Altfel

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 2 - 8 aprilie 2020
Invizibilii jpeg

Să fie o coadă de vreo zece-cinșpe oameni. Stăm deșirați, ca mărgelele lipsă dintr-un colan ieftin, la distanță de doi metri fiecare. În fața mea un tip mai bătrîior (e voie să zici asta, are voie să iasă din casă?) pare resemnat, cu o pungă din alea mari de Mega, goală deocamdată, cu mînerele petrecute pe încheietură. Vîntul o ia, o scutură, o umflă, i-o lipește de pantaloni. Are o mască albă pe față. O ține pe gură, nasul e liber. În spatele meu, o tipă tînără și foarte înaltă – genul învingător în orice distopie – e îmbrăcată complet în negru și are o mască din cele profi, cu un soi de capac în față. Tot neagră. Am căutat acum pe Google să văd cum îi zice acestui tip de măști și nici n-a trebuit să tastez foarte mult – rezultatul a curs pe milioane de căutări –, N95 îi zice, se pare. Căpăcelul ăla ca de cola din mijlocul feței – filtrul – îi dă un aer de personaj hibrid – jumătate om, jumătate iepure, din mangas.

Nimeni nu scoate un sunet. E o coadă liniștită și teribil de organizată, o tipă, responsabilă din magazin, cheamă cîte cinci oameni înăuntru. Ceaușescu ar fi fost mîndru de noi, îmi scapă un gînd. Brusc, în față se stîrnește o mică comoțiune. Ridic ochii, o fată a străzilor, care își face veacul la florăria acum goală, vrea să intre în magazin, iar lumea din față protestează și o trimite să ia coada de la capăt. Fata nu vrea să-și ia de mîncare. Vrea cafea. Pe lîngă casele alea e un automat de cafea și acolo vrea să ajungă. E subțirică, brunetă, cu părul tuns băiețește, răvășit. Are o țigară aprinsă în colțul gurii și un aer șmecher, viu, inteligent. O văd descurcîndu-se în orice situație nenorocită a pus-o viața asta, între toate animalele grase și lente care populează orașul, între noi, bizonii, urșii burtoși, vulpile prețioase, iepurii fricoși, ea e o nevăstuică cu blana neagră și lucioasă pe care n-o poți prinde și nici zdrobi în pumn.

Comoțiunea se stinge în momentul în care toată lumea pricepe că nevăstuica vrea doar o cafea și nu concurează pentru drojdiile și făinile din magazin cu care habar n-am ce facem atîta. Fata străzilor scoate țigara aprinsă din gură și o pune așa, arzînd, pe jos, la ușă. Intră să-și ia cafeaua. Toată coada se uită cu ochii căscați la țigara aia fumegîndă. „Băi, doar n‑o s-o bage în gură după aia!“, aud  gîndul colectiv al turmei noastre mascate și înmănușate. Iese în cîteva clipe cu cartonul de cafea în mînă, culege țigara, o înfige în colțul gurii și pleacă. În capul unic al cozii apare imaginea vie a coloniilor de coronaviruși portocalii care-i mișună pe față. Fata din spate, cu dopul de cola N95 pe gură, oftează zgomotos.

În magazin, ne evităm ca ciumații și ne umplem cu vîrf coșurile. În difuzoare, o voce suavă zice să cumpărăm responsabil, ceva de genul că orice exces de cumpărături îi dezechilibrează și pe ei, și pe noi. Ce mesaj frumos. Mă simt iar ca într-un film prost, o angoasă greu de definit îmi încleștează fălcile. Vocea suavă îi dă înainte, eu văd în fața ochilor măștile alea asiatice din Brazil, în capul meu se pornește o varză cu 1984, cu Ministerul Adevărului și cu toate rahaturile pe care le cităm cînd vrem să dăm bine.

Ajung la ai mei cu proviziile. N‑au mai ieșit din casă de două săptămîni, au înțeles asta, nu ies nici măcar în fereastra aia de timp permisă, „mai bine stați acasă, vă cumpărăm noi tot“, le spusesem. Sun, le zic să ia distanță, intru și le pun pungile doldora în bucătărie. „N-am găsit drojdie“, o anunț pe maică-mea, care pare că a intrat și ea în concursul ăsta mondial de copt. „Dar ți-am adus de la mine“ – completez. Urmează un moment semipatetic în care părinții mei nu ne pot îmbrățișa. Taică-miu parcă s-a micșorat și se dă mare că e verde, dar parcă are lacrimi în ochi. Sau eu am, naiba știe. „Ia punga aia de lîngă telefon, v‑am făcut ceva“, zice maică-mea de la doi metri regulamentari distanță.

Iau punga în care adie călduță o plăcintă cu brînză. Fără drojdie.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.