Cinste lor, savanților!

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Frica lui Putin jpeg

În aceste săptămîni „de teamă și cutremur“, cum spune expresia biblică, recunoștința și admirația mea merg întîi spre medici și asistenții medicali, spre cei din saloane și din ambulanțe, cei din laboratoare și de la managementul spitalelor, deopotrivă spre cei care îngrijesc și salvează vieți și spre cei care nu reușesc în pofida eforturilor, spre toate celelalte cadre medicale, deopotrivă de la noi și din toată lumea. Îmi place mai ales să-i ascult vorbind la televizor și explicînd calm și sobru particularitățile acestei infecții cu coronavirusul cel nou. Chiar și atunci cînd nu au vești bune, tonul lor e reconfortant și dătător de speranță. E tonul sobru al competenței și al științei. Ei știu despre ce vorbesc, sînt singurii de pe lume, de altfel. O, ce bine ar fi ca politicienii să-i asculte și să-i fi ascultat întru totul, renunțînd la ambiții și la calcule, devenind, o dată în viață, docili și renunțînd la obsesia că ei sînt atotștiutori! Am văzut, la noi cel puțin, zilele trecute, cît de departe sîntem de asemenea politicieni. O, ce bine ar fi, de asemenea, ca jurnaliștii să priceapă mai întîi bine ceea ce medicii au a spune și apoi să redea lucrurile corect, fără interpretări personale și comparații amatoristice! O, ce bine ar fi ca publicul mare să‑i creadă pe cuvînt, chiar dacă nu‑i prea înțelege întotdeauna și să renunțe la încrederea în pseudoautorități!

Dar cel mai mult, admirația mea se varsă în contul oamenilor de știință, al savanților care au studiat și studiază acum, febril, noul coronavirus și boala pe care el o produce. (Înțeleg că au apărut deja mii de articole savante pe această temă.) Ei sînt cei care, într-un timp record (aproximativ o lună), de la declanșarea epidemiei în China au secvențiat genomul virusului, tot ei, foarte puțin mai tîrziu, au creat testul genetic pe care azi îl folosește toată lumea. Acesta, deși nu conduce de la sine la vindecarea bolii, măcar permite depistarea și izolarea din timp a cazurilor asimptomatice, cu simptome ușoare sau pseudogripale, ajutînd astfel enorm la încetinirea transmiterii bolii. (Încercați să vă imaginați o clipă ce ne-am fi făcut dacă n-am fi avut aceste teste.) Ei sînt cei care, împreună cu medicii din spitale, zi de zi, ameliorează capacitatea de tratament al cazurilor severe; tot ei dezvoltă vaccinuri, care urmează să fie în curînd testate pe voluntari. Nu vom avea un vaccin fabricat la scară mondială anul acesta – ni se spune –, dar îl vom avea la anul, numai bun să oprească revenirile bolii, dar și să fie hulit de antivacciniști, care cu siguranță nu vor „dezerta“ de la datorie.

Uneori stau pe gînduri: oare aparțin aceleiași specii cei care, la primul nor mai negru, dau buzna să golească rafturile magazinelor, care vor să păcălească autoritățile vamale, care se fălesc că sînt tare deștepți, dar clachează îndată ce se simt bolnavi, dar și politicienii incompetenți, mînați de ambiții meschine, văduviți de statura morală cerută de moment, pe de o parte, și acei savanți cu mințile lor strălucite și știința lor magnifică, pe de alta? Da, fără îndoială, și nu știu dacă să nu adaug și un „din păcate“. Oricum, simplul fapt că se poate pune această întrebare rămîne inconfortabil. Susțin însă că nu numărul mare, masa, dă în acest caz adevărata regulă a omenirii, ci excepția, nu nesăbuințele și deșertăciunile celor mulți, ci înțelepciunea și știința celor puțini. Căci mai ales pentru ei e valabil ceea ce spune celebrul text: „Nu e nevoie ca universul întreg să se înarmeze ca să‑l strivească [pe om]. Un abur, o picătură de apă e de ajuns pentru a-l omorî. Dar chiar și dacă universul l-ar strivi, omul încă ar fi mai nobil decît ceea ce îl omoară, pentru că știe că moare. Iar avantajul pe care universul îl are asupra lui, despre acesta universul nu știe nimic.“ (Pascal, Cugetări)

11.03.2020

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

nexus gaming castigatoarea mondiala counter strike jpg
România a devenit campioană mondială la Counter-Strike la World Esports Championship 2024
Echipa românească de esports Nexus Gaming a obținut titlul de Campioană Mondială la Counter-Strike la Riad, Arabia Saudită, unde se desfășoară săptămânile acestea World Esports Championship 2024.
alibec bataie kosovo jpg
Franco Foda le cântă în strună kosovarilor care îl plătesc
Franco Foda (58 de ani), selecționerul neamț al naționalei din Kosovo, a oferit un interviu jurnaliștilor din țara natală, după meciul cu probleme care a avut loc vineri seara, la București, în etapa a 5-a din Liga Națiunilor.
image png
Suedia se pregătește de război. Ce au primit în cutiile poștale milioane de familii
Suedia trimite aproximativ cinci milioane de broșuri locuitorilor, îndemnându-i să se pregătească pentru eventualitatea unui război, cu instrucțiuni privind modul de stocare a alimentelor și a apei, pe fondul temerilor tot mai mari privind un conflict cu Rusia.
Zelenski, pe front Captuta FB png
Zelenski a sfidat trupele lui Putin. S-a apropiat la mai puțin de zece kilometri de linia războiului, ca să-și viziteze soldații din Pokrovsk
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni că a vizitat trupele care apără oraşul Pokrovsk, un nod logistic cheie pentru trupele ucrainene pe frontul de est şi spre care armata rusă se apropie tot mai mult.
image jpeg
3 modalitati prin care poti ameliora durerile articulare jpg
4 modalități prin care poți ameliora durerile articulare
Durerile articulare pot provoca disconfort și neplăceri și se pot resimți în diferite zone ale corpului.
Capture PNG
Un cablu submarin de date între Finlanda și Germania a fost deteriorat. Cauza este necunoscută
Un cablu submarin de comunicații din Marea Baltică, între Finlanda și Germania, nu mai funcționează, iar în acest moment cauza este investigată, au declarat luni autoritățile finlandeze.
image png
Aproximativ 100.000 de soldați nord coreeani ar fi dislocați în Ucraina. Cât de eficienți sunt oamenii lui Kim Jong-Un
Lipsa lor de experiență pe câmpul de luptă a fost prezentată ca un motiv cheie pentru care ar putea fi alocate doar unor roluri necombatante.
branza branzeturi istock jpg
O brânză din Portugalia a fost desemnată cea mai bună din lume. Experții au ales din peste 4.700 de produse
Anul acesta, Portugalia a câștigat premiul I la World Cheese Awards. Au participat 47 de țări, fiind expuse 4.786 de tipuri de brânzeturi, în orașul Viseu din Portugalia. Juriul de 240 de experți au ales cele mai bune brânzeturi din întreaga lume, Regatul Unit exclus din competiție.