Gînduri de pe cînd Omul era persecutat

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Frica lui Putin jpeg

Cum s-a schimbat viața noastră, a tuturor, în numai trei-patru săptămîni! Încă la sfîrșitul lui februarie mai participam la colocvii, mai pregăteam lansări de cărți și întîlniri; stăteam de vorbă în cafenele, ne plimbam și, deloc în ultimul rînd, țineam cursuri înaintea unor studenți în carne și oase și nu, ca acum, unor fantome online. Aveam planuri de viitor, făceam proiecte pe care ne propuneam să le aducem la îndeplinire. Ne gîndeam să călătorim în țară sau în străinătate. Participam la colocvii și la conferințe. Făceam planuri de vacanță. Și alte nimicuri sub specie aeterni, firește, dar teribil de grave în viața fiecăruia.

Și deodată, în numai cîteva zile, totul s-a destrămat individual și colectiv, de zici că nici n-ar fi fost. Lovitură nimicitoare, fulgerătoare. Un continent întreg, o planetă s-au deșteptat într-un film stupid. Trecutul a devenit fantomatic. Oare oamenii au mai umblat vreodată fără frică pe stradă? Oare cunoscuții au avut vreodată voie să-și dea mîna, iar prietenii să se sărute, cînd se întîlneau? A mai fost vreodată un timp cînd puteam umbla liber pe stradă, dincolo de colțul blocului, cînd era voie a ședea pe o bancă în parc ori a merge la un spectacol ori la un restaurant? Și, în definitiv, a existat vreun timp cînd coronavirus să fie un termen necunoscut pentru toți, cu excepția unui pumn de specialiști? Aproape că mă întreb, oare a existat viață și înainte de coronavirus? Fiindcă îmi pare că timpul de dinainte e aproape ca și cînd n-ar fi existat niciodată.

Iar ce va fi „după“, nu se știe. Dacă trecutul e fantomatic, viitorul e nebulos. Nimeni nu știe cînd epidemia va ceda. O va reduce soarele verii, vor reuși măsurile dure de „distanțiere socială“ să o oblitereze? Poate. Vor apărea pe piață medicamente specifice care vor vindeca rapid cazurile dificile? Poate. Va ieși vaccinul-minune?  Poate. Prea mulți de poate. Și mai ales cînd toate astea? Nu acum, ci mai tîrziu, auzim de pretutindeni. Peste o săptămînă, o lună, un an.  E clar că revenirea va întîrzia destul de mult. Trebuie să ne înarmăm cu răbdare, ba chiar cu tărie de caracter. Omul e, însă, un animal social și Internetul – oricît de salvator e în momentul de față – nu-i ajunge. Fericiți cei asociali, că la ei e sănătatea și viața!

Așadar, după cum ceea ce a fost mi se pare deja neînchipuit de îndepărtat, tot așa și ce-i în față îmi pare nesfîrșit și inform din cauza lipsei reperelor precise. Va dura luni, poate, poate ani, cu cedări și reveniri ale molimei. Chiar predicțiile favorabile arată, grafic, mai multe „cocoașe“ ale curbei cazurilor noi zilnice. Or, fiecare zi de recluziune voluntară, dar impusă de fapt de împrejurări (asta dacă nu va fi în curînd declarată obligatorie și la noi, cu mici excepții), pare de nenumărate ori mai lungă decît cele 24 de ore. Regula vieții noi: stăm acasă cît e cu putință de mult, nu stocăm alimente, nu răspîndim fake-news și ne spălăm des pe mîini cu apă și săpun. Și visăm la libertate.

Ar fi plăcut totuși, cred, să trecem mai repede astfel, cu vise și spălat pe mîini energic, peste timpul acesta nu doar primejdios, ci și degradant. Știm deja – ne-o spun toți și o simțim foarte bine – că lumea „de după“ va fi diferită, că civilizația însăși o va cîrmi în altă direcție. Poate că globalizarea va da un pas înapoi. Poate că statele își vor controla mai îndeaproape cetățenii, sub pretextul că vor să evite revenirea epidemiei. Da, vom avea dreptul să ne plimbăm, dar undeva se va ști în orice moment unde ne ducem și cu cine ne întîlnim, ori dacă tușim mai insistent sau ne curge nasul. Cîtor oameni le curge nasul în fiecare moment al zilei va deveni, poate, un fapt de importanță strategică pentru lumea „de după“, cu atenție monitorizat de roboți ultraperfecționați. Unii înțelepți ar spune: poate că-i preferabil să nu știm ce va fi.

Mi-aș dori totuși să pățesc precum legenda zice că au pățit zece tineri creștini din Antiohia, refugiați într-o peșteră ca să scape de persecuțiile lui Dioclețian. Acolo au adormit un somn magic și s-au trezit peste cincizeci de ani, cînd, ieșind afară, au constatat că imperiul era acum creștin, persecutorii anihilați și foștii persecutați la putere. Așa și eu: am să dorm un timp, trezindu-mă cînd Omul și nu Virusul va fi din nou la putere.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Controversă Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”
Lucian Mândruță încinge spiritele pe Facebook, criticând jurnaliștii care relatează despre aducerea „luminii sfinte” de la Ierusalim pentru faptul că nu verifică informația. Pe lângă cei care i-au dat replica se numără și omul de televiziune Dan Negru.
image
Paștele de altădată, în amintirile artiștilor: „La biserică mergeam cu șareta și stăteam la slujbă până la ivirea zorilor“
Unele dintre cele mai frumoase amintiri, care se dau mai departe ca o moștenire de neprețuit, sunt zilele de sărbătoare când oamenii par a fi mai buni unii cu alții.
image
Șase alimente care îmbunătățesc starea de spirit: ajută la sănătatea creierului și reglează nivelul de zahăr din sânge
Oricine a găsit vreodată alinare în alimente precum înghețata sau pastele sau s-a simțit amorțit ori trist după o masă copioasă știe că mâncarea poate avea impact asupra stării de spirit, scrie Yahoo Life, care a publicat o listă cu șase alimente care îmbunătățesc dispoziția.

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.