„Viteză maximă, întuneric total“

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Toate sfaturile care puteau fi date au fost date. Și nimeni nu știe cît va dura. Dar probabil cu toții am trecut în revistă cărțile din casă sau de pe Kindle, am început să privim cu mai mare îngăduință risipa de biți și pixeli de pe Netflix și am fost deja adăugați, cu sau fără voia noastră, în grupuri noi de WhatsApp.

Meme-urile de pe Internet devin deja repetitive și, pe alocuri, obositoare. Cu știrile începem să ne obișnuim. Speculăm de dragul speculației, dar și posibilele scenarii sînt limitate ca număr. Primele s-au epuizat cele sumbre, apoi cele raționale, rămîn unele cu final neclar.

Noul și singurul sport olimpic e alunecarea în afara realității și înapoi în ea.

Ne enervează autoritățile. Uneori mă întreb dacă nu cumva dependența de ele e și mai enervantă.

Comparăm cifre. Comparăm pînă își pierd sensul. Într-un cu totul alt context, cineva zicea că e inutil să compari mormane de cadavre. Iar creierul uman nu e construit în așa fel încît să reproducă detaliile ascunse în cifre mari. Și la ce‑ar folosi?

Probabil mai util ar fi să ne uităm la ce am lăsat în urmă în acești ani. Nu la pierderi, am vorbit despre ele în numărul trecut al Dilemei vechi, ci la ce am fost. Cum am funcționat. De la relațiile interpersonale pînă la fotografiile mari.

Am făcut, oare, excese? Am consumat prea mult? Am călătorit prea mult? Preocupați să ne consumăm mici nefericiri cotidiene, oare uitaserăm să ne bucurăm?

Sau invers. Oare n-ar fi trebuit să consum mai mult? Să călătoresc mai mult? Să trăiesc ca și cum n-ar mai fi niciodată mîine? Și poate ar fi trebuit să îmi exercit mai des dreptul inalienabil de a-mi  manifesta neplăcerea în legătură cu oameni, fapte și lucruri.

Și societatea, societatea pe care am construit-o în ultimii treizeci de ani pentru ca astăzi să ne temem că nu rezistă la șoc și neprevăzut, cum era? Unde s-a greșit? Sau, ca într-un film cu Jack Nicholson, mai bine nu se putea? Pentru că și asta e o variantă.

În Vogue, cineva se întreabă dacă nu cumva coronavirusul o să aducă înapoi apelul telefonic. Un cochet și perfect inutil escapism construit în jurul ideii că, din izolare, oamenii vor tînji spre dovezi fizice ale existenței celor care contează, iar după criză vor ține minte cît de departe erau unii de alții încă înainte de izolarea impusă de guverne. Vor redescoperi farmecul vocii celuilalt. Al conversației fără smilies și
gif-uri.

Un fel de „Ne face coronavirusul mai buni?“.

Probabil că nu. Și nici mai răi.

Întrebarea pe care nu o pune autoarea din Vogue e ce facem dacă ne obișnuim așa. Ursuzi-temători și distanțați social.

Timpul acesta petrecut în semiizolare, încercînd de după ecran să ghicim cît de departe în viitor e trecutul, este totuși un timp de reflecție. Se pot reevalua priorități și chiar moduri de viață. Sau, de ce nu, modele de societăți.

Pentru că, indiferent cum se va termina, din această criză de sănătate publică care merge încet și sigur către una economică și, probabil, și către una politică, vom ieși schimbați. Nu mai buni, nu mai răi, dar diferiți. Ce era bun ieri va fi probabil îndoielnic mîine. Ce ignoram ieri nu vom mai ignora mîine.

Sau vom ignora altfel.

Nici prietenii nu vor mai fi la fel. În fapt, zilele astea se probează prietenii. Se consolidează sau dispar. Și dacă dispar au fost vreodată reale?

În vremuri ca astea, viața are simțul umorului – te apropie de oameni pe care nici măcar nu îi zăreai acum două luni. Acum îi vezi și te întrebi de ce nu i-ai văzut mai devreme. De ce nu te-ai gîndit mai devreme la ei. De ce nu ai recunoscut că există.

Dar sînt totuși unele constante. Tonul de milițian al cîte unuia de prin televizor va fi întotdeauna deranjant, indiferent de ce catastrofă o veni peste noi. La fel și ipocrizia sau cabotinismul. Sau meschinăria. Astea sînt veșnice și veșnic neplăcute. Asta nu se va schimba.

În revista Sinteza, virusologul Mihnea Boștină încheie sumbru un interviu: „Mergem cu viteză maximă într-un întuneric total, pe un drum necunoscut. Iar singurul lucru pe care îl putem face în momentele astea este să încercăm să micșorăm viteza cu care ne avîntăm în acest neant“.

Citindu-l, mă întreb dacă a fost vreodată altfel.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Guardiola facebook jpg
Liga Campionilor: Manchester City nu se mai oprește din cădere
Rezultatele de miercuri din grupele Ligii Campionilor la fotbal.
image png
Cine este Georgiana Ene, câștigătoare Masterchef. Ce dramă ascunde: „Mi-au zis că..”
Georgiana Ene, câștigătoarea MasterChef 2024, a cucerit inimile telespectatorilor nu doar prin talentul său culinar, ci și prin povestea sa de viață incredibilă. Deși zâmbetul său constant și energia pozitivă au fost mereu evidente în emisiune, în spatele acestor trăsături se ascunde o dramă ce i-a
elon musk colaj gettypixabay jpg
Elon Musk a devenit prima persoană cu o avere de peste 400 de miliarde de dolari. Are mai mulţi bani decât Bill Gates și Jeff Bezos la un loc
Elon Musk a devenit prima persoană din istorie care acumulează o avere de peste 400 de miliarde de dolari, după ce afacerile sale au cunoscut un boom după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA. În prezent, are mai mulţi bani decât Bill Gates și Jeff Bezos la un loc.
Tottenham Hotspur v AZ   UEFA Europa League 202425 League Phase MD3 (1) (1) jpg
Kaizen Gaming: În prima linie a acțiunii din fotbal, prin parteneriatul recent cu UEFA Europa League și UEFA Conference League
Sponsorul oficial al UEFA Europa League și UEFA Conference League sărbătorește noul început al fotbalului european
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
România află joi data la care va intra în Schengen și cu granițele terestre
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se reunsesc joi, iar pe agendă este și decizia privind aderarea deplină la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei. Memebrii Consiliului JAI vor stabili azi
image png
Cum va influența întâlnirea Xi-Biden relațiile chino-americane după întoarcerea lui Trump? China la zi
În materialul de astăzi „China la zi”, vă prezentăm traducerea comunicatului oficial din limba chineză, referitor la întâlnirea din 16 noiembrie 2024 dintre președintele Xi Jinping și președintele SUA, Joe Biden, desfășurată în marja Summitului APEC de la Lima, Peru.
Tottenham Hotspur v AZ   UEFA Europa League 202425 League Phase MD3 (1) (1) jpg
Kaizen Gaming: În prima linie a acțiunii din fotbal, prin parteneriatul recent cu UEFA Europa League și UEFA Conference League
Sponsorul oficial al UEFA Europa League și UEFA Conference League sărbătorește noul început al fotbalului european
insulina jpeg
Planta medicinală care scade glicemia și crește producția de insulină
În lumea terapiilor naturiste, frunzele de guava sunt un remediu apreciat pentru efectele lor benefice asupra sănătății metabolice. Cu proprietăți remarcabile, aceste frunze contribuie la reducerea glicemiei și la creșterea producției de insulină, fiind o soluție naturală pentru persoanele cu predia
horoscop decembrie logo jpg
Pentru ce zodii începutul de an vine cu mari schimbări? Astrele vor fi generoase cu acești nativi
Anul nou aduce pentru fiecare semn zodiacal promisiuni și provocări, dar există trei zodii care vor experimenta schimbări semnificative încă din primele luni ale anului.