Gînduri de pe cînd Omul era persecutat

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Frica lui Putin jpeg

Cum s-a schimbat viața noastră, a tuturor, în numai trei-patru săptămîni! Încă la sfîrșitul lui februarie mai participam la colocvii, mai pregăteam lansări de cărți și întîlniri; stăteam de vorbă în cafenele, ne plimbam și, deloc în ultimul rînd, țineam cursuri înaintea unor studenți în carne și oase și nu, ca acum, unor fantome online. Aveam planuri de viitor, făceam proiecte pe care ne propuneam să le aducem la îndeplinire. Ne gîndeam să călătorim în țară sau în străinătate. Participam la colocvii și la conferințe. Făceam planuri de vacanță. Și alte nimicuri sub specie aeterni, firește, dar teribil de grave în viața fiecăruia.

Și deodată, în numai cîteva zile, totul s-a destrămat individual și colectiv, de zici că nici n-ar fi fost. Lovitură nimicitoare, fulgerătoare. Un continent întreg, o planetă s-au deșteptat într-un film stupid. Trecutul a devenit fantomatic. Oare oamenii au mai umblat vreodată fără frică pe stradă? Oare cunoscuții au avut vreodată voie să-și dea mîna, iar prietenii să se sărute, cînd se întîlneau? A mai fost vreodată un timp cînd puteam umbla liber pe stradă, dincolo de colțul blocului, cînd era voie a ședea pe o bancă în parc ori a merge la un spectacol ori la un restaurant? Și, în definitiv, a existat vreun timp cînd coronavirus să fie un termen necunoscut pentru toți, cu excepția unui pumn de specialiști? Aproape că mă întreb, oare a existat viață și înainte de coronavirus? Fiindcă îmi pare că timpul de dinainte e aproape ca și cînd n-ar fi existat niciodată.

Iar ce va fi „după“, nu se știe. Dacă trecutul e fantomatic, viitorul e nebulos. Nimeni nu știe cînd epidemia va ceda. O va reduce soarele verii, vor reuși măsurile dure de „distanțiere socială“ să o oblitereze? Poate. Vor apărea pe piață medicamente specifice care vor vindeca rapid cazurile dificile? Poate. Va ieși vaccinul-minune?  Poate. Prea mulți de poate. Și mai ales cînd toate astea? Nu acum, ci mai tîrziu, auzim de pretutindeni. Peste o săptămînă, o lună, un an.  E clar că revenirea va întîrzia destul de mult. Trebuie să ne înarmăm cu răbdare, ba chiar cu tărie de caracter. Omul e, însă, un animal social și Internetul – oricît de salvator e în momentul de față – nu-i ajunge. Fericiți cei asociali, că la ei e sănătatea și viața!

Așadar, după cum ceea ce a fost mi se pare deja neînchipuit de îndepărtat, tot așa și ce-i în față îmi pare nesfîrșit și inform din cauza lipsei reperelor precise. Va dura luni, poate, poate ani, cu cedări și reveniri ale molimei. Chiar predicțiile favorabile arată, grafic, mai multe „cocoașe“ ale curbei cazurilor noi zilnice. Or, fiecare zi de recluziune voluntară, dar impusă de fapt de împrejurări (asta dacă nu va fi în curînd declarată obligatorie și la noi, cu mici excepții), pare de nenumărate ori mai lungă decît cele 24 de ore. Regula vieții noi: stăm acasă cît e cu putință de mult, nu stocăm alimente, nu răspîndim fake-news și ne spălăm des pe mîini cu apă și săpun. Și visăm la libertate.

Ar fi plăcut totuși, cred, să trecem mai repede astfel, cu vise și spălat pe mîini energic, peste timpul acesta nu doar primejdios, ci și degradant. Știm deja – ne-o spun toți și o simțim foarte bine – că lumea „de după“ va fi diferită, că civilizația însăși o va cîrmi în altă direcție. Poate că globalizarea va da un pas înapoi. Poate că statele își vor controla mai îndeaproape cetățenii, sub pretextul că vor să evite revenirea epidemiei. Da, vom avea dreptul să ne plimbăm, dar undeva se va ști în orice moment unde ne ducem și cu cine ne întîlnim, ori dacă tușim mai insistent sau ne curge nasul. Cîtor oameni le curge nasul în fiecare moment al zilei va deveni, poate, un fapt de importanță strategică pentru lumea „de după“, cu atenție monitorizat de roboți ultraperfecționați. Unii înțelepți ar spune: poate că-i preferabil să nu știm ce va fi.

Mi-aș dori totuși să pățesc precum legenda zice că au pățit zece tineri creștini din Antiohia, refugiați într-o peșteră ca să scape de persecuțiile lui Dioclețian. Acolo au adormit un somn magic și s-au trezit peste cincizeci de ani, cînd, ieșind afară, au constatat că imperiul era acum creștin, persecutorii anihilați și foștii persecutați la putere. Așa și eu: am să dorm un timp, trezindu-mă cînd Omul și nu Virusul va fi din nou la putere.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Neutralitatea moldoveană și vinovăția românească
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
Bătălia cu giganții jpeg
Puțină libertate. Și multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam nerăbdător ori de cîte ori filosofia întîrzia prea mult în concept, în terminologie, în acrobație analitică.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este însă și altceva, încă mai sinistru, în acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliberînd conștiința de orice reproș pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Eu nu mai citesc presa din 1979” / „Sigur, tu îți permiți...”
Cînd a venit vestea morții lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist român.
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre toți economiștii români, Georgescu este cel mai tranșant în a analiza și a vorbi despre hibele capitaliștilor și capitalului din România.
Iconofobie jpeg
Imperfecțiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii în cauză ajunseseră să fie percepute – tocmai prin inexistenţa lor de facto – drept „limita de atins”, vorba lui Gabriel Liiceanu într-o celebră carte.
„Cu bule“ jpeg
Didactice
Textul recomandă, de exemplu, ca termenul student (cu sensul „cel care studiază”, indiferent de nivel) să nu mai fie folosit în școlile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci să fie înlocuit cu elev sau școlar, ca în Regat.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Să nu încremenim în prejudecăți
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la Răsărit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Viaţa lui Becker, ce-i drept, e o vraişte. Ajunge să-l priveşti pentru a înţelege cîte nopţi grele sînt pitite sub faţa buhăită.
Comunismul se aplică din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit în minte formula unui cunoscut: În definitiv, cine ești tu ca să nu ți se întîmple să fii nedreptățit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.