A ști sau a nu ști? Ce-i mai bine?

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
A ști sau a nu ști? Ce i mai bine? jpeg

Circulă în rețelele WhatsApp un domn, cred că-i neamț, care spune ceva foarte adevărat. Dacă nu am ști absolut nimic despre acest virus ce apare la microscop încoronat drăcește numit SARS-CoV-2 (pînă recent i se spunea 2019-nCoV), unii dintre noi ar observa că în sezonul de iarnă 2019-2020 ceva mai mulți oameni fac gripa sezonieră, care are simptome ceva mai severe. Ar observa, poate, și mica specificitate a mortalității: anume că se referă mai ales la bătrîni (ceea ce nu ar ridica observatorului mari îngrijorări) și că ar fi, poate, ceva mai ridicată decît ceea ce știe el că este mortalitatea de pe urma gripei „obișnuite“. Și viața economică, socială, (vai!) politică, culturală, academică, sportivă etc. ar continua firesc. Știind însă tot ce știm despre virus, dar mai ales știind că nu știm informațiile esențiale despre modul în care poate fi învins, sîntem acum în toată nebunia pe care o vedem. Ai spune, deci, că trăim ce trăim pentru că știm; dacă nu știam, am fi luat lucrurile în cheia firescului și, poate, am fi trecut peste ele mai bine. Cine poate ști?

În vremuri extreme, omenescul se tulbură și pentru că raportul firesc dintre cunoaștere și necunoaștere se răstoarnă complet. Observ, de pildă, o serioasă și îngrijorătoare mutație de cînd am intrat și noi în nebunia pandemică: specialiștii vorbesc ca amatorii! Ba e bun spirtul, ba nu e bun spirtul; ba e bun Nurofenul, ba nu e bun Nurofenul; ba sîntem pregătiți să gestionăm pandemia, ba sîntem praf; ba atinge punctul culminant în aprilie, ba în mai, ba în iulie; ba se recomandă să punem mască pe figură toți, ba e degeaba (să o pună doar cei infectați deja); ba se tratează după o schemă similară cu malaria (în Spania), ba după o schemă inspirată din tratamentul HIV (în Timișoara), ba cu ceva din tratamentul reumatismelor (înțeleg că la București), ba cu paracetamol (cam peste tot), ba nu se poate trata cu nimic (cam ca-n Italia), și tot așa. În asemenea vremuri, zvonurile contradictorii sînt firești, dar ceea ce evoc eu aici nu sînt afirmații aruncate de vreun Ciuvică din fabrica de otrăvuri mincinoase pe care o slujește de obicei, ci spuse de medici reputați, epidemiologi sau virusologi, unii dintre ei avînd și funcții importante la comanda sistemului care organizează marea urgență pe care o trăim.

Mai notez în subsidiar și altceva din specia bizarului îngrijorător: a devenit irezistibilă pentru mulți medici tentația de a deveni eroi mediatici pentru a regla unele conturi. Nu vorbesc aici de cei care vin cu informații și dau sfaturi populației. Înțeleg noblețea intenției lor și îi aplaud pentru ceea ce fac. Chiar dacă, așa cum spuneam, se întîmplă să spună lucruri contradictorii. Chiar dacă pe mulți dintre ei îi lasă nervii. Mă refer la cei care scriu pe Facebook sau stau în halate în fața telefoanelor puse pe modul „selfie“ contestînd colegi sau șefi, anunțînd apocalipse, exhibînd epuizare, profețind, chipurile în scop didactic, moarte în dreapta și-n stînga. Ar trebui și ei să înțeleagă că sînt sprijinul nostru moral și, dacă se comportă așa, nu doar că nu-și fac datoria, ci și-o încalcă.

Precizez imediat că nu formulez această nedumerire ca să contest priceperea acestor oameni. Departe de mine! Nici ca să induc ideea că e egal dacă-i ascultăm ori nu. Dimpotrivă, chiar așa, în contradicție fiind, sfaturile lor trebuie ascultate, nu ale altora. Nu pot însă să-mi opresc constatarea că, în fața unor grozăvii de genul celei prin care trecem, opinia expertă este, cel puțin la început, la fel de nesigură ca și opinia ignorantă. Cînd brusc apare în fața ochilor lor ceva enorm, monstruos, expertul și ignorantul sînt reduși la numitorul lor comun: omenescul! Cînd lumea pune pe același plan expertul și ignorantul, comite o crimă. Cînd valorizează mai mult ignorantul decît expertul, comite mai mult decît o crimă, comite o eroare. Lumea care comite asemenea erori merită într-un fel să i se întîmple ce ni se întîmplă nouă acum. De data asta, însă, nu e o opțiune a lumii. Nu sminteala societății care plătește cu milioane pe lună un fotbalist și cu o mie, două un cercetător cu ani de studii și experiență nivelează acum distanța dintre pricepere și nepricepere. E altceva...

În timpul vieții generației noastre, am trăit prăbușirea sistemului comunist, 11 septembrie, și  războiul cu teroarea islamistă, marea criză economică globală din 2008-2012, și acum, iată, o molimă globală nu chiar mortală, dar de speriat. S-ar zice că e destul pentru o viață, dar despre cît și ce ne-a fost dat să trăim, o să vorbim altădată. Ce încerc să îmi dau seama este dacă nu cumva la primul contact cu evenimente de o asemenea amploare, întotdeauna, experții nu sînt cu nimic mai știutori decît noi, ceilalți, plebea. Evident că, pe măsură ce trece timpul, privind înapoi spre evenimentul cel mare și trăind în siajul lui, o nouă „expertiză“ se profilează și experții iau iarăși distanță față de ignoranți. Dar interesant e momentul zero, clipa aceea de zguduire în care toți sîntem la fel: mici, speriați, neștiutori ca niște pui de vrabie. Unde e siguranța noastră? Unde e aplombul cu care combatem pe Facebook? Unde e abnegația cu care „facem sport“? Unde e încrederea în rațiune, în Internet și-n noutăți? La ce ne mai folosesc toate astea? După cum vorbim și ne purtăm de cîteva zile, se vede limpede că la nimic. De la o vreme, se succed cu repeziciune evenimente care au două trăsături în comun: sînt globale și ne schimbă semnificativ viețile.

Îmi amintesc că în toate aceste momente un lucru părea a fi cert, unul singur. Că nimic nu va mai fi la fel. Vorba lui Yogi Berra, viitorul nu va mai fi ce a fost pînă acum. Și de fiecare dată așa a fost. Se pare că singura intuiție care mai funcționează cînd vine peste noi ceva de genul evenimentelor mai sus amintite, este că ceva esențial se va schimba în viețile noastre. Nu știm ce, nu știm cum, dar schimbarea va veni și va fi pentru totdeauna. Și acum avem toți această convingere. Și atît. Că nimic nu va mai fi cum a fost. Pentru cel puțin a cincea oară în viața noastră, nimic nu va mai fi cum a fost. În rest, mare lucru nu știm.

P.S. Trăim uneori cîte un eveniment cu o frenezie totală, de parcă ne pierdem mințile. De pildă, psihoza Dragnea – că e cea mai recentă. La fel au fost psihozele colective Băsescu și Ponta. Vă amintiți? „Sîntem pe marginea prăpastiei!“ „Dezastru!“ „Să salvăm țara!“ „Ieșim din istorie!“ Și cum ni se par acele trăiri exasperate azi? Foarte util ne-ar fi dacă am folosi zilele acestea pentru a pune în perspectivă tot ce am făcut, zis și simțit în ultimii ani.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner gabriela lucutar png
guadelupa shutterstock 2136226577 jpg
Atenție, turiști! Dengue lovește o importantă destinație turistică a lumii. Autoritățile în alertă pentru combaterea virusului
Guadelupa, renumitul arhipelag din Marea Caraibilor, este acum în centrul unei alerte sanitare, după ce autoritățile au declarat epidemie de dengue.
Printul Mikasa si Printesa Yuriko, la 70 de ani de la casatorie, foto Agentia Casei Imperiale jpg
Prințesa Yuriko a murit la 101 ani, fiind cel mai vârstnic membru al Casei Imperiale din Japonia. Mai sunt în viaţă doar 16 descendenţi
Prințesa japoneză Yuriko, soția fratelui împăratului Hirohito din timpul războiului și cel mai în vârstă membru al familiei imperiale, a murit vineri, la vârsta de 101 ani.
Taxe si impozite jpeg
Ce taxe ar putea crește din 2025. Variantele luate în calcul
România s-a angajat în fața Comisiei Europene să reducă deficitul bugetar printr-un Plan Fiscal pe șapte ani, economiștii avertizând în numeroase rânduri că acest lucru nu se poate face decât prin creșterea taxelor.
Poliţia Română foto Poliţia Română
Oseminte înfășurate într-o pânză, descoperite în timpul unor lucrări de excavare, în Timișoara
Poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au deschis o anchetă după ce, joi seara, au fost sesizaţi că în apropierea Gării de Nord din municipiu au fost descoperite oseminte înfăşurate într-un material textil.
vasiu stoian Facebook jpg
Primarul pictat pe pereții unei biserici din Timiș, anchetat de Parchetul European, a fost arestat preventiv
Primarul comunei Tomnatic, Vasiu Stoian, și contabila sa, Romina Schaak, care este şi angajata primăriei, au fost arestați preventiv. Cei doi sunt acuzați de fraude cu fonduri europene într-un dosar instrumentat de Parchetul European.
bnr lanseaz modene aniversare 300 de ani manastire bucuresti png
BNR lansează o monedă de aur și una din argint pentru împlinirea a 300 de ani de la ridicarea Bisericii Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti
Banca Naţională a României lansează, din 18 noiembrie, o monedă din aur şi una din argint cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la înălţarea Bisericii Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti.
florinel coman sportpictures jpeg
Surpriză! Florinel Coman, exclus din lot de Mircea Lucescu pentru meciul cu Kosovo
Selecționerul a ales cei 23 de jucători pe care se va baza diseară.
Incendiu la un azil de bătrâni din Spania FOTO EFE
Incendiu devastator la un cămin de bătrâni din Spania. Cel puțin 10 oameni și-au pierdut viața
Un incendiu izbucnit vineri dimineaţă într-un cămin de bătrâni din oraşul Villafranca del Ebro, lângă Zaragoza, nord-estul Spaniei, a provocat moartea a cel puţin 10 persoane, a anunţat guvernul regional din Aragon.