. Pentru mine, lucrurile sînt mult mai complicate parcă și recunosc, deși aparent am mai mult timp, mă simt mai încărcat de sarcini și ziua se bagă rapid în noapte, după cum și noaptea în zi. Muncile acestea online sînt mai consumptive, mai ales cînd ai multe task-uri și trebuie să schimbi pentru fiecare dintre ele switch-ul. Mă simt depășit de multe ori și nu reușesc să ajung la zi. Pe fondul acesta însă, m-am întrebat cum fac față elevii, care este percepția lor asupra situației pe care o traversăm. Am formulat cîteva întrebări pe care le-am adresat liceenilor din clasele mele. A ieșit un interviu interesant, din care spicuiesc aici cîteva răspunsuri. Astăzi, la primele două întrebări, urmînd ca săptămîna viitoare să vi le împărtășesc pe celelalte.

Ce a rămas la fel și ce s-a schimbat pentru tine?

Alex: A rămas la fel cam tot. Pentru mine nu s-au schimbat multe, deoarece stau la țară. Pot să ies afară cît vreau. S-a schimbat faptul că nu mai pot merge în anumite locuri în care mergeam de obicei (petreceri, școală, rude, prieteni, sală etc.).

Alexia: S-a schimbat ora de trezire. Înainte mă trezeam la 5,30, iar acum mă trezesc la 11 sau mai tîrziu. În rest, viața mea a rămas cam la fel, eu nu sînt genul de persoană care să meargă în mall toată ziua sau să își bea cafeaua în altă parte decît acasă, pe canapea. Pot spune că îmi lipsește mersul la școală, pentru că așa îmi vedeam prietenii, în rest eu nu prea ieșeam din casă.

Ioana: Acasă nu s-a schimbat aproape nimic, fac teme, citesc, stau pe telefon, mă uit la seriale și o ajut pe mami cu făcutul mîncării și la curățenie. Îmi lipsesc repetițiile de la dansuri.

Mihai: Ceea ce nu s-a schimbat sînt temele de la școală.

Darius: Cea mai mare schimbare pentru mine este închiderea sălilor de fitness, deoarece bodybuilding-ul este pasiunea mea. În afară de acest aspect nu pot spune că-mi lipsesc foarte mult ieșirile prin mall, de exemplu, și înainte preferam să mă deconectez de la lumea exterioară, să mă concentrez pe ceea ce am eu de făcut și este important pentru mine.

Tamara: Nu a rămas aproape nimic la fel. Înainte aveam un program încărcat, plin cu activități. Ies zilnic 15 minute afară să plimb cățelul. Nu pot să îmi mai văd prietenii, îmi este dor de școală, ca să fiu sinceră.

Cristina: În primul rînd petrec mai mult timp cu familia, multe jocuri interactive și discuții interesante alături de ei. Am multe activități pe lîngă casă, cum ar fi grădinăritul, care este un lucru nou pentru mine. O mare schimbare este faptul că nu mai fac activități în grup, dansurile populare. Pe de altă parte, a rămas la fel relația cu prietenii mei. Deși sîntem departe unii de ceilalți, ne sunăm și vorbim zilnic. Lectura școlară face parte din rutina zilnică, deci nu e o schimbare majoră pentru mine.

Otilia: În afară de faptul că nu mai merg la școală, pe afară sau în alte locuri, că nu mă mai pot vedea cu prietenii, că nu mă pot duce acasă și că mi-am schimbat orele de somn, activitățile pe care le desfășuram în casă au rămas cam la fel (citesc, mă joc pe PC sau pe telefon, fac teme, fac sport, mă uit la seriale, fac mîncare, vorbesc cu familia mea etc.). Cel mai mult îmi lipsesc antrenamentele de ­parkour în aer liber.

Darius Ș.: Totul este mult mai lejer, nefiind obligat să alerg dis-de-dimineață după autobuze, prin furtuni, frig, vînt. În rest, nu multe s-au schimbat, temele și lecțiile se pot realiza și online, și consider că sînt mult mai productiv. Dacă înainte stăteam două-trei zile la un proiect, acum am reușit să-l realizez într-o zi. De asemenea, programul meu de somn e mult mai OK decît era înainte. Cînd mergeam la școală reușeam cu greu să dorm cinci-șase ore pe noapte, acum reușesc să dorm opt ore în fiecare noapte și mă simt mult mai plin de energie.

Ce superputeri mi-am descoperit în această perioadă?

Alexia: Am stat așa de mult pe un șezlong, pînă s-a rupt. Lăsînd gluma la o parte, poate faptul că am reușit să îmi organizez cum trebuie timpul și viața și că mi-am predat singură lecțiile, dar eu nu văd asta ca pe o superputere.

Ioana: Am început să fac exerciții (sport), ceea ce pînă acum îmi era lene să fac sau nu aveam timp.       

Mihai: Încerc să-mi îmbunătățesc superputerea de a-mi gestiona timpul într‑un mod mai productiv. Încerc să renunț la jocurile video și să le înlocuiesc cu cititul sau cu temele. Dacă nu aș fi avut atît de mult timp liber, poate nici nu m-aș fi gîndit la această superputere.

Darius: Superputerea de a improviza, am improvizat o mini-sală de fitness.

Cristina: M-am descoperit pe mine și prioritățile mele, ce este cu adevărat important în viața mea.

Otilia: Încerc să îmi îmbunătățesc superputerea de a-mi gestiona timpul, să-l umplu cu cap, în folosul meu.

Nicoleta: Am descoperit că mă pot transforma într-o sirenă :)).

Darius Ș.: Imaginația îmbogățită. Am mult mai multe idei de activități pe care înainte nu mi le puteam imagina realizabile în curtea mea.

Diana: Mi-am descoperit superputerea de a termina un serial într-o zi.

Ce vreau să spun, dincolo de inventarul acestor idei? Elevii au răspuns prompt întrebărilor mele, amuzați și interesați. Își doresc să fie provocați și dovedesc, adesea, cum veți vedea și din răspunsurile din numărul următor, o maturitate surprinzătoare. Păstrez concluzia pentru data viitoare, mulțumindu-le, pînă una-alta, acestor minunați elevi, cu care chiar mi-e dor să mă reîntîlnesc și să desfac în fîșii cîte o poezie, cîte o proză, cîte o felie de viață.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.