Barbarul care ne atacă

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 2 - 8 aprilie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am citit despre virusul care atacă lumea în momentul de față vine de la o profesoară a departamentului de microbiologie și imunologie de la Facultatea de Medicină a Universității Stanford, din Statele Unite – Karla Kirkegaard. Citată de Washington Post, ea a explicat că, din punct de vedere evoluționist, virușii nu au „interesul“ să ne ucidă, adică să-și omoare gazdele, pentru că asta nu le folosește pe termen lung. Ideal pentru un virus ar fi să poată exista, să se poată multiplica în corpul în care se instalează și să se extindă prin contagiune. De aceea, omorîrea corpului nu ar trebui să le „convină“ virușilor. După cum relatează jurnaliștii de la Washington Post, evoluționist vorbind, specialiștii consideră că virușii ar tinde să devină „oaspeți“, nu să rămînă niște „spărgători“.

Chiar dacă, practic, nu pot fi considerați niște organisme vii, ci mai degrabă un fel de structuri aflate la granița dintre biologie și chimie, virușii, asemenea tuturor vietăților de pe planetă, s-au tot perfecționat în supraviețuire de la apariția lor și pînă astăzi. Din această perspectivă, Karla Kirkegaard sugerează că un virus ucigaș prea distructiv ar fi unul netrainic la scara evoluției.

Cu timpul, virușii se adaptează. Iar alți viruși, din aceeași familie a coronaviridelor, sînt  de obicei mai blînzi, dau guturai, răceli și gripe obișnuite, infecții respiratorii sau gastroenterite atît la oameni, cît și la animale. De altfel, coronavirușii au fost descoperiți prima oară în anii ’30, la păsări. Cineva și-a amintit că în anii ’80 exista chiar și la noi un vaccin care se făcea la cîini împotriva coronavirusului (o tulpină care le provoca o afecțiune gastrică). În fine, viruși mai blînzi ar însemna, după cum spun specialiștii, mai evoluați. Iar cel care ne face astăzi așa de mari probleme ar fi unul aflat la începuturile sale.

Aici, problema devine aproape filozofică, la fel ca și numele amintitei experte în virusologie. Carevasăzică, pocitania cu care ne confruntăm este un virus primitiv, un barbar care nu știe prea multe. Ca să supraviețuiască pe planetă, va trebui să evolueze (într-o perioadă care însă nu ne mai privește pe noi, cei care trăim astăzi). Ajungem astfel la o poveste cît se poate de veche. Adică putem face o analogie între virus și om, care s-a transformat și el, dintr-o creatură neștiutoare și violentă, într-un individ care poate face medicină sau filozofie, dintr-un culegător-vînător războinic, într-un individ mai rafinat și mai diplomat (categorie în care, din păcate, unii încă nu se pot încadra nici astăzi, și e suficient să ni-l amintim pe pacientul infestat cu coronavirus care-și scuipa doctorii de la „Victor Babeș“ – din perspectiva enunțată, el chiar seamănă cu propriul lui virus).

Culmea e că, în ultimele vreo două milenii, și barbarii umani au venit mai mereu dinspre est, ca și acest virus neevoluat (a nu se crede că am neapărat ceva cu chinezii, căci harta acestor povești e mult mai amplă și mai complexă). Și, la fel, barbarii oameni au atacat la început Imperiul Roman, adică Italia, iar pe măsură ce s-au instalat pe vechile lui amplasamente, s-au tot civilizat și rafinat.

Știm din istorie că orice război e la început foarte violent, iar cu timpul se mai liniștește. În conflictele lungi, inamicii încep să se cunoască și să se înțeleagă. Neîmpăcata ură inițială începe să facă loc negocierilor și chiar schimburilor. Se mai obișnuiesc unii cu ceilalți. Primitivii cuceresc și jefuiesc redutele celor mai civilizați, dar odată cu asta învață ceva, se produce un transfer de civilizație. Barbarii preiau întotdeauna ceva de la cei pe care-i atacă. Și niciodată n-au interesul să-i distrugă complet, ci să se și folosească de realizările lor. Nu vreau să spun că virusul ne va lua locul nouă, oamenilor. Dar e interesant că, după cum spune Karla Kirkegaard, felul în care e construită natura îl va obliga să fie mai atent cu cei pe care-i atacă. Adică să nu-i distrugă de tot.

Bineînțeles însă, e de sperat că nu vom aștepta evoluția darwinistă a virusului, ci vom reuși să valorificăm propria noastră evoluție, să ne organizăm mai bine pe moment și apoi să inventăm un tratament, un vaccin, ceva cu care să-l îmblînzim sau, de ce nu, să-l stîrpim, cît mai repede.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

WhatsApp Video 2024 11 15 at 10 11 14 mp4 thumbnail png
Minori traficați și exploatați prin muncă. Polițiștii din Covasna au destructurat un grup infracțional cu ajutorul autorităților din Ungaria
Un grup infracțional specializat în trafic de persoane și exploatare prin muncă forțată a fost destructurat de polițiștii din Covasna, cu sprijinul DIICOT și al autorităților din Ungaria.
profimedia 0934550852 jpg
Trump l-a nominalizat pe activistul anti-vaccin Robert F. Kennedy Jr. drept secretar pentru sănătate
Președintele american ales Donald Trump a anunțat joi că îl va nominaliza pe activistul anti-vaccin Robert F. Kennedy Jr. pentru a conduce Departamentului de Sănătate și Servicii Umane (HHS).
Zapada facebook poiana brasov jpg
Se dă startul la sezonul de ski. În Poiana Brașov au pornit instalațiile pentru produs zăpadă artificială
Primăria Municipiului Brașov a anunțat vineri, 15 noiembrie, că au fost pornite tunurile pentru producerea de zăpadă artificială, în Poiana Brașov. În masivul Postăvarul au fost înregistrate temperaturi de până la -6 grade în partea superioară.
Eva Longoria (6) jpg
Actriţa Eva Longoria a dezvăluit motivele pentru care a plecat din America „distopică”. Unul din ele, alegerea lui Donald Trump
Actrița hollywoodiană Eva Longoria a dezvăluit recent, într-un interviu că familia sa nu mai locuiește în Statele Unite și își împarte timpul între Mexic și Spania, explicând şi motivele care au condus la această decizie.
schelet copil timisoara jpg
Descoperire macabră în Timișoara. Scheletul unui copil a fost descoperit pe un șantier. Este anchetă
Este anchetă în Timișoara, după ce mai mulți muncitorii care efectuau lucrări pe un șantier au dat peste rămășițe umane care par să aparțină unui copil.
200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte: O comemorare delicată, dar asumată de președintele francez Emmanuel Macron jpeg
Ce mâncau soldații din armata lui Napoleon. Alimentele care nu se lipseau niciodată din meniu
Campania din Rusia din 1812 a fost începutul sfârșitului pentru Napoleon, iar retragerea din Moscova a fost marcată de foamete și pierderi masive. Din cauza lipsei de hrană și a frigului extrem, soldații Marii Armate s-au confruntat cu condiții cumplite, luptând pentru supraviețuire
nou centru radioterapie ploiești jpeg
Se deschide un nou centru de Radioterapie la Spitalul Municipal Ploiești
Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Banca Mondială, anunță deschiderea unui Centru de Radioterapie la Spitalul Municipal Ploiești. Acesta a fost dotat cu echipamente în valoare de 20 de milioane de lei (4 milioane de euro).
bahmuteanu prigoana oana roman jpg
Oana Roman, alături de Adriana Bahmuțeanu, după decesul lui Silviu Prigoană: „Îmi pare rău de ce i se întâmplă”
Adriana Bahmuțeanu trece prin clipe cumplite după moartea lui Silviu Prigoană, mai ales că afaceristul a fost înmormântat în secret, de către fiii lui, miercuri seară, și nu a primit nici măcar comunicatul pe care Honorius Prigoană l-a remis presei după înhumarea secretă a acestuia. Mai mult, nu și-
examen rezidentiat foto mediafax elvira gheorghita
Rezidențiat 2024. Calendarul examenului, reguli și mod de organizare
Examenul de Rezidențiat 2024 se va desfășura duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 10:00. Proba durează 4 ore, iar candidații trebuie să răspundă la o grilă cu 200 de întrebări.