Jurnal de spital din vremuri mai liniștite

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Ultimele zile din viața pisicii jpeg

Pentru că tot am timp berechet, am scotocit prin folderele mai vechi din computer și am redescoperit un „jurnal de spital“ scris în urmă cu mai bine de 15 ani, una dintre puținele mele experiențe directe (din fericire!) legate de spitalul românesc, mai precis de o secție de oftalmologie unde am fost internată cu o dezlipire de retină. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult, așa că redau aici cîteva fragmente din jurnal.  

Este ora opt dimineața, zi de luni, căci internările se fac numai lunea și miercurea. Aștept în holul din fața liftului unde e curent și unde nu se fumează, deși un nene bine îmbrăcat, într-un palton negru și cu fular roșu, asortat, se plimbă nervos, vorbind tare la celular și trăgînd cu sete din țigară: „Da, sînt aici, am venit și io cu tanti… cred că azi o internează. Da’ e o lume!… cel puțin o oră de așteptat, că așa-i în toată țara asta, aștepți și nu știi de ce aștepți… Ce să fac? Fumez și mă inervez“. Cel puțin o oră? Mi-aprind și eu o țigară, mai pe șest, dar apare sora-șefă (după aia aflu cine e…) și mă vede doar pe mine. Începe să țipe: „Păi, da, vă bateți joc de spitalu’ ăsta… fi-ar el al dreacu’ de spital! Măcar găsiți ceva în care să scrumați… o cutie, un carton…“ și pleacă, foarte grăbită. Într-adevăr e lume multă, în special oameni de vîrsta a treia, cu însoțitorii, se agită cu biletele de trimitere în mîini, nu știu unde să meargă, de cine să întrebe, formează cozi haotice, care după cîteva minute se dispersează. Nu sînt decît trei scaune și un calorifer pe care se poate sta, un moș dă la o parte un tinerel ca să se așeze: „Lasă-mă pe mine, tataie, că
io-s mai bătrîn decît tine, nu vezi că merg în baston? Am avut și trei operații grele… asta la ochi am auzit că-i ușoară, nici măcar nu te adoarme!“. Între timp apar și „bolnavii“, adică cei care au fost deja operați și au deja plasturele pe ochi, au ieșit din salon ca să-și mai dezmorțească oasele, „sînt tari paturile, dar-ar boala în ele! Și pernele parcă-s făcute din cîlți…“. Trec în monom trei tineri subțirei și mici de statură, țanțoși, cu nasurile turtite, cu un aer superior și cu cîte un plasture pe cîte un ochi; poți bănui că sînt reprezentanții echipei de box a spitalului – categoria muscă.

În cabinete, aceeași vînzoleală: consultații matinale și analizele de sînge ale celor care se internează. Pacienții intră și ies lalolaltă cu doctorii și cu asistentele, se ciocnesc unii de alții, se scuză. Unii au fost internați acum cîteva luni și au venit numai ca să aducă un buchet de flori: „Dom’ doctor, vă mulțumesc din suflet! Mi-ați dat înapoi vederea… la etatea mea, am acum ochi ca la douăj’ de ani!“. În sfîrșit, cei cu internările sînt trimiși, bineînțeles, „la internări, ultima clădire din curte, pe stînga“. Acolo, o altă coadă interminabilă, însă de data aceasta organizată și destul de liniștită, se desfășoară într-un hol întunecos și rece. Din cînd în cînd mai urlă cîte cineva: „Ușa!!!“ către cei care tot intră și ies, lăsînd ușa care dă spre exterior deschisă. Însă e suficient ca o tanti irascibilă și obeză să comenteze: „…inadmisibil, ditamai spitalu’ și să n-aibă ei decît un singur ghișeu la internări!“ ca să înceapă un adevărat scandal: „D-aia nu merge nimic bine în țara asta… pen’ că nu există ordine și disciplină, dom’le! Nicăieri, nici măcar la spital, unde nimeni nu vine de plăcere…“. Coada merge greu pentru că „sistemu’“ e complicat „de cînd s-au băgat computere“: dai toate actele necesare, după care mai aștepți o jumătate de oră ca să fii introdus în computer, apoi strigat, iar în cele din urmă poți să te consideri internat: ți se dă un bilețel pe care „trebe să-l pui bine; dacă-l pierzi ai încurcat-o, nu mai ieși niciodată din spital“, susține un pensionar defetist și speriat la culme.

Ar mai fi de menționat coada de la EKG, „penultima clădire, în curte, pe dreapta“, unde femeile se grupează cu femeile și bărbații cu bărbații, pentru a se intra în gașcă, merg astfel mai repede și cozile insignifiante de la chioșcul de ziare și de la mini-market pentru micile cumpărături de ultimă oră, cum ar fi pastă de dinți, papuci, țigări, cartele de telefon, ape minerale, pachete de cafea (pentru asistente), fierbătoare, pliculețe de ceai și multe alte lucrușoare plăcute și utile.

De „cazare“ se ocupă doamna Maria. Se învîrte cu o repeziciune uluitoare prin saloane, distribuie paturi în dreapta și-n stînga, îi cuplează pe cei (sau pe cele) care s-au împrietenit deja „la coada de la internări“. Cîteva infirmiere întind așternuturile și-și leagănă cu subînțeles buzunarele generoase ale halatelor care se umplu de bancnote.

După vreo jumătate de oră totul pare să se liniștească, pacienții se schimbă în pijamale, își dosesc mărunțișurile prin noptiere, își ocupă locurile în paturi, ca în compartimentele de tren cu cușetă și… ce urmează? Odihnă? Relaxare? Nicidecum! De unde ești?… ce-ai făcut în ultimii zece ani?… cîți copii ai sau de ce n-ai?… cu ce diagnostic ai venit?… cît de grea e operația ta?… cît ai de gînd să pui în plicul pentru „dom’ doctor“? (asta mai pe șoptite). Doamna din Bacău, din patul de la geam, care e „la a doua cataractă“ și cunoaște regulile prin spital, se uită la ceas și constată că e deja ora trei, „Vai, a început Betty cea urîtă! Poate o veni careva pe la voi, în vizită, să-mi povestească și mie ce se mai întîmplă… mor după serialul ăsta…“. Se scot caserolele, cutiile de margarină, borcanele de muștar pline cu tot felul de treburi dubioase, pateurile, prăjiturelele, se mănîncă la comun, se dictează rețete. Pe la ora șapte sîntem chemate la cabinet, pe rînd, căci ni se face „pregătirea pentru operație“: tunsul genelor, spălare cu dezinfectant etc. După ce mai pasăm cîte o bancnotă asistentei responsabile cu „pregătirea“, ne întoarcem în salon și ne studiem în oglindă. „Vai, da’ arăt ca o capră, fără gene! Măcar să le fi tăiat și la celălalt ochi ca să fie la fel!“

Stingerea se decretează, tot de comun acord, la ora zece. Urmează un cor perfect armonic de sforăituri care nu este mai ușor de suportat ca limbarița de peste zi.

Cu viața din spital te obișnuiești repede. Încă din a doua zi „ești trecut la masă“, așa că vei capăta trei repere sigure ale scurgerii timpului, chiar dacă refuzi să bei ceaiul călîu și fără zahăr și să mănînci pîinea cu margarină, de la opt, sau ciorbă de cartofi, felul întîi, tocană de cartofi, felul doi, de la două, și orezul cu lapte, de la șapte seara. În plus, vei avea și alte repere care îți conferă un sentiment permanent de siguranță: dimineața, la ora șapte fix, intră în salon infirmierele care mătură și spală pe jos, uneori trîntind și pufnind, alteori sporovăind gureșe despre ultimele bîrfe din spital; „vizita“ echipei de doctori este la nouă și numai atunci afli dacă „e bine sau nu e bine“, antibioticul se injectează o dată la douăsprezece ore, toate asistentele îți zîmbesc amabil (mai puțin cele cărora ai uitat să le dai ceva, dar nu mai știi care, că sînt prea multe și în diferite ture), plasturele de pe ochi se schimbă tot dimineața, la prima oră… Totuși e păcat ca dimineața, la cafea, să nu ieși pe hol la o țigară, pentru că ratezi în­tîlnirea cu gașca de fumători care le sudează timp de o jumătate de oră, suflînd fumul cît mai departe de ochiul acoperit, ca „să nu‑l irite sau să afume pansamentu’“. Aici e posibilă și inițierea unor idile nevinovate, ca să mai treacă timpul. Metodele de agățat sînt adaptate locului: „Dumneavoastră ce-ați pățit la ochi?“.

Cu toate aceste mărunțișuri și conversații de zi cu zi, plictiseala e mare, iar lumea de afară după care tînjești, uitîndu-te seara pe geam și admirînd panorama marelui oraș, începe să reprezinte un miraj. Ultima zi, ziua externării, e cea mai tristă, ca ultima zi de tabără: o nostalgie incipientă și nejustificată după halatele albe, o spaimă a reacomodării, deja un dor după noile obișnuințe, chiar și după noile chipuri din viața ta.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

univers paralel pixabay jpg
Google susţine că a descoperit dovada uluitoare că „trăim într-un multivers”. Ce rol are noul cip Willow în această teorie
Hartmut Neven, fondatorul Google Quantum AI, susţine că existenţa multiversului poate fi dovedită de performanţele extraordinare ale cipului Willow.
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
Ce a povestit familia care a vrut să cumpere una dintre casele oferite pentru 1 euro în Italia: "Eram candidații ideali pentru acest program"
Italia este cunoscută pentru peisajele sale pitorești și orașele sale pline de istorie, dar în ultimii ani a apărut o inițiativă care a atras atenția multor tineri și familii: programul „case de 1 euro”.
shutterstock 390249514(1) jpg
Cum recunoști un AVC: Dr. Simona Novac, Medic primar neurolog, explică semnele care ne arată că trebuie să ne prezentăm de urgență la Camera de Gardă
4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral. Este o statistică cutremurătoare, care ilustrează, însă, realitatea: accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate[ Date ale Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România. Principal
gazprom conducta
OMV a rupt contractul cu Gazprom
OMV a rupt contractul pe termen lung de livrare de gaze, încheiat cu compania rusească Gazprom Export, o subsidiară a grupului Gazprom, din cauza "mai multor încălcări fundamentale ale contractului".
accident intrarre slatina 12 decembrie 2024   foto martor (1) jpeg
Trafic blocat complet pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina. Trei autovehicule, implicate într-un accident
Traficul rutier este complet blocat, joi-dimineață, pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina, dinspre Craiova. Trei autovehicule sunt implicate într-un eveniment rutier.
realitatea plus emisie jpg
CNA a decis întreruperea emisiei televiziunii Realitatea Plus, după abateri repetate. Reacția postului
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a hotărât oprirea emisiei postului de televiziune Realitatea Plus începând de joi, 12 decembrie, ora 19:00. Decizia, motivată prin încălcări
Brexit FOTO Shutterstock
Britanicii plâng după UE. Majoritatea votanților Brexit „ar accepta libera circulație” pentru a avea acces la piața unică
Majoritatea britanicilor care au votat pentru ieșirea din UE ar accepta acum revenirea la libera circulație în schimbul accesului la piața unică, potrivit unui studiu realizat în Europa, care a constatat și o dorință reciprocă în statele membre pentru legături mai strânse cu Regatul Unit.
corvinul jpeg
Ce s-a ales de cel mai faimos restaurant din Hunedoara? Aici au luat cina Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nikita Hrușciov
Cândva acest restaurant era unul dintre cele mai faimoase din Hunedoara, cât și din întreaga țară. Unele dintre cele mai importante personalități istorice au luat cina aici, printre care și Nicolae Ceaușescu. Însă, astăzi, această locație istorică a fost uitată de lume.
bancomat jpeg
O bancă mare dispare din România. Ce se întâmplă cu clienții actuali ai unității bancare
O nouă schimbare în peisajul bancar românesc aduce în prim-plan o fuziune de proporții. OTP Leasing, parte a grupului OTP Bank România, a fost recent achiziționată de Banca Transilvania (BT), cea mai mare bancă din țară.