⬆
TÎLC SHOW
Pagina 38
Cine sînt eu?
Cine sînt eu? e o carte care ne pune niște diagnostice teribile și care, de fapt, ne arată cine sîntem noi, românii.
Contextul sfîrşitului lumii (I)
În 2:13, „scaunul de domnie al Satanei“ este localizat de Ioan în Pergam, și e probabil ca în spatele acestei imagini să se ascundă un alt templu al lui Augustus divinizat și al zeiței Roma (templu de care știm doar din surse scrise).
La pescuit în ape tulburi
Decretul regal datează din 2 octombrie 1666 și garantează unui număr de 50 de pescari din localitatea Bruges accesul la apele britanice; nu oricum, ci pentru totdeauna! Fishing forever, cum ar spune englezul, nu-i așa?
Violența e la modă
Un bărbat își surprinsese soția în propria locuință, în propriul dormitor și în propriul pat matrimonial în tovărășia erotică a unui bărbat necunoscut lui. Probabil că soția nu bănuia că soțul ei va veni pe neașteptate.
Străin (II)
– Mă urmăreşti, nu-i aşa? – Sigur, avocata americancă urmăreşte un ţigan est-european pentru a-l sacrifica într-un ritual satanic!
Linia de urgenţă
A căzut repede în depresie, găsindu-și alinarea, culmea, în buclucașele gogoși cu ciocolată. Închis în cabinetul cu telefoane de urgență, Purcil privea în gol și se îndopa cu aluatul umplut cu cremă dulce. În mai puțin de doi ani, a ajuns la respectabila greutate de trei sute cincisprezece kilograme.
Drumuri şi căi
Călătoriile din vacanţe sînt şi prilejul de a întîlni, la celălalt capăt al drumului, cuvintele din care provin sau cu care sînt înrudite cele de acasă: cale, drum, stradă, uliţă, şosea… Nu e de mirare că tocmai căile de comunicaţie au denumiri adesea împrumutate din alte limbi: drumurile leagă spaţii şi îşi transmit denumirile generice sau specializate.
Pe curînd!
Am preferat, pesemne, Luceafărul de seară: să faci ce crezi că e util și poți face cît de cît bine. Și, dacă se poate, să-ți mai și placă.
Un sport la Răsărit
Poţi spera la orice cînd eşti Roger Federer. Nu e vorba de număr (Nadal are zece Roland Garros), ci de ideea că pe acest om îl va scoate din circuit doar, cîndva, oboseala gloriei şi o carne mai puţin elastică, deşi nu e nici asta foarte sigur. Federer e un rege uriaş fără să fie un tiran necruţător.
De ce n-a cîştigat Simona Wimbledon-ul – şi de ce l-a cîştigat Federer
Românii vor un nou Năstase, o Nadia, un Hagi sau un Patzaichin. Totul sau nimic. Ei bine, Halep pur și simplu nu are geniul lui Năstase și, să recunoaștem, nici perseverența și încăpățînarea lui Patzaichin, cel care a cîștigat cu pagaia ruptă. Nu e chiar așa, din alte sfere.
Iubeşte şi du roabe
Pe alte meleaguri, foștii colegi de liceu și de facultate se împrăștie, chiar fără să plece din țară, de nu-i mai adună nimeni niciodată.
Străin (I)
Am venit ca un super sărăntoc în State, acuşi sînt doar sărăntoc. Eram prea „ţigan“ pentru familia de aristocraţi de Oltenia a fostei mele prietene
Datul pe net
Registrul colocvial preia permanent cuvinte şi expresii din limbajul copiilor sau din cel folosit de adulţi cînd se adresează copiilor (aşa-numitul „baby talk“).
Lucrarea de licenţă
Veneam cu creionul roșu la mine, făceam corecturi, amendamente, sugestii pentru mai departe. Cred că în viața mea nu am fost mai autocritic.
Un sport la Răsărit
Cu Hagi e greu să te plictiseşti. Adesea, tumultul gîndurilor, pasiunii, nervilor sau bucuriilor sale îi doboară vorbele precum o bilă de bowling popicele.
Adevăratul Mare Şlem
După ascensiunea tinerilor revoluționari Connors, John McEnroe și Ilie Năstase în vîrful clasamentelor, lumea tenisului a încetat să mai fie o lume a gentlemanilor.
Cîrpa
Prevenirea risipei de cîrpe. Nu ştergi niște pilitură, apoi mai absorbi un strop de acetonă sau paraloid, după care gata, iei altă cîrpă.
Simone Veil la Panthéon. Valori și simboluri
Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Émile Zola, Victor Hugo, Alexandre Dumas, Louis Braille, Pierre Curie sînt cîțiva dintre marii oameni ai Franței aflați în Panthéon. Între aceștia, doar patru personalități feminine, printre care și Marie Curie.
Cel mai bun prieten
Îmi spune că trebuie să îmi schimb în fiecare zi cămaşa (alt şoc!) şi că nu pot să vin cu acelaşi costum în fiecare zi. Sînt confuz, dar iau deodorantul – asta era chestia de plastic – şi decid că o să mă adaptez.
Radicalism onomatologic
O doamnă și un domn. Pe ea o cheamă Artemis Olifantiadis, pe el Gruță Căcăuț. Recent, au hotărît să se căsătorească.
„Ţurloaiele blendei“
E frecvent în comentariile sportive în registru informal, unde apare mai ales în expresii referitoare la diferite forme de faultare: a da, a trage sau a arde la ţurloaie.
De-a conspirativita
Apogeul conspirativitei livrate de sus în jos a fost atins cu prilejul protestelor față de OUG 13 – „Noaptea, ca hoții!“.
Un sport la Răsărit
E precum cutia de bomboane a lui Forrest Gump. Trece prin toţi munţii Franţei – Vosgi, Jura, Masivul Central, Pirinei şi Alpi –, distribuind dificultăţile şi oportunităţile practic pe tot parcursul, şi nu doar concentrîndu-le în ultima jumătate.
La Berlin
Pe lîngă nemțoaice mari ca niște dulapuri, poți vedea chinezoaice mici care mănîncă mult de tot sau negrese care fac piruete prin restaurante.
Come 2 Romania
Tu ai o superputere în buzunarul de la nădragi și totuși te întrebi cine îți va deschide portiera cînd aterizezi și cine ți-o va deschide din nou cînd ajungi la destinația finală, cu alte cuvinte, cine va face călătoria asta pentru tine.
Cum salvăm naţionalismul
Asta duce la populism, alt cuvînt odios vremii noastre. Poate că recuperarea respectabilității „naționalismului“ presupune și recuperarea respectabilității altor cuvinte cu soartă similară, ceea ce complică și mai mult lucrurile.
Wimbledon: Game. Set. Ananas
Să ne ocupăm locurile în tribune, să ne delectăm cu tabloul celor mai verzi parcele de iarbă și să ne lăsăm încîntarea din priviri să se reflecte în cel mai strălucitor alb, care răsare de pretutindeni. Urmează turneul de tenis Wimbledon cu numărul 140
Aversiunea faţă de atracţie
Este firesc ca o legătură afectivă dintre doi adulţi care consimt la asta, indiferent de orientarea lor sexuală, să devină şi o relaţie legală în ceea ce priveşte parteneriatul civil.
Strategie antiplagiat
Să devină, treptat, o enciclopedie ambulantă a subiectului său doctoral și – atenție, detaliu cu adevărat remarcabil! – să se metamorfozeze total în acest subiect, să-l ilustreze existențial, să funcționeze în variantă de tablou biologic, de imagine în carne și oase a lui.
Începem şi noi să facem haz de necaz
Categoria „dispăruţilor“ e notorie în regimurile autoritare – Argentina, de exemplu; eticheta „dispărut“ şterge sau ascunde crima motivată politic.
Un sport la Răsărit
Pugilatul fiarelor motorizate e vechi de cînd se învîrt globul şi roţile. Mai demult, Schumacher a intrat în Damon Hill ca să facă un meci nul care îl avantaja.
Prosecco
– Era șampanie, nu știți că v-am spus că mi-e frică de dopurile acelea care sar în sus?
Nevasta înainte de Columb
Ritualul de pe lintoul 24, înalt de un metru și ceva, o arată pe Doamna Xoc, îngenuncheată, trecîndu-și prin limbă o sfoară cu spini.
4 iulie, acum un secol: Lafayette, sîntem aici!
Pe 4 iulie 1917, cînd trupele americane au ajuns la mormîntul lui Lafayette, generalul Pershing trebuia să țină un discurs, dar franceza lui nu era excelentă, așa că l-a delegat pe locotenent-colonelul Charles M. Stanton să o facă. La finalul cuvîntării, acesta a exclamat: Lafayette, nous ici! (Lafayette, sîntem aici!)
Gata! S-a rezolvat tot! I-am făcut şi p-ăştia!
„Sasu’, dom’le!“. Parcă e un pic mai simpatic. „Ai văzut?! Tace și face! Așa-s ăștia. Le dai ceva de făcut, fac. Mai lent, așa, pe ritmu’ ăla al lor, da’ fac, domnule. Că ei nu știu altceva, decît să se țină treabă. Dă-i sasului de săpat un tunel și, dacă uiți de el, îl găsești la Polu’ Nord. Ți-am zis la alegeri c-așa-s ăștia.“
Repetiție, obișnuință, dependență
Există în viaţa fiecăruia dintre noi un anumit număr de gesturi şi comportamente pe care le reluăm forţat, mecanic sau voit.
Mă pregătesc să merg la restaurant
O invit în cameră. O să îmi descopere depozitele de zahăr, gem şi unt, că – deah! – nu poţi să ştii cînd loveşte foametea în Jarmania. Îmi povesteşte şi că pantalonii ăia scurţi şi foarte fain coloraţi în care joc baschet sînt, de fapt, chiloţi în lumea ei.
Secretul triumfului politic
Maimusică s-a articulat, brusc și zgomotos, peste țeastă chiar în toiul discursului înflăcărat ținut de marele șef. Derutată de sunete, sala a început să aplaude deodată furtunos.
Taraf şi tacîm
Apropiate de o sinonimie parţială – de contextul lăutăresc în care erau echivalente în limba mai veche –, taraf şi tacîm ilustrează atît profundele schimbări semantice pe care le au suferit turcismele intrate în română, cît şi surprinzătoarea lor vitalitate.
Trece-mă, te rog, la făcute! (I)
Găsim, în Program, măsuri urgente precum: Continuarea subfinanțării cronice la capitolul Educație, spre a evita risipa banului public.
Un sport la Răsărit
Rugby-ul e, pentru fanii lui, un fel de Nirvana a sportului. Ei se definesc adesea în opoziţie cu alţii, mai ales cu adoratorii fotbalului.
Tancul sovietic
În lungul drum de întoarcere în România, în cușeta din tren, mă jucam cu micul tanc care reușea să urce cu șenilele lui de plastic pe pătură și pe pernă.
De sezon: (altfel de) plimbare în Bulgaria
Ce ați spune de o plimbare în Bulgaria? Cu mai mult de un secol în urmă, fără hartă (precisă), cu amintiri într-un tratat de pace și cu un suvenir în formă de Cadrilater?
Antimateria fotografiilor
Cîtă vreme intimitatea a devenit o sperietoare – un soi de spaimă cumplită că, de fapt, e o formă de cruntă singurătate –, nevoia noastră de expunere publică e cea mai energofagă uzină din complexul industrial care ne alcătuiește.
Conformism şi sărăcie
Părinții își trimiteau zilnic la școală copiii nemîncați, dar băuți; o cană zdravănă de vin pe burta goală era masa lor de dimineață. Cum elevii nu se trezeau din toropeală decît spre prînz, orarul „răsturnat“ era, evident, o modalitate de conformare, de adaptare la realitate.
Un muu scurt şi apologetic
M-am uitat la ea aşa cum m-am uitat la Merţanele cele procopsite. Cu drag, admiraţie şi multă, multă jale. Jale de sărăntoc, sărăntoc plin de hormoni.