Frînturi

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Se poate altfel? jpeg

E iarnă și eu încerc cu disperare să sting un foc care este la vreo 100 de metri. Topesc niște muncitori smoală. M-am învățat să sting lumînări în pregătire pentru ziua mea. Am cel mai probabil 2 ani, așa că suflu cît pot de tare ca să sting focul prin geam. Nu merge și încep să plîng. Mă ia în brațe și miroase cel mai bine din lume.

Tocmai ne-am mutat la Craiova, am 6 ani. E lovită de zeița curățeniei și robotește continuu pentru a face casa lună. Eu mă duc să mă joc. Sînt negricios, căci am stat pe afară non-stop în soare, în zilele dinainte de a ne muta. Încerc să mă joc cu copiii și aflu pentru prima dată că sînt „țigan cu păduchi“. Țigan știam cumva că sînt, dar păduchi nu am și nici nu am avut. La cît petrol folosește mama pentru a curăța casa și părul nostru, am putea lejer deschide o mică rafinărie. În plus, pe strada de la Balta Sărată, unde îmi petreceam cea mai mare parte din timp, a fi țigan era de bine, căci Villy era tartorele nostru și el vorbea țigănește.

Mă doare că nu vor să se joace cu mine, dar îmi țin lacrimile și mucii pînă ajung în casă. Mă ia în brațe și îmi spune o poveste cu un urs brun care muncește din greu și ajunge să fie primit bine de urșii albi. Îmi spune să am răbdare, să fiu bun și totul se va rezolva.

Sîntem săraci cu spume și tata e un bețivan care cheltuie toți banii pe băutură sau chestii de făcut băutură. Sînt bine la bloc, am prieteni, mai ales că sînt cam vedetă la fotbal și ping-pong. Decide că nu vom muri de foame și îl convinge pe unchiul Nini să ne aducă două găini și un cocoș. Una dintre găini cade cloșcă rapid și devin punctul de atracție principal al puștoaicelor de la bloc, căci am pui de găină. Cocoșul e o blestemăție, căci scoală tot blocul, dar mama e mult prea aprigă ca să se ia cineva în gură cu ea.

Aflu de la vecinul de deasupra cine a fost Antonescu și de relațiile acestuia cu o parte a neamului meu. Învăț un cuvînt nou, „grijania“, și mă duc să o întreb pe mama ce înseamnă. Calmă, mama se duce la nea Ionescu și îl face de tot rahatul. Nea Ionescu devine un admirator al mamei și pînă cînd o să moară o va trata cu respectul cuvenit unei scorpii care știe să facă injecții.

Transformă beciul în pivniță și pune cantități industriale de murături, lucru care aduce respectul țațelor din bloc. Face injecții oricui e bolnav (probabil de aici gena de voluntariat și la mine) și casa noastră devine un fel de clinică/bucătărie/șezătoare comunală.

Facem și o afumătoare. Nea Mirescu ne dorește, plin de iubire, să ne ducem în origini cu tot cu căruța care prevede că va apărea curînd în fața blocului. Mama află și îl face de tot rîsul, explicîndu‑i că nevastă-sa e cea mai neagră din bloc și că Duțu și Radu, copiii lui, sigur sînt din neam de căruțași. Eu mă bucur, căci Duțu și Radu sînt prietenii mei cam cei mai buni.

Afumătoarea se dovedește a fi și ea foarte populară, așa că mama se apucă să facă și săpun în fața blocului. Cumpără un mestecător țeapăn de lemn care devine principala amenințare a curului meu, mereu în căutare de aventuri pentru mulți ani.

Preia spațiul și din fața, și din spatele blocului, pe care îl aranjează frumos în grădină de zarzavat, că bani nu prea avem. Orășenii deghizați, plini de fițe, din bloc strîmbă din nas, dar pe la mijlocul anilor ’80, din motive de ghiorțăieli de mațe, cam toată lumea îi urmează exemplul.

Are o energie incredibilă și se apucă să văruiască și scara din interiorul blocului. Noi, copiii ei, începem să simțim cînd o apucă stihia curățeniei și ne ascundem fiecare pe unde putem. Imediat ce se căsătorește soră-mea și se mută la vreo 20 de minute de noi, învăț să dispar la primele semne de curățenie.

Nu îmi acceptă nici un fel de scuze. Ca să ajungi ceva trebuie să muncești mai mult și mai bine decît cei din jurul tău. Ea muncește așa și ajunge asistentă-șefă la una dintre cele mai importante săli de operație din zonă. E mică-mică, e cam neagră și înconjurată de bețivani și de noi, care toți depindem de ea, așa că nu pot să o contrazic.

Îmi petrec adolescența fiind spălat pe creier periodic cu muncitul mult și că nu există „nu se poate“.

M-a sunat ca să-mi spună cum se protejează de COVID-19. Bubuie de energie și are 82 de ani. Are gînduri de aranjat grădina, de curățenie, de gătit, de vorbit la greu cu lumea din jur. Sînt sigur că a făcut planuri cu prietenele ei cum să folosească cel mai bine timpul ăsta în care sînt în izolare. Nu s-a plîns deloc și mi‑a zis să stau potolit, că știe să aibă grijă de ea.

Tare aș fi vrut să o fi luat în brațe, dar sigur nu m-ar fi lăsat. La mama, regulile sînt reguli.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.