Practic

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 2 - 8 aprilie 2020
„Cu bule“ jpeg

Săptămîna trecută, în comunicarea oficialităţilor cu cetăţenii a intervenit o scurtă neînţelegere, care a trezit unele comentarii şi controverse în mass-media, fiind apoi uitată, sub influenţa noilor ştiri proaste. Ce nu s-a observat e că neînţelegerea provenea de la un cuvînt aparent insignifiant, din categoria pe care publicul mai larg o consideră a vorbelor de umplutură, dar care pentru lingvişti este esenţială în comunicare: a mărcilor discursive. În acest caz, cuvîntul care tulbura oarecum înţelegerea mesajului era adverbul practic. Pe 24 martie, preşedintele ţării a ţinut un discurs în care, printre altele, spunea că persoanele peste 65 de ani „vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă“ (declaraţie citată de ziare.com). Comentariile din presă au preluat anunţul – într-adevăr important –, din care au extras şi au prezentat ca pe o certitudine o măsură extremă şi aproape imposibil de respectat: „Mai mult, persoanele cu vîrsta de peste 65 de ani nu vor avea voie să iasă deloc din casă“ (ziare.com). Peste cîteva ore, în discursul prim-ministrului se preciza că persoanele în cauză vor putea totuşi ieşi din casă într-un anumit interval de timp. Comentatorii posturilor de televiziune au părut surprinşi de diferenţa dintre cele două mesaje, interpretîndo ca pe o contradicţie evidentă.

De fapt, mesajele ne apar ca fiind compatibile dacă ţinem seama de faptul că primul era moderat şi aproximat de prezenţa adverbului practic. Cuvîntul semnala faptul că în enunţ nu era vorba de o regulă simplă şi absolută, ci de o dominantă, de un efect doar comparabil cu al unei interdicţii totale. Enunţul „Vor sta (obligatoriu) acasă“ nu este acelaşi lucru cu „Practic, vor sta acasă“; a doua formulare propune doar o echivalare aproximativă de situaţii. Adverbul practic este folosit de cele mai multe ori cu un sens diferit de cel descris în dicţionare. În DEX, practic este înregistrat doar ca adjectiv, cu sensurile fundamentale „care se poate executa sau care se efectuează în mod concret; care se verifică prin practică și se poate aplica în viață; care se bazează pe practică; concret, real“ etc. În schimb, în Micul dicţionar academic (2001-2003) şi în Noul dicţionar universal (2006) este consemnată, corect, şi valoarea de adverb, echivalent cu de fapt şi în realitate. În Noul dicţionar universal se oferă şi exemple contemporane pentru această valoare (Practic, nu mai are nici o şansă). Atestările actuale arată că adverbul poate avea în discurs mai multe funcţii, unele greu de descris. De multe ori, ca în mesajul oficial de la care am pornit, practic arată că enunţul nu trebuie luat literal: cineva afirmă „Eu am practic două familii“ (kanald.ro), vorbind de familia reală şi de nişte prieteni buni; altcineva îşi atenuează o metaforă clişeizată: „Eu practic respiram prin fotbal, cînd eram pe terenul de fotbal era viața mea“ (lead.ro). Cel mai clar semn al modului în care practic aproximează un enunţ e de găsit în anunţurile publicitare: „La numai 10.000 km mașina este practic nouă“ (cuautomata.ro); „Ieftin! Pantofi de damă, practic noi (…), purtaţi de 2 ori doar în interior“ (olx.ro). Uneori, practic apare alături de alte semnale ale atenuării şi aproximării: „Vom fi, practic, probabil singura locație din Timișoara care va vinde apă la ladă“ (pronat.ro). Desigur, sînt şi cazuri în care – ca mulţi alţi aproximatori discursivi –, practic nu mai are o valoare de atenuare a forţei enunţului, ci devine un simplu automatism. În stenograma unei şedinţe a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, cuvîntul era folosit foarte des, în cele mai simple şi concrete enunţuri legate de desfăşurarea discuţiilor: „Practic, pînă astăzi se poate depune moţiunea de cenzură“; „Noi, practic, mai avem aici de adăugat, dar oricum să aveţi hîrtia aceasta“; „Altfel, eu practic renunţ la orice, mă retrag din comisie“; „Practic, nu mai avem decît cîteva ore“; „Ceilalţi, pînă la 25, sînt afiliaţi şi, atunci, au rămas practic 12“; „Practic, va veni în plen, pentru discutare, da?“ (cdep.ro). În această situaţie, practic, echivalabil cu de fapt, indică doar o perspectivă sau o idee nouă, ceea ce poate conduce la marcarea suplimentară, mecanică, a oricărui enunţ.

Nimic din evoluţia lui practic nu e surprinzător şi nici criticabil: multe cuvinte şi expresii urmează această cale, devenind particule care modulează conversaţia şi a căror ambiguitate  trece de obicei neobservată. Aceeaşi cale a fost urmată, în italiană, de adverbul praticamente. Cea mai semnificativă utilizare a lui practic din ultimele decenii este poate cea dintr-un discurs în care, foarte curînd după 21 decembrie 1989, Ion Iliescu a afirmat că partidul comunist „este, practic, dizolvat“. Enunţul a provocat în epocă suspiciuni şi nelinişti, pentru că înlocuia o decizie clară, juridică, printr-o formulă vagă, lăsînd în umbră prea multe lucruri (de la patrimoniu la reţelele de putere). Cuvinte aparent neînsemnate pot produce tulburări mari… 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.