Zădărnicire

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
„Cu bule“ jpeg

Stilul juridic al limbii române e vechi şi destul de conservator; deşi a adoptat, în secolul al XIX-lea, numeroase cuvinte latino-romanice, terminologia sa a păstrat şi forme (ca pîrît sau tăgăduire) devenite între timp, în alte registre, arhaice sau populare. În ultimele zile, a intrat în circulaţia publică un asemenea arhaism conservat de terminologia juridică: zădărnicire. Mass-media transmite permanent ştiri despre aplicarea unui articol din Codul Penal, intitulat „Zădărnicirea combaterii bolilor“: „dosare penale pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii răspîndirii bolilor“ (ziare.com); „sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor“ (romania-actualitati.ro) etc. Termenul apare şi în alte contexte juridice, în articole de lege care vorbesc de zădărnicirea aflării adevărului – „zădărnicirea în mod direct sau indirect a aflării adevărului prin influențarea unor martori ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor de probă“ (lege5.ro) – sau în decizii despre „zădărnicirea înstrăinării unor terenuri“ (Monitorul Oficial nr. 437, 2003). Ca în multe alte cazuri, arhaismul s-a păstrat mai bine în româna din Republica Moldova, unde îl găsim şi în afara contextelor strict juridice: „Tiraspolul acuză Chişinăul de zădărnicirea exporturilor de fructe din regiunea transnistreană în Rusia“ (agora.md); „zădărnicirea omorului a fost posibilă datorită informației care a parvenit la poliție“ (diez.md).

Zădărnicire e un substantiv provenit din infinitivul lung al verbului a zădărnici, la rîndul său derivat din adjectivul zadarnic. Adjectivul e derivat din zadar, adverb şi substantiv care îşi are originea într-o sintagmă slavă (za daru „de dar“). Zadar e un cuvînt destul de vechi (atestat în secolul al XVII-lea); derivatele sale par totuşi să fi cunoscut o mare răspîndire mai tîrziu, Dicţionarul limbii române atestîndu-le masiv de‑abia în secolul al XIX-lea. Pînă atunci, zadar circula mai ales în locuţiunea în zadar („inutil, fără rezultat“), în limbajul religios, moral şi filosofic. De multe ori, în zadar era asociat cu locuţiunea în deşert, cele două formule fiind folosite pentru a întări retoric ideea inutilităţii: în Biblia de la Bucureşti (1688), de exemplu, apare formularea „Eghipteanii în deşărt şi în zadar vor folosi voao“ (Isaia 30, 7; într-o traducere modernă: „Ajutorul Egiptului nu este decît deşertăciune şi nimic“). Acelaşi procedeu al insistenţei apare la Cantemir, în Istoria ieroglifică: „firea ceva în zădar şi în deşert nu face“. Intensificarea prin sinonimie se va păstra şi în cazul cuvîntului zădărnicie, asociat cu deşertăciune: „O, zădărnicie şi deşertăciune!“ (Gorjan, traducerea din Halima).

Aceste asocieri au produs conotaţiile poetice şi filosofice ale cuvintelor din familia lexicală a lui zadar. Eminescu folosea intens locuţiunea în zadar, cuvintele zadarnic şi zădărnicie, pe care le regăsim în unele dintre poeziile sale foarte cunoscute, de exemplu în repetiţia anaforică din Scrisoarea III („În zadar striga-mpăratul ca și leul în turbare, / Umbra morții se întinde tot mai mare și mai mare; / În zadar flamura verde o ridică înspre oaste, / Căci cuprinsă-i de pieire și în față și în coaste“), în Melancolie („Pe inima-mi pustie zadarnic mîna-mi ţiu, / Ea bate ca şi cariul încet într-un sicriu“) sau în Glossă: „Tot ce-a fost ori o să fie / În prezent le-avem pe toate, / Dar de-a lor zădărnicie / Te întreabă și socoate“. Şi mai frecvente sînt cuvintele din familia lexicală a lui zadar în jurnalismul eminescian: „În zadar mai caută dar «Românul» a drapa escrocheria parlamentară prin consideraţiuni de înaltă politică“; „În şedinţa de ieri a Adunării guvernul, împreună cu prezidentul Camerii, a făcut o ultimă tentativă, zadarnică după părerea noastră, pentru a-şi recîştiga echilibrul pierdut“; „E o conspiraţie între guvern şi Cameră pentru a zădărnici în cestiunea aceasta, ca în toate celelalte, orice răspundere reală“; „zădărnicia risipei de puteri vii, cari se puteau întrebuinţa la ceva mai folositor“; „o continuă zădărnicire a tendinţelor revoluţionare ale partidului roşu“ etc. (articole din Timpul, 1879-1880, în Opere, volumele X şi XI). Dicţionarul lui Frédéric Damé, din 1893, înregistra întreaga familie lexicală, explicînd în detaliu termenul zădărnicire: „acţiunea de a face inutil, van, iluzoriu; acţiunea de a reduce la nimic, de a aneantiza“.

Dicţionarele noastre istorice nu atestă o carieră constantă a termenului zădărnicire, care pare să fi devenit termen juridic destul de tîrziu. Nu l-am găsit în amplele culegeri de legi publicate, spre sfîrşitul secolului al XIX-lea, de I.M. Bujoreanu. Apare însă, de exemplu, într-un Regulament poliţienesc din 1941 (publicat în Monitorul Oficial, nr. 166): „zădărnicirea începerii şi continuării unei infracţiuni grave“. Poate că păstrarea sa nu se datorează doar conservatorismului lingvistic, ci unei necesităţi. În Glosarul în care Laurian şi Massim izolau cuvintele de altă origine decît cea latină, verbul a zădărnici era explicat ca „a reduce la nemica, a împiedica o lucrare, a nimici, a anula“. În DEX, zădărnicirea este „acțiunea de a zădărnici și rezultatul ei“,  iar a zădărnici este definit ca „a face să nu se realizeze ceva; a pune piedici la ceva; a dejuca un plan, o uneltire etc.“.  Cuvîntul nu are sinonime perfecte şi este greu de înlocuit, mai ales în context juridic: împiedicare e un echivalent parţial prea slab, iar anulare, anihilare, aneantizare par desemnări prea puternice, nepotrivite contextului.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

tudor chirila 17 jpeg
Mesajul artistului Tudor Chirilă adresat lui Călin Georgescu: „Dacă este un candidat antisistem, unde a fost în toți acești ani”
Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă, cunoscut pentru criticile sale la adresa autorităților, a transmis un mesaj lung despre ce crede că s-a întâmplat la alegerile prezidențiale și îi îndeamnă pe oameni să voteze în cunoștință de cauză.
locuinta cu gradina in Dubai jpg
Cât costă o garsonieră în Dubai și de ce le preferă românii
Interesul românilor pentru achiziționarea de apartamente în Dubai a continuat să crească în acest an, datorită condițiilor avantajoase de creditare și al regimului fiscal favorabil.
Curtea Constitutionala a Romaniei   CCr   INQUAM Photos Octav Ganea jpg
LIVE TEXT Decizie istorică: CCR anunță dacă anulează primul tur al alegerilor prezidențiale. Renumărarea voturilor a început
Judecătorii Curții Constituționale se întrunesc vineri, 28 noiembrie 2024, în ședință pentru a decide cu privire la validarea turului 1 al Alegerilor prezidențiale 2024, după ce joi, 28 noiembrie, tot CCR a decis, în unanimitate, renumărarea voturilor. Procesul de renumărare a început în toată țara.
shutterstock 670245910 jpg
Ce ar fi bine să știi despre infecțiile streptococice, de la simptome și tratament până la prevenție
Infecțiile streptococice sunt mai comune decât ai putea crede și pot afecta oameni de toate vârstele.
simona halep facebook jpg
itisti specialisti it microsoft angajati birouri laptop
Care este țara din Europa unde se va introduce concediul plătit în caz de „urgenţă climatică”. Câte zile libere se pot solicita
Spania a devenit prima țară din Europa care implementează un „concediu plătit” pentru situații de urgență climatică, o măsură menită să protejeze angajații în timpul fenomenelor meteorologice extreme.
David Popovici Facebook jpg
Ce spune David Popovici despre pedeapsa primită de sportiva Iga Swiatek. „Este o nedreptate pentru România?”
Legat de suspendarea temporară a polonezei Iga Swiatek (2 WTA), depistată pozitiv cu substanța trimetazidină, campionul român David Popovici și-a exprimat punctul de vedere cu privire la acest caz controversat din sportul mondial.
image png
Cine sunt controversații candidați POT, aliniați în spatele lui Călin Georgescu. Partidul „rudelor”, condus de o fostă deputată AUR
Candidatul Călin Georgescu este susținut din spate de Partidul Oamenilor Tineri (POT), fondat de fosta deputată AUR Anamaria Gavrilă (41 de ani).
horoscop 17 martie webp
Horoscop săptămâna 29 noiembrie - 5 decembrie. Trei zodii au destinul de partea lor în prima parte a lunii
Horoscopul pentru săptămâna 29 noiembrie - 5 decembrie vine cu multe schimbări. Află care sunt zodiile protejate de destin în perioada următoare.