Practic

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 2 - 8 aprilie 2020
„Cu bule“ jpeg

Săptămîna trecută, în comunicarea oficialităţilor cu cetăţenii a intervenit o scurtă neînţelegere, care a trezit unele comentarii şi controverse în mass-media, fiind apoi uitată, sub influenţa noilor ştiri proaste. Ce nu s-a observat e că neînţelegerea provenea de la un cuvînt aparent insignifiant, din categoria pe care publicul mai larg o consideră a vorbelor de umplutură, dar care pentru lingvişti este esenţială în comunicare: a mărcilor discursive. În acest caz, cuvîntul care tulbura oarecum înţelegerea mesajului era adverbul practic. Pe 24 martie, preşedintele ţării a ţinut un discurs în care, printre altele, spunea că persoanele peste 65 de ani „vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă“ (declaraţie citată de ziare.com). Comentariile din presă au preluat anunţul – într-adevăr important –, din care au extras şi au prezentat ca pe o certitudine o măsură extremă şi aproape imposibil de respectat: „Mai mult, persoanele cu vîrsta de peste 65 de ani nu vor avea voie să iasă deloc din casă“ (ziare.com). Peste cîteva ore, în discursul prim-ministrului se preciza că persoanele în cauză vor putea totuşi ieşi din casă într-un anumit interval de timp. Comentatorii posturilor de televiziune au părut surprinşi de diferenţa dintre cele două mesaje, interpretîndo ca pe o contradicţie evidentă.

De fapt, mesajele ne apar ca fiind compatibile dacă ţinem seama de faptul că primul era moderat şi aproximat de prezenţa adverbului practic. Cuvîntul semnala faptul că în enunţ nu era vorba de o regulă simplă şi absolută, ci de o dominantă, de un efect doar comparabil cu al unei interdicţii totale. Enunţul „Vor sta (obligatoriu) acasă“ nu este acelaşi lucru cu „Practic, vor sta acasă“; a doua formulare propune doar o echivalare aproximativă de situaţii. Adverbul practic este folosit de cele mai multe ori cu un sens diferit de cel descris în dicţionare. În DEX, practic este înregistrat doar ca adjectiv, cu sensurile fundamentale „care se poate executa sau care se efectuează în mod concret; care se verifică prin practică și se poate aplica în viață; care se bazează pe practică; concret, real“ etc. În schimb, în Micul dicţionar academic (2001-2003) şi în Noul dicţionar universal (2006) este consemnată, corect, şi valoarea de adverb, echivalent cu de fapt şi în realitate. În Noul dicţionar universal se oferă şi exemple contemporane pentru această valoare (Practic, nu mai are nici o şansă). Atestările actuale arată că adverbul poate avea în discurs mai multe funcţii, unele greu de descris. De multe ori, ca în mesajul oficial de la care am pornit, practic arată că enunţul nu trebuie luat literal: cineva afirmă „Eu am practic două familii“ (kanald.ro), vorbind de familia reală şi de nişte prieteni buni; altcineva îşi atenuează o metaforă clişeizată: „Eu practic respiram prin fotbal, cînd eram pe terenul de fotbal era viața mea“ (lead.ro). Cel mai clar semn al modului în care practic aproximează un enunţ e de găsit în anunţurile publicitare: „La numai 10.000 km mașina este practic nouă“ (cuautomata.ro); „Ieftin! Pantofi de damă, practic noi (…), purtaţi de 2 ori doar în interior“ (olx.ro). Uneori, practic apare alături de alte semnale ale atenuării şi aproximării: „Vom fi, practic, probabil singura locație din Timișoara care va vinde apă la ladă“ (pronat.ro). Desigur, sînt şi cazuri în care – ca mulţi alţi aproximatori discursivi –, practic nu mai are o valoare de atenuare a forţei enunţului, ci devine un simplu automatism. În stenograma unei şedinţe a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, cuvîntul era folosit foarte des, în cele mai simple şi concrete enunţuri legate de desfăşurarea discuţiilor: „Practic, pînă astăzi se poate depune moţiunea de cenzură“; „Noi, practic, mai avem aici de adăugat, dar oricum să aveţi hîrtia aceasta“; „Altfel, eu practic renunţ la orice, mă retrag din comisie“; „Practic, nu mai avem decît cîteva ore“; „Ceilalţi, pînă la 25, sînt afiliaţi şi, atunci, au rămas practic 12“; „Practic, va veni în plen, pentru discutare, da?“ (cdep.ro). În această situaţie, practic, echivalabil cu de fapt, indică doar o perspectivă sau o idee nouă, ceea ce poate conduce la marcarea suplimentară, mecanică, a oricărui enunţ.

Nimic din evoluţia lui practic nu e surprinzător şi nici criticabil: multe cuvinte şi expresii urmează această cale, devenind particule care modulează conversaţia şi a căror ambiguitate  trece de obicei neobservată. Aceeaşi cale a fost urmată, în italiană, de adverbul praticamente. Cea mai semnificativă utilizare a lui practic din ultimele decenii este poate cea dintr-un discurs în care, foarte curînd după 21 decembrie 1989, Ion Iliescu a afirmat că partidul comunist „este, practic, dizolvat“. Enunţul a provocat în epocă suspiciuni şi nelinişti, pentru că înlocuia o decizie clară, juridică, printr-o formulă vagă, lăsînd în umbră prea multe lucruri (de la patrimoniu la reţelele de putere). Cuvinte aparent neînsemnate pot produce tulburări mari… 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump FOTO Profimedia jpg
Trump spune că urmează o „mare discuție” cu privire la programele de vaccinare a copiilor: „Rata autismului este la un nivel mare”
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi, într-un interviu, va discuta cu Robert F. Kennedy Jr, candidatul său la conducerea Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, despre încetarea programelor de vaccinare a copiilor.
electrocutat bihoreanul Foto Bihoreanul jpg
Cazul morții unui bărbat electrocutat sub firele electrice ce îi traversează curtea, pe care nu le-a atins. Zona, considerată periculoasă
Cazul morții unui bihorean electrocutat sub firele de curent care îi traversează curtea, anchetat de Parchetul Aleșd, trenează de peste un an, spre disperarea familiei care acuză autoritățile pentru cele întâmplate.
Ilan Sor bloc Victorie FOTO Facebook jpg
Cum a încercat Kremlinul să schimbe rezultatul alegerilor și referendumului pro-UE din Rep. Moldova. Rolul lui Ilan Șor
Kremlinul a creat un centru operațional de comandă pentru compromiterea referendumului republican constituțional și a alegerilor prezidențiale, iar acesta est coordonat de oligarhul fugar Ilan Șor, care a beneficiat de bani uriași, precum și de resurse umane, logistice și tehnice, potrivit șefului S
image png
Carmen Șerban sare în apărarea Adrianei Bahmuțeanu, care se luptă să-și recupereze copiii din casa lui Silviu Prigoană
Carmen Șerban, renumită cântăreață și bună prietenă cu Adriana Bahmuțeanu, intervine în lupta acesteia de a-și recupera băieții, pe Maximus și pe Eduard, din casa regretatului lor tată. Ce dezvăluiri a făcut artista?
cub horoscop 1 gif
Horoscop vineri, 13 decembrie. Gemenii se tem să facă primul pas, iar Scorpionii iau distanță față de partener
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de vineri, 13 decembrie.
andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
Andreea Bălan, declarații neașteptate despre nunta cu Victor Cornea: „Este hotărârea lui, decizia lui și va fi cum vrea el”
Andreea Bălan traversează cea mai frumoasă perioadă a vieții ei, de mai bine de un an de zile. Recent, jucătorul de tenis a cerut-o în căsătorie în timpul zborului către Laponia. După acest eveniment important pentru ei și cei dragi, urmează întrebarea: pe când nunta?
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.
Politie Serbia FOTO Shutterstock jpg
Autorul masacrului de anul trecut de lângă Belgrad, condamnat la 20 de ani de închisoare
Un tribunal sârb l-a condamnat, joi, la 20 de ani de închisoare pe autorul masacrului din mai anul trecut de lângă Belgrad, soldat cu nouă victime cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani